Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului

Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului

Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului

  • Medicina alternativa complementara, cunoscuta si sub denumirea de medicina integrativa, este o abordare folosita adesea de catre familiile care au in componenta lor o persoana diagnosticata cu autism. Studiile arata ca intre 30% si 95% dintre copiii cu autism au fost tratati cu ajutorul tratamentului medical alternativ.

Tratamentul complementar cu melatonina
Tratamentul cu acizi grasi Omega 3
Administrarea suplimentelor nutritive
Dietele fara caseina si fara gluten
Despre autism

Medicina alternativa complementara, cunoscuta si sub denumirea de medicina integrativa, este o abordare folosita adesea de catre familiile care au in componenta lor o persoana diagnosticata cu autism. Studiile arata ca intre 30% si 95% dintre copiii cu autism au fost tratati cu ajutorul tratamentului medical alternativ. Cu toate acestea, beneficiile si siguranta acestor tratamente sunt inca prea putin cercetate, prioritare fiind terapiile traditionale si de aceea medicii si terapeutii in general considera ca este destul de dificil sa consilieze familiile care doresc sa abordeze si tratamente complementare.

Multi parinti cauta singuri informatii in aceasta directie, pe internet, sau se inspira din experientele altor parinti impartasite pe diverse forumuri sau bloguri. Specialistii avertizeaza insa ca experientele altor persoane sunt individuale si ca nu pot fi luate drept repere esentiale in aplicarea unui tratament. De asemenea este important de retinut ca ceea ce functioneaza pentru o persoana s-ar putea sa nu aiba niciun rezultat pentru alta. In plus, tratamentele complementare, asa cum arata si denumirea lor, ar trebui sa fie folosite doar ca un adjuvant in terapiile validate folosite in tratarea autismului si nu sa le inlocuiasca. Adesea, din dorinta de a obtine rezultate cat mai repede, parintii investesc timp, bani, efort in tratamente despre a caror eficienta se stie inca prea putin.

Printre cele mai studiate si, se pare, cele mai sigure tratamente complementare utilizate in terapia autismului se numara cateva care se afla in atentia specialistilor.

Tratamentul complementar cu melatonina

Mai mult de jumatate dintre copiii cu autism se confrunta cu tulburari ale somnului, cea mai frecventa fiind insomnia. De altfel insomnia afecteaza si foarte multi adolescenti si adulti cu autism, insa nu exista statistici foarte clare in aceasta privinta. Tulburarile de somn au un efect negativ, adesea foarte mare, accentuand simptomele generate de autism, cum ar fi comportamentul repetitiv sau incapacitatea de relationare pe plan social. De asemenea, parintii ai caror copii cu autism se confrunta cu insomnia declara ca acestea genereaza o adevarata panica in intreaga familie.

Melatonina este un hormon natural care ajuta la reglarea ciclului de somn. Exista studii care arata ca suplimentele pe baza de melatonina reduc insomnia, regland somnul copiilor care sufera de autism.

Recent, un studiu pilot, realizat de Beth Malow, de la Vanderbilt University Medical School a demonstrat ca o doza de melatonina luata regulat seara ii ajuta pe copiii cu autism sa adoarma. Cei 24 de copii, cu varste intre 3 si 9 ani, care au participat la studiu, au inregistrat imbunatatiri semnificative ale reglarii somnului, insa imbunatatirea a necesitat doze diferite de melatonina (intre 1 si 6 mg). Beneficiile au fost de durata, fara efecte secundare semnificative, iar parintii au declarat ca au observant si o imbunatatire a comportamentului cotidian al copiilor, precum si o reducere semnificativa a nivelului de stres. Cercetatoarea ii sfatuieste ins ape parinti sa nu le administreze melatonina copiilor din proprie initiative, ci sa consulte mai intai un specialist. Cauzele tulburarilor de somn pot fi foarte variate si de aceea este nevoie ca melatonina sa fie recomandata de un specialist inainte de a fi administrata.

Tratamentul cu acizi grasi Omega 3

Acizii grasi sunt esentiali pentru dezvoltarea si functionarea creierului, iar acizii grasi de tip Omega 3 se numara printre cele mai populare suplimente nutritive, fiind considerate a fi si foarte sigure in ceea ce priveste efectele secundare. Actualmente exista mai multe studii care demonstreaza ca acizii grasi Omega 3 pot reduce anumite simptome ale autismului precum comportamentul repetitiv si hiperactivitatea si pot, de asemenea, sa imbunatateasca abilitatile de socializare. Un studiu pilot, finantat in 2011 de catre fundatia Autism Speaks, la care au participat 27 de copii cu varste intre 3 si 8 ani, diagnosticati cu autism si cu hiperactivitate, a relevat faptul ca in urma administrarii, timp de 12 saptamani, a unei cantitati de 1.3 grame de Omega 3 pe zi, au inregistrat o ameliorare a simptomelor (de la 0,3 puncte la 2,7 puncte conform grilei specifice de masurare a comportamentului autist).

Parintii trebuie sa aiba insa in vedere ca exista diferente semnificative de calitate intre variatele tipuri de acizi grasi Omega 3 disponibile pe piata. De asemenea, nu se stie inca cu exactitate care este cantitatea optima de Omega 3 care ar trebui administrata zilnic pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Administrarea suplimentelor nutritive

Anumite studii arata ca deficientele nutritive sunt adesea intalnite la copiii cu autism si ca ele dispar atunci cand le sunt administrate suplimente cu multivitamine. De altfel, suplimentele nutritive cu multivitamine sunt indicate pentru persoanele de orice varsta, mai ales pentru cele care nu au o dieta speciala.

Un alt supliment nutritiv, injectabil, este vitamina metyl B12, despre care s-a dovedit ca amelioreaza stresul oxidativ, prezent la unii copii cu autism. De asemenea, unele studii au confirmat ca administrarea acestui supliment imbunatateste abilitatile de comunicare, comportamentul social si limbajul copiilor cu autism.

Multi parinti au declarat, de asemenea, ca probioticele au un efect pozitiv asupra stresului gastrointestinal al copiilor cu autism, insa deocamdata nu exista studii care sa confirme acest lucru.

Dietele fara caseina si fara gluten

De asemenea, multi parinti ai copiilor cu autism au declarat ca au constatat imbunatatiri semnificative in comportamentul copiilor lor, ca urmare a dietelor fara casein si fara gluten. Glutenul este prezent mai ales in cereale, in timp ce caseina este o substanta prezenta in produsele lactate. Studiile, putine la numar, nu au relevat insa efecte pozitive considerabile ale unor astfel de diete. In plus, este greu de determinat lipsa caruia dintre cele doua elemente ar putea avea intr-adevar efecte benefice, pentru ca e foarte dificil de eleminat in totalitate din alimentatie ambele substante.

Ceea ce este de retinut in privinta tratamentelor alternative in terapiile autiste este faptul ca ele exista si pot da rezultate, insa deocamdata evidentele sunt prea putine si domeniul in sine ramane un teritoriu pe care cercetatorii trebuie sa il exploreze indeaproape pentru a face afirmatii clare in privinta eficientei acestora.

Mai multe informatii despre autism:

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Copiii vad lumea altfel decat o vedem noi, adultii si acesta este un lucru arhicunoscut. Asa incat alegerea unui cadou pentru un copil s-ar putea sa fie pentru un adult o adevarata provocare. In cazul…

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata ale bebelusului

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata ale bebelusului

Autismul poate fi detectat la bebelusi sub sase luni, potrivit unui nou studiu.  "La copiii cu autism, contactul vizual este deja in scadere din primele sase luni de viata"Cercetatorii…

Terapia timpurie in autism – modelul Denver

Terapia timpurie in autism – modelul Denver

Este un lucru bine cunoscut faptul ca terapiile folosite in tratarea autismului sunt cu atat mai eficiente cu cat interventia se face mai devreme. Pentru ca rezultatele să fie maxime, este…

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII