Provocările creșterii unui copil cu autism

Provocarile cresterii unui copil cu autism

Provocările creșterii unui copil cu autism

Mamica unui copil autist povesteste despre socul momentului in care copilul sau a fost diagnosticat cu autism.

Despre provocarile cresterii unui copil autist, cititi in continuare - alaturi de sfaturile unor psihologi specializati in tratarea autismului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Mereu, aceeasi rutina trebuia respectata
Ziua in care a fost diagnosticat cu autism
Confruntarea cu diagnosticul: Autism
Confruntarea cu diagnosticul a continuat...
Citeste despre Autism
Construieste o echipa de tratament penru a-ti ajuta copilul
Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist

Copilul incepuse sa isi faca niste rutine care trebuiau respectate

Privind in trecut, o mamica, Cori - intelege acum ca semnele aveau sens. Inainte ca fiul ei Nick sa fie diagnosticat cu autism la varsta de 3 ani, el s-a comportat diferit fata de fratele sau mai mare, Alex. Nick era fericit si afectuos, spune Cori. Insa a inceput sa aiba anumite rutine destul de rigide ce trebuiau sa fie respectate sau nu se incadra deloc in peisaj.

Comportamentul copiilor cu autism - Mereu, aceeasi rutina trebuia respectata

Cand l-au condus pe Alex la scoala, Nick a insistat sa aiba mereu exact aceeasi ruta si sa foloseasca in fiecare zi aceeasi intrare in scoala. Cand dormea, parintii sai trebuiau sa ii aseze paturica in exact acelasi mod, partea de sus a corpului sa ii fie atinsa mereu de aceeasi margine a paturii. La varsta de 2 ani, Nick nu spunea niciun cuvant, nici macar „mama” sau „tata.”

Cand se descopera autismul al copii so Ziua in care a fost diagnosticat cu autism

Autismul (Tulburarea de spectru autist) este diagnosticat in copilarie, multe din simptomele specifice aparand in jurul varstei de 2 ani.

Despre ziua in care Nick a fost diagnosticat cu autism, Cori spune „A fost una dintre cele mai grele zile din viata mea. Am ramas paralizata. Eram amortita. Nu voiam decat sa ma retrag in casuta mea si sa ma inchid acolo. Am fost complet devastata, la fel si sotul meu. Imi era foarte teama de cuvantul "autism" si ma gandeam la alti oameni cu copii autisti ce erau nonverbali si retardati mintal. Nu aveam nicio idee de cum va fi Nick.”

Ad-Extra3:

Cuvantul autism nu trebuie sa te sperie

Pediatrul care l-a diagnosticat pe Nick , a inteles acele temeri. „Cori, ’nu te gandi la cuvantul "autism" daca te sperie’” isi aminteste Cori. "Ea a spus, ’Gandeste-te numai la fiul tau, la punctele forte pe care le are si la ce are nevoie de ajutor. Concentreaza-te asupra lui pentru ca el nu te sperie.’”

Si cu acele cuvinte de intelepciune, Cori - ca multi alti parinti - a inceput complicata calatorie de a ajuta un copil cu autism sa creasca la potentialul sau maxim.

autism

Confruntarea cu diagnosticul: Autism

Robert A. Naseef, este un psiholog clinic din Philadelphia, SUA si a scris cartea Special Children, Challenged Parents. De asemenea, el este tatal unui baiat cu autism. Naseef a consiliat multi parinti care, la auzirea unui diagnostic de autism, au reactionat cu durere si anxietate, precum si cu furie si cu sentimentul ca viata a fost nedreapta cu micutul lor. El spune ca incurajeaza emotiile sincere. „Nu trebuie sa te pacalesti despre cat de greu este.”

Confruntarea cu diagnosticul a continuat...

Dar „trecand peste toate, dragostea face ca renuntarea sa fie de neconceput” spune Naseef. „Partea buna la obtinerea unui diagnostic este ca atunci obtii o directie pentru ajutarea copilului. De obicei, cand copiii primesc ajutorul potrivit si incep sa faca progrese, starea de spirit a parintilor lor se lumineaza si au din nou speranta.”

Expertii spun ca, cheia succesului o reprezinta interventia timpurie. „Parintii trebuie sa actioneze corect deoarece timpul este esential. Trebuie sa te concentrezi pe misiunea ta” spune Nancy D. Wiseman, fondator si presedinte al First Signs Inc, o organizatie nonprofit ce educa parintii si profesionistii cu privire la semnele timpurii si tratamentul autismului.

Viata ta va fi diferita” spune Wiseman, mama a unei fete de 12 ani diagnosticata cu autism la varsta de 2 ani. „Visele pe care le-ai avut candva pentru viitorul copilului tau vor fi diferite. Insa vei fi capabil sa construiesti vise pentru copilul tau.”

Sarcina este monumentala atat pentru copil, cat si pentru parinte. „Parintii trebuie sa ofere toata aceasta structura externa pentru ca copilul sa aiba succes” spune Steinfeld, care este si profesor clinic la Institutul UC Davies MIND, o organizatie de cercetare in tulburari neurodevelopmentale. „Noi le spunem oamenilor ca acesta este un maraton, nu o cursa de viteza.”

Citeste despre Autism

Expertii spun ca, de cele mai multe ori, parintii copiilor proaspat diagnosticati stiu foarte putine lucruri despre autism. Una dintre primele provocari este inlaturarea conceptiilor gresite si intelegerea realitatii.

Copiii cu autism sunt foarte diferiti. „Exista o gama larga de astfel de functii” spune Steinfeld. „Exista copii cu autism ce functioneaza extrem de bine, merg la colegiu, conduc, merg cu avionul. Insa exista si copii care au inca nevoie de asistenta in scoala gimnaziala dar si in liceu.”

In timp ce cartile de autoritate si site-urile web sunt un loc bun de plecare, Steinfeld indreapta parintii catre Academia Americana a stiintelor, „Educarea Copiilor cu Autism” care poate fi gasita online. Ghidul ajuta parintii sa se familiarizeze cu labirintul de specialisti si terapii.

Steinfeld spune ca, in particular, capitolul recomandari arata care trebuie sa fie scopurile, prioritatile si de cat de multa interventie este nevoie.”

Copiii au nevoie de interventii intensive care sa ii invete abilitatile de adaptare” a adaugat ea. „Lasati de unii singuri, copiii cu autism se indreapta catre propriile lor interese speciale, fie ca vorbim de ceva de genul auto-stimularii sau un interes ingust, precum interesul excesiv pentru harti, electricitate, vehicule sau sistemul solar.”

Construieste o echipa de tratament penru a-ti ajuta copilul

Conform nevoilor unui copil autist parintii trebuie sa lucreze impreuna cu medicul pediatru al copilului lor pentru a pune la punct un plan si o echipa pentru sfaturi si ingrijire. Printre acesti specialisti s-ar putea include: pediatri de dezvoltare, psihiatri pentru copii, logopezi, terapeuti fizici si altii.

Conform cartii lui Wiseman "Ar Putea fi Autism?", parintii pot fi asertivi prin urmarea acestor pasi:

Cere sa fii trecut pe o lista de pacienti ce pot fi chemati la medic daca apare o anulare de programare.
 Roaga-ti medicul pediatru sa iti ajute copilul prin sunarea unui medic specialist.
 Daca medicul specialist nu te poate vedea chiar acum, roaga pe cineva din personalul sau sa iti recomande pe cineva care iti poate ajuta copilul in perioada de asteptare.

Busola de parenting a unui parinte cu un copil autist

A fi parintele unui copil cu autism te poate face sa te simti ca si cum ai traversa zilnic o sarma emotionala. Parintii unui copil autist incearca din greu sa echilibreze iubirea, indrumarea, asteptarile si consecintele, fara a cadea in intunericul propriilor ingrijorari si temeri.

Greutatea auto-judecarii poate trimite parintii in apele vinovatiei daca parerea lor este ca au facut pasi gresiti de educatie cu copilul lor. Iata cum iti poti controla busola de parenting - cand ai un copil autist.

Autism - semne precoce de alarma

Semnele precoce ale autismului pot fi detectate inca de la varsta bebelusiei. Intarzierile de vorbire si lipsa interesului de a se juca cu alti copilasi de varsta lui .... si mai apoi comportamentul repetitiv pot fi primele semne de autism ale copilului ... mai departe

Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!

Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania. 

Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:

De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autisti

autor: Desprecopii.com 2023
referinte:
Special Children, Challenged Parents - Robert A. Nasee 2018
Could It Be Autism?: A Parent's Guide to the First Signs and Next Steps - Nancy Wiseman - 2015

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII