Bebe o cunoaște foarte bine pe mami - 5 lucruri care te vor surprinde

Bebe o cunoaste foarte bine pe mami - 5 lucruri care te vor surprinde

Bebe o cunoaște foarte bine pe mami - 5 lucruri care te vor surprinde

Nou-născuții își cunosc mama la naștere. Cercetările au arătat că, atunci când nou-născuții sunt ținuți piele-pe-piele de mamele lor, există schimbări semnificative în semnele lor vitale - ritmul respirator și ritmul cardiac încetinesc pe măsură ce devin calmi față de corpul mamei și sunt, de asemenea, mai capabili de a-și regla temperatura corpului. Cu alte cuvinte, bebelușul știe că este ținut de mama sa.

•.Dar mai exact cum își cunoaște un bebeluș mama? Din nou, este acea combinație de simțuri...

Vei citi:
Nou-născuții își cunosc mama la naștere?
Nou-născuții cunosc mirosul mamei lor?
Oare bebelușii recunosc bătăile inimii mamei lor?
Când poate un bebeluș să recunoască fețele părinților?

Nou-născuții își cunosc mama la naștere?

Un bebeluș folosește patru simțuri importante care-l ajută să-și identifice mama: simțul auzului, simțul mirosului, simțul tactil și vederea.

Dar răspunsul la întrebare este "DA", nou-născuții își cunosc mama la naștere. Cercetările au arătat că, atunci când nou-născuții sunt ținuți piele-pe-piele de mamele lor, există schimbări semnificative în semnele lor vitale - ritmul respirator și ritmul cardiac încetinesc pe măsură ce devin calmi față de corpul mamei și sunt, de asemenea, mai capabili de a-și regla temperatura corpului. Cu alte cuvinte, bebelușul știe că este ținut de mama sa. Dar mai exact cum își cunoaște un bebeluș mama? Din nou, este acea combinație de simțuri.

Bebelușii pot auzi de fapt vocea mamei lor în uter. Există dovezi că bebelușii încep să recunoască vocea mamei lor încă din al treilea trimestru de sarcină.

Imediat după naștere, bebelușii par să recunoască vocea mamei lor și au o preferință pentru vocea ei față de a celorlalți. De asemenea, au o preferință pentru sunetele făcute în limba pe care a vorbit-o mama lor în timpul sarcinii, arătând în continuare cât de mult contează vocea mamei pentru modelarea dezvoltării creierului. Asta înseamnă că, până când micuțul tău se naște, va știi deja cine ești doar după sunetul vocii tale.

Un studiu din 2012 publicat în Acta Paediatrica a constatat că bebelușii ascultă în mod activ vocea mamei lor în uter, în special sunetele vocale, în ultimele 10 săptămâni de sarcină.

Nou-născuții cunosc mirosul mamei lor?

Bebelușii nu numai că recunosc mirosul mamei lor, ci se liniștesc când îl simt. Fetușii sunt expuși continuu la mirosul și gustul unic al lichidului amniotic al mamei lor, care contribuie la un simț al mirosului foarte dezvoltat al bebelușului la naștere. Există mai multe studii care au arătat că nou-născuții au o preferință pentru laptele matern și mirosul corporal axilar (subsuoară) al mamei în prima săptămână de viață, în comparație cu alaltora. Capacitatea de a mirosi, auzi, gusta și atinge mamele ajută la ușurarea tranziției bebelușilor către viața în afara uterului, promovează legătura și, de asemenea, îi poate ajuta pe bebeluși (și pe mamele lor) să aibă un început bun în alăptare.

Oare bebelușii recunosc bătăile inimii mamei lor?

În timpul sarcinii, bebelușul este expus la sunetul bătăilor inimii mamei sale și poate auzi aceste bătăi ale inimii de la șapte luni de gestație. Bătăile inimii unei mame sunt audibile în timpul sarcinii. Nou-născuții sunt liniștiți la auzul sunetului bătăilor inimii. În timpul celui de-al treilea trimestru, creierul fetal s-a dezvoltat suficient pentru a putea recunoaște că această bătaie a inimii este un sunet important. A auzi și a răspunde la sunetul bătăilor inimii mamei este, de asemenea, important pentru întărirea dezvoltării ulterioare a creierului fetal.

Ad-Extra3:

Când poate un bebeluș să recunoască fețele părinților?

Există unele dovezi care sugerează că bebelușii încep deja să prefere fețele mamei lor la numai câteva ore de la naștere. Bebelușii se nasc cu o vedere neclară și pot vedea lucrurile clar doar atunci când sunt foarte aproape. Aceasta înseamnă că fețele pe care sunt capabili să le învețe și apoi să le recunoască sunt ale oamenilor care-l țin cel mai mult. Până la vârsta de trei luni, bebelușii sunt „excelenți” în a distinge fețele mamelor lor de cele ale străinilor și arată o preferință puternică pentru ele. Deoarece un bebeluș petrece atât de mult timp la o distanță apropiată de fața mamei ale, el devine oarecum expert în recunoașterea facială. 

Dacă ești o viitoare mămică îngrijorată că puiul tău nu te va recunoaște, nu este cazul!

Bebe o cunoaște foarte bine pe mami!

 Bebe cunoaște vocea mamei încă din burtică.
 Bebe simte mirosul laptelui mămicii sale, de la vârstă de 3 zile (ba chiar de la naștere).
 Bebe recunoaște chipul mamei sale de la vârsta de 7 zile.
 Bebe recunoaște mirosul unic al pielii mămicii sale.
 De la vârsta de 2 zile, un bebe se va opri din plâns imediat când e luat în brațe de mami.

Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Relatia cu nou-nascutul se refera la atasamentul special care se formeaza intre mama sau tata si nou-nascutul lor. Aceasta legatura ii face pe parinti sa alerge in camera bebelusului in toiul noptii la cel mai mic suspin pe care il aud.

Uneori, legatura aceasta apare imediat – parintii se indragostesc de bebelus din prima clipa in care isi vad comoara. Alteori insa, construirea acestei relatii cu nou-nascutul dureaza mai mult.Iata cum incepe atasamentul nenconditionat fata de bebelus si de ce poate intarzia o perioada ...plus o serie de lucruri speciale pe care poate nu le stii despre nou-nascuti.

Prima saptamana acasa cu noul-nascut

Prima saptamana a copilului nou-nascut va aduce mari schimbari atit pentru proaspata mamica cat si pentru mica fiinta.  Dumneavoastra va veti adapta la noua postura de proaspata mamica si la sarcinile pe care le implica aceasta postura, iar bebelusul se adapteaza la noua lui viata. Este o perioada cu mari bucurii dar posibil si cu imense temeri. Iata ce trebuie sa stii pentru a fi pregatita in prima saptamana cu bebe acasa.

 Ghid de alaptare

Desprecopii va ofera cel mai complet ghid de alaptare. Cititi pe larg toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor. 

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici. 

 Despre recuperarea mamei dupa nastere, merita sa citesti si:

 Sfaturi pentru recuperare dupa cezariana
Cum si cand ne recapatam silueta
Controalele post-natale
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Ce cumparam inainte de nastere?
Caderea parului dupa nastere
6 greseli ale mamicilor in ce priveste somnul lor
La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?
Durerea epiziotomiei si activitatea sexuala dupa nastere
Sfaturi pentru recuperare rapida dupa cezariana
4 strategii pentru mame obosite
Miturile cu care te intalnesti dupa nasterea copilului tau
Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?
Taierea grabita a cordonului ombilical poate afecta sanatatea copilului
La 3 luni de la nastere: trierea hainelor de gravida
Recuperarea dupa cezariana: lucrurile pe care nu vi le spune nimeni
321... start la dieta pentru proaspete mamici!
Abdomenul plat, o provocare pentru mamici? 

Forumuri pentru mamici de bebelusi:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII