PENTRU CĂ AȘA AM SPUS EU! sau cand părinții nu au argumente. Despre capcanele parentingului - sfatul psihologului

Pentru ca asa am spus eu! sau cand parintii nu au argumente. Despre capcanele parentingului - sfatul psihologului

PENTRU CĂ AȘA AM SPUS EU! sau cand părinții nu au argumente. Despre capcanele parentingului - sfatul psihologului

"Pentru că asa spun eu!" - Ai spus vreodată aceste cuvinte copilului în momente tensionate?

Ei bine, aceasta pare sa fie solutia de avarie a unui părinte, atunci cand nu are argumente. Acest stil autoritar de parenting insă, este complet neproductiv pentru că nu tine cont de sentimentele copilului si il invata să crească fară a avea curajul de a lua decizii importante. Dragi părinti, iată de ce nu trebuie să cădem in capcanele parentingului autoritar si de ce o alta abordare e mai eficientă...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ai spus vreodată copilul tău una sau mai multe din aceste declarații ?
Pentru că am spus așa! - dar de ce reprezintă acest raspuns o problemă?
Submineaza sentimentele copiilor
Copiii vor avea dificultati in a forma relatii importante
Cooperarea este noua norma
Parentingul pozitiv și puterea pe care o dă copilului
Gânduri finale pentru care "Pentru că asa am spus eu!" reprezintă un parenting greșit
Când tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educație a copilului

Ai spus vreodată copilul tău una sau mai multe din aceste declarații ?

Pentru că am spus așa!
De cate ori ti-am spus sa nu faci asta?
Gata, schimbam foaia.
EU vorbesc cu peretii?
Daca nu inchizi tableta, nu primesti desert.
Nu mai plange - ca nu esti un bebelus

Stai ca vine tati acasa si te spun.

Pentru că am spus așa! - dar de ce reprezintă acest raspuns o problemă?

Pentru ca am spus asa!  - ei bine, asta pare sa fie ultima declaratie a unui parinte cand nu mai are nici un argument. Este ca o declaratie de razboi. Este modul sau de a-si proclama superioritatea.

Si noi am fost crescuti cu acest argument suprem... iar parintii l-au folosit de generatii ca o solutie rapida pentru a-si face copiii sa faca ceea ce doresc ei sa faca. Ce s-a schimbat intre timp?

In timp ce exista multe stiluri diferite de parenting, psihologii au impartit aceste stiluri in patru categorii diferite, bazate pe modul in care parintii controleaza copiii si au asteptari de la ei, dar si in functie de cat de mult se concentreaza pe comunicarea cu ei si ingrijirea lor.

Potrivit cercetatorilor, in timp ce nu exista un stil universal "cel mai bun" al parintilor, totusi, cel mai eficient este stilul de parenting responsabil - asociat cu cresterea copiilor independenti, carora li se pun limite- si anume stilul de parenting pozitiv.

De fapt, exista trei motive specifice pentru care "Pentru ca asa am spus eu!" nu este un mod bun de a educa.

Parintii autoritari subminează sentimentele copiilor

Parintii autoritari nu dau mare importanta emotiilor copiilor, ignorand faptul ca parintii trebuie sa le dea semnale copiilor ca sunt Copiilor nu li se da posibilitatea de a-si exprima modul in care se simt. Acest tip de parenting subscrie de obicei la opinia ca micutii trebuie vazuti, nu auziti.  Cu siguranta, ei nu discuta lucrurile cu copiii lor.

Problema este adoptand un parenting autoritar, copiii nu invata niciodata sa ia decizii pentru ei insisi. Ei pot deveni adulti care "joaca dupa reguli", dar nu pot avea niciodata incredere in ei insisi pentru a-si testa limitele sau pentru a incera lucruri noi. De fapt, copiii crescuti in acest mod sunt foarte susceptibili sa traiasca vieti pasive si ne-semnificative.

Ad-Extra3:

Copiii vor avea dificultăti in a forma relații importante

Parintii autoritari sunt de obicei mai putin dispusi sa accepte punctul de vedere al altei persoane. Desigur, nu punctul de vedere al unui copil. El sau ea crede ca un copil ar trebui sa faca asa cum i s-a spus ... pentru ca parintele a spus asa.

Problema este ca, in acest stil de parenting, copiii nu primesc dreptul de a vorbi si nu pot sa formeze o relatie semnificativa cu parintii lor. Si deoarece prima relatie din viata lor (cea cu parintii lor) nu a dus la o relatie semnificativa, acesti copii au adesea dificultati in a forma relatii semnificative cu alte persoane pe masura ce cresc.

Cooperarea este noua normă in parenting

Sa recunoastem, timpurile s-au schimbat. Cand a fost ultima oara cand tatal a intrat pe usa si a fost asteptat cu o masa fierbinte? Cand a fost ultima data cand seful tau a cerut sa ai un raport pe birou pana la sfarsitul zilei sau vei fi concediat?

Nu se intampla asa. Abordarea autoritara, care era comuna atunci cand bunicii nostri cresteau, a disparut. Femeile lucreaza in afara casei, parintii se considera colegi in jobul de a fi parinte, iar comunicarea bidirectionala este norma.

Copiii nu vad ca mama se supune orbeste in fata tatalui. Ne vad dezbatand, cautand teren comun si negociind cu sefii.

Asa cum explica psihologii specializari in parenting pozitiv

“In timp ce auzirea acestui PENTRU CA ASA SPUN EU - te-a facut pe tine si pe fratii tai sa va conformati parintilor, astazi, nu va face decat sa ii indeparteze pe copii de tine.”

Parentingul pozitiv și puterea pe care o dă copilului

Copiii nu ne vad ca ascultam orbeste de ceva astazi, asa ca nu ne putem astepta ca ei sa faca asta. Copiii nostri sunt incurajati inca de cand sunt mici sa isi spuna parerea si sa negocieze cu noi pentru ca ei vad asta tot timpul la noi - negociere si dialog.

In timp ce schimbarea stilului de parenting poate fi o provocare pentru unii parinti, un parenting pozitiv este cheia pentru a creste copii echilibrati ce vor avea relatii sanatoase in viata, vor fi apreciati la locul de munca, vor avea mai multa incredere in sine si vor putea gandi singuri.

Desigur, asta nu inseamna ca ei sunt acum la conducere, prin orice mijloace. Dragi parinti, voi inca aveti fraiele. Dar fiecare copil poate participa la discutie si, cel putin, poate intelege decizia pe care o luati.

Gânduri finale pentru care "Pentru că asa am spus eu!" reprezintă un parenting greșit

In timp ce "Pentru ca asa am spus eu!" poate fi tentant si ultima solutie in unele momente, este important sa ne amintim ca aceste cuvinte pot face mai mult rau decat bine.

Parintii trebuie sa-si ia timp sa explice copiilor de ce li se cere sa faca ceva (sau sa nu faca ceva). Folosind cuvintele "Pentru ca ti-am spus asa" provoaca:

- copiii sa aiba dificultati in a forma relatii semnificative
- submineaza sentimentele copiilor
- indeparteaza controlul de sine al copiilor

Este de asemenea nerezonabil sa ne asteptam la altceva, avand in vedere exemplul pe care l-am dat lor. Timpurile s-au schimbat si este momentul sa ne schimbam si stilul de educatie parentala.

Când tipi la copilul tau: ce efecte are asupra copilul si de ce nu rezolvi nimic bun

Sa recunoastem, exista momente cand avem impresia ca al nostru copil nu reactioneaza pana nu tipam la el. Si ca atare, zbieram / urlam. Si totusi, cine mai crede ca astfel de metode brutale au vreun efect educational?

De fapt, noi parintii trebuie sa ne gandim ca tipand, ne instruim copilul sa ne ia in serios numai in acest mod: urland. Si asta nu e OK din nici un punct de vedere. Apoi, tipatul sau urlatul este o metoda agresiva de impunere intr-o situatie care de altfel cere mai mult timp si empatie. Insa, copilul tau - merita sa ii acorzi timp si rabdare. In plus... tipand, copilul isi pierde respectul pentru tine citeste in continuare aici ce efecte are tipatul la copilul tau.

Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educație a copilului

Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat? Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat? Citeste in continuare despre aceste tipologii de parenting, cu pro si contra si apoi horataste ce fel de parente vrei sa fii tu pentru copilul tau.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de părinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Amalia Averescu - psiholog - Kinder- en jeugdpsychologie - specializat in Psihologia Copilului, Zwolle, Olanda. 
In exclusivitate pentru Desprecopii.com © 2024

referinte: James Lehman,autor al cartilor de parenting de succes The Total Transformation® Program, The Complete Guide to Consequences™, Getting Through To Your Child™,
empoweringparents.com
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII