Ce sa NU faci cand ai un copil anxios - 8 sfaturi pentru parinti

Ce sa NU faci cand ai un copil anxios - 8 sfaturi pentru parinti

Ce sa NU faci cand ai un copil anxios - 8 sfaturi pentru parinti

Cum putem ajuta un copil anxios să-și depășească fricile și temerile?

Niciun părinte nu își dorește să vadă un copil nefericit, însă cea mai bună modalitate de a ajuta copiii să depășească anxietatea nu este încercarea de a elimina factorii de stres care o declanșează. Ci mai degrabă, să îl ajuți să-și înțeleagă fricile și temerile. Iar ca rezultat al acestei abordări, în timp, anxietatea se va reduce sau va dispărea.

Iată mai jos câteva sfaturi practice care pot ajuta un copil anxios să aibă mai multă încredere în el.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Scopul nu este sa elimini anxietatea, ci sa ajuti copilul sa o gestioneze
Nu evita lucrurile doar pentru ca il fac pe copil sa fie anxios
Exprima-ti asteptari pozitive, dar realiste
Respecta-i sentimentele, insa nu i le impovara
Nu pune intrebari cu raspuns mono-silabic
Nu intari temerile copilului
Incurajeaza copilul sa-si tolereze anxietatea
Incearca sa pastrezi scurta perioada anticipatory
Gandeste lucrurile impreuna cu copilul
Incearca sa formezi moduri sanatoase de a te descurca cu anxietatea
Despre copilul anxios - mai multe de citit

Cand un copil este anxios, parintii incearca sa il protejeze ...

Atunci cand un copil sufera de anxietate, chiar si parintii cei mai bine intentionati pot cadea intr-un ciclu negativ de greseli si, din dorinta de a nu face copilul sa sufere, ei exacerbeaza, de fapt, anxietatea copilului. Aceasta se intampla cand parintii, anticipand temerile unui copil, incearca sa il protejeze de ele.

Deci intrebarea este cum sa respecti sentimentele de teama a unui copil fara a stimula de fapt frica?

Scopul nu este sa elimini anxietatea, ci sa ajuti copilul sa si-o gestioneze

Niciunul dintre noi nu isi doreste sa vada un copil nefericit, insa cea mai buna modalitate de a ajuta copiii sa depaseasca anxietatea nu este incercarea de a elimina factorii de stres care o declanseaza. Ci mai degraba, sa ii ajuti sa isi tolereze anxietatea si sa functioneze cat de bine pot, chiar daca sunt anxiosi. Iar ca rezultat al acestei abordari, in timp, anxietatea se va reduce sau va disparea.

Iata 9 sfaturi care te pot ajuta:

Nu evita lucrurile doar pentru ca il fac pe copil sa fie anxios

Ajutarea copiilor sa evite lucrurile de care se tem ii va face sa se simta mai bine pe termen scurt, insa intareste anxietatea pe termen lung. Daca intr-o situatie inconfortabila, un copil se supara si incepe sa planga – fara a fi manipulativ, ci pentru ca asa simte nevoia – iar parintii o scot de acolo sau indeparteaza lucrul de care se teme, ea a invatat deja mecanismul de depasire a situatiei, iar acest ciclu are potentialul de a se repeta de la sine.

Ad-Extra3:

Exprima-ti asteptari pozitive, dar realiste

Nu poti promite unui copil ca temerile sale sunt ireale – ca nu va pica la test, ca se va distra la patinajul pe gheata, ca un alt copil nu va rade de ea la jocul arata & spune. insa iti poti exprima increderea ca va fi bine, ca va reusi sa gestioneze situatia, si astfel, pe masura ce isi infrunta temerile, nivelul de anxietate va scadea in timp. Aceasta ii ofera increderea ca asteptarile tale sunt realiste si ca nu ii vei cere sa faca ceva la care nu se descurca.

Respecta-i sentimentele, insa nu i le impovara

Este important sa se inteleaga faptul ca validarea nu inseamna acord intre opinii. Asa ca daca un copil este ingrozit de mersul la doctor din cauza injectiei, tu nu vrei sa-i diminuezi temerile, insa nici nu doresti sa i le simplifici. iti doresti sa asculti si sa fii empatic, sa o ajuti sa inteleaga de ce se teme, si sa o incurajezi sa simta ca poate face fata temerilor. Mesajul pe care vrei sa i-l transmiti este „stiu ca esti speriata si este in regula, eu sunt aici si te voi ajuta sa treci prin asta.”

copil parinte

Nu pune intrebari cu raspuns mono-silabic

incurajeaza-ti copilul sa vorbeasca despre temerile sale, insa incearca sa nu-i adresezi intrebari directe – „Te temi de marele test? Te ingrijoreaza targul de stiinte?” Pentru a evita hranirea ciclului anxietatii, pune doar intrebari cu raspuns deschis: „Cum te simti in legatura cu targul de stiinte?”

Nu intari temerile copilului

Ceea ce nu-ti doresti sa faci este sa spui, prin tonul vocii sau limbajul corpului: “Poate ca acesta este un lucru de care ar trebui sa te temi.” Sa spunem ca un copil a avut o experienta negativa cu un caine. Urmatoarea data cand este in preajma unui caine, ai putea fi ingrijorat cu privire la modul in care va raspunde si, neintentionat, ai putea transmite mesajul ca ar trebui, intr-adevar, sa fie ingrijorat.

Incurajeaza copilul sa-si tolereze anxietatea

Fa-ti copilul sa stie ca apreciezi munca pe care o depune pentru a-si tolera anxietatea pentru a face ceea ce doreste sau trebuie sa faca. Este foarte incurajator pentru ea sa se angajeze in viata si sa lase anxietatea sa-si urmeze drumul natural. Numim aceasta “calea acomodarii” - anxietatea va scadea in timp, pe masura ce ea continua sa aiba contact cu factorul de stres. Poate ca anxietatea nu se va reduce la zero, poate ca nu va scadea atat de repede pe cat ai vrea, insa acesta este modul in care trecem peste temeri.

Incearca sa pastrezi scurta perioada anticipatorie

Atunci cand ne temem de ceva, cea mai grea perioada este chiar inainte de ne intalni cu temerea. Deci, o alta regula importanta pentru parinti este sa incercati din greu sa reduceti sau sa eliminati perioada anticipatorie. Daca un copil este nervos cu privire la mersul la o programare la medic, nu vrei sa te angajezi intr-o discutie de vreo doua ore inainte de a merge la doctor; probabil ca astfel nu vei reusi decat sa agiti si mai tare copilul. Asa ca incearca sa scurtezi la minimum acea perioada.

Gandeste lucrurile impreuna cu copilul

Uneori ajuta sa vorbesti despre ceea ce s-ar intampla daca temerea copilului se adevereste – cum se va descurca cu asta? Un copil ce se teme de separarea de parinti s-ar putea ingrijora despre ceea ce s-ar putea intampla daca ei nu vin sa o ia. Asa ca vorbim despre aceasta. Daca mama ta nu vine la sfarsitul antrenamentului de fotbal, ce vei face? “Pai, ii voi spune antrenorului ca mama mea nu este aici.” si ce crezi ca va face antrenorul? “O va suna pe mama. Sau va astepta impreuna cu mine.” Un copil ce se teme de faptul ca un strain ar putea fi trimis sa il ia ar putea avea de la parinti o parola pe care o va cunoaste oricine va fi trimis de parinti. Pentru unii copii, detinerea unui plan poate reduce incertitudinea intr-o maniera sanatoasa si eficienta.

Incearca sa formezi moduri sanatoase de a te descurca cu anxietatea

Exista multiple moduri prin care poti ajuta copiii sa se descurce cu anxietatea aratandu-le cum te descurci tu insuti cu anxietatea. Copiii sunt perspicace si vor intelege foarte bine daca tu continui sa te destainui unui prieten la telefon ca nu te descurci cu stresul sau anxietatea. Nu spun sa pretinzi ca tu nu ai parte de stres sau anxietate, insa permite-le copiilor sa vada sau sa auda ca tu gestionezi aceste situatii cu calm, tolerandu-le si simtindu-te bine atunci cand treci prin ele.

Despre copilul anxios, mai poti citi:

Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Anxietatea la copil
3 Modalitati de a trata anxietatea adolescentilor
Anxietatea de separare: atunci cand un frate/sora incepe scoala
Teama (anxietatea) despartirii de mamica: 3 solutii care trebuie incercate 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.

referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII