Lungimea degetelor ne dezvaluie personalitatea

Lungimea degetelor si personalitatea

Lungimea degetelor si personalitatea

  • Cititul in palma a constituit din vremuri stravechi un adevarat mister. Ideea ca liniile care ne strabat palma indica ceva mai profund decat  niste chestiuni ce tin de structura tesutului epitelial a fost insa mereu controversata. Pentru oamenii de stiinta, legatura dintre viitorul unei persoane si desenele pe care aceasta le are in palma este doar o idee care starneste zambete.

Cititul in palma a constituit din vremuri stravechi un adevarat mister. Ideea ca liniile care ne strabat palma indica ceva mai profund decat  niste chestiuni ce tin de structura tesutului epitelial a fost insa mereu controversata. Pentru oamenii de stiinta, legatura dintre viitorul unei persoane si desenele pe care aceasta le are in palma este doar o idee care starneste zambete.

Si totusi, se pare ca de ceva timp incoace, mainile au devenit un subiect de studiu extrem de interesant, care incita din ce in ce mai mult curiozitatea cercetatorilor. Recent, s-a constatat ca exista o legatura puternica intre raportul de lungime dintre degetele aratator si inelar (cunoscute in jargonul medical drept 4D si 2D) si o intreaga serie de alte trasaturi ale unei persoane.

Dovezi cat se poate de convingatoare arata, spre exemplu, ca, in cazul barbatilor, exista o legatura evidenta intre raportul lungimii celor doua degete si probabilitatea ca acestia sa dezvolte un cancer de prostata. Mai exact, aceasta probabilitate pare sa fie mult mai mare la barbatii al caror index (aratator) este mai lung decat inelarul. Calcularea raportului dintre lungimea celor doua degete nu inseamna insa doar masurarea lor dintr-o privire, ci presupune compararea pozitiei varfurilor degetelor. Astfel, trebuie masurata distanta dintre mijlocul celei mai joase cute, de la baza degetului, pana la varful acestuia (evident, lungimea unghiei nu trebuie luata in considerare).

Un index mai lung decat inelarul indica insa, deopotriva, un risc redus de imbolnaviri cardiace iar, in cazul femeilor, un risc crescut de a face cancer la san, dar si o fertilitate crescuta. De asemenea, persoanele cu un index relativ lung, sunt predispuse la boli precum schizofrenie, alergii, eczema sau rinita alergica (febra fanului). Adolescentii au tendinta de a fi mai anxiosi, insa, pe de alta parte, se concentreaza mai bine si au un comportament mai bun in scoala.

In timp ce o mana cu un index mai lung este considerata mai feminina (se pare ca multi dintre barbatii care au indexul mai lung au tendinta spre homosexualitate), o mana cu un index mai scurt este considerata mai masculina. De aceea, marimea mai mica a indexului fata de inelar este corelata cu fertilitatea masculina, cu un nivel ridicat de agresivitate, precum si cu aptitudinea inascuta pentru sport si pentru muzica. Se spune ca mai ales barbatii care au indexul mai scurt pot fi buni soldati, ingineri, afaceristi si jucatori de sah si ca se descurca excelent la dezlegarea cuvintelor incrucisate. Exista, de asemenea, sanse mai mari sa fie stangaci.

Femeile care au indexul mai scurt sunt mai predispuse sa fie lesbiene decat cele care au indexul mai lung si sunt mai agresive. De asemenea, au un succes profesional extraordinar.

Ceea ce este interesant e ca aceste afirmatii nu apartin vreunui ghicitor in palma, ci se bazeaza pe studii stiintifice extrem de serioase. De altfel, ideea ca, in general, barbatii au un index mai scurt decat femeile, dateaza de pe la 1700. Abia din 1980 insa, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe daca nu cumva lungimea degetelor are legatura si cu altceva decat cu a fi barbat sau femeie. Unul dintre primele astfel de studii avea in vedere in mod deosebit femeile si asertivitatea. De atunci incoace s-au descoperit legaturi intre raportul de lungime al indexului si al inelarului si peste o suta de trasaturi psihologice si predispozitia catre anumite boli.

Poate, asadar, lungimea degetelor sa indice predispozitia spre o anumita boala si sa explice anumite trasaturi comportamentale? Adevarul este ca nu lungimea degetelor este de vina pentru aceste lucruri, ci ca ea poate fi doar un semn al acestora. Explicatia tine de faptul ca aceasta diferenta de lungime este legata de expunerea fetusului in uter la anumiti hormoni, mai ales la testosteron. Altfel spus, mai mult testosteron inseamna sanse mai mari pentru o mana „masculina”, adica pentru una cu un index mai scurt. Testosteronul este, de fapt, cel responsabil pentru trasaturile comportamentale si pentru vulnerabilitatea fata de anumite boli, pe care le indica o astfel de mana. Studiile arata ca fetusii expusi la testosteron sunt asociati cu o personalitate extrovertita, cu o dorinta accentuata de a-si asuma riscuri, cu un nivel ridicat de agresivitate. De asemenea, testosteronul pare sa fie de vina si pentru muschii mai puternici, dar si pentru dorinta si talentul de a canta la un instrument muzical desi, in mod curent, aceasta trasatura nu este considerata drept masculina).

Desi nu este o regula generala, se pare, de asemenea, ca persoanele care au un index mai scurt, indiferent de sex, au tendinta de a fi predispuse spre aventuri sexuale, de a experimenta drogurile, de a privi filme violente si de a deveni dependente de alcool mult mai usor.

De asemenea, persoanele cu index mai scurt decat inelarul sunt mai predispuse sa fie arestate, sa fie ucise sau sa innebuneasca. In ceea ce ii priveste pe copii, tendinta de hiperactivitate este mai mare si deficitul de atentie mult mai accentuat.

Se pare ca oamenii cu un index mai scurt sunt mai saraci si se descurca mai greu atunci cand trebuie sa isi gaseasca o slujba. De asemenea, sufera mai des de boli infectioase si probabil, ca medie, traiesc mai putin decat ceilalti.

Ceea ca ramane un mister, dincolo de aceste observatii mai mult sau mai putin realiste, este de unde vine legatura dintre nivelul crescut de testosteron in uter si lungimea degetelor. Cercetatorii considera ca este vorba despre o trasatura ce tine de sexualitate, chiar daca are in vedere... mainile. Faptul ca femeile remarca adesea niste maini „masculine” ar putea fi o consecinta indirecta a acestei diferente. Exista, desigur, si probabilitatea ca un index mai lung, in cazul barbatilor, sa fie o consecinta directa a unor fenomene pur functionale.

Antropologii au speculat din plin rezultatele la care au ajuns cercetatorii, considerand, de exemplu, ca abilitatea noastra de a manipula focul, unul dintre motivele esentiale pentru care oamenii au devenit atat de puternici, tine de capacitatea de a ne proiecta forta la distanta, prin intermediul armelor. S-a constatat ca un inelar mai lung ajuta semnificativ la precizia cu care sunt aruncate obiectele. Asa se explica faptul ca barbatii care aveau inelarul mai lung aruncau mai bine, vanau mai  multe animale si erau preferati ca soti. Si speculatiile ar putea continua la nesfarsit...

In plus, mai nou, medicii pot sa spuna, se pare, cat de sanatosi suntem, doar aruncand o privire la unghiile noastre. Altfel spus, schimbarile legate de forma, de culoarea sau de duritatea unghiilor indica, aproape intotdeauna, o problema de sanatate. Petele albe de pe unghii indica anemia. Unghiile albicioase, in genere, indica probleme legate de functionarea ficatului. Petele albicioase pot indica si o lipsa severa de calciu, iar rizurile orizontale pot fi semne ale diabetului, ale unei proaste circulatii sangvine sau ale malnutritiei.

Cat adevar si cat mit exista in aceste legaturi misterioase dintre maini si restul organsimului e greu de stabilit. Cert este ca, indiferent unde se afla adevarul, un lucru e sigur... sanatatea este „in mainile noastre” si la propriu si la figurat.

Despre fericire mai cititi:

Despre fericirea in doi, cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII