Teste de evaluare a fertilitatii femeii
- Pentru a gasi cauza infertilitatii unui cuplu, medicii vor face o evaluare completa a fertilitatii femeii si barbatului. Acest proces incepe de obicei cu istoricul de sanatate si cel sexual, examene fizice si analize de sange. Iata o trecere in revista a procedurilor de investigatie pentru depistarea infertilitatii la femei. Pe forumul aspirantelor de la Desprecopii veti gasi cel mai activ forum in limba romana despre fertilitate/infertilitate.
Tratarea infertilitatii
Cand se produce ovulatia?
Infertilitatea inexplicabila
Despre infertilitate la barbati
Teste ale fertilitatii femeii
Histerosalpingografia
Laparoscopia
Testele hormonale
Testele genetice
Ecografie pelvina
Biopsie endometriala
Testul postcoital
Testarea anticorpilor de Chlamydia
Testul CCCT
Suportul online al comunitatii Desprecopii
Informatii importante despre fertilitate si infertilitate
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR
Tratarea infertilitatii
Infertilitatea poate fi tratata cu medicamente, prin chirurgie, prin inseminare artificiala sau folosind Tehnologia Reproducerii Asistate. Cel mai frecvent, aceste tratamente sunt combinate pentru a crea un protocol specific. In majoritatea cazurilor, infertilitatea este tratata cu medicamente sau prin chirurgie.
Medicii recomanda tratamente specifice pentru infertilitate, avand in vedere rezultatele testelor, durata de cand cuplul incearca sa obtina o sarcina, varsta femeii si cea a barbatului, sanatatea generala a partenerilor si preferinta lor pentru un tratament sau altul.
Uneori medicii nu pot gasi cauza infertilitatii facand o evaluare completa a fertilitatii cuplului. Acest proces incepe de obicei cu istoricul de sanatate si cel sexual, examene fizice si analize de sange.
Determinarea cauzei infertilitatii poate fi uneori un proces lung, complex si emoțional, deoarece poate dura luni de zile pentru ca dumneavoastra si specialistul care va trateaza sa parcurgeti toate testele si examenele necesare. Nu va alarmati daca problema nu este descoperita imediat.
Cand se produce ovulatia?
In cazul femeilor, procesul este mult mai complicat. Primul pas si cel mai simplu al testelor este de a descoperi daca ovuleaza in fiecare luna. Femeia poate urmari ovulatia acasa prin urmatoarele metode:
- Inregistrand schimbarile din temperatura ei corporala in fiecare dimineata (temperatura bazala)
- Observand textura mucusului ei cervical - adica mucusul devine ca un mucilagiu care poate fi intins - vezi poza urmatoare
- Folosind un test de ovulatie la domiciliu
Medicii pot verifica si daca femeia ovuleaza prin teste de sange si o ecografie a ovarelor. Cititi: Ovulatia si calculul ovulatiei
Daca totul este in regula si ovulatia este normala, sunt necesare alte teste.
Infertilitatea inexplicabila
La unele cupluri infertile, nu este determinata o cauza specifica (infertilitate inexplicabila). Cuplurile care primesc acest diagnostic de infertilitate inexplicabila este posibil sa solicite opinia mai multor specialisti, sa fie influentate de experienta personala a familiei si a prietenilor sau de informatiile pe care le obtin din carti sau de pe forumul cel mai activ al femeilor ce asteapta un copil: Asteptand un ingeras in viata noastra !
Lor, aspirantelor la rolul de mamica, trebuie sa le transmitem un mesaj de speranta. Aceste cupluri se afla intr-o cautare a raspunsurilor, iar de cele mai multe ori „vor cauta sub fiecare piatra” inainte de a accepta de fapt sa mearga mai departe. Desi infertilitatea este inexplicabila, rata obtinerii sarcinii pentru aceste cupluri, in urma tratamentelor de infertilitate este printre cele mai ridicate.
Despre infertilitatea la barbati cititi:
Infertilitatea la barbati
Azoospermia
Spermograma
Disfunctia erectila masculina
Varsta tatalui este importanta pentru conceperea unui copil
Infertilitatea masculina, diagnostic si tratamente
Teste ale fertilitatii femeii
Printre testele cele mai comune ale fertilitatii la femei se numara:
Histerosalpingografia
In cadrul acestui test, medicii folosesc radiografie cu vopsea sensibila la raze X pentru a verifica existenta unor probleme fizice ale uterului si ale trompelor falopiene. Vopseaua speciala este injectata prin vagin, astfel incat sa poata vi vazuta pe ecran cum curge in uter si prin trompele falopiene. Folosind razele X, medicii pot gasi de obicei blocaje ce pot cauza infertilitatea. Blocajele pot impiedica ovulul sa se deplaseze din trompele falopiene in uter sau pot impiedica sperma sa ajunga la ovul. Testul permite radiologului sa evalueze forma si structura uterului, deschiderea trompelor falopiene si orice cicatrice din cavitatea peritoneala.
Histerosalpingografia poate fi utilizata pentru a investiga pierderile repetate ale sarcinii ce sunt cauzate de anomalii congenitale ale uterului si a determina prezenta si gravitatea unor astfel de anomalii, cum ar fi:
- Mase tumorale sau aderente- Fibroame uterine.
Histerosalpingografia este folosita si pentru a monitoriza efectele interventiilor chirurgicale asupra trompelor, precum:
- Ligaturarea trompelor- Inchiderea trompelor falopiene in cadrul unei proceduri de sterilizare si a unei inversari de sterilizare
- Re-deschiderea trompelor falopiene in urma unei sterilizari sau a unei boli ce a cauzat obstructia.
Histerosalpingografia „vede” numai interiorul uterului si al trompelor falopiene. Evaluarea unor eventuale anomalii ale ovarelor, ale peretelui uterin si ale altor structuri pelvine, se face folosind rezonanta magnetica sau ecografia.
Laparoscopia
In timpul acestei operații, medicii folosesc un instrument numit laparoscop pentru a arunca o privire in interiorul abdomenului. Medicul face o mica incizie in partea inferioara a abdomenului prin care introduce laparoscopul. Folosind laparoscopul, medicii verifica starea ovarelor, a trompelor si a uterului, cautand semnele unor boli sau probleme fizice. De obicei, gasesc cicatrice si endometrioza folosind laparoscopia.
Testele hormonale
Aceste teste pot fi efectuate pentru a verifica nivelul hormonilor asociati cu ovulatia, ca hormonii tiroidieni si pituitari.
Testarea rezervei ovariene: Aceasta abordare incepe adesea cu testari hormonale la inceputul ciclului menstrual. Testarea poate fi facuta pentru a determina eficienta potentiala a ovulelor dupa ovulatie.
Testele genetice
Pot fi facute pentru a determina daca exista un defect genetic cauzand infertilitatea.
Ecografie pelvina
Pot fi facute ecografii pelvine pentru a cauta semne ale unor boli uterine sau ale trompelor falopiene.
Biopsie endometriala
Aceasta biopsie este efectuata in cabinetul medicului, unde este prelevata o mostra din tesutul care captuseste uterul, prin indepartarea unei mici portiuni din endometru si determinarea receptivitatii fata de un posibil embrion si a corelatiei cu testele hormonale ale femeii.
Testul postcoital (TPC)
Acest test este utilizat pentru a determina capacitatea spermatozoizilor de a supravietui in mucusul cervical al femeii. Cuplul trebuie sa fi avut contact sexual cu doua-patru ore inainte de a merge la cabinet pentru test.
Testul se face de obicei in perioada ovulatiei, in mod normal intre zilele 12-15 ale ciclului. Este prelevata o mostra de mucus cervical si este evaluata starea spermei. Uneori, barbatul sau femeia produc anticorpi la spermatozoizi, care incapaciteaza spermatozoizii. Prezenta a numerosi spermatozoizi morti sau imobili in TPC poate indica o problema legata de anticorpi.
Testarea anticorpilor de Chlamydia
Chlamydia este un micro-organism transmis femeilor pe cale sexuala si poate dauna trompelor falopiene. Uneori trompele falopiene vor parea normale la o histerosalpingografie, dar ceea ce nu se vede sunt efectele la nivel microscopic provocate de chlamydia. De aceea, este important sa stiti daca ati fost expusa in trecut la acest micro-organism. Daca testul de detectare a anticorpilor la chlamydia din sange este pozitiv, poate aparea suspiciunea defectelor trompelor falopiene.
Testul CCCT (Clomiphene Citrate Challenge Test):
Un test CCCT poate ajuta la determinarea rezervei ovariene, adica a numarului de ovule viabile pe care le are femeia in ovare, si/sau calitatea ovocitelor. Femeile se nasc cu un numar limitat de ovule (ovocite), care scad in numar si a caror calitate scade pe masura ce inainteaza in varsta.
Testul presupune analizarea nivelului hormonului FSH (follicle-stimulating hormone) din sangele femeii in zilele a treia si a zecea ale ciclului. In acest timp, femeia ia citrat de clomifen in fiecare zi. Nivelurile anormale de FSH pot arata rezerve ovariene slabe, indicand necesitatea unui tratament.
Daca nivelul FSH-ului este cel mult 15, femeia mai poate concepe inca, desi nu intotdeauna cu propriile ei ovule. La aceste paciente, uneori acupunctura este eficienta. Acupunctura imbunatateste fluxul de sange catre ovare si stimuleaza secretia hormonilor, producerea oxigenului si a nutrientilor, reducand excretia celulelor moarte. Aceasta imbunatateste frecvent calitatea ovulelor si poate normaliza in mod natural, sau cel putin poate reduce nivelul FSH-ului, marind fecunditatea (capacitatea de a concepe).
In unele cazuri, medicii vor folosi chirurgia pentru a trata anumite cauze ale infertilitatii. Problemele unei femei legate de ovare, trompele falopiene sau uter pot fi corectate uneori prin chirurgie. Variate medicamente pentru fertilitate sunt folosite pentru tratarea femeilor care au probleme de ovulatie. Este important sa discutati cu medicul despre avantajele si dezavantajele medicamentelor pe care vi le prescrie. Trebuie sa intelegeti riscurile, beneficiile si efectele lor secundare.
SUPORT: Suntem o comunitate puternica si unita, haideti alaturi de noi!
Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoara in viata noastra !
Forum si comunitate de suport pentru femeile care apeleaza la FIV: Forumul FIV (Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme. )
Informatii importante despre fertilitate si infertilitate
- Conditii pentru programul FIV - Romania
- Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
- Viitorul tratamentelor de fertilitate
- Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
- Stresul si infertilitatea sunt legate
- Infertilitatea de cuplu
- Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
- Despre infertilitate
- Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
- Infertilitatea secundara
- Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
- Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
- Stresul si infertilitatea
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRATELOR
Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Multumim pt articol! Mi se pare f util ca pregatire inaintea unei discutii cu medicul ginecolog.
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII