Când vine vorba de bullying și hărțuialaă cat de mult ar trebui să se implice părinții?
Atât in timpul școlii dar și pe perioada vacanței, copiii sunt deseori victima hărtuielii, a bullyingului. Adevărul este că desi pare ireal, comportamentul agresiv începe la vârste mult mai fragede. Psihologii sunt de parere ca hârtuiala și comportamentul agresiv începe incă de la vârsta de 4 ani.
Si atunci... cum trebuie să procedeze părintii? Trebuie să intervenim? Citește sfaturile următoare.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Si copilașii mici pot fi agresivi și răi intre ei
Cum trebuie sa procedeze parintii?
1. Incurajeaza comunicarea
2. Promoveaza abilitatea leadership-ului
3. Lauda rezistenta
Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce
Si copilașii mici pot fi agresivi și răi intre ei
Cand grupurile de copii mici - si vorbim chiar de unii de 5,6 ani, care de cele mai multe ori difera semnificativ in ceea ce priveste marimea fizica, nivelul abilitatilor si experienta familiala, se intalnesc in mod regulat, apar deseori comportamente dureroase - explica un psiholog olandez. Pare incredibil insa si acesti copii mici pot fi mostri mici: Isi striga cuvinte rautacioase, fac mutre rautacioase, spun lucruri amenintatoare, insfaca obiecte de la ceilalti, isi imping colegii, fac acuzatii false sau refuza sa se joace cu altii.
Atunci problema urata a agresiunii si hartuielii incepe sa semene cu un ghem incalcit. Factorii de acasa la fel ca si situatia si factorii sociali de acasa fac ca solutiile clare sa para complicate. Pentru a inrautati lucrurile, un copil poate actiona ca un agresor intr-o zi si poate fi tinta comportamentului agresiv in ziua urmatoare sau sa fie martorul agresiunii fara a sti cum sa reactioneze in vreuna din zile.
Cum trebuie să procedeze părintii?
Dar, ca si in cazul oricarui ghem incurcat, sa vedem unde e firul... Ca parinti, este la indemana noastra sa dezlegam cateva siruri de caractere inainte ca comportamentul de agresiune sa aiba un impact negativ de durata. Obiectivul pe termen scurt, desigur, este de a incerca sa imbunatatim situatiile dureroase, dar poate cel mai important obiectiv final este acela ca un copil sa se simta iubit, in siguranta si pretuit.
Fiecare parinte doreste ca al sau copil sa creasca pentru a deveni cea mai buna varianta a sa, chiar daca, pe parcurs, se confrunta cu un comportament rautacios - sau prezinta un comportament de agresiune. Desi exista o lista nesfarsita de lucruri benefice caracterului, urmatoarele trei sunt esentiale pentru a creste copii increzatori si amabili.
1. Incurajează comunicarea
Iata problema: 64% dintre copiii care sunt agresati nu raporteaza. Daca copiii nu stiu cum sa ne spuna ce se intampla, nu putem sa ajutam, iar lipsa sprijinului de incredere, poate avea consecinte rele. Niciun copil nu ar trebui sa se simta singur, mai ales in cazul in care colegii il fac sa se simta umilit si neimportant.
Exista mai multe motive care ii impiedica pe copii sa vorbeasca despre aceasta: jena, teama de represalii, faptul ca nu se va face nimic in privinta lor, ca nu vor fi crezuti si lista continua. Poate ca ne putem uita inapoi la proprii nostri ani de crestere si ne amintim ca am simtit unele dintre aceleasi emotii.
Odata ce se vor deschide fata de tine, reactioneaza astfel incat ei sa revina la tine cu problemele lor. Dupa cum se spune, "Copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mai mari". Atunci cand afla ca situatiile problema vor fi gestionate cu grija, ei dezvolta o baza pozitiva care ii va ajuta pe masura ce se maturizeaza si se confrunta cu provocari mai mari. Totul se reduce la incredere si primul pas pentru a fi un adult de incredere este sa inveti cum sa asculti.
Iata insa ce ii ajuta cu adevarat pe copii si ceea ce nu ii ajuta. Actiunea numarul unu a celui mai pozitiv adult este ascultarea. Suna usor, dar exista obstacole reale care te impiedica sa fii cu adevarat prezent acolo. Activitatile zilnice, stresul si distragerile iti pot face dificila prezenta.
Ad-Extra3:
2. Promovează abilitatea leadership-ului
Invatarea competentelor de leadership (de a fi un lider) nu ii ajuta numai pe copiii nostri, ci si intreaga clasa, in ansamblu. Atunci cand un copil manifesta bunatate, buna judecata si loialitate de exemplu, el poate contribui la crearea unui climat pozitiv la scoala si acasa.
Daca un copil are responsabilitati acasa de la o varsta foarte frageda, se asteapta ca el sa spuna adevarul, sa fie politicos, sa arate rabdare sau sa manifeste un caracter bun in orice mod, el va face parte din solutiile de la scoala, din autobuz, din echipe, de la activitatile post-scolare si, eventual, din cele on-line. Copiii ar trebui invatati abilitati care sunt deosebit de utile in cresterea cetatenilor respectuosi, inclusiv a viitorilor cetateni digitali, abilitati precum empatia, imbratisarea respectul pentru sine si pentru ceilalti, intelegerea modului despre cum sa fie asertivi fata de cum sa fie agresivi, intelegerea sentimentelor si invatarea modului in care sa comunice eficient.
Invatarea acestor comportamente de catre adultul cel mai apropiat din viata lor este cel mai eficient instrument de predare. Leadershipul este anti-bullying (anti-agresiune).
3. Laudă capacitatea de rezolva situatiile dificile
Recunoaste-le capacitatea de a gestiona pe cont propriu situatiile simple. O situatie proasta poate reprezenta o crestere pretioasa atunci cand copiii se simt puternici si mandri de reusita lor. Dar sa fii acolo pentru a le fi plasa lor de siguranta si mentor. Desi cercetatorii considera ca rezistenta poate fi invatata la orice varsta, este mai bine sa incepeti sa o faceti cat mai devreme posibil. Copiii se dezvolta atunci cand au langa ei un adult interesat, care ii ajuta prin oferirea de perspectiva, pozitivitate si un memento ca "si acest lucru va trece".
Intimidarea si hartuirea intre copii: cum ne ajutam copilul sa se descurce
Copiii se nasc cu puterea de a gandi, de a face zgomot si a se misca :)) Inca din momentul in care incep sa respire, puterea le apartine. Ca adulti, ii putem ajuta sa invete cum sa isi foloseasca acea putere intr-un mod responsabil. Daca alegem sa-i lasam sa se descurce pe cont propriu, ne putem astepta de asemenea sa provoace cel putin cateva daune de-a lungul drumului.
Cum ne invatam copilul cum sa se fereasca de cei care il intimideaza si cum il educam sa nu intimideze alti copii... iata sfaturile de la Desprecopii:
Despre relatiile sociale ale copilului la scoala:
Stii cine sunt prietenii copilului tau?
Cealalta latura a popularitatii in scoala
10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala
10 metode prin care copilul tau va percepe pozitiv experienta unei scoli noi
Despre psihologia copilului, la aceasta varsta, mai cititi:
Ce trebuie sa stie mamele despre baieti?
Timiditatea: cum sa ii ajutam?
Sa intelegem depresiile copilariei
Copii avantajati la scoala si in viata
Copilul unic la parinti: despre crestere si educatie
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
10 secrete ale meseriei de mama
Cum ii putem invata pe copii toleranta
Forum de Parenting modern
Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate 2023
referinte psychologytoday.com
aplatformforgood.org/the-mind-behind-the-bully-the-psychology-of-bullying/
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII