Noul născut: semne ingrijorătoare pe care trebuie să le cunoști

Noul nascut -  semne ingrijoratoare pe care trebuie sa le cunosti

Noul născut: semne ingrijorătoare pe care trebuie să le cunoști

Fragili, pretiosi, cu un miros dumnezeiesc, nou născutii sunt relativ diferiti de bebelusi si copilasi din punct de verere al simptomelor de boala. Simptomele nou nascutillor sunt mai subtile comparativ cu cele clare pe care le prezinta cei care au depasit stadiul de nou-nascut. Aceste diferente sunt rezultatul unor combinatii de factori – ca de exemplu imaturitatea fiziologica a sistemului lor, capacitatea relativ limitata de a se apara impotriva factorilor patogeni, pierderi importante de temperatura la nivelul pielii si limitele pe care le prezinta nutritia si metabolismul lor.

⇒ Iată, cand trebuie să ne ingrijorăm: Noul nascut, semne ingrijorătoare de care trebuie să știi.

- despre semne alarmante la un nou nascut, veti citi:
Simptomele alarmante ale unui nou nascut
Icterul nou nascutilor
Activitate redusa si letargie
Dificultati de respiratie
Hipotermia la bebelus
Intirzierea iesirii cu scaunul sau a urinei
Vomitatul la bebelus
Pierdere excesiva de greutate
Suportul Comunitatii Desprecopii.com
Alte motive de ingrijorare la bebelus

Care sunt simptomele alarmante ale unui nou nascut?

 Sunt fragili si pretiosi. Si sunt atat de mici incat nu ne putem crede ochilor. Dar care sunt semnele ca un nou-nascut nu este bine? Iata ce trebuie sa stii: 

Icterul nou nascutilor

Majoritatea nou nascutilor sanatosi prezinta o tenta galbuie a pielii pe tot corpul in primele zile de viata – datorita imaturitatii ficatului. Daca insa aceasta galbeneala a pielii apare in chiar prima zi de viata a nou nascutului si se prezinta si la nivelul palmelor si talpilor micutului – consultati imediat doctorul.

Acest lucru se poate observa prin presarea talpilor sale cu degetul dumneavoastra - si observind daca la incetarea apasarii – culoarea este roz sau galbena. Despre icterul nou-nascutilor cititi pe larg: Icterul la nou nascuti

Activitate redusa si letargie

Nou nascutii tin ochii inchisi majoritatea timpului dar ii deschid dupa o stimulare usoara. Daca un nou nascut are un plins incet dupa ce inainte avea un plins rasunator – sau daca nu vrea sa fie hranit sau devine placid si neatent – cereti imediat sfatul medicului.

Un asemenea nou nascut poate fi prea mic (in greutate) sau prematur, poate avea o infectie sau poate sa ii fie frig. Retineti ca iritabilitatea la nou nascuti este destul de rara comparativ cu activitatea redusa.

Ad-Extra3:

Dificultati de respiratie

Respiratie rapida - mai mult decit 60/minut, inspirari profunde cu piept ridicat si abdomen adinc – sunete infundate ce vin odata cu respiratie, buze si limba de culoare albastrui - sint toate simptome de boala la noul-nascut. Puteti numara rata respiratiei la copilas atunci cind este linisitit sau se odihneste - si nu atunci cind plinge sau imediat dupa ce a fost hranit.

Hipotermia la bebelus

Hipotermia sau temperatura scazuta a corpului este un risc pentru nou nascut – care poate aparea in orice regiune climaterica – fie la tropice, fie in regiuni reci muntoase. Pentru a observa daca nou nascutului ii este frig sau nu – atingeti talpile lui cu mina dvs si apoi atingeti-l burtica.
Citeste pe larg: Hipotermia la bebelus: cauze si tratament

Daca talpa pare a fi mai rece – atunci nou nascutul poate avea o temperatura scazuta – medical spus: hipotermie Acest lucru creste sansa ca micutul sa raceasca si de asemenea ii creste necesarul de energie. Retineti ca nou nascutii cu greutate mica sau prematurii sufera mai des de hipotermie decit sa aiba febra.  

Febra nu este un lucru atit de des intilnit la noii nascuti – comparativ cu copiii. Cititi mai multe detalii despre febra aici: Despre Febra 

Bebelusii si copilasii pot avea mai usor decat adultii reactii adverse la medicamente de aceea nu sunt recomandate medicamentele fara reteta. De fapt, pana la 6 luni trebuie sa consultat pediatrul inainte de a administra orice medicament, in afara de doza de acetaminofen masurata cu grija. Atentie mare: doar de citiva ani a devenit cunoscut ca aspirina poate fi fatala bebelusilor. Cititi cu atentie: 7 medicamente interzise bebelusului

Intirzierea iesirii cu scaunul sau a urinei

Nou nascutii trebuie sa iasa cu primul scaun (meconium) si cu urina in decursul primelor 24 de ore si respectiv 48 de ore. Nou nascutii sanataosi pot avea pina la 8 – 12 scaune pe zi. Acest lucru este normal si nu este nici o cauza de neliniste daca nou nascutul maninca bine, este activi si creste normal in greutate.

Deshidratarea apare atunci când un bebelus sau copilas are prea puțin lichid în corpul său. Copiii se deshidratează cu ușurință atunci când diaree sau vărsături (care pot fi cauzate de gastroenterită sau alte boli), deoarece pierd mai multe lichide și săruri decât sunt capabili de a lua prin băutul lichidelor.

Verifica daca bebelusul tau este deshidratat cu schema normala de urina la bebelusi.

Vomitatul  la bebelus

Majoritatea copiilor elimina pe gura o cantitate mica de lapte – duupa ce au fost hraniti. Aceasta se datoreaza eliminarii aerul ingurgitat odata cu laptele pe care tocmai l-au ‘servit'.

Daca insa vomitul este persistent, cu forta, lichidul eliminat este de culoare verzui-maroniu – cereti sfatul medicului imediat. Cititi pe larg: Varsaturile (cand vomita bebelusul)

 de citit: Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma

Pierdere excesiva de greutate

In mod normal, in primele 7-10 zile de viata - noul nascut poate pierde de la 8 pina la 10% din greutatea de la nastere. La sfarsitul celor 10 zile – va reveni la greutatea initiala de la nastere.

Daca insa va pierde mai mult decit atit sau daca va reveni la greutatea de la nastere prea incet – este un semn ca micutul este bolnav sau ca nu primeste suficient lapte. Cititi: Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)

Deseori, boli severe – pot produce simptome subtile la nou nascuti si unoeri aceste semne trec neobservate. Parintii sint cei mai in masura sa observe si sesizese aceste semne si de asemenea sa pastreze un ochi atent asupra dezvoltarii copilului. In momentul in care detectati orice fel de modificare in comportmentul nou nascutului dumneavoastra – cereti imediat ajutor de specialitate. Cititi: 10 motive ca sã chemi pediatrul

Alte motive de ingrijorare la bebelus

Torticolisul la nou-nascut
Refluxul gastroesofagian la bebelus
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma
Infectiile transmise de la mama la bebelus
Fenilcetonuria la bebelus
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Diareea la bebelus 

Despre dezvoltarea bebelusului mai cititi:

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Puseul de crestere al bebelusului
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cat cresc copiii?
Statul pe burtica ajuta la dezvoltarea armonioasa a bebelusului
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 24:

  1. Carmen
    Carmentrimis la 18/4/2017

    Eu am fost la doamna doctor Adina Zamfir de la Grigore Alexandrescu cand l-a operat pe baietelul meu de polipi si l-a facut bine!! S-a ajuns la operatie, deoarece nu mai raspundea la tratament, dar a fost totul bine pana la urma. Operatia a decurs bine si baiatul meu e bine. Doamna Zamfir este este un medic de atent si se poarta frumos cu cei mici. Este un om deosebit.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adina
    Adinatrimis la 21/10/2016

    Byna ziua am un bebelus de 2 luni si face caca spuma

    Raspunde la acest comentariu
  3. Ana Maria
    Ana Mariatrimis la 12/9/2014

    Care este starea de sanatate a unui nou nascut care a avut scaun in burta mamei?

    Raspunde la acest comentariu
  4. loredana constanti
    loredana constantitrimis la 13/5/2014

    Buna ziua.am o mare neliniste in suflet..am un bebelus d l 3 lu ijumatate care cand este treaz sta numai cu gura des gisa si limbuta afara...am fost cu el l orl si mi a spus ca are limbuta putin mai mare si deaia sta asa...cand doarme sta cu gurita inchisa...are vreo problema????multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  5. grigor livia-mihaela
    grigor livia-mihaelatrimis la 16/10/2013

    buna ziua apuiu meu mic are1 sapta si are colici iam cumparat ceai de colici si o baut numai 5g si sa strambat apoi la dat afara ce pot sa ai fac daca imi refuza ceaiul?si ce pot sa fac sa ai calmez colici ca isi strange piciorusele sub burtica de fiecare data dupa ce ai dau sa pape o pun pe umar sa ragaie si ia si in somn tine piciorusele sub burtica dar nu plange deloc va rog sa imi dati raspuns si mai am o rugaminte daca se poate ea decat papa ai fac baita si o schimb de pampers dar nu plange deloc este vreo problema daca nu plange sau este cuminte

    Raspunde la acest comentariu
  6. marina
    marinatrimis la 26/3/2012

    Buna,ajutatima va rog ,bebelusul meu de o luna de zile nu vrea sa faca kk ii dau diufilac si tot nu vrea il hranesc numai ku sin avem 2 luni si o saptamina el face numai kind il ajut ku un betisor muiat in ulei,oare se va regula la el scaunul

    Raspunde la acest comentariu
  7. manuela
    manuelatrimis la 20/3/2012

    am o fetita de 2 zile care sa nascut cu ombilicul in juru gitului a fost dusa in salonul de copii dar dupa citeva min a inceput sa respire mai greu si au dus-o la terapie intensiva la oxigen ,ieri am fost si am vorbit cu medicul si mi-a spus ca e bine ,dar azi de dimineata cind am fost la ea mi-au zis asistentele ca asta noapte a respirat f greu,dat-mi un sfat va rog de ce resipra asa greu e ceva grav si nu vor sa imi spuna

    Raspunde la acest comentariu
  8. alexandra
    alexandratrimis la 21/2/2012

    buna .. eu am un baietel de 14 zile ..nu plange aproape de loc as dori sa stiu daca e o problema ..multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  9. hoanna
    hoannatrimis la 15/2/2012

    buna ,am o minunatie de baietel de o saptamana si 5 zile care mananca prea des,cam la 30 min sau 1 ora,parca nu se satura,vomita aproape tot timpul si sughite des,in plus mai are la fundulet un fel de fisura care se extinde desi il dau cu un unguent prescris de medic ,nu ragaie tot timpul, adoarme imediat dupa ce il alaptez,limbuta e alba si mi-i s-a spus ca ii va trece,pe obrajori i-au iesit la 3 zile dupa nastere cosulete ,sunt umpic disperata nu mai stiu cui sa-i cer parerea ,as dori un sfat pentru ce am scris mai sus,va rog ajutati-ma cu un raspuns,multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
    • Marina
      Marinatrimis la 15/9/2021

      Nu retrai, ei maninca foarte des de la inceput!! Si vomita des, incearca sa il pui de fiecare data pe umar sa rigiie..

  10. manuela
    manuelatrimis la 27/1/2012

    Sunt mamica de gemeni fata si baiat,ce ma ingrijoreza este ca nu fac treaba mare zilnic,la 3zile cu supozitor si iese foarte moale,ai hranesc la sin si supliment(prenan).

    Raspunde la acest comentariu
  11. Apostol Daniel
    Apostol Danieltrimis la 26/1/2012

    Buna Seara.Fetita mea (Bianca-Gabriela),are 8 saptamini,si este sanatoasa,zimbeste cind vb cu ea,ride,se uita atent la lucrurile din jur ,mai ales la mine si la sotie,.Apropo cu respiratia:eu ii dau de 2 saptamini picaturi

    Raspunde la acest comentariu
  12. Ana-Maria
    Ana-Mariatrimis la 31/12/2011

    am si eu o problema....fata mea are 2saptamani si 5zile.iar azi a inceput sa numai faca scaun de la 9jumate cand iam pus eu supozitor deoarece am vazut k de la 4dimineata nu a iesit afara,iar de la 9 pana la ora asta.este ceva grav k nu a iesit atatea ore raspundeti`mi va rog pt k eu nu sunt in tara si aici imi trebuie sita pentru pediatru.si strange si din picioruse iar soacra mea zice k are colici,dar totusi de ce nu face scaun.raspundeti`mi va implor sunt foarte speriata

    Raspunde la acest comentariu
  13. ina
    inatrimis la 13/12/2011

    Buna...am o fetita de o luna.de o saptamina are diateza doar in regiunea fetei si a capului foarte tare?insa pe corp nu are nimic .de la ce poate fi?

    Raspunde la acest comentariu
  14. Maria
    Mariatrimis la 4/5/2011

    Buna... am 21 de ani si am devenit si eu mamica am un bebelus de 5zile si el a fost cu scaunul numai prima lui zi de doua ori si atit, dati si mie va rog un sfat ce sa fac in acest caz. Am mers si la medic pediatru si a s[us ca e ok dar mie nu mi se pare ok ca copilul meu nu merge afara cu scaunu.

    Raspunde la acest comentariu
  15. diana
    dianatrimis la 4/4/2011

    buna.am un baietel de 12zile.face lipsa mare la 24h.este o problema grava???se pote solutiona???ce as putea face.multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  16. dana iordache
    dana iordachetrimis la 7/12/2010

    bunasunt noua pe acest site si am si eu o nelamurire in privinta fetitei mele care are 1 luna si inca de cand am nascut-o are probleme cu scaunul iese doar stimulata cu termometrul sau cu supozitor. puteti sa ma ajutati cu ceva?

    Raspunde la acest comentariu
  17. Roxana
    Roxanatrimis la 31/10/2010

    Buna...am un baietel de 2saptamani si 3zile...si cand plange se strage,si ridica piciorusele...Puteti sami dati un sfat va rog frumos...Sa stiu ce sa fac.Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  18. oana
    oanatrimis la 12/11/2009

    buna am o printesa de 1 luna si o saptamana si nu prea iese bine cu scaunul cum sa procedez?

    Raspunde la acest comentariu
  19. mihaela
    mihaelatrimis la 1/3/2009

    am devenit si eu mamica de curand ,am o fetita de 10 luni si am patit si eu ca tine cri ,la cateva zile dupa ce am nascut fetita avea o scurgere la ochisori(galbuie),dar medicul a zis sa nu ma ingrijorez,ca a tras-o un curent si sa-i picur in ochisori un pic de lapte matern si sa o sterg cu vata sterilizata si a doua zi nu mai avea nimic(daca nu alaptezi poti sa o stergi cu ser fiziologic pui un pic pe vata si stergi ochisorul din exterior spre interior)

    Raspunde la acest comentariu
  20. Ionescu N
    Ionescu Ntrimis la 18/1/2007

    Acest articol nu face altceva decat sa te informeze asupra catorva semne care sa te trimita urgent cu mana pe telefon, in speranta ca un medic, la capatul celalalt al firului ar putea sa-ti raspunda....Consider ca ar fi fost mult mai necesar pentru proaspetii parinti sa li se prezinte mai ales afectiunile grave,adevarate urgente medico-chirurgicale si atitudinile de urgenta in fiecare caz, avand in vedere ca de cele mai multe ori timpul scurs de la incident( sau accident)pana la efectuarea manevrelor necesare este destul de mare, uneori regretabil de mare. In majoritatea temelor abordate de dumneavoastra reusiti sa acoperiti destul de bine subiectele, desi, ar trebui spus ca de cele mai multe ori,parerile nu imi par avizate. Vreau sa spun ca sfatul unui medic specialist ar intari increderea intr-un asemenea articol. Cu speranta ca ne veti tine alaturi de dumneavoastra cu articole folositoare, ca si pana acum,va multumesc ca noua, viitorilor parinti ,ne aduceti in atentie reale probleme cu care speram din toata inima sa nu ne confruntam!

    Raspunde la acest comentariu
  21. diana
    dianatrimis la 14/7/2004

    bunã,bebe al meu are 2luni ºi de o câteva zile are reþineri de scaun(este alimentat la sân)cum pot s-o ajut,vã mulþumesc

    Raspunde la acest comentariu
  22. Marius Raducea
    Marius Raduceatrimis la 17/6/2004

    Buna seara! La fetita mea (bulgarasul meu de aur) care are 1 luna, observ ca se uita intr-un punct fix atunci cand vorbesc cu ea si mai rar se uita in ochii mei, dandu-mi impresia ca nu intelege ca vorbesc cu ea. Va rog sa-mi spuneti la cate luni va reactiona uitandu-se la mine si va zambi. Va multumesc !

    Raspunde la acest comentariu
  23. Mihai Ghinea
    Mihai Ghineatrimis la 28/4/2004

    Un semn care ne ingrijoreaza la copilul nostru de 10 luni si 1/2 este ca deseori sta cu limba scoasa, dar nu flasca. Medicul de familie ne spune ca "vrea sa-si simta dintii" insa mie mi se pare ca exagereaza. O problema a lui de la 2-3 luni este o vegetatie adenoida putin peste normal care ii obstructioneaza respiratia. Insa noaptea, dupa cateva pipete de ser fiziologic respira bine si chiar numai pe nas. In rest este absolut normal, vorbeste este mai mult decat vioi, in tot cazul, un copil normal. Ce credeti ca ar insemna aceasta limba scoasa, care pare a deveni un tic. Multumesc

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII