Cum iti ajuti copilul sa se adapteze mutarii in casa noua
Mai devreme sau mai tarziu, majoritatea familiilor cu copii trec prin experienta mutarii intr-o alta casa sau, uneori, chiar a mutarii intr-o alta localitate ori intr-o alta tara. Indiferent care este motivul deciziei de a ne schimba locul pe care il numim acasa si indiferent daca este o decizie plina de entuziasm sau una fortata de diverse imprejurari, experienta mutatului intr-o alta casa este extrem de solicitanta, atat pentru adulti, cat si pentru copii.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Decizia de a va muta
Discuta cu copilul despre mutare
Mutarea cu copii mici
Mutarea cu copii scolari
Mutarea cu adolescent
Dupa mutare...
Sfaturi utile de la parinti pentru parinti
Si daca adultii fac fata unei astfel de experiente mai usor, chiar daca uneori oboseala si stresul isi pun amprenta asupra starilor emotionale cotidiene, pentru copii experienta poate fi chiar traumatizanta daca nu este gestionata in mod adecvat, mai ales daca decizia mutarii nu ii priveste si trebuie sa o accepte pur si simplu. Chiar daca in agitatia mutarii propriu-zise, pentru parinti efectul pe care aceasta il are asupra copiilor poate parea ceva neimportant, tranzitia de la vechea la noua casa trebuie facuta cu grija, astfel incat copiii sa beneficieze de o atentie speciala pe toata durata ei, pentru a diminua stresul pe care ei il resimt mult mai intens decat adultii.
Decizia de a va muta
De cele mai multe ori, decizia de mutare intr-o alta casa are la baza motive solide, unele care vizeaza planuri de viitor, altele fortate de imprejurari nefericite. In functie de motivul real care sta la baza unei mutari, copiii trebuie sa beneficieze de anumite explicatii care sa ii faca in primul rand sa inteleaga de ce se intampla mutarea si cum va fi viata lor in noua casa. Daca mutarea se produce ca urmare a unui deces al unuia dintre parinti sau ca urmare a unui divort, ea poate fi benefica pentru copii, insa nu trebuie neglijat faptul ca acestia au nevoie mai intai de timp pentru a trece peste trauma care a stat la baza deciziei de mutare. Alteori, decizia de mutare intr-o alta casa poate fi fortata de imprejurari cum ar fi schimbarea jobului sau imposibilitatea de a va descurca financiar in anumite conditii. Indiferent care este motivul mutarii, daca acesta este unul neplacut, incearca sa pastrezi o atitudine pozitiva fata de experienta in sine. Copilul tau are nevoie de stabilitate si de sentimentul de siguranta, pe care doar tu i-l poti da. Atata timp cat va vedea la tine o atitudine pozitiva, isi va crea propriile repere pozitive legate de aceasta mutare.
Discuta cu copilul despre mutare
Indiferent care sunt motivele pentru care urmeaza sa va mutati, este extrem de important sa discuti cu copilul tau despre ele. Incearca sa ii dai cat mai multe informatii despre mutare cat mai repede. Nu lasa totul pentru ziua in care ea se va produce efectiv. Incearca sa reactionezi cu calm la eventualele reactii negative care este posibil sa se manifeste din plin la aflarea vestii. Chiar daca mutarea inseamna ceva pozitiv in viata familiei (de exemplu va mutati intr-o casa mai mare, intr-o zona mai frumoasa a orasului etc.), copiii nu inteleg intotdeauna aceste aspecte si este posibil ca ei sa ramana focalizati pe stresul in sine al schimbarii, care genereaza reactii negative. Implica-ti copilul cat mai mult in experienta aceasta a mutarii, de la alegerea noului mobilier, pana la cautarea unei scoli noi in care va trebui sa se mute. Faptul ca il implici are efect pozitiv, ii creste increderea in tine si in sine si il va face sa nu mai simta ca este o schimbare fortata pentru el. Mergeti impreuna la noua casa inainte de a va muta, vizitati imprejurimile, obisnuiti-va cu peisajul, cu magazinele din jur. Daca mutarea este in alta localitate sau chiar in alta tara, cautati impreuna informatii pe internet despre comunitatea respectiva, interesati-va despre activitati la care pot participa copiii.
Mutarea cu copii mici
Atunci cand copilul are sub 6 ani, mutarea poate fi mai usoara din punct de vedere emotional, deoarece capacitatea lui emotionala de a intelege schimbarea este limitata. Totusi, suportul parintilor este foarte important chiar si in cazul copiilor mici. Pentru ca tranzitia sa fie mai usoara pentru un copil mic, ai in vedere urmatoarele lucruri:
- Da explicatii clare si simple ;
- Foloseste-te de o poveste pentru a explica mutarea sau de jucarii cu care sa creezi o poveste ;
- Atunci cand ii impachetezi jucariile asigura-l ca nu le arunci ;
- Daca noua casa este libera inainte de a va muta, faceti impreuna cateva vizite inainte si nu uita sa luati cu voi cateva jucarii ;
- Daca nu este absolut necesar sa o schimbi, muta si mobila veche din dormitorul copilului in noua casa si, daca este posibil, aranjeaz-o intr-un mod similar;
- Evita alte schimbari majore in perioada mutarii, cum ar fi incercarea de a-l obisnui sa doarma singur sau alte lucruri care implica stres emotional pentru copil;
- In ziua mutarii ai grija sa nu il neglijezi si daca este posibil aranjeaza sa stea cu un babysitter;
Ad-Extra3:
Mutarea cu copii scolari
Copiii mai mari sunt, de obicei, deschisi fata de o mutare, insa au nevoie de suport emotional pe toata duratat tranzitiei. Parerile psihologilor sunt impartite in ceea ce priveste momentul ideal pentru mutare. O varianta ar fi mutarea in timpul verii, cand copilul este in vacanta, pentru a nu-l bulversa si mai mult cu schimbarea scolii. Altii sustin ca in mijlocul anului scolar mutarea este mai indicata, deoarece copilul are posibilitatea sa isi faca prieteni noi imediat, odata cu schimbarea scolii. Indiferent care este momentul mutarii, asigura-te ca ii dai copilului tau toate informatiile despre noua scoala si centreaza experienta mutarii pe scoala.
Mutarea cu adolescenti
Desi sunt mai mari si inteleg mai mult si mai bine, adolescentii reactioneaza, de regula, cel mai negativ la mutari. Atitudinea rebela, despre care stiai sau nu pana in momentul acela, este posibil sa se manifeste odata cu o astfel de experienta. Si asta se poate intampla mai ales daca adolescentul are un grup social din care face parte sau daca este implicat intr-o relatie sentimentala pe care mutarea s-ar putea sa o afecteze. De asemenea, daca mutarea in alta casa presupune si mutarea in alta scoala, este posibil ca acest lucru sa ii darame visuri legate de absolvire, de petrecerea de final de scoala la care poate a visat mult timp. De aici si reactiile negative. De aceea este foarte important sa ii arati copilului tau ca ii intelegi ingrijorarile si ca ii respecti parerile. Asigura-l ca schimbarea va avea efecte pozitive pe termen lung si, de asemenea, asigura-l ca vei tine cont de dorintele sale. Dupa mutare, ai in vedere faptul ca va vrea sa revina in vizita in vechiul cartier, in vechea scoala, la diferite evenimente si incurajeaza-l sa faca acest lucru. Permite-i sa faca o mica petrecere de mutare, cu vechii prieteni, in vechea sau in noua locuinta.
Dupa mutare...
Asigura-te ca dupa ce mutarea s-a produs efectiv, acorzi in primul rand atentie camerei copilului. De asemenea, incercati sa va pastrati vechile obiceiuri de familie, legate de masa, de somn, de activitatile din timpul liber, astfel incat noua locuinta sa dea cat mai repede sentimentul de ”acasa”.
Fixeaza-ti asteptari realiste legate de tranzitie, mai ales in ceea ce priveste scoala. In general, copilul se simte confortabil intr-o scoala noua abia dupa 6 saptamani, insa nu este o regula. Incurajeaza-ti copilul sa isi faca prieteni noi, dar si sa pastreze legaturile cu cei vechi.
De regula, dupa mutare, totul reintra in normalitate dupa cateva saptamani. Unii copii se adapteaza mai repede, altii mai greu, nu exista reguli in ceea ce priveste tranzitia de la o locuinta la alta, iar factorii cre stau la baza mutarii pot fi uneori decisivi. Totul depinde insa de suportul pe care tu, ca parinte i-l dai copilului tau in aceasta privinta. O mutare poate antrena o multime de schimbari in viata unei familii, insa ceea ce este important este ca aceste schimbari sa fie privite cu o atitudine pozitiva.
Sfaturi utile de la parinti pentru parinti
In comunitatea DC vei gasi sfaturi utile in aceasta privina, de la parinti care au trecut deja printr-o astfel de experienta. Iata cateva dintre ele:
”Copiii nu se obisnuiesc niciodata cu mutatul din loc in loc, chiar daca par sa inteleaga situatia. Pentru a-i face sa accepte mai usor noul loc, imprieteneste-te cu vecinele care au copii de varsta lor, sa aiba cu cine sa se joace. Departarea de gradinita si de scoala ar putea fi obositoare, in timp. Daca nu consideri o problema, i-ai putea muta mai aproape de noua locuinta. In vacanta, incearca sa le gasesti ocupatii distractive, pentru a le atenua dorul de vechea casa.” (Alizee)
”Cand avea fii-mea 6 ani ne-am mutat. Cu toate ca locuinta noua era ceva mai mare, mai moderna, mai, mai, cu toate ca ii placea, a suferit foarte mult. In primele nopti nici nu prea a dormit. Chiar daca camera ei era identica cu fosta a dormit cu mine mai bine de o saptamana. A visat fosta locuinta o perioada destul de lunga de timp. S-a despartit greu de omuletii desenati pe pereti. Dar noi am ramas in acelasi cartier, aceeasi scoala, aceeasi prieteni.” (viviana)
”Eu am 3 ani… în care in fiecare an îmi mut tara (acu suntem un UK, după 20 de ani de stat în Italia). Ultimul an am fost în Romania. Fiu-meu a fost cu mine mereu. Nu, nu este ușor ... sunt foarte atenta, sa văd cum și ce gândește. L-am dus imediat la activități cu copii colegilor, am organizat mereu picnicuri. I-am ținut mintea ocupata, nu i-am refuzat aproape nimic. (…) Imediat după perioada mutării trebuie sa acorzi mult timp copiilor și sa comunici foarte mult.” (dianama)
”Noi am schimbat doar scoala, acu 2 ani. Desi a fost pregatita din timp si chiar a consimtit sa facem schimbarea, a fost cumplit. A suferit ca un caine dupa colectivul vechi, i-a luat cateva luni bune sa si revina, desi colectivul nou e minunat si a integrat-o imediat. ” (A _Iulia)
”Noi ne-am mutat de 2 ori cu copiii. De fiecare data a fost in acelasi sat, asa ca nu au schimbat scoala. In fine, prima oara aveau 4 si 2 ani. Au fost cam destabilizati pentru ca eram la casa si avea fiecare camera lui. Au vrut sa doarma cu lumina in camera, desi inainte n-o faceau, ziceau ca le e frica fara. A doua oara aveau 10 si 8 ani. Fiica-mea zicea ca nu se obisnuieste, ca-si vrea camera "ei" inapoi. Cu prietenele de pe strada n-a mai tinut legatura, desi se vedeau la scoala.”(Marox)
”Cred ca depinde si de varsta copiilor. Noi ne-am mutat de curand si ambele fetite (6 ani, respectiv 11 luni) au resimtit mutarea. Ce ne-a ajutat pe noi:
- primele lucruri care s-au facut/ montat au fost pentru ele: trambulina, leaganele, mobila din camera lor, abtibildurile de pe perete aduse din casa veche.
- am cumparat draperii (dincolo aveam jaluzele) si mocheta si cea mare a ales singura modelul, culoarea.
- am discutat cum sa ii asezam mobila in camera (deja noi stabilisem dar am facut cumva sa para ca are si ea un cuvant de spus).
- cat de repede am putut am avut o prietenuta de la fosta casa la noi si a si dormit peste noapte - am mers sa exploram zona (stam langa padure), cartierul, sa facem totul cat mai familiar.
- cand deschidea ea subiectul despre casa veche si mutare i-am spus ca e normal sa ne fie dor de casa (si noua, nu numai ei) si sa ne amintim ce frumos a fost acolo si abia astept sa imi fac amintiri placute si in noua casa.
- cu bebelina ne-am multumimit sa ii mutam abtibildurile (ambele au in camera stickere de perete mari) si sa punem jucarele pe care le stie/ recunoaste in camera ei si sa ii zicem mereu ca e noua camera. Ea inca nu isi facuse prieteni dincolo.
- i s-a spus si repetat ca ne mutam toti, cu toate lucrurile noastre, cu toate jucariile lor, nimic nu ramane in urma
- am mers la casa noua si la parcul de langa ea de cateva ori inainte sa ne mutam, sa i se para cat de cat cunoscuta zona cand mergem (noi de fapt urmaream cat de repede se construia casa)
- revenire la rutina lor cat mai repede: noi am revenit la gradi la o saptamana dupa, desi casa noua nu era nici pe sfert gata.” (Ioana_Pos)
Ajuta-ti copilul sa se adapteze intr-o scoala din strainatate
Mutarea intr-o alta tara, oricat de asteptata ar fi si indiferent de cat de bune sunt conditiile in care se petrece, este, pentru un copil, un eveniment traumatizant, ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii sale ulterioare. Frica de necunoscut, regretul de a lasa in spate o viata plina de amintiri si de prieteni sunt principalele cauze care determina o stare de stres atunci cand are loc un astfel de eveniment.
Citeste mai departe <<AICI>>
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Sustin cu vehementa tactica pentru un copil scolar. Sotul meu si cu mine am decis sa ne mutam in complexul Cosmopolis din Brasov, deoarece amandoi lucram intr-o firma situata in Pipera si ne-a fost mult mai usor asa. L-am pregatit pe fiul nostru, Dan, cu o luna inainte si desi a luat vestea destul de ok, a fost reticent in ceea ce priveste noul grup de prieteni pe care il va avea. Sincer, si eu am avut emotii, pentru ca stiu cum sunt copiii in ziua de azi. Insa, toate grijile mele au disparut din momentul in care atat vecinii cat si copiii lor ne-au primit cu bratele deschise. Am fost foarte norocoasa in privinta asta :)
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII