Cât de des putem oferi ouă copiilor mici - iată sfatul nutriționistului
Cat de des ar trebui sa manance oua un copil mic, potrivit nutritionistilor?
• Noile cercetari sugereaza ca cei mici ar trebuie sa manance zilnic oua. Oul este un aliment plin de substante nutritive care ajuta la crestere. Iata parerea unui medic nutritionist de la Academia Americana de Pediatrie.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Ouale sunt o sursa excelenta de substante nutritive cheie
Un ou pe zi ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului
Introducerea tarzie a oului in dieta bebelusului creste riscul de alergie la ou de pana la 5 ori
Cum introducem oul in dieta copilului?
Prima mancare cu ou pentru bebelus: cand si cum
Un ou pe zi ajuta copiii sa creasca in inaltime
Oul, un superaliment pentru copii
Ei bine, se pare ca ouale sunt cel mai recent super-alimente pentru copii mici. Noile recomandari ne incurajeaza sa oferim celor mici cate un ou in fiecare zi, dupa introducerea acestuia in dieta bebelusului.
De ce sunt ouale atat de importante?
1. Ouale sunt o sursa excelenta de substante nutritive cheie
Ouale sunt o sursa buna de substante nutritive cheie de care copiii au nevoie, inclusiv fier pentru sange, folat pentru cresterea celulelor, acizi grasi omega 3 pentru invatare si proteine pentru crestere. Un ou contine aproximativ 9% din necesarul zilnic de fier al unui copil, 60% din necesarul zilnic de folat, 12% din necesarul zilnic de omega 3 si 43% din cerintele zilnice de proteine ale unui copil. Deci, doar un singur ou in fiecare zi este o sursa importanta de substante nutritive.
Oul contine si vitamina D - atat de importanta pentru bebelus in absobtia digestiva a calciului si fixarea acestuia in oase.
Ad-Extra3:
2. Cercetatorii au descoperit ca un ou pe zi ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului
O noua cercetare a constatat ca un ou pe zi poate face o diferenta semnificativa in cresterea si dezvoltarea copiilor subnutriti. O echipa de medici francezi au studiat copiii cu varste cuprinse intre sase si noua luni carora le-a fost repartizat aleatoriu cate un ou in fiecare zi timp de sase luni, comparativ cu un grup de control care nu a primit oua. In grupul cu oua, riscul de stagnare al cresterii si dezvoltarii a fost redus cu 47%, iar riscul de a fi subponderal a fost redus cu 74%.
3. Introducerea tarzie a oului in dieta bebelusului creste riscul de alergie la ou de pana la 5 ori
Copiii australieni au una dintre cele mai ridicate rate de alergii din lume, iar alergia la oua este una dintre cele mai frecvente. Expunerea zilnica la oua gatite poate ajuta la reducerea riscului de alergie a copilului. Contrar a ceea ce multe dintre mamici cred, introducerea oului mai tarziu sau in cantitati prea mici in dieta bebelusului, poate creste riscul de a dezvolta o alergie la oua.
Cum introducem oul in alimentatia copilului?
Cum ouale sunt un alergen obisnuit, este bine sa incepem prin a introduce oul in cantitati mici. Medicii nutritionisti recomanda sa dam aproximativ un sfert de lingurita de ou gatit in fiecare zi, amestecat cu alte alimente. Daca copilul tolereaza aceste cantitati, crestem incet cu un sfert de lingurita cantitatea, pana cand poate tolera un ou intreg, in fiecare zi. Cand facem acest lucru, monitorizam cu atentie copilul pentru simptome alergice, cum ar fi eruptii cutanate, dificultati de respiratie sau umflaturi. Daca copilul are o alergie la oua, este evident trebuie sa evitam ouale, totusi, copiii pot sa scape de alergii, deci, sub indrumarea medicului, incepem din nou, de la inceput, dupa o perioada.
In plus, este bine sa ne asiguram ca galbenusurile de ou sunt bine gatite pentru copiii sub varsta de un an, deoarece galbenusurile nefierte prezinta un risc mai mare de otravire cu salmonela. Cu toate acestea, daca bebelusul a mancat oua zilnic pentru o perioada si le tolereaza bine, va recomandam sa introduceti oul fiert moale.
Frittatas si omeletele sunt o alegere excelenta pentru copii, deoarece acestea pot fi taiate in bucati. Iata 18 retete cu ou pentru bebelusi si copilasi
Prima mancare cu ou pentru bebelus: cand si cum
In jurul varstei de 7 luni si jumatate - 8 luni, putem sa oferim bebelusului prima masa cu ou. Deci cum ii pregatim outul?
Un ou pe zi ajuta copiii sa creasca in inaltime
Primii doi ani din viata unui copilas sunt critici pentru cresterea si dezvoltarea sa - iar orice stagnare de crestere este in mare masura ireversibila. Oul este unul dintre cele mai complete surse de proteine si este un aliment eficient de prevenire a stagnarilor de crestere ale copilului - spun cercetatorii in revista Pediatrics. Iata de ce un ou pe zi inseamna un copil mai inalt.
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:
Terci de ovaz
Briose din ovaz si mere
Pate vegetal cu alune
Desert crocant din ciocolata si ovaz
Placinta ciobanasului
Tortilla cu somon afumat
Pate de pastrav afumat
Biscuiti din ovaz si ciocolata
Burgeri din carne de pui
Compot de rubarba si cirese
Pulpe de pui glasate cu miere
Supa de dovleac
Salata de couscous
Budinca cu fructe
Amestec crocant de ovaz si mere / cititi mai multe retete sanatoase pentru copii aici.
autor: Redactia Desprecopii - toate drepturile rezervate 2021 - referinte: WebMD, Journal of Pediatrics - New York
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII