Legatura dintre autism si televizor
Incepand din 1980, cazurile de autism s-au inmultit mai rapid pe toate meridianele lumii, odata cu dezvoltarea puternica a televiziunii.
Iata ce legaturi intre autism si televiziune ne sugereaza studiile.
- veti citi:
Autismul la copil
Cati copii sufera de autism in Romania?
Televizorul, nociv
Cum se manifesta autismul
De ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat
Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte
Forumul special despre Autism
Autismul la copil
Incepand din 80, cazurile de autism s-au inmultit mai rapid pe toate meridianele lumii, odata cu dezvoltarea puternica a televiziunii.
In SUA, de exemplu, potrivit Biroului National de Statistica atunci cand ploua sau ninge, copiii se uita mai mult la televizor. Stim insa ca asta se intampla si in Romania sau orice alta tara din Europa. Profesorii Michael Waldman si Sean Nicholson, de la Universitatea Cornell, SUA, au comparat datele statistice referitoare la micutii care privesc la televizor si buletinele meteo din statele California, Oregon, Pennsylvania si Washington.
In statele cu precipitatii bogate, unde copiii urmaresc mai mult programele TV, s-au raportat cazuri mai numeroase de autism decat in cele cu vreme frumoasa.
Intre anii 1972 si 1989, in California si Pennsylvania accesul la televiziunea prin cablu a crescut in paralel cu rata autismului. Savantii pun 17a dintre cazurile de autism din aceste state pe seama amplorii pe care a luat-o televiziunea.
Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultati in comunicare si limbaj, social si comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulari). Statisticile arata ca autismul apare mai des la baieti decat la fete, proportia fiind de 1 la 4 si este intalnit in toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasa, etnie, nivel intelectual.
Cati copii sufera de autism in Romania?
La nivel national, anul 2012 inregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii Publice, insa specialistii sunt de parere ca, in realitate, numarul este chiar de 2-3 ori mai mare, potrivit Asociatiei "Impreuna Pas cu Pas", care trage un puternic semnal de alarma cu privire la cresterea acestui numar.
Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor - Atlanta (S.U.A.), publicat in 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste.
Mai cititi si: Autismul, ce trebuie sa stim pentru a-l intelege
Televizorul, nociv
Intrucat rata autismului a crescut in toate grupurile etnice si in toate statele, era logic ca un factor comun povoaca aceasta afectiune. Vaccinurile se aflau in topul suspiciunilor, dar incidenta autismului a crescut chiar si in comunitatile care au interzis vaccinarea. Mai cititi si: Semne ale autismului
Cercetatorii si-au dat seama ca factorul declansator nu este unul chimic. "Nu sustinem ca am descoperit cauza, dar am gasit o dovada importanta", a declarat Michael Waldman pentru "Slate. com".
La copiii autisti s-a observat o activitate anormala a zonei cerebrale care proceseaza informatiile vizuale. Aceasta arie se dezvolta in primii ani de viata. Expunerea excesiva la imagini colorate bidimensionale poate cauza tulburari ale procesarii vizuale.
Copiii acorda mai mult timp televizorului, datorita accesului facil la televiziunea prin cablu si prin satelit, dar si a dezvoltarii pietei casetelor video si a DVD-urilor. Statistica arata ca, in medie, copiii americani petrec zilnic patru ore in fata aparatului TV. Academia Americana de Pediatrie recomanda evitarea cu desavarsire a expunerii a copiilor mai mici de 2 ani la imaginile televizate.
Ad-Extra3:
Posibile obiectii
Evident, exista si obiectii la aceasta teorie. Unii cercetatori sunt de parere ca aerul din casa, si nu televiziunea sa declanseze autismul.
In general, calitatea aerului din incaperi e mai slaba decat cea a aerului de afara. Agentia pentru Protectia Mediului din SUA avertizeaza ca riscurile asupra sanatatii pot fi mai mari datorita prafului, a umezelii sau a poluarii provocate de materialele din interiorul cladirilor.
De exemplu, oamenii de stiinta isi indreapta atentia si spre comunitatile Amish, unde autismul e rar intalnit. Pana acum, se credea ca acest lucru se datoreaza faptului ca membrii societatilor Amish refuza vaccinarea. Dar ei nu se uita nici la televizor si petrec si mult timp in aer liber, fiind o comunitate rurala.
Cum se manifesta autismul
Potrivit "Manualului diagnostic si statistic al Tulburarilor Mentale", autismul e o tulburare a dezvoltarii neuronale care provoaca ruperea de realitatea imediata.
Tulburarea se manifesta pana la varsta de 3 ani. Copiii autisti au probleme de invatare si de comunicare, sunt mai atrasi de obiecte decat de oameni, nu reactioneaza la miscari, atingere, sunete. Nu plang cand se lovesc, se misca greu, nu privesc spre interlocutor sau sunt foarte concentrati asupra unui singur lucru, nu pot trece de la o situatie la alta, au prieteni imaginari.
Diagnosticarea la timp si terapia intensiva pot contribui la integrarea autistilor in societate.
De ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat
Multe dintre semnele autismului la copil pot fi si semne ale altor tulburari sau semne de usoare intarzieri de dezvoltare. Daca observi la copilul tau oricare dintre semnele descrise mai jos, este foarte important sa vorbesti cu medicul tau sa duci copilul la o evaluare completa pentru a exclude alte variante ce ar putea cauza probleme.
Cel mai important lucru de stiut despre autism este ca nu exista doi oameni, cu aceasta tulburare, care sa arate sau sa actioneze la fel. Unii sunt foarte vorbareti, in timp ce altii nu utilizeaza deloc limbajul verbal. Unii sunt capabili sa se descurce foarte bine pe plan academic, in timp ce altii nu au aproape deloc abilitati academice. Iata de ce este autismul la copil atat de greu de diagnosticat...
Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte
Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti. Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului unui copil autist. De aceea, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Va sti insa pediatrul sa le recunoasca?
Informatiile arata ca rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme. Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Iata cateva informatii care ne fac sa intelegem ce este autismul si sfatul de la Desprecopii.com
Despre copilul autist, mai cititi:
Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?
Provocarile cresterii unui copil cu autism
Cand si cum spunem copilului ca este autist
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 2 comentarii
Oare ce presupune expunerea excesiva in fata TV-ului? Am o fetita de 7 luni si recunosc ca stau cu ea si ma uit la TV ( pt ca este in aceiasi camera). este atrasa de reclame si mai dau si pe DUCK TV ( un post pt copii). Ar trebui sa ma ingrijorez???
Foarte slab articol, ridicol pe alocuri. Numarul de copii cu autism a crescut odata cu intelegerea mai clara a spectrului autist si a dezvoltarii metodelor de diagnostic. De fapt a crescut numarul de copii diagnosticati, pentru ca acum 20 de ani nu erau diagnosticati decat copiii cu autism foarte sever pe cand azi se diagosticheaza intreg spectrul. Eu sunt convinsa ca cea mai puternica influenta o are componenta genetica si pot sa vad in familia noastra in fiecare generatie au existat cativa 'ciudati' care nu au fost diagnosticati. Copiii in general sunt diagnosticati in primii 2-3 ani de viata si ma indoiesc ca la varsta aia se uita foarte mult la tv. Mi-a placut observatia cu comunitatile amish, pai e normal ca acolo un copil care nu are autism sever va trece nebagat in seama, pentru ca viata e foarte simpla, foarte putini stimuli, socializarea este foarte simplificata si cu reguli foarte clare. Nu are nici o legatura cu televizorul.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII