Prima băita a nou-născutului. Fricile părintilor și surpriza bebelușului - cateva sfaturi pentru mamici și tătici

Prima baita a nou-nascutului. Fricile parintilor si surpriza bebelusului  - cateva sfaturi pentru mamici si tatici

Prima băita a nou-născutului. Fricile părintilor și surpriza bebelușului - cateva sfaturi pentru mamici și tătici

Să faci baie nou-născutului tău este mult mai mult decât un simplu ritual de curățare; este o oportunitate minunată de a întări legătura dintre voi. Prin atingerea delicată și atmosfera de calm, băița devine un moment de conexiune profundă și siguranță pentru micuțul tău.

Unii bebeluși iubesc imediat senzația apei calde pe piele, în timp ce alții pot avea nevoie de timp să se obișnuiască cu această nouă experiență. Nu te descuraja dacă nou-născutul tău nu pare încântat de la prima baie! Cu răbdare și dragoste, fiecare moment petrecut împreună poate deveni unul plin de bucurie.

despre baita din prima saptamana din viata bebelusului, veti citi:
Baita cu buretele e tot ce are nevoie nou-nascutul
Apa si temperatura camerei sunt foarte importante
Nou-nascutii nu au nevoie de jucarii de baie
Este normal ca bebelusul sa protesteze la ora de baie
Baile zilnice nu sunt necesare pentru nou-nascut!
Nu lasa niciodata bebelusul/copilul singur in baie!

Baita cu buretele e tot ce are nevoie nou-nascutul

Daca abia astepti sa ii faci baie bebelusului in cada, chiar nu e nevoie de ea in primele 2-3 saptamani. Pe parcursul primelor 3 saptamani, pana cand ciotul cordonului ombilical va cadea, nou-nascutul ar trebui sa aiba doar baite cu buretele. Intr-o camera calda, doar aseaza copilul oriunde este plat si confortabil pentru amandoi - o masa de schimbat, un pat - pregateste toate accesoriile aproape astfel incat sa nu ai nicio scuza pentru a lasa copilul singur si fa-i o baita cu buretele.

Dar spala-i fata si manutele frecvent si curata zona genitala cu atentie dupa fiecare schimbare a scutecului.

Este printre cele mai plăcute activități ale zilei și implică interacțiunea întregii familii (mama, tata și eventual un frate/o soră mai mare). În general, baia se face seara, nu imediat după masă, pentru a evita
vărsăturile. Eventual, bebelușul va fi parțial alimentat, pentru a se bucura de momentul băii. Se spală începând de la față către restul corpului. Părul se spală ultimul. -

Apa si temperatura camerei sunt foarte importante

Din moment ce bebelusii au o piele atat de fina, este important sa fii atenta atat la temperatura apei cat si la cea din camera. Verifica intotdeauna temperatura apei cu incheietura mainii (daca nu ai un termometru de apa) inainte de a imbaia bebelusul (in jur de 38C).

De asemenea, bebelusii se pot raci usor, asa ca este o idee buna sa ai camera calda in timpul baii. O temperatura buna a camerei este cuprinsa intre 23C-26C.f

Nou-nascutii nu au nevoie de jucarii de baie

Probabil ai deja multe jucarii de baie adorabile, dar deocamdata, acestea pot ramane in ambalajul lor. Acestea nu sunt cu adevarat necesare pentru bebelusii foarte mici, deoarece stimularea apei si a spalarii este suficienta.

Este normal ca bebelusul sa protesteze la ora de baie

In timp ce majoritatea celor mici adora baia, daca bebelusului tau nu-i place, e in regula. Dupa un timp insa, toti copilasii incep sa iubeasca apa.

Baile zilnice nu sunt necesare pentru nou-nascut!

Pe masura ce te adaptezi la viata cu un nou-nascut, cel mai probabil incerci sa-ti dai seama de rutina ta, dar baia nu trebuie inclusa in programul zilnic. Nu este nevoie sa-i faci nou-nascutului baie in fiecare zi. De trei ori pe saptamana s-ar putea sa fie suficient pana cand copilul devine mai mobil. Apa poate usca pielea copilului!

Nu lasa niciodata bebelusul/copilul singur in baie!

Tine minte ca un sugar se poate inneca in numai cativa centimetri de apa. De aceea, verifica inainte de baie daca ai la indemana tot ce iti trebuie. In timpul baii copilului nu raspunde la telefon sau la usa si fii mereu cu ochii si mainile pe el.

Avantajele baitei pentru bebelusi

Baita sporeste legatura parinte-copil. Exista un motiv pentru care baita devine rapid un punct culminant al zilei, pentru amandoi - este timpul petrecut impreuna, doar voi doi. Uita-te in ochii lui, saruta-i burtica delicioasa, numara-i degetelele de la picioruse, canta-i si vorbeste-i. Simtindu-ti atingerea blanda si auzindu-ti vocea (indiferent de ceea ce spui sau canti) il vei anunta pe micutul tau cat de mult este iubit.

Baita este o experienta de invatare. Crezi sau nu, exista multe de invatat la baita. Gadila simturile micutului tau scurgand usor apa pe burtica. Toarna putina apa in fata lui, spre picioruse (privirea lui cu ochii mari te va informa ca este captivat) sau arata-i cum sa loveasca apa - desi mic, va creste repede si va invata.

Baita calmeaza bebelusii mofturosi.
Probabil ca stii deja acest lucru din propria experienta de baie, dar nimic nu este mai linistitor si mai reconfortant decat o baie calda dupa o zi lunga. Creste relaxarea si mai mult masandu-i usor piciorusele si mainile.

Baita induce somnul. Exista si mai multe motive pentru care iti place sa-i faci baie micutului tau - mai ales daca o adaugi in rutina de culcare. Apa si camera calda, toata atentia si dragostea pe care i-o oferi, lucreaza ca o magie pentru a-ti adormi puiul.

Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului in prima luna:

Bebelusul la 1 saptamana
Bebelusul la 2 saptamani
Bebelusul la 3 saptamani 
Bebelusul la 4 saptamani

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII