23 de idei pentru a-ți îmbunătăți relația cu copilul tău adolescent
Cine are copii adolescenti stie ca a avea o relatie armonioasa cu ei nu este lucru usor, oricat de bun parinte ai fi si oricat de buni copii ai avea. Pe masura ce sunt pe cale de a deveni adulti, copiii devin parca tot mai complicati. Iata 23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent
Vei citi:
23 de idei pentru a-ți îmbunătăți relația cu copilul tău adolescent
Contraceptia si adolescentii – un subiect sensibil
Despre problemele ale adolescentilor
23 de idei pentru a-ți îmbunătăți relația cu copilul tău adolescent
Cine are copii adolescenti stie ca a avea o relatie armonioasa cu ei nu este lucru usor, oricat de bun parinte ai fi si oricat de buni copii ai avea. Pe masura ce sunt pe cale de a deveni adulti, copiii devin parca tot mai complicati. Eu una, sunt pusa de ceva vreme in fata unor situatii care imi dau serioase batai de cap. Uneori se lasa cu usi trantite, cu ton ridicat (din partea ei, a adolescentei mele) si cu nedumerire retorica din partea mea (oare ce fac rau?). Alteori totul pare sa functioneze ca la carte. Trebuie sa recunosc insa ca adesea ma simt depasita de situatie si ma epuizeaza gasirea solutiilor.
Dar daca am invatat ceva in ultimii doi ani de zile, de cand fetita mea a inceput sa devina domnisoara mea, este faptul ca in comunicarea cu propriii copii trebuie, de foarte multe ori, sa uitam tot ce am invatat pana acum despre copii si despre cresterea lor si sa o luam mereu de la capat cu forte proaspete.
In decursul timpului am constatat ca exista detalii care, desi nu par a fi extrem de importante, fac ca relatia cu propriul copil adolescent sa fie acea relatie ideala, pe care o vedem adesea in filme si despre care citim prin carti. Pe unele dintre ele le-am testat eu insami, pe altele abia le-am descoperit prin tot felul de surse si urmeaza sa le pun in aplicare, pentru ca mi se par interesante si realiste.
Asculta si iar asculta!
Nu e ceva nou faptul ca ascultarea este un element esential al unei bune relatii, nu doar intre parinti si copii, ci intre oameni in general. Asculta cu atentie ce iti spune copilul tau, pentru ca adesea adolescentii comunica mult mai mult decat ceea ce par sa spuna la suprafata. Asculta prntre randuri si fii atent la ton si la limbajul corpului.
Intreaba cum i-a fost ziua, in fiecare zi!
Asta ii va arata ca iti pasa. Incearca sa nu fii formal si sa pui intrebari specifice, legate de scoala, de prieteni, de... orice.
Ad-Extra3:
Nu te implica mai mult decat e necesar!
Copilul tau adolescent are nevoie sa fie ascultat, nu sa ii rezolvi tu problemele. Abtine-te sa te implici prea mult in probleme care sunt ale sale pentru ca altfel il vei face sa se simta incompetent. Are nevoie sa fie ascultat si sa i se dea cateva sfaturi. Mai departe, lasa-i libertatea de a alege!
Mergeti cu masina impreuna!
Lasa-ti adolescentul sa fie DJ, pentru ca adesea muzica pe care o asculta e parte importanta din personalitatea sa. Lasa-l sa aleaga singur postul de radio, chiar daca aveti gusturi diferite. Lasa-l sa iti vorbeasca despre alegerile sale muzicale sau de alta natura.
Fa un club de lectura!
Lipsa lecturii in viata adolescentilor contemporani este adesea o mare problema. In loc sa il bati mereu la cap sa citeasca o carte, faceti asta impreuna. Cumpara pur si simplu doua exemplare din aceeasi carte si cititi in paralel, comentand despre actiune, personaje etc. (Pe asta trebuie sa o testez eu insami, neaparat!)
Ofera-te sa dai o petrecere pentru prieteni!
Implica-l in tot ce inseamna organizare, de la meniu la jocurile distractive. Este un mod placut de a-l invata pe copil cum sa gateasca feluri usoare, cum sa organizeze o petrecere si este, de asemenea, o oportunitate excelenta de a-i cunoaste prietenii. Ai grija sa te retragi dintre ei atunci cand este cazul.
De citit:Alcoolul si adolescentii: ce trebuie sa stie parintii
Lucrati impreuna!
Indiferent ce face in camera lui sau pe afara, ofera-te sa lucrati impreuna, intreaba daca are nevoie de ajutor. Chiar si atunci cand face sport sau face un lucru distractiv, incearca sa i te alaturi.
Uitati-va impreuna la televizor!
Da, stim cu totii ca uitatul la televizor nu este o activitate tocmai sanatosa, dar un film sau o emisiune o data sau de doua ori pe saptamana vazute impreuna reprezinta un mod excelent de a interactiona pozitiv.
Faceti curatenie impreuna!
In loc sa il pui sa isi adune singur hainele de prin camera sau sa spele singur vasele, ce-ar fi daca te-ai oferi sa faceti impreuna lucrurile astea care, in fond, nimanui nu prea ii plac?
Nu rata evenimentele importante!
Daca adolescentul tau are o pasiune, este implicat intr-un proiect extrascolar, are vreun concert, un concurs sau orice altceva menit sa ii stimuleze stima de sine, asigura-te ca nu lipsesti la aceste evenimente, la care are nevoie de incurajare si de sustinere.
Ajuta-l la teme!
Nu in sensul de a-i face tu temele, dar ofera-te sa ii verifici tema, sau sa ii corectezi un eseu sau orice altceva care inseamna sa ii arati ca apreciezi seriozitatea sa si ca stii cat de greu este sa mai faci si teme dupa ce ai avut o zi grea la scoala.
Imbratiseaza-l in fiecare zi!
Da, e banal, dar conteaza atat de mult... Indiferent ce varsta avem, fiecare dintre noi are nevoie periodic sa i se arate iubirea. Si ce alt mod mai simplu este de a o face decat printr-o imbratisare?
Afla ce ii place sa faca si alatura-te!
Este foarte posibil ca ceea ce tie ti se pare amuzant sa faci, adolescentului tau sa i se para plictisitor. Nu incerca in zadar sa ii impui sa ii placa ceea ce iti place tie. Mai degraba afla ce ii place lui si alatura-te!
Roaga-l sa te invete ceva!
Adolescentii isi doresc sa fie maturi si sa fie luati in serios. Si ce alta dovada de luare in serios poate fi mai puternica decat rugamintea unui adult sa il invete ceva? Fie ca este vorba despre gadgeturi, despre internet sau orice altceva, cere-i din cand in cand sfaturi si roaga-l sa te invete ceva ce tu nu stii sa faci pentru ca acel ceva apartine mai mult generatiei lui.
Faceti voluntariat impreuna!
Voluntariatul este o activitate extrem de importanta pentru tineri. Ii face mai responsabili si mai sensibili la problemele societatii. Daca te implici alaturi de copilul tau, ii vei arata ca iti pasa nu doar de el, ci de proleme ale societatii de care suntme cu totii responsabili.
Intreaba-l daca vrea sa fiti prieteni pe net!
Conturile pe retelele de socializare sunt ceva obisnuit pentru adolescenti. Intreaba-ti copilul daca poti sa il adaugi si tu in lista de prieteni. Este un mod bun de a-i urmari interesele, de a vedea cu cine interactioneza virtual etc. Ai insa grija sa respecti regulile stabilite, legate de comentarii, de like-uri etc.
De citit neaparat: Reguli de comportament pentru parinti, pe Facebook
Trimite-i mesaje!
Pe telefon, pe retele de socializare etc. Trimite un mesaj in loc sa suni imediat, pentru a nu-l face sa se simta stanjenit atunci cand este cu prietenii.
Musca-ti limba!
Metaforic, desigur. Accpta ideea ca nimeni nu este perfect, mai ales un adolescent. Chiar daca face o multime de greseli, abtine-te sa comentezi non stop. Cu cat vei comenta mai mult pe marginea greselilor pe care le face, cu atat ii vei da mai mult impresia ca nu il iubesti, chiar dac lucrurile nu stau in realitate astfel. Daca este nevoie sa ii faci observatii fa-o sub forma de sfaturi, iar daca este posibil sa nu spui nimic, atunci nu spune.
Nu il compara cu altii!
Indiferent ca este vorba despre colegi, prieteni sau frati, incearca sa eviti sa iti compari copilul cu altii. Asta ii va produce frustrari grave, pentru ca un adolescent simte nevoia sa fie perceput ca unic, sa i se recunoasca si sa ii fie apreciate calitatile.
Lasa-i libertatea necesara!
Daca nu ai un motiv bine intemeiat, incearca sa nu iti urmaresti copilul pas cu pas. A-l lasa sa greseasca este la fel de important ca a-l ajuta in diverse situatii. Atunci cand pleaca la o petrecere sau la o intalnire, marturisete-i simplu daca esti ingrijorat, spune-i ca ai incredere in el, dar ca ai si tu nevoie sa te asigure ca va fi totul ok. Calmeaza-te si pune-i toate intrebarile care sa te linisteasca (cu cine iese, unde, daca vor fi si tineri mai mari, ce vor face etc.) Incearca sa nu dai totusi intrebarilor nuanta unui interogatoriu de detectiv.
Vorbeste-i despre sex!
Adolescentii de azi sunt mult mai avansati in ceea ce prieste experimentarea propriei sexualitati. Aceasta este o realitate, insa ea nu inseamna ca au si maturitatea necesara pentru anumite decizii. Parintii sunt cele mai potrivite persoane care sa educe din punct de vedere sexual un adolescent, asa ca lasa pudoarea deoparte si actioneza in directia asta. Cu cat te vei preface mai mult ca ignori aceste apecte, cu atat riscul ca adolescentul tau sa se implice intr-o relatie intima nepotrivita este mai mare. Asa ca arata-ti disponibilitatea de a discuta despre tot ce tine de intimitate, relatii de cuplu, viata sexuala.
Uita de disciplina traditionala!
Chiar daca pare greu, straduieste-te sa pedepeseti cat mai putin. In schimb, mergi la esenta lucrurilor, explica, da sfaturi si mai ales nu invinui, chiar daca s-ar putea sa ai dreptate. Judeca-l mai putin si incurajeaza-l mai mult!
De citit: Contraceptia si adolescentii – un subiect sensibil
Aminteste-i cat e de special!
Nu este nevoie sa ii faci zeci de complimente zilnic, este suficient sa ii spui din cand in cand cat de mandru esti de el, sa il apreciezi atunci cand merita si cand este perseverent.
Dincolo de aceste sfaturi, carora cu siguranta li se pot alatura multe altele, cel mai important lucru pentru a-ti construi o relatie armonioasa cu copilul tau adolescent este sa ii arati in mod constant iubirea ta neconditionata. A-l sprijini neconditionat, indiferent de cat de mult greseste, a-i arata zilnic dragostea parinteasca, acesta ar trebui sa fie cel mai important obiectiv al tau.
Despre adolescent merita de citit si:
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
Despre problemele ale adolescentilor
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
Cum depistati depresia la adolescenti
Cum le vorbim copiilor despre droguri?
De ce se drogheaza adolescentii?
Canabisul afecteaza creierul tinerilor
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII