Fără imunizare, nu există securitate sanitară - Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reapar în întreaga Regiune Europeană

Fara imunizare, nu exista securitate sanitara

Fără imunizare, nu există securitate sanitară - Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reapar în întreaga Regiune Europeană

Investiția într-un viitor sănătos înseamnă susținerea realizărilor din trecut în materie de sănătate publică.

Declarație comună de Dr. Hans Henri P. Kluge, director regional al OMS pentru Europa și Regina De Dominicis, director regional al UNICEF pentru Europa și Asia Centrală.

Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reapar în întreaga Regiune Europeană, punând în pericol milioane de vieți.

De la rujeolă la tuse convulsivă (pertussis) și difterie, bolile pe care le credeam odată ca fiind de domeniul trecutului sunt în creștere în Regiunea Europei și Asiei Centrale - care cuprinde 53 de țări. Progresele obținute cu greu în ultimele decenii sunt amenințate - nu pentru că nu am avea instrumentele necesare, ci pentru că nu toată lumea beneficiază de vaccinurile care salvează vieți. Mai simplu spus, sentimentul de falsă siguranță este periculos, chiar mortal.

Fără imunizare, nu există securitate sanitară

Odată cu începerea Săptămânii europene a imunizării, OMS și UNICEF fac apel la guverne și comunități să acționeze acum: să protejeze câștigurile din trecut, să elimine lacunele în materie de imunizare și să se asigure că vaccinurile ajung la toată lumea, oriunde. Numai atunci țările pot progresa către o mai mare securitate sanitară, stabilitate socială și prosperitate pentru cetățenii lor.

Datorită vaccinurilor, regiunea a înregistrat o scădere dramatică a impactului multor boli în ultimele câteva decenii. În prezent, este inacceptabil ca un copil să moară de tetanos sau difterie, să rămână paralizat din cauza poliomielitei sau să orbească din cauza rubeolei, în condițiile în care avem mijloacele necesare pentru a-l proteja.

Vaccinurile mai noi împotriva bacteriilor pneumococice, a virusului respirator ciclic (RSV), a COVID-19 și a gripei protejează acum împotriva bolilor respiratorii la copii și adulți vulnerabili. Vaccinarea împotriva hepatitei B și a papilomavirusului uman (HPV) reduce riscul mai multor tipuri de cancer. Vaccinarea în timpul sarcinii împotriva pertussis, gripei, COVID-19 și RSV ajută femeile și copiii lor să supraviețuiască și să se dezvolte.

Însă ratele vaccinării de rutină a copiilor stagnează

În unele țări, acestea sunt în scădere. Această tendință ar trebui privită ca una dintre amenințările la adresa sănătății care apar rapid în întreaga regiune. În fiecare an, peste o jumătate de milion de copii nu beneficiază de imunizările de rutină, ceea ce duce la o creștere a numărului de copii și adulți vulnerabili la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Consecințele sunt deja vizibile.

În 2024, cazurile de rujeolă din regiunea europeană au depășit 127.000, cel mai mare număr raportat în ultimii 27 de ani. Cazurile de tuse convulsivă au ajuns la 87.000 în 2023 - cel mai mare număr din ultimii 29 de ani. Cazurile de difterie raportate au crescut, de asemenea, la 578 în 2022 și 264 în 2023, comparativ cu mai puțin de 100 în fiecare dintre cei 13 ani anteriori.

Regiunea europeană a fost lipsită de transmiterea endemică a virusului poliomielitic sălbatic timp de peste 20 de ani. Cu toate acestea, importurile de virus sunt în creștere, după cum au fost detectate prin monitorizarea de rutină a apelor reziduale, reprezentând un risc deosebit pentru orice populație în care acoperirea vaccinală împotriva poliomielitei este sub nivelul optim.

Dacă aceste tendințe continuă, povara rezultată a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare ar putea afecta capacitatea sistemelor de sănătate de a gestiona cazurile și rezistența acestora de a face față noilor provocări de sănătate pe măsură ce acestea apar.

De aceea, astăzi, OMS și UNICEF fac apel la toate țările să consolideze urgent câștigurile prețioase obținute în trecut în materie de sănătate publică prin parcurgerea a trei pași concreți:

continuarea finanțării vaccinurilor și a serviciilor de imunizare ca prioritate sanitară de vârf, inclusiv prin sprijinirea cercetării și dezvoltării de noi vaccinuri;
asigurarea accesului facil al tuturor la vaccinarea în timp util, acordând o atenție deosebită comunităților izolate, rurale sau insuficient vaccinate; și
consolidarea încrederii publicului în vaccinuri prin comunicare clară, responsabilizarea lucrătorilor din domeniul sănătății, combaterea dezinformării și implicare a comunităților în condițiile lor proprii.

Nu există o soluție universală. Diferitele țări și comunități vor necesita soluții diferite. În unele, ar putea fi necesare clinici mobile de imunizare și campanii din ușă în ușă pentru a ajunge la comunitățile insuficient acoperite. În altele, simple informări sau un proces mai ușor de programare în cadrul asistenței medicale primare pot face o mare diferență. În toate țările, eforturile ar trebui să includă sprijinirea lucrătorilor din domeniul sănătății pentru a răspunde cu încredere la întrebările privind vaccinarea și îmbunătățirea dialogului cu comunitățile pentru a înțelege preocupările și a contracara dezinformarea.

Știm ce funcționează: o acoperire vaccinală ridicată și echitabilă.

Aceasta va ajuta fiecare țară să prevină epidemiile, să ușureze povara asupra sistemului de sănătate și să reducă suferința și decesele inutile. Lucrând împreună, putem ajunge la cei care sunt marginalizați și putem asigura toate beneficiile vaccinurilor pentru toți - la toate vârstele. Vaccinarea pentru toți, sub acoperirea mai largă a sănătății pentru toți, este omenește posibilă.

Discutii aprinse pro-contra vaccinare, puteti urmari aici

PRO SI CONTRA VACCINARE - ARGUMENTE 

Legea vaccinarii copiilor in Romania - dezbatere DC 
Mesaj pentru cei care sustin campania anti-vaccinare
Urmari ale campaniilor anti-vaccinare. Cerere.
Olivia Steer si vaccinarea copillor - sau starletismul iresponsabil
vaccinare polio la 6 ani
Ebola si vaccinurile - sau despre isteria conspiratiilor
Vaccinurile copilariei - gratis sau nu ?
 

PRO si CONTRA vaccinare, dezbatere

Este bine sau nu sa ne vaccinam copiii? Opinii pro şi contra. Desprecopii.com isi propune prin aceasta pagina sa porneasca o dezbatere constructiva pe tema vaccinarii.  

Ne dorim ca aceasta pagina sa devina locul de intalnire al celor doua tabere PRO si CONTRA vaccinare. Fiecare idee expusa mai jos, pro si contra, poate sa fie dezbatuta (combatuta) intr-o discutie civilizata pe care o sa incercam sa o moderam. Asteptam de la voi pareri documentate, argumente coerente si bine argumentate. Si asteptam sa dati dovada de fair-play!

Aceasta dezbatere nu este sponsorizata. Pagina nu contine reclama si nici nu va contine. Daca dezbaterea vi se pare interesanta va rugam sa o promovati.

Despre vaccinuri mai cititi si:

 VACCINUL ROR: tot ce trebuie sa stii
De ce iti pasa daca imi vaccinez sau nu copilul?
Riscurile si beneficiile vaccinurilor: 10 intrebari frecvente si raspunsurile lor
Vaccinarea, mituri si ne-adevaruri
Vaccinul antigripal  e prea tarziu sa-l facem?
Vaccinul anti-gripal si sarcina
Schema vaccinurilor obligatorii si optionale
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Principalele vaccinuri la bebelusi
Vaccinurile sau Imunizarile copilului
Vaccin impotriva virusului HIV
Vaccinul antigripal
Vaccinul fara ac

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC - Consultanta medicala online.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII