5 lucruri despre miopia la copil - explicate de medicul oftalmolog

5 lucruri despre miopia la copil - explicate de medicul oftalmolog

5 lucruri despre miopia la copil - explicate de medicul oftalmolog

Miopia sau problemele cu vederea la distanță - este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere ale copiilor. Dacă al tău copil primeste diagnosticul de miopie - este important să îl tratăm cu lentile corective (ochelari sau lentile de contact) cât mai curând posibil. Iată 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre miopie (problemele cu vederea la distanta) la copii.

→ Citeste in continuare 5 lucruri despre miopia la copil - explicate de medicul oftalmolog Dr. Carmen Andronic, medic oftalmolog in Cluj.

veti citi
Miopia sau problemele cu vederea la distanta este o problema ce afecteaza multi copilasi
5 lucruri pe care părinții ar trebui să le știe despre miopia la copii
SFATUL MEDICULUI OFTALMOLOG

Miopia sau problemele cu vederea la distanta este o problema ce afecteaza multi copilasi

Miopia sau problemele cu vederea la distanta - este una dintre cele mai frecvente probleme de vedere ale copiilor.

De fapt, aproximativ 9% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani sunt afectati de miopie. Copiii cu această afecțiune pot vedea de obicei lucrurile de aproape, dar fac eforturi să vadă lucrurile departe. Miopia este adesea diagnosticata în jurul clasei întâi sau a doua când copilul se chinuie să vadă ce se scrie la tabla în clasă.

Daca copilul primeste diagnosticul de miopie  este important să îl tratăm cu lentile corective (ochelari sau lentile de contact) cât mai curând posibil. Parintii trebuie sa stie ca e nevoie de acest tratament - altfel pot pune vederea copilului iii în pericol pentru afecțiuni grave legate de vedere mai târziu în viață.

De asemenea, vederea încețoșată poate produce probleme copiilor cu invatatul. Unii parinti cred ca purtarea lentilelor corective va slabi privirea copilului în timp. Nu este adevarat! Miopia crește la creșterea ochilor. Purtarea lentilelor corective simplifică vizualizarea!

În calitate de medic oftalmolog, nu este doar rolul meu de a diagnostica miopia, dar de a ajuta parintii să înțeleagă ce pot face pentru a contribui la încetinirea evoluției bolii. La urma urmei, odată ce copiii vor fi miopi, vor fi miopi pentru tot restul vieții.

5 lucruri pe care părinții ar trebui să le știe despre miopia la copii

1. NUMARUL COPIILOR AFECTATI DE MIOPIE ESTE IN CRESTERE

Deși nu știm exact motivul, incidența miopiei la copii a crescut constant. Genetica și factorii de mediu pot juca un rol, cu toate acestea nu urmează un model specific, chiar și în aceeași familie. De exemplu, știm că dacă ambii părinți sunt miopi, este foarte probabil ca si copilul sa aiba miopie. Cu toate acestea, dacă acei părinți au doi copii, unul poate fi miop și unul poate nu.

2. CUM SE PRODUCE MIOPIA

Miopia se întâmplă cel mai adesea când globul ocular crește prea mult în lungime - din față în spate. La o persoană cu vedere normală, lumina intră în ochi și se concentrează direct asupra retinei, ceea ce permite privirea clară. Într-un ochi miop, lumina se concentrează în fața retinei și creează o vedere încețoșată. Acesta este motivul pentru care miopia nu dispare niciodată - pentru că nu există nicio modalitate de a-ți face globul ocular să se micșoreze!

3. EXISTA RISCUL DE DEZVOLTARE AL ALTOR BOLI OCULARE

Există o asociere destul de mare intre miopie și riscul unor boli ale ochilor pe măsură ce copilul creste. Aceasta includ boli precum degenerarea maculară, detașamentele retiniene, glaucomul și cataracta, care pot provoca orbire. De fapt, odată ce el sau ea depășește -4,00, riscul pentru aceste condiții crește de aproximativ 10 ori. Prin urmare, este important să faceți măsuri pentru a încerca să împiedicați ochii să se degradeze în timp.

4. CUM SĂ AJUȚI ÎNCETERI PROGRESIA

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la încetinirea progresiei miopiei la copil

Incurajati copilul sa petreaca timp afară în fiecare zi.

Cercetările au arătat că copiii care petrec cel puțin 90 de minute în lumina soarelui natural în fiecare zi au rate mai mici de progresie a miopiei. Joaca si activitatile afara oferă ochilor o pauză de a privi departe. Poate fi, de asemenea, strălucirea luminii solare naturale care ajută, însă nu și lumina UV. Așadar, incurajati copilul sa poarte pălărie, ochelari de soare și protecție solară!

Incurajati copilul sa faca pauze regulate de la privitul aproape la fiecare 30 de minute. Aceasta include tablete, telefoane, cărți și desen. Nu trebuie să fie o pauză extinsă, suficient de mult pentru a permite ochilor să se relaxeze. Sa priveasca pe fereastră, sa faca altceva care nu implica citit, sau sa isi aduca un pahar de apa.

Incurajati copilul sa pastreze o distanță de lucru bună. Ținerea lucrurilor mai aproape de față face ca ochii să se încordeze și să muncească mai mult pentru a vedea. Distanța recomandată este aproximativ aceeași lungime a antebrațului copilului tău sau distanța de la cotul lor la articulații.

Folosiți o iluminare bună. Asigurați-vă că copilul dvs. utilizează o iluminare bună atunci când citește sau își face temele. Acest lucru ajută la prevenirea încordării ochilor.

5. ALTE OPȚIUNI DE TRATARE DISPONIBILE

Există și alte opțiuni de tratament care ajută la încetinirea progresiei miopiei. Cercetările au arătat că aceste tratamente au un succes.

- Lentile de contact moi multifocale (bifocale). Aceste lentile de contact îndoiesc lumina într-un mod specific pentru a ajuta la relaxarea sistemelor de focalizare a copiilor. Sunt 30-50% eficiente, potrivit cercetărilor actuale.

- Doze mici de picături  Atropine de ochi. Aceste picături ajută la relaxarea sistemului de focalizare, deși mecanismul exact nu este cunoscut. Sunt eficiente între 30-75%, potrivit cercetărilor actuale.

- Lentile de contact pentru ortokeratologie. Aceste contacte sunt purtate doar noaptea în timpul somnului și redimensionează corneea, astfel încât nu sunt necesare ochelari sau contacte în timpul zilei. Sunt 30-100% eficiente, potrivit cercetărilor actuale.

SFATUL MEDICULUI OFTALMOLOG

Dacă prescripția copilului dvs. se schimbă mai repede decât credeți că ar trebui sau dacă sunteți îngrijorat de factorii de risc, cereti sfatul medicului de familie. El sau ea poate recomanda o trimitere către un optometrist pediatru care vă poate ajuta să creați un plan de tratament și prevenire.

autor: Dr. Carmen Andronic, medic oftalmolog in Cluj. - in exclusivitate pentru Desprecopii - 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII