Stresul examenelor: cum ne ajutam copilul adolescent 10 sfaturi
-
Se apropie examene grele pentru adolescentii nostri. Nu e greu de vazut ca stresul apasa greu pe umerii copiilor nostri. Ce putem noi parintii face pentru a ne ajuta copiii sa treaca cu bine, calm si zen aceasta perioada? Si mai ales, ce NU trebuie facem ?
Iată 10 sfaturi care pot fi de folos oricărui părinte de școlar ce trece prin perioada examenelor....
- despre Stresul examenelor: cum ne ajutam copilul adolescent 10 sfaturi, veti citi:
Stresul apasa greu pe umerii adolescentilor in perioada examenelor
Stresul dinaintea examenelor este intens
Nu intreba de 100 de ori cum merge
Creaza o oaza de liniste in casa
Incearca sa fii alaturi de el, acasa
Nu creati probleme personale
Nu incepeti discutia cu ... pe vremea mea
Incercati sa il rasfatati
Creati-i un loc de studiu umbros si linisit
Ofera-i o mica rasplata la sfarsitul zilei
Nu organiza petreceri acasa in timpul examenelor
Nu uita ca viata merge mai departe
Stresul la adolescenti
Despre comunicarea cu copilul adolescent
Stresul apasa greu pe umerii adolescentilor in perioada examenelor
Se apropie examene grele pentru adolescentii nostri. Nu e greu de vazut ca stresul apasa greu pe umerii copiilor nostri, adolescenti. Pentru ca nu putem sa invatam in locul lor ... cum putem totusi sa ii ajutam? Iata niste sugestii - care va pot da cateva idei. Sfaturile ne sunt oferite de psihologul olandez Jean Pierre van der Ven.
Stresul dinaintea examenelor este intens
Va mai amintiti cum era inaintea unui examen? Materia parca nu se mai termina si speranta era tot mai rarefiata... Acum e randul copilului nostru adolescent sa exprimenteze acele emotii si fluturari de emotie din stomac ...Incordarea dinaintea examenelor este sanatoasa, insa unii parinti /elevi experimenteaza atat de mult stres, incat le poata dauna serios sanatatii. Ce puteti face dvs sa parinte, astfel incat sa va ajutati copilul si implicit pe dumneavoastra? Si mai ales, ce NU trebuie sa faceti? Iata 10 sfaturi utile
Sfat 1: Nu intreba de 100 de ori cum merge ...
Nu intreba copilul de 100 de ori cum merge, cat de greu este subiectul sau cate intrebari bune a reusit sa bifeze.
Sfat 2: Creaza o oaza de liniste in casa
Este benefic sa creati o oaza de liniste in casa. Daca copilul vrea sa comunice, o va face singur daca sfera in casa este linistita.
Sfat 3: Incearca sa fii alaturi de el, acasa
Cum creezi o atmosfera linistita in casa? Prin a fi acasa in timpul examenelor, sau a incerca pe cat posibil. Nu trebuie insa sa va neglijati indatoririle personale. Luati din cand o pauza de ceai, sau o gustare, si incercari sa discutati si despre problemele zilei.
Sfat 4: Nu creati probleme personale
Nu va incarcati copilul cu propriile probleme personale. Este posibil sa fiti foarte ocupat la locul de munca, insa nu este momentul sa aduceti aceste lucruri in discutie.
Sfat 5: Nu incepeti discutia cu ... pe vremea mea ....
Nu este cazul sa aduceti in discutie vremurile de demult (propriile povesti de la bacalaureat). Oricum multe din ele le-ati inventat dupa examene, astfel de exemple nu folosesc acum copilului dvs.
Sfat 6: Incercati sa il rasfatati
Gatiti o mancare buna, faceti patul, ocupati-va de spalarea hainelor, pe scurt, incercati sa-l rasfatati putin, fara a iesi in evidenta insa.
Sfat 7: Creati-i un loc de studiu umbros si linisit
Amenajati un loc de studiu, curat si fara poluare fonica.
Sfat 8: Ofera-i o mica rasplata la sfarsitul zilei
Unii copii gasesc reconfortant sa fie "rasplatiti" dupa o zi grea. Cumpara un cadou mic, un bilet la ultimul film sau tracteaza-ti copilul cu o prajitura.
Sfat 9: Nu organiza petreceri acasa in timpul examenelor
Nu este cazul sa organizezi petreceri in acesta perioada, si evita sa-ti inviti prietenii la cina. Mai ales las-o mai moale cu gratarele tarzii.
Sfat 10: Nu uita ca viata merge mai departe
Cel mai important: Viata merge inainte. Linistea si pacea sunt importante, insa focusul in familie nu trebuie atintit doar pe copilul dvs.
Ce spun alti parintii de adolescenti
Citeste si participa la topicul special: Stresul adolescentilor in timpul examenelor scolare: cum ii sustinem
Stresul la adolescenti
Fiul tau adolescent se comporta si mai ciudat decat ar fi explicabil pentru varsta sa? Fiica ta adolescenta s-a incuiat in camera ei si refuza sa vorbeasca cu tine, fara niciun motiv aparent? Explicatia poate sa treaca dincolo de dezechilibrele si excesele normale ale provocarilor vietii de adolescent: copilul tau poate da semne de stres.
Incidența stresului în cazul adolescenților nu depășește cazul vârstei adulte...
...până la urmă, indiferent de vârstă, putem fi supuși unor presiuni dificile atât în viața profesională cât și în cea personală. Așadar adolescenții nu sunt scutiți, din păcate, de acest flagel al lumii contemporane. Ceea ce particularizează stresul la adolescenți sunt formele sale specifice de manifestare. Dacă adulții reușesc, de cele mai multe ori, să gestioneze situațiile stresante și mai ales reacția lor la acestea datorită experienței de viață, a maturității, la adolescenți, acest lucru nu se întâmplă. Adolescenții nu și-au rodat încă mecanismele de adaptare la lumea adultă, nu stăpânesc tehnicile de gestionare a stresului așa cum o poate face un adult.
În plus, vârsta lor este prin excelență una a revoltei, a teribilismului și a fluctuațiilor, dublate de o adevărată furtună hormonală care determină un comportament de multe ori irațional pentru ceilalți și de neînțeles nici măcar pentru ei înșiși, de multe ori. Confruntarea cu factorul stres suprapusă acestei perioade definitorii pentru formarea lor este una problematică. Rolul părinților, la fel ca și în multe alte cazuri legate de problemele adolescenților, este să reușească să le ofere acestora sprijinul de care au nevoie, cu diplomație și înțelegere citeste pe larg despre stresul la adolescenti aici.
Despre comunicarea cu copilul adolescent, merita citit si:
De ce trebuie sa discutam cu copiii despre sexualitate
23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent
Alcoolul si adolescentii: ce trebuie sa stie parintii
Adolescentii si drogurile: cauze si efecte
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: redactor Adrian Z. Desprecopii.com Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII