Constipația la copii și adulți: Cum o prevenim? Și, dacă nu reușim, cum o tratăm?
Constipația este o problemă gastrointestinală foarte comună, atât la copii, cât și la adulți. Printre principalele semnale de alarmă în cazul constipației se numără: scaunele foarte dure, numărul mai mic de scaune decât cel normal - mai puține de 3 pe săptămână - și, în unele cazuri, chiar și senzația de durere. Care sunt cauzele constipației, cum o putem preveni și cum ne asigurăm, ca părinți, că reducem disconfortul unui copil care se confruntă cu această problemă?
Te invităm să parcurgi acest articol, realizat cu sprijinul Farmaciilor DONA, pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări și nu numai. Te așteaptă o serie de recomandări foarte utile pentru sănătatea întregii familii.
Semne că un copil/un adult este constipat
• Constipația este adesea definită ca mai puțin de 3 mișcări intestinale pe săptămână, astfel că un semnal de alarmă este scăderea numărului de scaune sub această cifră. Într-adevăr, numărul de mișcări intestinale poate fi diferit pentru fiecare copil/adult, însă o scădere a numărului obișnuit de scaune poate semnala apariția constipației.
• Scaunul arată anormal (de dimensiuni mari sau consistență puternică) și este eliminat cu dificultate.
• Copilul/adultul este balonat, are dureri abdominale, crampe sau dureri și evită să meargă la baie.
• Copilul/adultul nu simte foame.
Ce cauzează constipația?
Scaunul devine tare și uscat atunci când intestinul gros (colonul) absoarbe prea multă apă. În mod normal, pe măsură ce alimentele se deplasează prin colon, acesta absoarbe apă în timp ce formează scaunul. Mișcările musculare (contracțiile) împing scaunul spre rect. Când scaunul ajunge la rect, cea mai mare parte a apei a fost deja absorbită, astfel că saunul este acum solid.
În cazul în care copilul tău este constipat, mișcările musculare ale colonului sunt prea lente, iar acest lucru face ca scaunul să se miște prin colon prea încet. Astfel, colonul absoarbe prea multă apă, iar scaunul devine foarte dur și uscat.
Odată ce copilul devine constipat, problema se poate agrava rapid. Scaunele dure și uscate pot fi dureroase la împingere, iar tendința celui mic poate fi aceea de a evita să meargă la baie din cauza durerii. Astfel că recomandarea este să se înceapă din timp un tratament corespunzător, imediat ce problema este identificată.
Există mai multe motive pentru care un copil se poate confrunta cu constipația. Unele dintre cele mai comune cauze legate de alimentație și stil de viață includ:
Alimentația
• Consumul a prea multe alimente bogate în grăsimi și sărace în fibre (fast-food, junk food și băuturi răcoritoare).
• Hidratarea necorespunzătoare.
• Schimbările în alimentație. De exemplu, când bebelușii trec de la laptele matern la laptele formulă sau când încep diversificarea și încep să consume alimente solide.
Lipsa exercițiilor fizice
• Lipsa de activitate fizică poate duce la constipație. Exercițiile fizice ajută la deplasarea alimentelor digerate prin intestine.
Problemele emoționale
• Copilul nu vrea să folosească toaletele publice, astfel reține forțat scaunele, provocând constipația.
• Bebelușul învață să folosească olița sau toaleta. Aceasta poate fi o perioadă dificilă pentru mulți copii mici. Aceștia își pot reține mișcările intestinale intenționat!
• Copilul este stresat din cauza școlii, prietenilor sau familiei.
Programul prea încărcat al copilului
• Unii copii nu acordă atenție semnalelor pe care le dă corpul lor. Acest lucru se poate întâmpla atunci când copilul este prea ocupat să se joace sau să termine un proiect.
• Constipația poate fi, de asemenea, o problemă atunci când copilul începe un nou an școlar, deoarece nu va putea merge la baie ori de câte ori simte nevoia.
Probleme fizice de bază
În cazuri rare, constipația poate fi cauzată de o problemă fizică mai mare. Aceste probleme fizice pot include:
• Probleme ale tractului intestinal, rectului sau anusului.
• Probleme ale sistemului nervos, cum ar fi paralizia cerebrală.
• Probleme endocrine, cum ar fi hipotiroidismul.
Când e vorba despre sănătate, apelează la specialiștii Farmaciilor DONA.
Descoperă produsele din Catalogul prețurilor DONA disponibil în toate farmaciile DONA și spune DA noilor oferte atractive care te interesează!Măsuri de luat în calcul acasă în cazul constipației pentru reglarea tranzitului intestinal
Schimbările în alimentație. Adesea, aceste modificări vor ajuta. Alimentația trebuie să fie variată, cu multe legume și fructe. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, așadar să nu le uităm. De ce? Fibrele alimentare sunt cele care contribuie la menținerea sănătății tractului gastrointestinal, dau volum bolului alimentar, absorb apa, stimulează mușchii colonului să se contracteze menținându-i tonusul și hrănesc flora bacteriană. La nivelul intestinului, fibrele se leagă de colesterol și anumite minerale, iar la nivelul colonului unele sunt degradate parțial de bacteriile intestinale, dar cea mai mare parte rămân nedigerate și sunt eliminate prin fecale. La copiii diversificați, lactatele pot ajuta, la fel anumite fructe (piersici, prune). Atenție că dulciurile nu ajută, dimpotrivă! Fructele vor furniza fructoza necesară, așa că putem să le oferim copiilor piureuri de fructe sau salată de fructe în locul dulciurilor rafinate.
Hidratarea. Pune copilul să bea mai multe lichide, în special apă și lapte din belșug (apă la copiii diversificați, desigur). Sucurile de fructe pot fi consumate, dar într-o măsură mai mică, o variantă mai bună fiind fructele cu pulpă (deoarece pulpa conține fibrele necesare tranzitului intestinal). Evită, de asemenea, să-i oferi băuturi ce conțin cofeină, cum ar fi sucurile acidulate.
Limitarea alimentelor fast-food și junk food care sunt adesea bogate în grăsimi. Oferă-i, în schimb, mese și gustări mai bine echilibrate.
De asemenea, este o idee bună să-i faci un program regulat de masă. Consumul unei mese va provoca adesea o mișcare intestinală în decurs de 30 până la 60 de minute. Oferă-i micul dejun devreme. Acest lucru îi va oferi copilului timp să meargă la baie acasă, înainte de a se grăbi spre școală.
Mai multă activitate fizică. Exercițiile fizice ajută la digestie, ajută mișcările normale pe care le fac intestinele pentru a împinge alimentele pe măsură ce sunt digerate. Oamenii care nu se mișcă prea mult sunt adesea constipați. Copilul trebuie să alerge, să meargă, să țopăie, să sară, să danseze, să facă orice activitate îl face fericit!
Mersul regulat la baie sau statul regulat pe oliță, în special după masă, fie că are sau nu nevoie poate ajuta. Însă trebuie să aibă o poziție confortabilă, sprijinită (la oliță să stea cu talpa bine sprijinită pe podea). Pune copilul să stea pe toaletă de cel puțin două ori pe zi timp de cel puțin 10 minute.
Ce facem în cazul în care tratamentul de acasă nu dă rezultate?
În unele cazuri, aceste schimbări ale stilului de viață nu vor ajuta. Deci, dacă presupui ca al tău copil este constipat și măsurile de acasă nu dau rezultate, mergi la un medic sau la un farmacist. Cu cât copilul este constipat mai mult timp, cu atât îi va fi mai dificil să revină la normal, așa că asigură-te că primești ajutor devreme, fie din partea medicului, fie din partea farmacistului.
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Odată cu venirea pe lume a copilului, farmacia devine cel mai vizitat loc, deoarece vei avea nevoie de multe produse de îngrijire, dar și de medicamente. Aplicând pentru Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu, vei plăti cu 7% mai puțin la cumpărarea produselor destinate copiilor și cu 5% mai puțin la cumpărarea oricărui produs farmaceutic sau cosmetic - excepție fac medicamentele eliberate pe baza rețetelor gratuite și compensate și a celor ce se eliberează pentru programele naționale PN9.7 (post transplant), PN3 (Oncologie) și PN 5 (Diabet). APLICĂ ȘI TU PENTRU UN CARD >>
Laxativele sunt adesea recomandate copiilor care consumă alimente solide, alături de modificări ale alimentației și stilului de viață. Laxativele orale sau rectale pot favoriza defecația prin grăbirea evacuării din colon și scăderea consistenței scaunului, iar probioticele și fibrele ajută la refacerea florei intestinale și a tranzitului intestinal normal. Poate dura câteva luni pentru ca un tratament să funcționeze, dar continuă să încerci până când reușești.
Odată ce constipația a fost tratată, este important să nu mai revii la vechile obiceiuri alimentare sau ale stilului de viață sedentar. Medicul sau farmacistul te poate sfătui cu privire la starea copilului tău și cum poți evita apariția constipației, din nou.
Aceasta poate fi prevenită prin descoperirea momentelor în care poate apărea și făcând modificările adecvate. Constipația este fie pe termen scurt (acută), fie pe termen lung (cronică). Copiii cu boli intestinale pot avea probleme cronice de constipație. Dar, în majoritatea cazurilor, constipația este o afecțiune pe termen scurt.
Consiliere din partea farmaciștilor DONA, pentru tine și familia ta
Pentru a încuraja întrebările clienților lor, Farmaciile Dona oferă consiliere farmaceutică de calitate ori de câte ori ai nevoie, în rețeaua de peste 300 de farmacii DONA.
Cardul de fidelitate Farmaciile DONA pentru Copilul Meu
Ce avantaje îți aduce acest card?
Plateste cu 7% mai putin, la cumpararea produselor destinate copiilor
Plateste cu 5% mai putin, la cumpararea oricarui produs farmaceutic sau cosmetic – exceptie fac medicamentele eliberate pe baza retetelor gratuite si compensate si a celor ce se elibereaza pentru programele nationale PN9.7 (post transplant), PN3(Oncologie) si PN 5( Diabet)