Varsta tatalui este importanta pentru conceperea unui copil - dar si pentru sanatatea viitoare a copilului
Este important să spunem ceea ce barbatilor nu le place sa auda si anume că fertilitatea masculină este afectată de înaintarea în vârstă. Contrar percepției greșite că bărbații nu au limite în ceea ce privește fertilitatea, studiile au demonstrat că calitatea spermei și fertilitatea masculină scad odată cu trecerea timpului. Acest declin poate include o reducere a numărului de spermatozoizi, a morfologiei și a motilității acestora.
Eistă cercetări care au sugerat o posibilă asociere între varsta înaintată a tatălui la concepție și un risc ușor crescut de apariție a tulburărilor de spectru autist (TSA), inclusiv autismul, la copii. De asemenea, există un risc crescut de anomalii genetice în sperma bărbaților mai în vârstă. Scăderea nivelului de testosteron poate, de asemenea, influența funcția reproductivă masculină.
Varsta tatalui este importanta pentru conceperea unui copil
Un studiu desfasurat in Franta, pe un esantion de peste 12.000 cupluri a indicat ca varsta tatalui este importanta pentru conceperea unui copil. In plus, s-a constat o diminuare a ratei de sarcini dupa ce tatal a depasit varsta de 40 de ani.
Asadar, cea mai eronata idee este ca barbatul imbatraneste fara ca ceva sa se schimbe. Barbatii cred ca orice ar face totul va fi la fel. Oficial aceast lucru nu este adevarat ! Iata insa ca fertilitatea masculina intra in declin odata cu inaintarea in varsta. Cercetările au demonstrat că există o scădere a calității spermei și a fertilității masculine odată cu trecerea timpului. Acest declin al fertilității poate influența capacitatea unui cuplu de a concepe un copil.
De exemplu:
♦ Calitatea spermei: Pe măsură ce bărbații înaintează în vârstă, există o tendință de a se înregistra o scădere a calității spermei. Aceasta se referă la parametri precum numărul total de spermatozoizi, morfologia (forma) și motilitatea (capacitatea de mișcare a spermatozoizilor). Aceste schimbări pot afecta capacitatea de a fertiliza un ovul.
♦ Riscul de anomalii genetice: Odată cu înaintarea în vârstă, există un risc crescut de apariție a anomaliilor genetice în sperma bărbaților. Aceste anomalii pot afecta dezvoltarea ulterioară a embrionului și pot crește șansele de avort spontan sau de apariție a unor afecțiuni genetice la copil.
♦ Scăderea nivelului de testosteron: O altă schimbare care apare odată cu înaintarea în vârstă este scăderea treptată a nivelului de testosteron în organism. Acest hormon joacă un rol crucial în funcția reproductivă masculină și poate afecta producția de spermatozoizi și libidoul
Intr-un studiu publicat in jurnalul englez "Fertilitatea si Sterilitatea", cercetatorii au facut un studiu pe circa 2.000 de femei, despre timpul necesar conceptiei.
Iata ce au aflat:
Femeilor peste 35 de ani, ale caror parteneri aveau 45 de ani sau mai mult, le-a trebuit de 5 ori mai mult timp pentru realizarea conceptiei, decat celor de aceeasi varsta, dar cu parteneri cu varsta pana in 25 de ani .
Cercetatorii au analizat deasemenea ce se intampla atunci cand o femeie tanara (25 de ani sau mai putin) incearca sa aiba un copil cu un partener de 45 de ani sau mai mult.
Din nou, s-a descoperit ca timpul necesar conceptiei este de 4 ori mai mare-insemnand ca varsta barbatului este un factor independent de varsta femeii.
Cercetatorii au aratat ca varsta mamei era strans legata de o scadere a ratei de sarcini (de la 14,5% inainte de 30 de ani la 8,9% dupa 42 de ani). Varsta mamei influenteaza si rata sarcinilor pierdute (11,1% in cazul femeilor de pana in 30 de ani si 46,4% in cazul acelora de peste 42 de ani).
O legatura stransa intre varsta tatalui si rezultatul inseminarilor intrauterine
"Noi am aratat ca si varsta tatalui este importanta in conceperea unui copil, avand un efect negativ in cazul barbatilor de peste 40 de ani. In mod surprinzator, proportia sarcinilor pierdute a crescut in cazul barbatilor care au depasit varsta de 40 de ani", a declarat doctorul Belloc, un renumit medic francez.
Rata sarcinilor era mai mare cu 12,3% atunci cand tatii aveau pana in 30 de ani si scadea pana la 9,3%, cand varsta acestora depasea 45 de ani, in vreme ce nivelul sarcinilor pierdute crestea de la 13,7% la 32,4%.
"Studiile noastre arata pentru prima data o legatura stransa intre varsta tatalui si rezultatul inseminarilor intrauterine, o informatie ce ar trebui luata in seama in cazul programelor de reproducere asistata", a precizat medicul francez.
O legatura intre varsta tatalui si autismul copilului
Există studii (vezi referinte) care au sugerat o posibilă asociere între varsta înaintată a tatălui la concepție și un risc ușor crescut de apariție a tulburărilor de spectru autist (TSA), inclusiv autismul, la copii. Cu toate acestea, este important să subliniem că această asociere este complexă și că alți factori pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea autismului.
Studiile epidemiologice au evidențiat că riscul apariției autismului poate crește odată cu înaintarea în vârstă a tatălui la momentul concepției. Se presupune că aceasta poate fi legată de acumularea de mutații genetice în spermă odată cu trecerea timpului. Există dovezi că riscul de mutații genetice crește în mod natural în celulele germinale ale bărbaților pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă.
Ad-Extra3:
Suport si comunitate:
Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti in timpul testelor si tratamentelor pentru fertilitate. Este important sa stiti ca pe acest drum insa nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !
► Citeste in continuare Si ceasul biologic al barbatilor ticaie cand vine vorba despre conceperea unui copil
Mai cititi despre fertilitate si infertilitate
Tratamentul infertilitatii: proceduri pentru barbati
Viitorul tratamentelor de fertilitate
Plante care stimuleaza fertilitatea dupa 35 de ani
Stresul si infertilitatea sunt legate
Baile fierbinti reduc fertilitatea masculina
Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
Infertilitatea, pe intelesul celor mai norocosi
Fertilitatea si influenta Feng Shui-ului
referinte
Sandin, S., Hultman, C. M., Kolevzon, A., Gross, R., MacCabe, J. H., & Reichenberg, A. (2012). "Advancing maternal age is associated with increasing risk for autism: a review and meta-analysis." Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 51(5), 477-486.e1. doi: 10.1016/j.jaac.2012.02.018
Frans, E. M., Sandin, S., Reichenberg, A., Lichtenstein, P., Långström, N., & Hultman, C. M. (2008). "Advancing paternal age and bipolar disorder." Archives of General Psychiatry, 65(9), 1034-1040. doi: 10.1001/archpsyc.65.9.1034
Grether, J. K., Anderson, M. C., Croen, L. A., Smith, D., & Windham, G. C. (2009). "Risk of autism and increasing maternal and paternal age in a large North American population." American Journal of Epidemiology, 170(9), 1118-1126. doi: 10.1093/aje/kwp247
Durkin, M. S., Maenner, M. J., Newschaffer, C. J., Lee, L. C., Cunniff, C. M., Daniels, J. L.,... & Schieve, L. A. (2008). "Advanced parental age and the risk of autism spectrum disorder." American Journal of Epidemiology, 168(11), 1268-1276. doi: 10.1093/aje/kwn250
Reichenberg, A., Gross, R., Sandin, S., & Susser, E. S. (2010). "Advancing paternal age and autism." Archives of General Psychiatry, 67(9), 1034-1040. doi: 10.1001/archgenpsychiatry.2010.111
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
as putea sa contrazic acest studiu,eu avand 25 de ani si sotul meu 53,avem un copil de 2 ani si acum astept sa nasc pentru a doua oara!Nu a fost nevoie de multe incercari si efort,ne-am propus,am renuntat la pastile si in a doua luna am ramas insarcinata,la fel si acum cu fetita,nu a trebuit sa ne straduim f mult,la fel,la 2 luni de knd am lasat anticonceptionalele am ramas gravida,si probabil ramaneam din prima luna dak nu as fi urmat tratamentul cu hormoni!Depinde si de barbat si de femeie
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII