ȚIPI la copilul tau? Efectele tipetelor asupra copiilor sunt serioase - iată 5 din ele

Tipi la copilul tau? Efectele tipetelor asupra copiilor sunt serioase - iata 5 din ele

ȚIPI la copilul tau? Efectele tipetelor asupra copiilor sunt serioase - iată 5 din ele

Desi ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri - nu e intotdeauna simplu sa facem cea mai buna alegere.  Dar... până la urmă, suntem doar oameni. Este normal să fii frustrat, mai ales dacă copiii se comportă neadecvat. Dar felul în care-ți exprimi această frustrare și faci față situației poate avea implicații majore asupra dezvoltării personalității și sănătății pe termen lung a copilului.

De fapt, măsurile dure de disciplinare a părinților, cum ar fi țipetele, pot avea un impact și mai mare asupra copiilor decât se credea anterior. Citiți mai departe pentru a afla ce au descoperit studiile clinice despre efectele pe termen lung pe care țipetele le pot avea asupra copiilor.

Vei citi:
I-ai putea agrava problemele de comportament
I-ai putea schimba modul în care i se dezvoltă creierul
Abuzul verbal are capacitatea de a provoca depresie
Îi poți afecta sănătatea fizică
Îi poți provoca dureri cronice
Niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare

1. Țipi la copilul tău? I-ai putea agrava problemele de comportament

Ai putea crede că țipând la copil vei rezolva o problemă sau îl vei împiedica să se comporte neadecvat în viitor. Dar cercetările arată că de fapt, i-ai putea crea mai multe probleme pe termen lung. Țipatul poate înrăutăți comportamentul copilului, ceea ce înseamnă că trebuie să țipi mai mult pentru a încerca să-l corectezi. Și ciclul continuă.

Un studiu realizat asupra relațiilor părinte-copil a arătat că, copiii de 13 ani care au fost certați de părinți folosind țipetele, și-au înrăutățit nivelul de comportament neadecvat în cursul anului următor.

Un alt studiu a constatat că nu există nicio diferență dacă disciplinarea vine din partea tatălui sau a mamei. Rezultatul este același: problemele de comportament se agravează.

2. Țipi la copilul tău? I-ai putea schimba modul în care i se dezvoltă creierul

Țipatul și alte tehnici dure de disciplină pot schimba literalmente modul în care creierul copilului tău se dezvoltă. Acest lucru este cauzat de faptul că oamenii procesează informațiile negative mai rapid și mai complet decât cele bune.

Un studiu a comparat scanările RMN ale creierului persoanelor care au avut antecedente de abuz verbal al părinților în copilărie cu scanările celor care nu au avut antecedente de abuz. Ei au descoperit o diferență fizică vizibilă în părțile creierului responsabile de procesarea sunetelor și a limbajului.

3. Țipi la copilul tău? Abuzul verbal are capacitatea de a provoca depresie

Pe lângă faptul că copiii se simt răniți, speriați sau triști atunci când părinții lor țipă la ei, abuzul verbal are capacitatea de a provoca probleme psihologice mai profunde care duc până la vârsta adultă.

În studiul care a urmărit dezvoltarea problemelor de comportament ale tinerilor de 13 ani la care s-a țipat, cercetătorii au descoperit, de asemenea, o creștere a simptomelor depresive. Multe alte studii arată, de asemenea, o legătură între abuzul emoțional și depresie sau anxietate. Aceste tipuri de simptome pot duce la înrăutățirea comportamentului și chiar se pot dezvolta în acțiuni autodistructive, cum ar fi consumul de droguri sau o creștere a activității sexuale riscante.

Ad-Extra3:

4. Țipi la copilul tău? Îi poți afecta sănătatea fizică

Experiențele pe care le avem când creștem ne modelează în multe feluri, fără a ne da seama. Stresul din copilărie provocat de un părinte care abuzează verbal poate crește riscul copilului pentru anumite probleme de sănătate ca adult. Astfel, stresul în copilărie poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății fizice.

5. Țipi la copilul tău? Îi poți provoca dureri cronice

Un studiu recent a găsit o legătură între experiențele negative din copilărie, inclusiv abuzul verbal și alte tipuri de abuz, și dezvoltarea ulterioară a afecțiunilor cronice dureroase. Condițiile includ artrita, dureri de cap, probleme de spate și gât, dar și alte dureri cronice.

Niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare în comportamentul tău sau să înveți câteva tehnici noi

Dacă observi că țipi mult sau îți pierzi cumpătul, cere ajutor. Un terapeut sau chiar un alt părinte te poate ajuta să rezolvi unele dintre aceste sentimente și să dezvolți un plan pentru a le face față într-un mod mai sănătos.

Despre parentingul pozitiv, mai citeste:

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau

Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul

Copiii sunt foarte sensibili la ce li se spune si de aceea trebuie sa le vorbim cat mai respectuos. Comentariile negative sau criticile repetate pot fi percepute ca fiind adevaruri inevitabile de catre copil si pot afecta pe viata increderea si stima de sine citeste mai departe aici >

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

autor:redactor Desprecopii.com  toate drepturile rezervate  2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Valeria
    Valeriatrimis la 20/5/2024

    Buna ziua, când copilul încalca în continuu normele ce tip de limite trebuie puse şi ce consecinţe la un copil de 8 ani? Ce trebuie facut cu, dus copilul la un loc ca sa reflexioneze şi sa-şi ceara scuze dupa sau consecinţe ca nu i se mai îndeplinesc dorinţele sau ca nu mai merge în parc la joaca nefolosirea mobilului şi lucruri care ei ii plac sa faca? Dusul la un loc de reflexione nu prea merge fiindca se opune şi e cam grea sa poţi sa o duci forţata.. în plus nu ştiu daca este corect sa o duci forţata.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII