Puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine

Puterea optimismului pentru un copil -  de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine

Puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale sunt rezultatul increderii in sine

Pesimismul este o atitudine care daca se instaleaza in interiorul psihicului unui copil are consecinte distructive: duce la depresie si la resemnare iar randamentul sau scolar scade cu mult sub nivelul capacitatilor sale. De aceea, noi parintii trebuie sa il invatam sa gandeasca pozitiv si sa il ajutam permanent sa aiba incredere in sine.

Pshihologul Matin Seligman spune ca in cea mai mare a cazurilor, notele slabe de la scoala nu sunt un indicator al unei capacitati intelectuale scazute ci a unei imagini negative despre sine. Iata ce este de stiut despre puterea optimismului pentru un copil: de ce rezultatele sale pot fi  rezultatul ne-increderii in sine.

- veti citi:
Visele fericite ale bebelusului sunt primele sale impresii
Un bebelus are inca de la nastere puterea pozitiva a optimismului
Avantajele sperantei si optimismului pentru un copil
Paharul este pe jumatate plin sau pe jumatate gol
Pesimismul are consecinte distructive
Copiii optimisti au mai multe satisfactii in viata
Cum sa cresti un copil optimist
cum crestem stima de sine si increderea copilului
 

Visele fericite ale bebelusului sunt primele sale impresii

Cand deschide ochii asupra lumii, copilul are deja unele visuri fericite din burta mamicii. In anul 2010, profesorul Rivkees de la Yale University, USA,  a aratat prezenta unui ritm zi-noapte inca de la mijlocul sarcinii. In prezent stim ca fazele somnului pot fi diferentiate inca din saptamana a 28-a de sarcina. Din saptamana 30 de sarcina, este prezent somnul activ, care este echivalent cu somnul REM al adultului, faza in care apar visele.

De aceea, nu exista nimic care sa ne impiedice sa spunem ca in uter fetusul are toate sansele sa viseze: are activitatea cerebrala si electrica corespunzatoare si stimulii adecvati. Somnul este de asemenea mai important in uter deoarece cea mai mare proliferare a celulelor nervoase are loc in timpul somnului, la fel cu producerea anumitor hormoni.

Un copil are inca de la nastere puterea pozitiva a optimismului

Asadar, un bebelus are inca de la nastere puterea pozitiva a optimismului. Insa, odata cu primele infrangeri, nelinisti, dureri, tristeti.. incepe sa se strecoare in sufleului lui gustul amar al pesimismului. Noi parintii insa avem posibilitatea sa il invatam sa fie optimist si sa creada in puterile sale - sa fie optimist si sa aiba speranta. Optimismul este mai mult decat doar gandire pozitiva.

Avantajele sperantei si optimismului pentru un copil

Mai multe cercetari au ajuns la concluzia ca de fapt, copiii optimisti au un avantaj net aspura celor afectati de pesimismul neincrederii.  Pentru ca:

Sunt mai puternici in confruntarea cu dificultatile
Au rezultate mai bune in activitatea scolara
Obtin rezutlate mai bune la diverse sporturi
Au relatii mai bune cu prietenii
Au o relatie mai buna si mai calda cu parintii
Sunt mai putin supusi depresiei
Se imbolnavesc mai rar

Ad-Extra3:

Paharul este pe jumatate plin sau pe jumatate gol

Intr-o cercetare efectuata de departmamentul de Psihologie al Penn State University - SUA, copiii dintr-o clasa a patru au fost impartiti in doua grupe: cei ai caror rezultate la testele psihologice demonstrau ca sunt optimisti si cei care fusesera apreciati ca fiind pesimisiti.  In fata celor doua grupuri au fost puse diferite probleme: unele puteau fi rezolvate cu usurinta altele mai greu. Cand copiilor le-au fost infatisate mai intai problemele care puteau fi rezolvate cu usurinta, rezultatele ambelor grupe au fost aproape identice.

Cand insa le-au fost prezentate mai intai problemele dificile, copiii pesimisti au avut rezultate dezastruoase in timp ce copiii optimisti au continuat sa obtina rezultate de un nivel ridicat.  Ce inseamna asta? Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca acesti copii pesimisti cad prada descurajarii si din aceasta cauza nu reusesc sa obtina rezulate pozitive.

Pesimismul are consecinte distructive

Pesimismul este o atitudine care daca se instaleaza in interiorul psihicului unui copil are consecinte distructive: duce la depresie si la resemnare iar randamentul sau scolar scade cu mult sub nivelul capacitatilor sale.

Pshilogul Matin Seligman spune ca in cea mai mare a cazurilor, notele slabe de la scoala nu sunt un indicator al unei capacitati intelectuale scazute ci a unei imagini negative despre sine. Copiii care se considera mai putin straluciti sau chiar incapabili - se dau batuti deseori in fara unei provocari. Nu pentru ca nu ar fi motivati sau dotati si pentru ca nu au deprins optimismul necesar pentru a depasi obstacolele.

Cand copilul pesimist se impiedica de o pietricica, in capul sau aceasta este un munte urias. - spune Martin Seligman,  fost presedinte al Academiei Americane de Psihologie.

Copiii optimisti au mai multe satisfactii in viata

In afara de faptul ca  - copiii optimisti au rezultate mai bune la invatatura, in sport si in relatiile inter-umane - au sanse mai mari de a avea o sanatate mai buna, imbatranesc mai frumos, traiesc mai mult, sunt mai putin stresati si au mai multe satisfactii in viata.

Desigur, nimeni nu se naste optimist insa imunizarea fata de apatie, descurajare si pesimism se invata inca din copilarie.

Cum sa cresti un copil optimist

Optimismul este mai mult decat doar gandire pozitiva iar psihologii sunt de parere ca a creste un copil optimist este a-i oferi de fapt o doza foarte pretioasa de imunitate pentru toate problemele care i-ar putea afecta mai tarziu viata.

Studiile facute in SUA de psihologi celebri - pe mai mult de 1 milion de copii si adulti - au evidentiat faptul ca oamenii optimisti au sanse mult mai scazute de a suferi de depresie, au un succes mai mare in cariera si sunt in general mai sanatosi citeste cum sa cresti un copil optimist aici >

Cum crestem stima de sine si increderea copilului - merita citit si:

Lauda in context: un mod eficient de a da incredere copilului tau
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Despre psihologia copilului sau cum poti afla ce il face fericit sau trist pe copilul tau: sfaturi necesare pentru a-ti intelege mai bine copilul
Cand cuvintele ranesc : de ce este important sa ne alegem cuvintele cand ne certam copilul

Invata sa cresti stima de sine a copilului tau

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018
Referinte: The Journal of Psychology 2018

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII