Adolescentii și drogurile: cauze și efecte iar lipsa educației și comunicării DE ACASĂ este o cauză esențială

Adolescentii si drogurile -  cauze si efecte iar lipsa educatiei si comunicarii de acasa este o cauza esentiala

Adolescentii și drogurile: cauze și efecte iar lipsa educației și comunicării DE ACASĂ este o cauză esențială

Unul din zece adolescenţi ajunge să folosească droguri până la vârsta de 16 ani. Experţii avertizează că substanţele interzise devin tot mai uşor accesibile. Statisticile oficiale cu privire la consumul de droguri în România sunt alarmante, arătând că la nivel naţional, un adolescent din zece a experimentat cel puţin o dată astfel de substanţe până la vârsta de 16 ani.

In cazul adolescentilor, semnele timpurii ale consumului de droguri ar trebui sa fie detectate de catre parinti prin o urmarire atenta a obiceiurilor zinice, a prietenilor copiilor lor, pentru a evita sau depista abuzul, daca acesta exista. Nu va lasati impresionati, deoarece dependentii de droguri isi pierd capacitatea de a diferenta binele de rau, asadar, ar trebui sa fie strict tratat sub supraveghere medicala, fara nicio intarziere, desi are nevoie de sprijin moral si emotional din partea celor dragi.

Lipsa educației și comunicării adecvate de acasă poate avea un impact semnificativ asupra deciziilor adolescenților în ceea ce privește consumul de droguri. Comunicarea deschisă și educația sunt cheia în formarea conștiinței și în luarea deciziilor informate în această privință.

Atunci când părinții tutorii nu discută cu adolescenții despre riscurile și consecințele consumului de droguri, aceștia pot rămâne neinformați și vulnerabili. Adolescenții au nevoie să înțeleagă impactul negativ al drogurilor asupra sănătății lor, a relațiilor și a viitorului lor.

De asemenea, comunicarea deschisă și încrederea între părinți și adolescenți pot crea un mediu în care tinerii se simt în siguranță să discute despre orice preocupare sau presiune pe care o întâmpină. Când nu există această comunicare, adolescenții pot căuta răspunsuri și sprijin în altă parte, inclusiv de la prieteni...

Cauze ale consumului de droguri
Efectele negative ale abuzului de droguri la adolescenti
Tratamente pentru renuntarea la droguri
Semnele precoce ale consumul de droguri
Concluzii

Unul din zece adolescenţi ajunge să folosească droguri până la vârsta de 16 ani.

Experţii avertizează că substanţele interzise devin tot mai uşor accesibile. Statisticile oficiale cu privire la consumul de droguri în România sunt alarmante, arătând că la nivel naţional, un adolescent din zece a experimentat cel puţin o dată astfel de substanţe până la vârsta de 16 ani.

Atat cauzele cat si efectele cosumului de droguri la adolescenti sunt daunatoare bunei functionari in cadrul societatii cat si a sanatatii sale mentale.

Conform unui studiu efectuat in Marea Britanie, 80% dintre adolescenti incep consumul de droguri inainte de absolvirea liceului. Acesta este un semn de avertizare conform caruia generatia viitoare cade prada cu usurinta, amenintand astfel societatea. Nu exista nici o linie de demarcatie clara care sa indice cand consumul de droguri devine un abuz, controland viata si deciziile noastre. Prin urmare, aceasta amenintare trebuie verificata din timp, inainte de a a-si inghiti victima in adancurile intunecate ale disperarii si ale mizeriei. Este necesar sa aflam mai multe despre diferitele cauze ale consumului de droguri devenit abuz si pasii care ar putea fi facuti pentru a opri acest rasfat al societatii.

Cauzele consumului de droguri in randul adolescentilor

Adolescenta este varsta de transformare fizica si mentala cu multe provocari sociale mici si mari, carora adolescentul trebuie sa le fata fata atunci cand paseste in afara granitelor securitatii casei parintesti. Presiunea de grup, dorinta de a deveni adult, intentia de a privi mai increzatori, reducerea presiunii de zi cu zi, imitarea  mass-mediei si a filmelor, etc., sunt unele dintre cele mai importante motive pentru care un copil novice recurge la consumul de droguri, alcool, tigari, marijuana, LSD, heroina, fara a cunoaste de fapt, consecintele acestui act in viitor.

Medicamentele sunt cele mai disponibile in casele noastre, prescrise de medic pentru eradicarea unor indispozitii. Acestea contin, de asemenea, sedative. Folosirea lor in alte scopuri este foarte periculoasa si poate duce la probleme grave de sanatate, probleme emotionale pentru utilizator si familia lui / ei. Din moment ce aceste medicamente sunt disponibile la un pret ieftin si usor de procurat de la farmacii, sunt o tinta usoara pentru consumatorii de droguri.

Consumul de droguri în rândul adolescenților poate avea multiple cauze complexe, iar factorii de influență variază de la un individ la altul. Printre cauzele comune se numără:

🔸Curiozitatea:

Adolescenții pot fi atrași de consumul de droguri din simpla curiozitate sau din dorința de a experimenta senzații noi.

🔸 Presiunea grupului:

Grupurile de prieteni pot avea o influență semnificativă asupra deciziilor adolescenților. Presiunea de a se conforma și de a se integra într-un grup poate determina consumul de droguri.

🔸 Stresul și presiunea:

Adolescenții pot recurge la droguri ca o modalitate de a face față stresului, anxietății sau presiunii academice sau sociale.

🔸 Probleme de sănătate mentală:

Anumite tulburări de sănătate mentală, cum ar fi depresia sau tulburările de anxietate, pot crește riscul de consum de droguri în rândul adolescenților.

🔸 Factori familiali:

Crescând într-un mediu în care drogurile sunt prezente sau în cazul unei familii cu istoric de consum de droguri, adolescenții pot fi expuși la astfel de substanțe și pot dezvolta o predispoziție.

🔸 Disponibilitatea substanțelor:

Accesul ușor la droguri și alcool poate crește riscul de consum, mai ales dacă aceste substanțe sunt la îndemână.

🔸 Lipsa de educație si comunicare cu parintii

Adolescenții care nu au primit informații adecvate de la parinti despre efectele negative ale drogurilor pot fi mai puțin conștienți de riscuri și consecințe.

CIteste Cum si cand le vorbim copiilor despre droguri: 8 reguli pentru parinti

🔸 Căutarea de identitate:

În procesul de dezvoltare a identității, adolescenții pot experimenta cu diverse comportamente și substanțe pentru a-și defini cine sunt.

🔸 Rebeliunea:

Unii adolescenți pot recurge la consumul de droguri ca formă de rebeliune împotriva autorităților sau regulilor impuse de părinți.

🔸 Publicitatea și mediul cultural:

Expunerea la mesaje, fimle și imagini care glorifică consumul de droguri în media sau cultura populară poate influența adolescenții.

Este important să se ofere adolescenților informații corecte despre riscurile asociate consumului de droguri și să li se acorde sprijin pentru a face alegeri sănătoase.

Efectele negative ale abuzului de droguri la adolescent

Abuzul de droguri pe o perioada lunga de timp provoaca afectiuni pulmonare si cardiace, accidente vasculare cerebrale, diferite tipuri de cancer, afectiuni ale gatului, laringelui, pancreasului, stomacului, rinichilor, ale colului uterin, si nu in ultimul rand, leziuni ale creierului.

Studiile au sugerat ca persoanele care sufera de tulburari mentale sau provocari, sunt, de asemenea, expuse la consumul de droguri.

Abuzul de droguri duce la grave probleme sociale cu prietenii si membrii familiei, iar cei apropiati sau cei dragi isi pierd increderea in individ si incep sa-i evite compania. Prin urmare, statutul social al individului are de suferit ca urmare a abuzului de droguri.

Adolescentii care beau sau care se drogheaza sunt mult mai succeptibili de a face sex la o varsta foarte tanara, cu mai multi parteneri, comparativ cu omologii lor. Cresterea numarului violurilor si a cazurilor de sarcina la adolescenti este direct proportionala cu numarul celor care abuzeaza de droguri si alcool. Structura sociala este perturbata si societatea se indreapta spre haos.

Abuzul de droguri in adolescenta duce la formarea unei viitoare societati cu handicap, lipsita de moralitate, cu un IQ scazut, cu factori crescuti de criminalitate (cum ar fi violuri, furturi, etc.) si scaderea in productivitate a membrilor ei datorata handicapului abuzului de droguri.

Ad-Extra3:

Tratamente pentru renuntarea la droguri

Serviciile de consiliere psihologica anti-dependenta ajuta tinerii sa renunte la aceste obiceiuri si ii ghideaza spre o viata normala.

Semnele timpurii ale consumului de droguri ar trebui sa fie detectate de catre parinti prin o urmarire atenta a obiceiurilor zinice, a companiei copiilor lor, pentru a evita sau depista abuzul, daca acesta exista. Nu va lasati impresionati, deoarece dependentii de droguri isi pierd capacitatea de a diferentia binele de rau, asadar, ar trebui sa fie strict tratat sub supraveghere medicala, fara nicio intarziere, desi are nevoie de sprijin moral si emotional din partea celor dragi.

Semnele precoce ale consumul de droguri

Fluctuatii ale starii emotionale
Ascunde problemele
Spune minciuni
Fura sau inseala
Declin in notele scolare
Deprecierea starii sanatatii
Neglijenta in ingrijirea personala 

Concluzii

Abuzul de droguri este o amenintare si trebuie sa fie verificat imediat atat la nivel micro cat si macro. In timp ce responsabilitatea noastra morala si sociala ca parinti este aceea de a cultiva obiceiurile bune in copiii nostri, de a-i face cetateni responsabili si capabili ai societatii, guvernul ar trebui sa implementeze programe de educare si oprire a vanzarii ilegale de droguri la adolescenti si tineri.

Despre droguri mai cititi si:

CUM si CAND le vorbim copiilor despre droguri: 8 reguli pentru părinți

CUM si CAND le vorbim copiilor despre droguri: 8 reguli pentru părinți

Când alegem momentul potrivit pentru a vorbi copilului despre droguri? Evitarea acestui subiect nu este o soluție, iar comunicarea cu părinții este esențialăUn lucru e …

Canabisul afecteaza creierul tinerilor

Canabisul afecteaza creierul tinerilor

Cercetatorii americani au demonstrat ca adolescentii consumatori de canabis, prezinta leziuni in zona cerebrala, unde e localizat centrul vorbirii. Leziunile cerebrale ale consumatorilor de…

Adolescentii si consumul de Ecstasy

Adolescentii si consumul de Ecstasy

Ecstasy este unul dintre cele mai periculoase droguri care ameninta tinerii din ziua de astazi si este o substanta chimica sintetica care poate fi extrasa din uleiul esential de sassafras. Este usor…

Despre adolescenti si pubertate mai cititi: 

Adolescentii si fumatul
Comunicarea cu adolescentii - 5 sfaturi pentru a o imbunatati
Pubertatea copiilor nostri - sa o intelegem
Sinistrul cult emo: de ce nici un copil nu este la adapost de el
Semne ca fiul sau fiica ta se drogheaza
Pedepse pentru adolescenti
Discutiile despre sex cu copiii
14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
Presiunea de a fi perfect
Anii de gimnaziu, nevoia de integrare si incurajare
Anii de liceu, nevoia de ghidare si responsabilizare
Cum sa discutatam cu fetele despre sex
 

Forumul parintilor -  despre adolescenti

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,


Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII