Cum sa ne invatam copilului sa ia decizii bune
Abilitatea de a sti cum sa isi rezolve problemele - sau altfel spus, sa fie descurcareti - este una esentiala pentru copilasi.
De altfel, copiii poseda in mod natural aceasta abilitate insa noi parintii, ii putem ajuta si mai mult oferindu-le ocazii in care sa isi exercite aceste abilitati. Si sa si le dezvolte.
Pentru a creste un copil echilibrat cu sanse mari de deveni un adult responsabil cu un viitor stralucit, copilul trebuie sa stie cum sa ia decizii bune si echilibrate pentru ei. Si sa devina un bun rezolvator de probleme de viata.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Copiii au nevoie de copii rezolvatori de problem
Invata-i pe copii cum sa evalueze problema
Discutati activ problemele, impreuna
Permite aparitia consecintelor natural
Formeaza copiilor abilitati pentru a putea lua decizii bune.
Fie ca al tau copil nu isi poate gasi tema la matematica, sau si-a uitat pranzul acasa, abilitatile bune de rezolvare a problemelor sunt cheia ce-l ajuta sa-si gestioneze bine viata.
Copilul trebuie sa stie sa isi rezolve singur anumite probleme
Copiii intampina zilnic o multime de probleme, variind de la dificultati academice la probleme pe terenul de sport. Totusi, putini dintre ei detin o formula pentru rezolvarea acelor probleme.
Copiii carora le lipsesc abilitatile de rezolvare a problemelor ar putea evita sa actioneze atunci cand se confrunta cu o problema. Mai degraba decat sa isi concentreze energia pentru rezolvarea problemei, ei ar putea evita sa i se adreseze. Acesta este motivul pentru care multi copii esueaza la scoala sau se lupta sa-si mentina prieteniile.
Alti copii carora le lipsesc abilitatile de rezolvare a problemelor ar putea sa se repezeasca intr-o actiune, fara a-si recunoaste alegerile. Comportamentul lor impulsiv ar putea sa le creeze probleme chiar si mai mari.
De exemplu, un copil ar putea lovi un coleg care intra in fata lui, pentru ca nu este sigur ce altceva ar putea sa faca. Sau ar putea iesi din clasa atunci cand este tachinat pentru ca nu se poate gandi la alte modalitati de a opri comportamtentul colegilor sai.
Invata-ti copilul cum sa evalueze problema
Inainte de putea rezolva problema, copiii trebuie sa o identifice exact. De fapt, simpla identificare a problemei poate face o mare diferenta. De exemplu, un copil care ii poate spune mamei sale, “Copiii se iau de mine in pauze,” ar putea incepe sa se simta putin eliberat.
Odata ce copiii identifica problema, invata-i sa dezvolte mai multe posibile solutii, inainte de a actiona. Incercati sa va ganditi la cel putin patru modalitati de rezolvare a problemei.
Apoi discutati punctele pro si contra ale fiecarei abordari. Este important ca copiii sa invete sa recunoasca posibilele consecinte pozitive si negative ale comportamentului lor.
Odata ce copilul tau recunoaste mai multe optiuni si posibilele consecinte ale fiecareia, decideti care alegere este cea mai buna. Invata-i pe copii ca daca aleg un anumit curs al actiunii si nu rezolva problema, pot intotdeauna sa incerce o alta abordare. incurajeaza-i sa continue sa incerce sa rezolve o problema pana cand aceasta este rezolvata.
Ad-Extra3:
Discutati activ problemele, impreuna
Cand apar probleme, nu te grabi sa le rezolvi fara el. Daca-l vezi pe copilul tau luptandu-se cu o problema, da-i sansa de a-si da seama de unul singur ce trebuie sa faca.
Daca nu poate veni cu o solutie, intervina si ajuta-l sa se gandeasca la solutii. insa nu ii spune direct ce trebuie sa faca.
Intreaba “Ce ai putea face in legatura cu asta?” Daca nu poate veni cu nici maccar o idee, spune-i una de-a ta. Nu uita, chiar si un raspuns stupid sau o idee exagerata reprezinta o posibila solutie. Cheia este sa-l ajuti sa vada ca, ajutat de putina creativitate, poate gasi multe posibile solutii diferite.
Ajuta-ti copilul sa practice rezolvarea de probleme in situatiile din viata reala. Daca al tau copil uita sa isi faca tema, nu te grabi sa ii iei privilegiile.
In schimb, aseaza-te langa el si discutati problema folosind procesul de rezolvare a problemelor. Ar putea avea mai multe idei despre cum s-ar putea descurca mai bine. incercati sa ajungeti impreuna la o solutie.
Lauda-l din plin atunci cand se straduieste si isi evalueaza optiunile.
Odata ce ati incercat o solutie, reveniti asupra discutiei. Discutati daca a functionat sau decideti daca doriti sa incercati ceva diferit.
Permite aparitia consecintelor naturale
Consecintele naturale, de asemenea, il pot invata pe copil abilitatile de rezolvare a problemelor. Asa ca, atunci cand este potrivit, permite-i copilului tau sa infrunte consecintele naturale ale actiunilor sale. insa asigura-te ca este sigur sa faci asta.
De exemplu, lasa-ti adolescentul sa isi cheltuiee toti banii in primele 10 minute, atunci cand sunteti in parcul de distractii, daca asta este ceea ce isi doreste. Apoi, lasa-l sa-si petreaca restul zilei fara niciun ban de cheltuiala.
Aceasta poate conduce la o discutie despre rezolvarea problemei pentru a-l ajuta sa ia o decizie mai buna data viitoare. Considera aceste consecinte naturale ca pe un moment potrivit de invatare ce va ajuta sa lucrati impreuna la rezolvarea problemei.
Nu vreau sa fiu un parinte perfect!
Probabil ca fiecare parinte cocheteaza la un moment dat cu dorinta de a fi un parinte model. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, insa am renuntat repede la idee, pentru simplul motiv ca mi-am amintit ca viata e frumoasa in imperfectiunea ei. Am constatat totusi ca exista in jurul meu parinti care fie se cred parinti model fie isi fac din aceasta eticheta un scop in viata. Si ori de cate ori sunt nevoita sa interactionez cu ei ma simt oarecum stinghera.
Pentru ca eu nu sunt si nu cred ca voi reusi sa devin vreodata un parinte model, cel putin daca ar fi sa ma raportez la anumite principii care, din umila mea perspectiva sunt mituri ale asa-zisului parenting modern, aproape stiintific gandit la nivel de teorie de specialisti si ultraspecialisti si nimic mai mult citeste mai departe aici >
Despre meseria de parinte merita de citit si:
Meseria de parinte – o meserie fara training
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educatie a copilului
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
autor: Xenia Radu. redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII