Primul pas pentru a opri violența împotriva femeilor este să nu mai creștem băieți de tip „macho”

Primul pas pentru a opri violenta impotriva femeilor este sa nu mai crestem baiet de tip „macho”

Primul pas pentru a opri violența împotriva femeilor este să nu mai creștem băieți de tip „macho”

Este nevoie de o schimbare puternică în societate în ceea ce privește normele de gen.

Care sunt cele mai mari frici ale părinților când vine vorba de sex și copiii lor? Cu siguranță părinții de fete sunt îngrijorați cu privire la hărțuire sexuală și la viol, dar mai ales cu privire la ce pot face ei ca fata lor să nu devină o victimă.

În același timp nu simt că părinții de băieți se gândesc la ce ar putea face ei înșiși pentru a preveni ca fii lor să nu devină parte problemei, perpetuând astfel mai departe violența împotriva femeilor.

Vei citi:
În calitate de tată al unui băiat
Oferiți-le afecțiune fizică
Creați un set de reguli
Nu tolerați comportamentele îndoielnice ale prietenilor băiatului
Învățați-l să aibă grijă de corpul lui
Permiteț-i să fie furios
Imaginea femeii în mass-media
Arătați-le cine sunteți

În calitate de tată al unui băiat

Ce vă pot spune acum, este că în calitate de tată al unui băiat, aceasta este una dintre cele mai mari probleme ale mele. Pentru fiecare fată agresată de către partenerul ei, există un alt partener care perpetuează mai departe acest model.

Nimeni nu vrea să creadă că fiul lor poate fi o asemenea persoană, ca atare nimeni nu vorbește despre cum ar trebui să ne ajutăm băieții să nu devină astfel de oameni. Însă eu vreau să vorbesc despre asta.

Așasar, iată câteva lucruri pe care le-am făcut în calitate de tată al unui băiat, lucruri care să-l ajute să devină un bărbat bun sau măcar un bărbat care să nu fie parte a acestei probleme, ci să fie parte din soluție. Cred că fiecare băiat are nevoie de figuri masculine pozitive care să-l ghideze și să-l încurajeze.

Oferiți-le afecțiune fizică

Nu cred că le arătăm băieților noștri suficientă afecțiune fizică. Ne purtăm destul de abraziv cu aceștia, iar majoritatea jocurilor fizice sunt despre lupte, bătălii, în general chestii dure. Însă undeva în toata ecuația asta lipsește afecțiunea fizică și blândețea, iar acest lucru devine și mai acut la adolescență. Nu mă înțelegeți greșit, nu este ușor să iei în brațe un băiat aflat la această vârsta, dar fix atunci este momentul când au nevoia cea mai mare. Trebuie să-i învățăm bucuria, frumusețea, blândețea și eliberarea care vine odată cu o îmbrățișare plină de iubire. Trebuie să le arătăm cum se face, pentru ca la rândul lor să facă asta cu partenerele lor, în viitor.

Creați un set de reguli

Toți copiii trebuie să aibă parte de reguli, dar dincolo de reguli băieții trebuie să știe că sunt buni, capabli și demni de iubire, și că mai presus de atât, aparțin unei familii. Dar pentru asta este bine să știe ca trebuie să adere la un set de reguli, ca un soi de de onoare. Un astfel de cod ar putea fi creat de părinte, dar cel mai bine este atunci când este creat împreună cu cel mic.

Iată ce zice setul de reguli din familia noastră:

• Casa noastră este un spațiu sigur pentru toată lumea care îi trece pragul
• Nu folosim niciodată violența unul împotriva celuilalt
• Atunci când avem opinii diferite le exprimăm cu respect
• Nu folosim rușinea ca armă împotriva celuilalt și acceptăm cu îngăduință greșelile care pot apărea
• Ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce ne aparține – acțiunile, vorbele, corpul și lucrurile noastre

Ad-Extra3:

Nu tolerați comportamentele îndoielnice ale prietenilor băiatului

Oricine ne trece pragul știe că trebuie să respecte acest set de reguli, inclusiv prietenii fiului meu care vin în vizită. Iar dacă aceștia nu pot sau nu vor să le respecte, este de datoria mea să-i ajut în acest sens. Nu vă temeți să-i trageți la răspundere pe prietenii fiului vostru pentru atitudini care nu sunt ok. Băiatul vostru va trebui să facă și el asta la rândul lui atunci când va fi mare. Pentru asta el are nevoie de modele, să vadă ce trebuie făcut în astfel de cazuri. E nevoie de o schimbare puternică de comportament pentru a schimbă percepțiile cu privire la normele de gen.

Învățați-l să aibă grijă de corpul lui

Le arătăm fetelor cum să-și facă părul, cum să se machieze, cum să-și facă unghiile, le cumpărăm tot felul de chestii pentru baie, parfumuri și loțiuni, le încurajăm să aibă grijă de ele în ceea ce privește frumusețea. Însă din păcate nu la fel ne comportăm cu băieții. Arătați-le cum să aibă grijă de ei, de corpurile lor, cum să mănânce ok, cum să se odihnească, cum să se răsfețe cu masaje și cu sesiuni de yoga. De ce? Pentru că un bărbat care știe să aibă grijă de corpul său va fi mult mai atent cu privire la corpul partenerei sale, și desigur va mirosi mult mai plăcut 😊

Permiteț-i să fie furios

Cu toții devenim furioși la un moment dat, iar cu siguranță furia poate fi o emoție care ne poate speria. Dar nu trebuie să ne fie frică de furie și ca atare trebuie să le arătăm băieților noștri cum să-și exprime furia într-un mod constructiv și sănătos, mai ales în moduri în care pot să învețe ceva mai degrabă, decât fie să reprime furia sau să și-o exprime într-un mod destructiv. Trebuie să creăm spații și moduri în care ei își pot exprima furia, ca astfel să le arătăm cum arată o emoție reală și validă. O emoție care poate fi și pozitivă, căci furia creează schimbare, ne face mai rezistenți în fața pericolelor și ne face să mergem mai departe. Dar avem nevoie să recunoaștem asta, să procesăm această emoție într-un mod constructiv și apoi să o folosim într-un mod sănătos. Nu le mai spuneți băieților să se calmeze, ci din contra oferiți-le un spațiu în care să-și exprime furia și să lucreze pentru a o înțelege cât mai bine.

Imaginea femeii în mass-media

Mass-media este responsabilă de modul în care percepem imaginea noastră despre femei. Dezumanizarea și hipersexualizarea femeilor sunt în continuare în centrul multor reclame, filme sau seriale. Este foarte important să petrecem timp împreună cu băieții noștri să-i facem să înțeleagă ce se întâmplă. Să-i ajutăm să fie mai curioși, să-și pună întrebări cu privire la modul în care sexualitatea, genul și relațiile sunt portretizate în mass-media. Nu în ultimul rând să fie curioși cu privire la partea etică a ceea ce privesc și dacă ceea ce privesc se potrivește cu sistemul lor de valori și setul de reguli al familiei. În concluzie avem nevoie să creștem oameni cu gândire critică.

Arătați-le cine sunteți

Cel mai prost sfat pe care îl poți da unui părinte, este să nu-și arate fiului lor, latura lor emoțională. Ei ar trebui să vă vadă chiar și când nu sunteți ok. Ar trebui să vă vadă când sunteți îndrăgostiți. Ar trebui să vă vadă atunci când eșuați în ceva, când sunteți rușinați de ceva, când sunteți speriați, la fel cum ar trebui să vă vadă atunci când sunteți fericiți, mândri sau bucuroși. Ar trebui să vă vadă că munciți din greu atunci când credeți cu adevărat în ceva sau că acționați fără ezitare. Ar trebui să vă vadă atunci când sunteți îndurerați sau plini de bucurie.

Din toate acestea vor învăța că femeile și bărbați sunt egali unul în fața celuilalt. Că personalitatea lor este diversă, că au emoții, că sunt ființe puternice, capabile, vulnerabile și minunate. Femeile merită respect, recunoaștere, grijă, dragoste, atenție și mai ales merită să fie în siguranță.

autor: Lestat Monroe
Lestat Monroe este tatăl a doi copii, Horațiu și Lucreția, alături de partenerul său Perry Zizzi. Cei doi locuiesc în România de peste 18 ani. Lestat Monroe este fondatorul organizației „Orașul Meu, Culorile Mele” și unul dintre fondatorii Romanian Diversity Chamber of Commerce.

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII