Copilul folosește șantajul emoțional asupra ta? Iată 6 lucruri pe care tu, părintele, trebuie să le faci ACUM - sfatul expertului in parenting

Copilul foloseste santajul emotional asupra ta? Iata 6 lucruri pe care tu, parintele, trebuie sa le faci ACUM - sfatul expertului in parenting

Copilul folosește șantajul emoțional asupra ta? Iată 6 lucruri pe care tu, părintele, trebuie să le faci ACUM - sfatul expertului in parenting

Știai că unii copii practică șantajul emoțional? Da, copiii folosesc cu succes tehnici de șantaj emoțional. Copiii pot folosi astfel de tehnici pentru a obține ceea ce își doresc sau pentru a manipula situațiile în favoarea lor.

De exemplu, un copil ar putea spune: "Nu mă iubești dacă nu îmi cumperi jucăria asta", încercând să-l determine pe părintele să cumpere jucăria respectivă. Acest tip de afirmație poate fi o formă de presiune emoțională, menită să determine adultul să acționeze într-un anumit fel.

O parte din ceea ce diferențiază persuasiunea de șantajul emoțional este cât de mult persistă copilul tău și cât de intensă devine această insistență. Dar cred că manipularea are de-a face și cu intenția.

Dacă copilul tău te-a determinat să faci ce vrea el, iată 6 lucruri pe care le-ai putea face pentru a rupe ciclul comportamentului manipulator. 👨‍👩‍👦‍👦💔🚫

Vei citi:
Te voi epuiza și voi obține ceea ce vreau
Manipularea poate apărea sub mai multe forme
Gestionează-ți așteptările ca părinte
Acest comportament al copilului este normal
Nu contează ce spui după „nu”
Nu ceda
Termină rapid conversația și deconectează-te
Analizează-te cu atenție

Te voi epuiza și voi obține ceea ce vreau

Există copii a căror singură intenție este să încerce să te manipuleze pentru a le oferi răspunsul pe care și-l doresc, chiar dacă asta înseamnă să te facă să suferi cu comportamentul lor. Și mesajul este: „Te voi epuiza și voi obține ceea ce vreau. Câștigul meu pe prețul tău; Eu câștig, tu pierzi. Și când câștig, sunt în control.” Acești copii au învățat o lecție periculoasă - că șantajul lor emoțional funcționează. În cele din urmă, vei fi obosit pentru că ți-e frică de izbucnirile și vei ceda. Astfel, copilul va învăța că manipularea funcționează.

Manipularea poate apărea sub mai multe forme, nu doar în cea a izbucnirilor negative

Copiii pot învăța că a alege o luptă funcționează, a juca cartea bolnavului merge, a face pe prostul uneori e ok și amenințările au succes. Deci, dacă copilul tău te-a determinat să faci ce vrea, iată 6 lucruri pe care le-ai putea face pentru a rupe ciclul comportamentului manipulator.

Gestionează-ți așteptările ca părinte

Așteaptă-te că este puțin probabil ca după ce îi spui tu „nu”, copilul tău să fie liniștit apoi să spună „Ok, bine!”. Probabil că va urma în schimb persuasiunea. Nu te speria. Oricât de enervant și neplăcut este, e ceea ce face majoritatea copiilor în zilele noastre. Ne putem aștepta la mai bine ca părinți, dar nu fii surprins/ă dacă nu primești ce vrei. Și oricât de dificil este să spui „nu” (din cauza a ceea ce știi că va urma), este, de asemenea, extrem de important să înveți să spui acest cuvânt și să nu te abați de la decizia pe care ai luat-o.

Ad-Extra3:

Realizează că acest comportament al copilului este normal

Cred că este important să realizezi că încercarea copilului tău de a te face să te răzgândești și să spui „da” este normală. Când îți dai seama că nu o face din cauza unei patologii teribile sau a răului din interiorul lui, te va ajuta să te relaxezi și să faci față comportamentului. În loc să reacționezi cu panică sau îngrijorare, dacă te-ai gândit bine și te simți confortabil cu decizia ta, rămâi doar cu armele tale. Cedarea la cerințele copilului tău pentru a te feri de tiradele sale nu va face decât să-l învețe că manipularea funcționează.

Nu contează ce spui după „nu”. Odată ce ai spus „nu”, orice încercare din partea ta de a-l justifica nu va conta

Tot ce ascultă copilul tău este dacă decizia ta rămâne sau nu valabilă. Dacă continui conversația, copilul doar va încearcă să te determine să-ți schimbi decizia, din „nu” cu un „da”. Așa că nu încerca să-l faci pe copilul tău să înțeleagă și să fie de acord cu decizia ta. În ceea ce îl privește, orice „nu” este total nedrept. Este suficient să spui „nu” și să-i spui decizia pe care ai luat-o cu o poziție scurtă și clară. Nu vei ajunge nicăieri cu explicații multe. Și adolescenții în special sunt avocați foarte buni...

Nu ceda și nu lăsa copilul să te împingă să te răzgândești

Învață să spui „nu” cu o oarecare putere în spate atunci când vrei să spui ceva serios. Dacă de prea multe ori „nu”-ul tău devine un „da” deoarece copilul tău a reușit să te epuizeze, poate rezulta un model de șantaj emoțional. Copilul tău a învățat că a fi necruțător funcționează; dacă necruțarea lui încă nu a rezultat ceea ce își dorește, în mintea lui înseamnă că ar trebui să fie mai necruțător până când va avea succes. Nici el nu va vedea nimic în neregulă cu comportamentul său, pentru că este ceva obișnuit. Cel mai mare pericol este că el va fi responsabil în locul tău. Deci spune „nu”, spune-ți motivul scurt și la obiect și pleacă.

Termină rapid conversația și deconectează-te

Dacă copilul tău îți cere ceva pentru care ai o oarecare flexibilitate, s-ar putea să-i asculți argumentul atâta timp cât este respectuos. Dacă ți se pare rezonabil, ai putea decide să schimbi acel „nu” cu un „da”. Totuși, dacă nu te răzgândești, discută cu el doar până la un anumit punct. Nu-i mai oferi contraargumentele tale și deconectează-te. Vei ști când este timpul să te oprești - când vei simți că primele semne ale adrenalinei tale cresc - inima îți va bate mai repede, fața ți se poate încinge și s-ar putea să începi să tremuri. Acordă atenție acestui lucru apoi termină rapid conversația și deconectează-te.

Cum te dezactivezi când copilul tău nu o face? Nu mai spune niciun cuvânt. Intră în altă cameră sau ieși din casă dacă copilul tău este suficient de mare. A continua conversația, va adăuga doar combustibil pe foc. A te ține de acel „nu” al tău, în ciuda a ceea ce face copilul tău, îi comunică ceva important: „Indiferent ce faci, nu mă voi pierde. Indiferent cât timp vei continua, eu nu voi ceda. Comportamentul tău nu va fi eficient.”

Analizează-te cu atenție

 Ai tendința de a fi prea rigid/ă? Crezi că îi este deosebit de dificil copilului să obțină altceva decât un „nu” de la tine? Contribui în vreun fel la nevoia lui de a te manipula pentru a obține ceva pentru el? Privește-ți propriul comportament și pune-ți următoarele întrebări:
 Îți este greu să ieși din zona ta de confort și să-ți lași copilul să crească?
 Îți ții copilul prea mult în palme? Te împiedică propriile anxietăți să-ți lași copilul să facă anumite lucruri?
 Esti prea dominant/ă? Ai o nevoie puternică de a-i controla pe alții sau te găsești adesea în lupte pentru putere?
 Îți este dificil dacă alți oameni nu gândesc la fel ca tine?
 Ți-e frică să-ți sustii părerile și, prin urmare, cedezi mereu?

Aruncă o privire atentă în oglindă și vezi dacă faci oricare dintre aceste lucruri cu copilul tău și dacă comportamentele tale contribuie la învățarea copilului tău de moduri ineficiente de a se descurca singur.

Ajută-ți copilul să învețe să poată veni efectiv la bancă și să negocieze pentru ceea ce își dorește și apoi să accepte și limitele unui „nu”. Schimbă ceea ce este în puterea ta de a schimba.

Citeste cartea: Copilul exploziv: Abordare nouă pentru înțelegerea și educarea copiilor cu probleme de comportament

Citeste mai multe sfaturi in cartea "The Explosive Child: A New Approach for Understanding and Parenting Easily Frustrated, Chronically Inflexible Children" de Ross W. Greene - această carte abordează metode practice pentru a gestiona comportamentul copiilor cu probleme comportamentale, inclusiv tehnicile de a face față santajului emoțional.

cartea "The Explosive Child: A New Approach for Understanding and Parenting Easily Frustrated, Chronically Inflexible Children" de Ross W. Greene a fost publicată și în România sub titlul "Copilul exploziv: Abordare nouă pentru înțelegerea și educarea copiilor cu probleme de comportament". Aceasta este disponibilă în limba română și poate fi găsită la librării sau online.

Cateva sfaturi din aceasta carte:

♦ Încurajeaza-ti copilului să-și exprime emoțiile și sentimentele:

Este important să oferiți copilului un mediu sigur și acceptabil pentru a-și exprima emoțiile. Dacă copilul dvs. recurge la santaj emoțional, este posibil să existe o problemă subiacentă de natură emoțională sau comportamentală pe care trebuie să o abordați. Încurajarea copilului să-și exprime sentimentele și gândurile poate ajuta la identificarea problemelor și la dezvoltarea de soluții.

♦ Stabilirea de limite clare și consecințe:

Pentru a combate santajul emoțional, este important să aveți limite clare și să explicați consecințele pentru comportamentul inadecvat. Ar trebui să evitați să cedați la cerințele copilului dvs. prin amenințări sau jigniri, deoarece aceasta poate perpetua ciclul de santaj emoțional.

♦ Învățarea de abilități de rezolvare a conflictelor:

Este important să învățați copilul dvs. abilități de rezolvare a conflictelor și de comunicare eficientă. Acest lucru poate ajuta copilul să-și exprime nevoile și frustrările într-un mod mai sănătos, fără a recurge la santaj emoțional.

♦ Înțelegerea comportamentului copilului:

Cartea subliniază importanța înțelegerii comportamentului copilului și a cauzelor sale subiacente. Înțelegerea nevoilor și a punctelor slabe ale copilului poate ajuta la dezvoltarea de strategii de gestionare a comportamentului și la prevenirea situațiilor care pot duce la santaj emoțional.

♦ Abordarea copilului cu compasiune și empatie:

Este important să abordați copilul cu compasiune și empatie, chiar și atunci când comportamentul lor poate fi frustrant. Este important să se ofere copilului sprijin și înțelegere în timp ce se stabilesc limite și consecințe clare pentru comportamentul inadecvat.

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.

Citeste mai departe <<AICI>>

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Amalia Averescu - psiholog. Amalia este specilizata in Psihologia Copilului si locuieste cu familia sa mixta - romano-olandeza in Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2023

referinte: James Lehman,autor al cartilor de parenting de succes The Total Transformation® Program, The Complete Guide to Consequences™, Getting Through To Your Child™,
empoweringparents.com

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII