Te urăsc!!! Când copilul folosește cuvinte dureroase pentru a obtine ce vrea. Cum procedăm ...

Te urasc!!! Cand copilul foloseste cuvinte dureroase pentru a obtine ce vrea. Cum procedam ...

Te urăsc!!! Când copilul folosește cuvinte dureroase pentru a obtine ce vrea. Cum procedăm ...

Nu credeai că vei auzi asta, însă... ți se întâmplă. Se înfurie și strigă: "Te urăsc, mamă! Aș fi vrut să fii moartă! Ești cea mai rea mamă!" Poate că adolescentul vostru continuă să spună: "De-abia aștept să plec din casa asta! Urăsc acest loc!"

Meseria de părinte înseamnă a sacrifica. Cu mult înainte ca copiii să se nască, încep sacrificiile: grețurile de dimineață, durerile de spate, disconfortul și creșterea în greutate. Copilul se naște și viața voastră se schimbă. Copilul plânge toată noaptea și uneori se îmbolnăvește. Poate că ați renunțat și la anumite obiective sau vise personale pentru a acorda mai mult timp copiilor. Vă doare să-l vedeți nefericit sau suferind... și totuși... poate să țipe la voi.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce sa faci si ce trebuie sa eviti?
Incercati aceste raspunsuri mai eficiente pentru a obtine controlul asupra situatiei
Cand copilul dumneavoastra foloseste cuvinte dureroase pentru a obtine ce vrea
Urmarea acestor sugestii va fi usoara?

Cand auzi de la copilul tau: te urasc mama!

Va doare sa il vedeti nefericit sau simtindu-se rau ... si totusi ... poate sa tipe la voi. Se infurie si striga: "Te urasc, mama! As fi vrut sa fii moarta! Esti cea mai rea mama!" Poate ca adolescentul vostru continua sa spuna: "De abia astept sa plec din casa asta! Urasc acest loc!"

Este foarte important sa intelegeti ca aceste cuvinte dureroase pe care copilul vi le adreseaza nu sunt deloc despre voi. Cand o luati personal, aceasta conduce adesea la o reactie emotionala mare din partea voastra, care intareste comportamenul "rau". Acest lucru ii spune copilului ca este puternic - si are putere asupra voastra - ceea ce ajuta comportamentul sa continue in viitor. La urma urmei, cine nu vrea sa se simta puternic din cand in cand?

In momentul imediat dupa ce copilul a folosit cuvinte pe post de arma impotriva dvs., este important sa incercati si sa urmati sugestiile de mai jos cat de bine puteti. Cu majoritatea copiilor, starea calma, provocarea usoara a acestora si stabilirea unor limite clare, este suficient pentru a scadea treptat comportamentul (in timp).

Nu recomandam sa "oferiti" consecinte pentru afirmatiile dureroase, deoarece atunci cand se intampla atat de multe lucruri provocatoare in jurul sau, lucrurile devin cu adevarat coplesitoare pentru consecintele fiecarei mici izbucniri verbale.

Ce sa faci si ce trebuie sa eviti?

Reactionand la ceea ce spune copilul prin a fi suparat sau nervos este normal - la urma urmei, esti om. In timp ce o reactie emotionala este un lucru foarte natural, deseori duce la alegeri ineficiente. Iata o lista a ceea ce nu trebuie sa faceti atunci cand copilul dumneavoastra spune lucruri grele si dureroase:

1. Nu raspundeti cu alte vorbe dureroase

Reactia naturala ar fi sa spui ceva de genul "Ei bine, si eu te urasc" sau "Ei bine, mi-as dori sa nu te fi avut niciodata! Ce parere ai de asta?!" Dar spunand ceva rau ca raspuns, copilul primeste mesajului ca nu sunteti in control. De asemenea, modeleaza rezolvarea ineficienta a problemelor pentru copilul dumneavoastra. Cu alte cuvinte, arata copilului ca modul de a face fata atacurilor verbale este de a lansa un contra-atac verbal. De asemenea, evita sa apelezi la injuraturi sau porecle.

Ad-Extra3:

2. Nu tipa

Tipatul sau chiar ridicarea vocii va duce la acelasi rezultat ineficient despre care am vorbit la punctul 1). Veti arata copilului ca nu aveti control emotional, ca sunteti partenerul lui emotional si ca, din nou, modelati modalitati ineficiente de a rezolva probleme sau conflicte cu ceilalti.

3. Nu spune "Nu poti ..."

Multi parinti raspund copiilor spunand: "Nu poti sa vorbesti cu mine asa!" Ei bine, adevarul este ca poate. Nu poti controla ce cuvinte ies din gura copilului tau. Cand spui copilului: "Nu poti", il poti provoca la o lupta de putere: "Da!? Incearca si opreste-ma!" si asa continua. Incercati sa alegeti alte cuvinte in schimb.

4. Nu incercati sa rationati cu copilul in focul momentului

Adesea, parintii vor tine "lectii" sau vor incerca sa faca un rationament cu copiii lor pentru a incerca sa-i faca sa vada lucrurile in felul lor. Unii parinti ar putea spune: "Ei bine, intr-o zi voi fi mort si apoi ce vei face?" Altii ar putea sa indice toate lucrurile pe care le fac pentru copilul lor sa-l convinga ca ar trebui sa fie mai recunoscator si respectuos. Ii cereti in mod efectiv sa se ridice la un nivel pe care nu-l are acum. Dupa cum spune James Lehman: "Nu va tineti rasuflarea ... Nu va asteptati la respect, apreciere, intelegere, recunoastere sau creditarea imediata ca raspuns la eforturile dvs. de parinti." Asta va veni mai tarziu. Mult, muuult mai tarziu. Si cand un copil este suparat, oricum, nu va putea sa auda cu adevarat ceea ce spuneti. Este o energie pierduta care este cel mai bine folosita controlandu-va propria emotie.

5. Nu pedepsiti sau dati mari consecinte

Este foarte usor sa ajungi in punctul in care spui: "Bine, daca nu apreciezi nimic din ce fac pentru tine sau ce ai, atunci vom vedea cum te descurci fara toate!" Luandu-i toate lucrurile sau golindu-i camera timp de cateva saptamani sau luni nu este un lucru eficient. De ce? Deoarece aceste pedepse nu va vor invata copilul abilitatile de care are nevoie pentru a se gestiona mai eficient in viitor pentru a nu spune lucruri dureroase celorlalti. Consecintele nu vorbesc mereu de la sine. Trebuie sa te ridici si sa fii antrenorul copilului tau.

In schimb, incercati aceste raspunsuri mai eficiente pentru a obtine controlul asupra situatiei:

1. Ramaneti calm

Respirati adanc si ganditi-va la ceea ce veti spune - si cum veti spune - inainte de a lasa cuvintele sa zboare din gura.

2. Fiti constient de comunicarea nonverbala

Mentiunile non-verbale, cum ar fi tonul, volumul, expresia fetei, pozitionarea corpului si ritmul cuvintelor, sunt extrem de puternice in comunicarea cu ceilalti. Comunicarea non-verbala sau limbajul corpului pot avea un impact imens asupra modului in care este interpretat mesajul - incercati sa evitati incrucisarea bratelor, asezarea mainilor pe solduri, datul ochilor "peste cap" sau vorbirea rapida, de exemplu. Pastrati expresiile fetei cat mai neutre posibil.

3. Pastrati raspunsul verbal direct si scurt

Cand copilul arunca o insulta asupra voastra, este util sa spuneti ceva de genul "Imi pare rau ca simti asta, dar inca mai esti responsabil pentru scoaterea gunoiului", sau "Vorbind cu mine in felul asta nu inseamna ca nu iti vei mai face temele." Unul dintre preferatele mele personale este: "Poate ca urasti sa locuiesti aici, dar tot trebuie sa fii acasa la timp". Scopul este sa fii asertiv, nu agresiv.

4. Daca te lupti sa ramai calm, pur si simplu pleaca

Cand emotiile triumfa, implicati-va intr-o alta activitate care va va calma. Mersul pe jos arata ca sunteti in control si ca aveti autoritate in situatia data. Daca doriti, va puteti intoarce si puteti aborda problema cu copilul mai tarziu cand lucrurile s-au calmat, ceea ce va fi mult mai eficient.

Cand copilul dumneavoastra foloseste cuvinte dureroase pentru a obtine ce vrea

Alegerea batalilor va fi foarte importanta pentru un parinte, deoarece copilul trebuie sa inteleaga ca nu acceptati un astfel de comportament si nu veti ceda presiunii sale. Daca simtiti ca trebuie sa faceti mai mult pentru a rezolva aceasta problema, puteti discuta rezolvarea problemei odata ce lucrurile se calmeaza, pentru a ajuta copilul la dezvoltarea aptitudinilor pentru a-si rezolva problemele intr-un mod mai eficient.

De asemenea, doresc sa mentionez ca exista o diferenta distincta intre un copil care spune: "As fi vrut sa fii mort" si "O sa te omor." Cand copiii fac comentarii amenintatoare de genul asta, este important sa contactezi un profesionist, cum ar fi pediatrul, terapeutul, consilierul scolar al copilului, etc.

Urmarea acestor sugestii va fi usoara?

Nu. Va veti simti bine? Deloc. Sugestiile de aici va vor ajuta sa ramaneti in control si sa nu luati lucrurile personal, sa fiti un model pozitiv, sa va provocati copii si sa stabiliti limite clare. Actiuni, ca comportamentul lor nu este in regula. Deci, incercati cele mai bune, ramaneti consecvent si amintiti-va ca, desi nu va simtiti intotdeauna bine, sunteti pe drumul cel bun.

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate  Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII