12 GREȘELI pe care aproape toți părinții le fac, poate chiar și tu - sfatul psihologului

12 greseli pe care aproape toti parintii le fac, poate chiar si tu - sfatul psihologului

12 GREȘELI pe care aproape toți părinții le fac, poate chiar și tu - sfatul psihologului

Chiar dacă facem și greseli in rol de parinti, le facem uneori cu cele mai bune intentii.

Dar din perspectiva mea de mamă și de psiholog specializat in parenting, iată care cred eu că sunt cele mai frecvente 12 greșeli de parenting (facute chiar și de mine însami) și câteva sfaturi despre cum le poți evita...

- veți citi:
Chiar și cu cele mai bune intenții, putem face greșeli de parenting
1. Vrei să fii prietenul copilului tău
2. Ascultare pe jumătate
3. Concurența nesănătoasă
4. Măsurarea stimei de sine pe baza standardelor altor oameni
5. Salvarea copilului
6. Nu lăsați copilul să se plictisească
7. Nu spune „Nu”
8. A fi inconsistent
9. Afișarea sentimentelor copilului
10. Promisiuni deșarte, folosrea rușinii, amenințările
11. Creșterea copilului pe care îl dorim în loc de copilul pe care îl avem
12. Un exemplu de urmat

Chiar și cu cele mai bune intenții, putem face greșeli de parenting....

După ce am capatat un pic de vechime si experienta in rolul de parinte ... adica pe la varsta de 4 ani ai copilului meu, am inceput sa inteleg tot mai mult greselile pe care le faceam, cu buna intentie.Când fiul meu era mic, aveam tendința să mă concentrez mai mult pe moment: să-mi supraviețuiesc zilele, să răspund nevoilor noastre zilnice și să mă feresc de înec. Dacă era fericit, mânca bine și avea un scutec curat, băteam palma cu mine pentru că mă simțeam o mamă bună și iubitoare.

Adevarul este ca din rol de parinti iubitori - facem deseori niste alegeri care nu sunt intodeauna cele mai bune. A fi un parinte bun nu inseamna doar sa ii dai sa pape si sa te asiguri ca are jucarii si hainute frumoase...A fi parinte inseamna ca facem alegeri care pot afecta universul emotional al copilului meu.  Am inceput sa mă gândesc tot mai mult la genul de adult pe care sper că va deveni și să fie atent la viitorul său atunci când va face alegeri.  Asta înseamnă sa il invat mai mult despre responsabilitate!

Vestea bună este că, creșterea unui copil este o experiență de învățare continuă și putem continua să ne inbunatatim...

In colaborare cu meseria mea de psiholog si cu cea de mama, iata care cred ca sunt cele mai frecvente 12 greșeli de parenting făcute (chiar și de mine însumi) și sfaturi despre cum le poți evita.

1. Vrei să fii prietenul copilului tău

Recunosc: vreau ca al meu copil să mă iubească. Inainte de a fi mama, ma gandeam ca imi doresc sa fiu o mama mișto. Insa, a căuta să fii prietenul copilului tău te poate face sa iei decizii din disperare, deoarece ne temem să le pierdem aprobarea. Dacă o să ne facem treaba corect, trebuie să facem un pas mai mare și să fim părinții copiilor noștri, și da, asta înseamnă să facem lucruri neplăcute și nefavorabile, care îi fac pe copiii noștri să nu ne placă. Uneori poate fi dificil, dar copiii tânjesc de fapt după părinți care acționează ca părinții. Echilibrul este esențial. Citeste A fi prietenul copilului tau: intre comunicare, efecte si responsabilitati

2. Ascultare pe jumătate

Evitați să comunicați cu copilul în timp ce urmăriți o emisiune la televizor sau scrieți ceva pe telefon. Dacă nu puteți să vă acordați atenția nedivizată, spuneți-i copilului: „Vreau să aud tot ce ai de spus, așa că lăsă-mă să termin asta și voi putea să îți acord toată atenția!”

Ad-Extra3:

3. Concurența nesănătoasă

Atitudinea „câștigă cu orice preț” îi învață pe copii să se concentreze doar pe premiu, în loc să aprecieze munca grea și dezvoltarea propriei personae. Lăudați efortul copilului (de exemplu, exersatul zilnic, studiatul cu atenție) și încurajați-l să recunoască și munca grea a concurenților săi. Acest lucru vă va învăța copilul să câștige și să piardă cu milostenie.

4. Măsurarea stimei de sine pe baza standardelor altor oameni

Aceste cuvinte pot părea inofensive: „Ce ar crede vecinii?” „Nu ai vrea să joci baseball ca prietenul tău?”, dar învață-ți copilul să trăiască cu frică de judecată și să ia alegeri pe baza opiniilor celorlalți. Cu toții ne-am născut pentru a trăi, a învăța și a ne transforma în cea mai bună versiune a sinelui nostru unic, nu cu ceea ce altcineva se simte confortabil. Permiteți-i copilului să fie autorul propriei povești de viață.

5. Salvarea copilului

În calitate de părinți, este absolut natural să facem orice pentru a evita ca copiii noștri să experimenteze ceva mai puțin decât plăcut. Ei sunt puii noștri prețioși până la urmă. Ceea ce este greu de reținut în acest moment este că, dacă ne salvăm constant copiii, ei vor crede că ceva este ceva înfiorător când se vor confrunta cu frustrări normale ca adulți.

Este important să nu ne salvăm imediat copilul atunci când se confruntă cu o provocare. Da, oferă sfaturi, dar spune-i că ai încredere în el pentru a descoperi lucrurile. Trebuie să le permitem să se confrunte cu anumite provocări și să experimentăm mândria și realizarea atunci când le depășesc. Acest lucru va construi caracterul și îl va încuraja să rezolve problemele și să dezvolte abilități de a face față stresului.

6. Nu lăsați copilul să se plictisească

„Nu știu ce să mai fac să nu se plictisească!” În cei 18 ani în care am predat, aceasta este una dintre problemele principale pe care le-am auzit regulat de la părinți. Avem tendința să credem că copiii ar trebui să fie stimulați tot timpul și, ca părinți, ne asumăm responsabilitatea de a ne menține copiii distrați. Cu toate acestea, acest lucru le împiedică dezvoltarea independenței.

Copiilor ar trebui să li se ofere șansa de a se plictisi. Timpul petrecut singur împuternicește copiii să fie creativi în momentul de față, așa că au cărți, creioane, plăcuțe de doodle, puzzle-uri sau blocuri de construcție unde le pot găsi cu ușurință. Acest lucru va încuraja libera gândire și auto-suficiența.

7. Nu spune „Nu”

Invata-ti copilul cuvantul NU. Nu poti spune constant unui copil  „Da” pentru ca ii vei incuraja sa crească ca un adult rasfatat care crede ca totul i se cuvine. Stăpânirea lui „NU” este o lecție minunată de  respect, precum și respectarea limitelor altor oameni. 

► Citeste

Invata sa spui nu copilului - sau despre consecventa in educatie

De ce trebuie sa spunem si NU copiilor - si nu numai DA asa cum ne indeamna unii

8. A fi inconsistent

A fi strict uneori, dar a arăta că nu-ți pasă cu adevărat de aceleași lucruri în alte momente, este foarte confuz pentru copii. Respectați regulile și practicile pe care le-ați setat. Coerența și familiaritatea vor oferi copiilor un sentiment de securitate și vor ajuta la crearea încrederii.

9. Negarea sentimentelor copilului

Ignorarea sentimentelor copilului când este supărat spunând „nu fi supărat” sau „nu ai de ce sa te simți supărat”, îl învață să nu aibă încredere în sentimentele sale. În schimb, încurajează-l să accepte că emoțiile negative sunt la fel de normale ca și cele pozitive și învață-l să lucreze prin ele. Acest lucru îl va ajuta să răspundă la sentimentele sale într-un mod încrezător și mai sănătos.

10. Promisiuni deșarte, folosirea rușinii, amenințările

Evitați să faceți promisiuni pe care nu intenționați să le respectați doar pentru a-l determina pe copil să facă ceva. Preluarea controlului asupra copilului poate aduce beneficii pe termen scurt, dar pe termen lung, aceste acțiuni vor duce la neîncredere, resentimente și stimă de sine scăzută. Păstrarea cuvântului, încurajarea și practicarea răbdării iubitoare va ajuta la construirea și consolidarea unei legături iubitoare, pozitive și sănătoase cu copilul, care va dura toată viața!

11. Creșterea copilului pe care îl dorim în loc de copilul pe care îl avem

Este important să ne acceptăm copiii ca pe propria persoană. Desigur, este firesc să avem speranțe și vise pentru copiii noștri, însă forțarea lor nu va face decât să-și bâlbâie autodescoperirea. Încurajeazăl să-și descopere punctele tari, interesele și sprijină-i creșterea. Vei fi surprins de cât de bine reușesc copiii să se proiecteze singuri! CIteste Creste copilul pe care il ai, nu pe cel pe care ti-ai fi dorit sa il ai

12. Un exemplu de urmat

Spuneți copiilor voștri să fie amabili cu ceilalți, în timp ce vorbiți rău despre un vecin? Copiii ascultă mereu și urmăresc tot ceea ce faceți și învață cel mai bine prin exemplu. Fiți genul de persoană în care vreți ca copiii să devină. Exersați obiceiuri sănătoase și mențineți valorile pe care vreți să le insuflați copilului. Voi sunteți profesorul lui numărul unu!

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII