Cum depistăm depresia la copilul adolescent
Odata ce au ajuns in jurul varstei de 14 ani, majoritatea copiilor incep sa treaca prin schimbari emotionale importante. Asta ii face pe unii sa devina morocănosi, inchisi, fără chef, pe altii sa doarmă mult (cu exceptia noptilor in care ies in oras) si, nu in cele din urma, sa raspunda urat părintilor.
Iată cum putem depista semnele depresiei la copilul adolescent.
14 ani - vârsta la care poate începe depresia adolescentului
O data ce au ajuns in jurul varstei de 14 ani , majoritatea copiilor incep sa treaca prin schimbari emotionale importante.
Este perioada in care tinerii incearca sa-si castige independenta fata de parinti. Asta ii face pe unii sa devina morocanosi, inchisi, fara chef, pe altii sa doarma mult (cu exceptia noptilor in care ies in oras) si, nu in cele din urma, sa raspunda urat parintilor.
Semne ale depresiei la adolescent
Toate acestea se pot agrava luand uneori forma unor depresii, pe care, de multe ori, parintii nu le sesizeaza. Dr. James McCracken de la Institutul Neuropsihiatric din Los Angeles (SUA), citat de publicatia Psychology Today - mentioneaza cateva dintre semnele de inceput ale unei depresii specifice adolescentilor, a caror cunoastere le-ar putea fi utila parintilor:
- scaderea performantelor scolare,
- modificarea preocuparilor (ex. copilul isi pierde interesul pentru sportul preferat),
- schimbarea prietenilor
- si somnul intrerupt.
In cazul in care atitudinea acestora se modifica doar pe o perioada scurta de timp, nu este cazul sa va faceti griji. Daca problemele persista, nu ar fi rau sa consultati un psihoterapeut.
Cum ar trebui sa vorbeasca un parinte ingrijorat unui adolescent anxios
In cazul educatiei adolescentilor cu probleme de anxietate, abordarea problemelor – mai degraba decat evitarea – folosind un confident cu un comportament de incredere si o abordare planificata, cu termene limita, este o solutie cu efecte pozitive. Prin expunerea cumulativa si dialog, adolescentii isi extind capacitatea de a tolera sentimente, si de a se se panica.
Copiii cu provocari dificile pot pune la incercare echilibrul parintilor. Atunci cand exista si o deosebita conexiune emotionala puternica sau o identificare cu adolescentul, parintii sunt expusi riscului de a urma modelul unui obisnuit parenting contraproductiv, prezentand empatie, ingrijorare si vina excesive citeste detalii in continuare aici >
►► Citeste si Depresia la fetele adolescente: de ce a devenit o problema
Comunicarea cu adolescenții - 5 sfaturi pentru a o imbunătăți
Comunicarea cu un adolescent nu este intotdeauna usoara si poate fi frustranta atat pentru parinti cat si pentru adolescent. Oare am uitat noi parintii cum e sa fii adolescent ori sunt ei altfel? In orice caz, parintii cauta intotdeauna cai de a deschide comunicarea cu adolescentii lor.
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: empoweringparents.com, psychologytoday.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2019
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII