Tu știi cine sunt prietenii copilului tau? Prietenii pot avea o influență majoră asupra comportamentului copilului
Ce este prietenia? Este unul dintre lucrurile pe care copilul tău le învață încă din primii ani de viață. Cultivarea și „monitorizarea” prieteniilor sale ar trebui să fie unul dintre aspectele care să te preocupe în mod constant, deoarece stă la baza creării unei relații armonioase dintre copil și tine, ca părinte, și, de asemenea, dintre copil și lumea cu care acesta intră în contact.
Prietenii pot avea o influență majoră asupra comportamentului copilului tău. Cunoașterea cercului său de prieteni îți permite să identifici și să gestionezi influențele negative și să încurajezi relațiile pozitive.
Deci, dragi părinți, voi știți cine sunt prietenii copilului vostru?
Primele prietenii...
Prietenii din anii de scoala
Cum sa te implici fara sa devii sufocant?
Ce inseamna „cel mai bun prieten”?
Prieteniile din adolescenta
Viziunea despre prietenie a copilului se modifica pe masura ce creste
„Ce este prietenia” e unul dintre lucrurile pe care copilul tau le invata inca din primii ani de viata, iar cultivarea si „monitorizarea” prieteniilor sale ar trebui sa fie unul dintre aspectele care sa te preocupe in mod constant pentru ca sta la baza crearii unei relatii armonioase dintre copil si tine, ca parinte, si, de asemenea, dintre copil si lumea cu care acesta intra in contact. Pe masura ce copiii cresc, viziunea lor despre ceea ce inseamna prietenia se modifica treptat, iar felul in care aceasta isi pune amprenta asupra modului lor de perceptie a acestui concept tine foarte mult de felul in care parintii stiu sa ii ghideze.
A-ti invata copilul ce inseamna prietenia nu inseamna a-i impune un punct de vedere, ci a-l ajuta sa inteleaga un concept vast si destul de abstract pana la un punct, iar a-i cunoaste prietenii si a interactiona tu insuti cu ei nu inseamna a-i ingradi libertatea de a-si alege singur prieteniile, ci mai curand este un mod de a-l invata cum trebuie sa gestioneze o prietenie, care sunt valorile dupa care ar trebui sa se ghideze, cat de mult trebuie sa conteze o prietenie in viata sa etc. Iata de ce, a te implica in viata copilului tau atunci cand acesta isi alege si isi cultiva prieteniile face parte din datoria ta de parinte.
Primele prietenii...
Inca din primii ani de cresa sau de gradinita, copilul tau va invata ce inseamna prietenia, iar tu poti fi prezent in acest proces de invatare prin simplul fapt ca iti insotesti copilul la joaca, in parc si ca te implici in relatiile pe care el si le construieste cu micutii din jur. Ii poti da instructiuni cu privire la impartitul jucariilor sau la modul in care trebuie sa rezolve conflictele cu ceilalti copii. Observa comportamentul copilului tau la joaca, pentru a-i vedea slabiciunile si punctele tari in felul in care interactioneaza cu ceilalti copii. Daca este timid, ajuta-l sa intre in vorba cu copiii sau daca, invers, este excesiv de sociabil, ajuta-l sa inteleaga cand este cazul sa se retraga din joaca pentru a nu-i sufoca pe ceilalti. In aceasta etapa a varstei, copiii isi manifesta foarte usor furia pe propriii prieteni. Nu o lua in tragic, ci priveste acest lucru ca pe o oportunitate de a-i explica copilului tau ce inseamna fiecare reactie emotionala si cum ar trebui sa o gestioneze pentru a nu-i rani pe ceilalti. Copilul trebuie sa stie ca furia este ceva firesc, dar ca este ceva trecator si ca ea nu trebuie exprimata violent. De asemenea, trebuie sa invete ca furia de moment nu trebuie sa distruga o prietenie.
Prietenii pot avea o influență majoră asupra comportamentului copilului tău. Cunoașterea cercului său de prieteni îți permite să identifici și să gestionezi influențele negative și să încurajezi relațiile pozitive.
Prietenii din anii de scoala
O mare greseala pe care o fac parintii pe masura ce micutii lor se dezvolta este aceea de a considera ca trebuie sa isi rezolve singuri problemele de relationare cu cei din jur. Da, este adevarat ca uneori este mai bine sa iti lasi copilul sa se descurce singur, insa de cele mai multe ori trebuie sa iti asumi tu rolul de a-l invata cum sa interactioneze cu prietenii sai. Prietenia este o arta care se invata si care presupune modele pozitive, asa ca ofera-i copilului tau acest model.
Adolescenții, în special, pot fi influențați să participe la activități riscante dacă prietenii lor fac același lucru. Cunoașterea prietenilor copilului tău te ajută să intervii la timp.
In primul rand, tu insuti trebuie sa stii ca nu toti copiii percep la fel prietenia si ca inclusiv comportamentul tau, implicarea ta in relatiile de prietenie ale copilului trebuie sa fie adaptata caracterului sau. Astfel, un copil timid va avea nevoie sa invete ca nu trebuie sa se izoleze de ceilalti atunci cand intervine un conflict, un copil care sufera de ADHD va trebui sa invete ca nu este bine sa fie intotdeauna prea insistent sau sacaitor, in timp ce un copil care creste intr-un mediu agresiv sau violent va trebui sa invete ca violenta nu face parte din prietenie.
Ad-Extra3:
Cum sa te implici fara sa devii sufocant?
Poate parea greu, dar daca ai tu insuti o relatie buna cu copilul tau, atunci iti va fi usor sa comunici si cu prietenii lui, fara sa ii creezi un complex de inferioritate fata de acestia, generat de prezenta ta ca parinte.
Incurajeaza-ti copilul sa isi invite prietenii acasa! Este un mod excelent de a vedea cu cine interactioneaza si de a sti cum sa gestionezi lucrurile. Asigura-te ca prietenii invitati cunosc regulile casei voastre si le respecta intocmai. Daca un prieten nu stie sa respecte ceea ce i se spune intr-o casa straina, asta iti va da informatii pretioase despre personalitatea lui, despre mediul in care creste si vei sti daca este cazul sa incurajezi prietenia respectiva sau sa o redirectionezi.
Implica-te in activitatile de la scoala! Nu uita ca la scoala copilul tau isi creeaza primele prietenii, printre colegii sai. Fii prezent ori de cate ori se poate la evenimentele la care participa copilul tau impreuna cu colegii, chiar daca uneori s-ar putea sa strambe din nas. Pentru a evita situatii neplacute este suficient sa observi pur si simplu cum evolueaza lucrurile, fara a te implica direct in activitatea copiilor. Masurile le vei lua ulterior, daca acestea se impun.
Creeaza-i copilului tau oportunitati de interactiune sociala! Descurajeaza folosirea mobilului si a retelelor sociale pentru a interactiona cu prietenii, incurajand in schimb iesirile in aer liber, activitatile sportive etc. Iar atunci cand totusi copilul foloseste comunicarea la distanta, asigura-te ca stii cu cine comunica si despre ce. De asemenea, stabileste reguli cu privire la timpul petrecut in compania acestor gadgeturi si faceti o regula comuna ca atunci cand faceti activitati de familie: nimeni sa nu raspunda la telefon sau sa aiba alte preocupari „virtuale”. Copilul trebuie sa invete ca prietenii sunt importanti, dar ca timpul petrecut cu ei nu trebuie sa fie mai important decat timpul petrecut cu familia, inclusiv cu parintii.
Ce inseamna „cel mai bun prieten”?
Va veni un moment cand copilul tau isi va identifica printre prieteni un „cel mai bun prieten”. Este un lucru benefic pentru dezvoltarea lui, pentru ca prietenia in doi il va invata valori si principii noi. Este bine sa il cunosti pe acest „cel mai bun prieten”, sa ii cunosti familia si sa iti sprijini copilul in cultivarea acestui tip de relatie. Acest lucru te va ajuta sa il inveti mai mlte despre adevarata prietenie, despre relatiile de lunga durata si despre modul in care fiecare om isi „ierarhizeaza” relatiile personale in functie de diverse criterii. Prieteniile in doi sunt cele mai importante relatii interumane, dupa relatiile de familie. Copilul tau va invata din acest gen de relatie ce inseamna dezamagirea provocata de o persoana apropiata, dar va invata, de asemenea, ce inseamna sa empatizezi cu emotiile altcuiva, ce inseamna sa daruiesti, sa fii trist sau vesel etc. Invata-ti copilul ca intotdeauna trebuie sa isi identifice propriile emotii si trairi intr-o relatie de prietenie, dar ca trebuie, de asemenea, sa le identifice si pe cele ale prietenului.
Prieteniile de tipul „cel mai bun prieten” legate la aceasta varsta de copilul tau te pot ajuta sa il inveti ce inseamna sa asculte si sa isi exprime, la randul sau, propriile trairi. De asemenea, poti utiliza aceste prietenii ca pe o metoda de comunicare cu propriul copil. Atunci cand acesta ii face confesiuni prietenului sau in legatura cu aspecte importante ale vietii sale, ascunzandu-le in acelasi timp fata de alti prieteni, inseamna ca relatia dintre ei este puternica si se bazeaza pe incredere, un alt concept pe care copilul tau va trebui sa il invete.
Un aspect foarte important la varsta scolara este despartirea de un prieten. Atunci cand un prieten se muta in alta localitate, copilul tau va resimti evenimentul ca pe o mare pierdere, insa va trebui sa ii explici ca prietenia la distanta poate fi un lucru special, de care nu multi oameni au parte. In timp se va vedea daca acea prietenie va rezista sau nu.
merita sa citesti si: Cand nu iti plac prietenii copilului tau
Prieteniile din adolescenta
In mod paradoxal, pe masura ce copiii se transforma in oameni mari, apropriindu-se de varsta maturitatii, prieteniile devin din ce in ce mai riscante. Si asta se intampla pentru ca adolescentii simt nevoia sa le arate adultilor din jur, respectiv, parintilor, ca ei insisi sunt pregatiti sa devina adulti. Principala frica a parintilor de adolescenti este legata de posibila influenta negativa a anturajului. Este adevarat ca foarte multi dintre factorii de risc pentru sanatate incep sa se manifeste la aceasta varsta – fumatul, consumul de alcool, expunerea la bolile cu transmitere sexuala etc. Prin urmare, teama parintilor este justificata. In acelasi timp insa, nu trebuie neglijate si aspectele pozitive ale prieteniilor legate in adolescenta. Prietenii copilului tau il pot influenta si in bine, avand preocupari comune, protejandu-l atunci cand este cazul si incurajandu-l in pasiunile sale.
Adolescenta este varsta la care se produc numeroase schimbari si acest lucru se va vedea si in felul in care copilul tau isi gestioneaza prieteniile. Pasiuni si preocupari noi vor genera prietenii noi, ceea ce nu este neaparat un lucru negativ. Adolescentii au, de asemenea, tendinta sa isi asume diferite roluri si sa faca anumite lucruri doar pentru a-si asuma rolurile respective. De exemplu, daca copilul tau este genul „popular”, atunci va avea tendinta sa actioneze mai matur decat ceilalti sau sa dea impresia ca actioneaza mai matur prin diferite gesturi care nu ii sunt neaparat caracteristice. Chiar daca prieteniile se diversifica, tot la aceasta varsta se stabilizeaza si prietenii de durata, care vor ramane peste timp.
Cand prietenia are si sentimente
Un alt aspect major al prieteniilor adolescentine este aparitia primelor relatii care implica sentimente profunde, combinate cu emotii de natura sexuala. Aparitia unui „iubit” sau a unei „iubite” in viata copilului tau va genera alte nevoi ale sale in relatia cu tine, ca parinte. Este momentul in care lucrurile devin mult mai sensibile, emotiile noi ale propriului copil punandu-te adesea in dificultate. Nu trebuie sa disperi si, cel mai important, trebuie sa ramai alaturi de el, indiferent de lucrurile care se intampla in viata lui. De asemenea, exista posibilitatea ca cel mai bun prieten sau cea mai buna prietena sa se implice intr-o relatie de iubire si aceasta sa insemne sfarsitul unei prietenii. Copilul va percepe indepartarea prietenului ca pe o mare dezamagire si va trebui sa il ajuti sa inteleaga care sunt in viata prioritatile in materie de relatii.
Prieteniile din adolesecenta sunt cele care il invata pe copilul tau ce inseamna increderea, loialitatea, simtul umorului si alte astfel de lucruri pe care le va experimenta de-a lungul intregii sale vieti. De aceea este important sa il ajuti sa isi insuseasca valorile prieteniilor profunde si sa faca fata provocarilor pe care acestea le genereaza. Un aspect important este cultivarea relatiilor cu parintii prietenilor pe care ii are copilul tau. De multe ori, frustrarile copilului tau vin din faptul ca se simte diferit fata de ceilalti si poate ca asa si este, ceea ce nu inseamna nici ca trebuie sa se alinieze trendului, dar nici ca trebuie sa se izoleze de ceilalti. Cultivand prietenii cu parintii celorlalti adolescenti vei intelege tu insuti cum sunt acestia, ce asteptari le creeaza ei copiilor lor si care este pozitia pe care copilul tau ar trebui sa o adopte. In orice caz, este important sa iti incurajezi copilul sa ramana fidel propriei personalitati sa nu se schimbe doar pentru a fi acceptat de ceilalti, ci mai degraba sa gaseasca metode eficiente pentru a interactiona pozitiv.
citeste si: Facebook - sursa invidiilor si a nefericirilor online
La orice varsta, prietenia are provocarile ei. Adultilor li se pare adesea ca problemele generate de gestionarea prieteniilor se rezolva de la sine. Pentru copii lucrurile stau insa cu totul altfel, iar daca tu ca parinte intelegi acest lucru, atunci vei avea doar de castigat, pentru ca vei gasi cu usurinta calea cea mai buna de a relationa cu propriul copil.
Despre relatiile sociale ale copilului la scoala:
Despre copilul timid...
Forum specializat si grupuri de suport ale comunitatii
Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie. Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII