Iata de ce comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor

Iata de ce comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor

Iata de ce comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor

Peste un sfert dintre copiii romani sunt obezi. Iar medicii spun ca aproape toti copiii supraponderali sufera mai tarziu de boli cardiace, accidente vasculare cerebrale sau diabet zaharat. Deci, cu puterea exemplului, fa miscare si arata-i copilului ca stii cat de importanta este miscare si sportul pentru sanatate. Cercetatorii sustin ca atat parintii cat si copiii ar trebui "nu doar sa se miste mai mult, ci sa si stea mai putin".

Iata de ce comportamentul parintilor este esential pentru sanatatea copiilor.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Supraponderabilitatea la copii este in crestere
Obezitatea copilului in Romania
Scoateti copiii afara!
Copiii se misca mai mult cand parintii li se alatura in aceasta activitate
Alimentatia sanatoasa si masa in familie
A sta este daunator pentru sanatate, a sta in fata unui ecran este si mai grav

A ne educa copilul sa fie activ si sa faca sport tine foarte mult de exemplul pe care il dam copilului. Pentru ca, in mod natural, copilul face din comportamentul parintilor, un exemplu. Vrei sa ai un copil sanatos si activ? Ei bine, fiti o familie activa.

Parintii care stau pe banca la locul de joaca si mananca chips-uri si scriu mesaje pe telefon, chiar nu incurajeaza comportamente sanatoase in copiii lor.

Cercetatorii de la Sanatatea Publica din Ontario, Canada -  s-au decis sa studieze relatiile dintre sprijinul parintilor pentru activitatea fizica a copiilor lor, mancatul sanatos si raportarea la dispozitivele electronice.

In acest scop, au efectuat sondaje prin telefon cu 3206 parinti sau tutori din provincie a cel putin unui singur copil cu varsta sub 18 ani.

Supraponderabilitatea la copii este in crestere

In Canada, peste 30% din copii sunt supraponderali sau obezi,” a declarat intr-un comunicat de presa Dr. Heather Manson, seful agentiei de promovare a sanatatii si de prevenire a bolilor cronice si a altor boli. Multi copii canadieni "nu fac suficienta miscare pentru a fi obositi si, de asemenea, ar putea fi prea obositi pentru a se misca".

Obezitatea copilului in Romania

În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. La nivel mondial, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri.

Această cifră reprezintă aproximativ 12% din totalul persoanelor care suferă de obezitate la nivel mondial – 350 de milioane de oameni. În întreaga lume se vorbeşte despre necesitatea implementării unor măsuri prin care să se încerce diminuarea acestui fenomen. Ţări precum Franţa, Belgia, Ungaria, Mexic şi, mai nou, Marea Britanie au introdus taxe generale pe zahăr, care se aplică băuturilor răcoritoare cu zahăr adăugat în compoziţie. Cum în general copiii sunt cei care consumă cel mai mult astfel de produse, se impune o educaţie sanitară atât a lor, cât şi a părinţilor acestora.

Sfatul concursurilor de joaca sanatoasa: "Scoateti copiii afara!"

“Luand in considerare rolul important pe care il au parintii in vietile propriilor copii, ne-am dorit sa determinam ce tipuri de comportamente parentale puteau fi asociate mai usor cu vietuirea sanatoasa a copiilor lor. Am invatat ca simpla incurajare nu este suficienta – suportul parental activ este esential” a adaugat ea.

De exemplu, ghidurile canadiene sugereaza ca acei copii cu varsta intre 5 si 17 ani trebuie sa efectueze pe zi cel putin 60 de minute de activitate fizica moderata la inceput, apoi viguroasa si sa ajunga pana la activitatea intensa. Doar 9% dintre copii fac asta.

In contrast, propriul nivel de activitate fizica al parintilor observat de copiii lor, numit adeseori modelare parentala, este asociat cu intensificarea activitatii fizice a copiilor, spun cercetatorii in problema zilei de marti de la BMC Sanatate Publica.

In mod asemanator, incurajarea sau armarea pozitiva au legatura cu activitatea fizica a copilului si adolescentului, probabil prin cresterea sentimentelor de competenta ale copiilor.

Copiii se misca mai mult cand parintii li se alatura in aceasta activitate

Cercetatorii au spus ca acei parinti care au declarat ca isi incurajeaza copiii sa fie activi in aer liber, cu prietenii si familia, pareau ca motiveaza activitatea fizica.

In timp ce joaca in aer liber este gandita sa promoveze dezvoltarea motorie a copiilor, concursurile de joaca sanatoasa au raportat un “paradox al protectiei” in care parintii isi tin copiii in casa pentru a-i proteja de raniri/accidentari.

Ad-Extra3:

Alimentatia sanatoasa si masa in familie

In ceea ce priveste alimentatia sanatoasa, parintii care au raportat ca stau la masa ca o familie, departe de televizor, aveau mai multe sanse sa raporteze intalnirea copiilor lor cu ghiduri de consumare a fructelor si legumelor. Cei care serveau fructe crude si legume pe post de gustari erau aproape de cinci ori mai predispusi sa aiba copii care consuma suficiente fructe si legume.

Ghidurile canadiene recomanda intre 4 si 8 portii de fructe/legume pe zi, in functie de varsta si sexul copilului.

A sta este daunator pentru sanatate, a sta in fata unui ecran este si mai grav

Pentru factorul final, timpul in fata micului ecran... omuletii cu varsta intre 5 si 17 ani sa li se limiteze timpul de recreatie din fata ecranului (televizor, calculator) la nu mai mult de doua ore pe zi.

Facerea unui obicei din privitul la televizor impreuna ca o familie devine problematica din cauza efectelor nocive ale sedentarismului.

Cercetatorii au scris ca “recomandarile actuale sugereaza ca indivizii nu doar sa se miste mai mult, ci sa si stea mai putin.”

Timpul petrecut stand este daunator pentru sanatate, insa timpul petrecut stand in fata unui ecran este si mai rau.”

De exemplu, autorii au indicat un studiu anterior care sugereaza ca relatiile familiale pot fi mai importante pentru reducerea timpului sedentar petrecut privind la televizor sau jucandu-se la calculator, la fetele cu varsta intre 10 si 14 ani.

O limitare a studiului este aceea ca datele sondajului au fost toate date de parinti care ar fi putut sa nu redea cu acuratete comportamentele sanatoase ale propriilor copii.,

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2017

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII