Comunicarea cu un copil autist și importanța menținerii contactului vizual: Strategii și Sfaturi de la Specialiști
Un copil cu autism întâmpină adesea dificultăți de comunicare. Adaptarea tehnicilor de comunicare: Este important să utilizați limbaj simplu și clar, să mențineți contactul vizual la un nivel confortabil pentru copil și să folosiți gesturi și expresii faciale pentru a sprijini cuvintele spuse. De asemenea, este esențial să verificați frecvent dacă copilul a înțeles mesajul transmis, printr-un feedback corespunzător.
Ca părinte sau specialist, este esențial să înțelegeți barierele cu care vă puteți confrunta în comunicarea cu un copil autist și să vă adaptați la modul său de a comunica, pentru a-l putea ajuta să facă progrese. Contactul vizual este mai mult decât o formă de interacțiune non-verbală; pentru copiii cu autism, acesta poate fi o punte esențială către învățarea socială și comunicativă. Prin contact vizual, copiii sunt mai predispuși să fie atenți și angajați în conversație, ceea ce poate facilita progresele în vorbire și înțelegere reciprocă.
- despre Comunicarea cu un copil autist, veti citi:
Comunicarea cu un copil autist
Intarzieri in dezvoltarea limbajului sau ecolalie
Comunicarea non-verbala
Regula de baza este o comunicare clara, concisa si consistenta
Simboluri, imagini sau obiecte
Atentie cum va exprimati
Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism
Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte
Cand si cum spunem copilului ca este autist
Despre autism mai citeste:
Forumul special despre Autism
Comunicarea cu un copil autist
Copiii care au tulburari din spectrul autist au adesea dificultati de comunicare. Este esential sa intelegeti barierele pe care le puteti intampina si sa va adaptati modului lor de a comunica pentru a-i putea ajuta astfel sa faca progrese.
Intarzieri in dezvoltarea limbajului sau ecolalie
Unii dintre acesti copii nu ajung vreodata sa-si dezvolte limbajul vorbit, iar intelegerea le poate fi limitata. Altii isi dezvolta limbajul insa poate mult mai tarziu decat ar fi normal. Unii dintre acesti copii vor avea ecolalie, repetarea unor cuvinte care au un inteles limitat pentru ei sau repetarea a ceea ce spuneti dumneavoastra.
De exemplu, atunci cand intrebati un copil daca vrea un pahar de apa, el poate raspunde Vrei un pahar cu apa? Copilul poate spune la un moment dat Vrei un pahar cu apa? pentru cere de fapt un pahar cu apa. Este posibil sa repete cuvinte sau expresii pe care le-a auzit in trecut, printre care expresiile din programele de televiziune. Copiii al caror limbaj se dezvolta totusi, depasind ecolalia, pot avea mari dificultati cu gramatica si cu intelesurile cuvintelor.
Comunicarea non-verbala
Comunicarea non-verbala este de asemenea afectata. Copiilor mici le poate fi greu sa inteleaga gesturi simple precum aprobarile sau negatiile cuiva care da din cap. Le este greu si sa foloseasca un asemenea limbaj non-verbal, desi adesea isi dezvolta capacitati simple ale limbajului non-verbal pe masura ce inainteaza in varsta.
Citeste Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Contactul vizual este mai mult decât o formă de interacțiune non-verbală; pentru copiii cu autism, acesta poate fi o punte esențială către învățarea socială și comunicativă. Prin contact vizual, copiii sunt mai predispuși să fie atenți și angajați în conversație, ceea ce poate facilita progresele în vorbire și înțelegere reciprocă.
Ad-Extra3:
Regula de baza este o comunicare clara, concisa si consistenta
Copiii care au sindromul Asperger pot parea sa aiba limbajul normal. Acest lucru va poate induce insa in eroare deoarece ei tot au o gama de probleme subtile si nu trebuie sa presupuneti ca inteleg ce li se spune. Conversatiile lor pot fi repetitive si fara fir logic. Unii copii vor intreba in mod repetat acelasi lucru indiferent ce raspuns primesc sau vor insista sa li se dea mereu acelasi raspuns.
Este de o importanta cruciala sa folositi un limbaj simplu atunci cand discutati cu copiii, vorbind lent si clar. De exemplu, in loc de a spune Teo, ia-ti haina pe tine. Este timpul sa mergem acasa., este mai eficient sa spuneti Teo, haina si sa aratati haina in timp ce rostiti numele copilului. Copiilor care inteleg mai bine le puteti vorbi in propozitii, insa aveti grija ca ele sa fie scurte si simple, nu ambigue. Accentuati cuvintele cheie daca este necesar si incercati sa le puneti la sfarsitul propozitiei, de exemplu Este momentul pentru un pahar cu apa .
Simboluri, imagini sau obiecte
Alta tehnica este folosirea simbolurilor, a imaginilor sau a obiectelor. Daca ii spuneti copilului ca este momentul sa beau un pahar cu apa, aratati-i imaginea unui pahar cu apa. Astfel de tehnici vor ajuta la reducerea frustrarii pe care o simte copilul din cauza faptului ca nu este capabil sa comunice verbal. La copiii foarte mici, folosirea obiectelor poate fi mai eficienta, posibil insotita de folosirea simbolurilor. Trebuie sa fiti atenti cu imaginile deoarece copilul se poate fixa pe fundal daca imaginea are prea multe detalii. De asemenea, daca nu ii oferiti exact un pahar cu apa, de exemplu daca imaginea este a unui pahar cu apa si ii oferiti un pahar cu suc, el ar putea sa nu faca legatura dintre imagine si cuvinte, fiindca va considera paharul cu apa si paharul cu suc ca fiind lucruri diferite.
Atentie cum va exprimati
Trebuie sa fiti mereu constienti de ceea ce spuneti si de faptul ca este posibil ca vorbele sa va fie gresit intelese de catre copil. Intelegerea lui este foarte probabil sa fie literala: de exemplu, daca spuneti ca ploua cu galeata, este posibil sa se uite dupa galeti cu apa cazand din cer. O expresie ca a alerga pana iti iese limba de un cot poate fi inteleasa la modul propriu si poate provoca suferinta sau chiar teroare.
Verificati in continuu daca copilul asculta si intelege. Este posibil ca micutul sa nu se uite la dumneavoastra sau la obiectul pe care il aratati insa tot este posibil sa urmareasca tot ce spuneti. Nu va temeti sa repetati ceea ce ati spus daca banuiti ca nu a inteles prima data. Este esential sa-i dati copilului un timp mai lung de a procesa informatiile decat in cazul altor copii. De asemenea, daca repetati indicatia, repetati-o exact in acelasi mod.
Daca spuneti frazele oarecum diferit copilul va trebui sa proceseze informatia din nou, de fiecare data. Acest lucru este deosebit de important daca face parte dintr-un grup. Copiii mai mici pot sa nu se simta inclusi in grup, asa ca va trebui sa ii strigati pe nume pe fiecare sau ii vorbiti fiecaruia separat, apoi sa vorbiti grupului.
Intotdeauna adresati-va copilului incepand cu numele. Nu presupuneti ca daca il strigati deja pe Ionut va raspunde imediat sau, daca tonul vocii dumneavoastra inseamna inceteaza sau vino aici va asculta. Dati-i indicatii precise, adica din care sa inteleaga mai degraba ceea ce doriti sa faca decat ceea ce nu doriti sa faca, de exemplu Silviu stai jos in loc de Silviu nu mai alerga .
Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism
In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!
Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania.
Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte
Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti. Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului unui copil autist. De aceea, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Va sti insa pediatrul sa le recunoasca?
Informatiile arata ca rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme. Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Iata cateva informatii care ne fac sa intelegem ce este autismul si sfatul de la Desprecopii.com
Cand si cum spunem copilului ca este autist
Sunt mama unui copil autist. M-am tot gandit o vreme cum si cand ar fi cazul sa discut cu copilul meu despre autism. Am amanat deliberat acest moment de multe ori desi am gasit cel putin alte cateva argumente care ma indeamnau sa aduc acest subiect de discutie... ca de la mama la fiu.
Dar, cu toate dragostea si grija pe care i-o port, ma temeam ca nu cumva acea discutie sa il faca sa simta autismul ... ca un fel de boala care sa il inspaimante si sa il faca mai putin increzator in propriile sale forte. Si desigur nu vroiam sa creada ca avaand autism, este un copil mai putim valoros ... Ei bine am tot framantat acest subiect in capul meu si nu am vrut sa fac din el o varza infricosatoare in mintea lui citeste mai departe cand si cum spunem copilulu ica este autist.
Despre autism mai citeste:
Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.
Forumul special despre Autism
Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism.
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII