Contracepția și adolescenții - un subiect sensibil
A vorbi cu propriii copii despre sexualitate, despre viata sexuala cu tot ce implica ea este, inca, pentru foarte multi parinti un subiect tabu sau cel putin un subiect incomod care ii pune pe adulti in dificultate, din diverse motive ce tin de propria educatie primita anterior in aceasta privinta, de propriile prejudecati si convingeri legate de un subiect care este sensibil, oricum am privi lucrurile.
Adolescentii nu sunt suficient de informati
A discuta despre viata sexuala nu implica a avea imediat o viata sexuala
Parintii ar trebui sa isi impartaseasca asteptarile de la propriii copii cu acestia
Sanatatea vietii sexuale nu se refera doar la contraceptie
Aspectele sensibile nu trebuie evitate intr-o discutie despre contraceptie
Cum gestionezi o situatie neprevazuta?
Copiii nostri pe cale de a se transforma in oameni maturi isi incep viata sexuala
Realitatea este insa ca la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu (si statisticile arata ca in ultimii ani mai devreme), copiii nostri pe cale de a se transforma in oameni maturi isi incep viata sexuala.Si cine altcineva ar trebui sa le fie alaturi in explorarea acestei zone total necunoscute pana la un punct daca nu cei care au experienta necesara si le doresc binele – parintii. Intr-o lume ideala cam asa ar trebui sa stea lucrurile. Din pacate exista insa inca prea multi parinti care fie ignora subiectul, fie considera ca adolescentii se informeaza singuri din tot felul de surse, fie se simt depasiti si jenati de subiect, fie... si lista poate continua. Si de aici decurg o serie intreaga de probleme, finalizate de destule ori grav – sarcini nedorite, boli grave, depresii, o perceptie gresita a ceea ce ar trebui sa insemne sexualitatea etc. Iata de ce, parintii, pentru ca in fond ei sunt adultii responsabili, ar trebui poate sa isi revizuiasca atitudinea fata de un subiect care, la urma urmei, nu este altceva decat o parte fireasca a dezvoltarii oricarei fiinte umane.
Unul dintre aspectele sensibile si extrem de importante pe care le implica o discutie cu un adolescent despre viata sexuala este contraceptia. Indiferent daca este baiat sau fata este necesar ca inainte de a lua decizia sa isi inceapa viata sexuala, copilul tau sa stie ce inseamna contraceptia, cum se realizeaza ea si de ce este necesara. A discuta despre contraceptie cu un adolescent care inca nu si-a inceput viata sexuala nu inseamna a-l incuraja in directia inceperii ei, ci pur si simplu a-l ajuta sa fie informat si sa ia decizia cea mai buna la momentul potrivit. Iar parintii sunt cele mai potrivite persoane care ar trebui sa ajutea la construirea increderii de sine in aceasta privinta. Discutiile despre ce inseamna responsabilitatea unei sarcini nedorite, precum si despre bolile cu transmitere sexuala sunt absolut necesare, pentru ca il vor ajuta pe copilul tau sa se protejeze si sa devina un adult responsabil la randul sau. Iata, asadar, cateva aspecte sensibile ale unei discutii despre contraceptie si modul in care ele pot transforma comunicarea pe aceasta tema in ceva util si firesc.
Adolescentii nu sunt suficient de informati
Asuma-ti, ca parinte, aceasta premisa. Chiar daca ai impresia ca adolescentii din ziua de azi sunt foarte informati, pentru ca au acces la informatie din tot felul de surse, lucrurile nu stau intocmai asa. Da, este adevarat ca exista o infuzie de informatii, insa nu uita ca adolescentii nu au maturitatea necesara de a le selecta pe cele corecte. Este posibil chiar, ca din acelasi sentiment de jena, de disconfort, copilul tau sa refuze o discutie despre sexualitate cu tine, sustinand ca stie totul despre subiect, cand, de fapt, tot ceea ce stie sunt informatii din auziter sau, si mai grav, mituri si informatii eronate.
A discuta despre viata sexuala nu implica a avea imediat o viata sexuala
Exista, din pacate, conceptia gresita ca discutiile despre viata sexuala si tot ce implica ea trebuie amanate pana in momentul in care adolescentii sunt pregatiti sa aiba o viata sexuala. Paradoxul este insa ca ei nu pot fi niciodata pregatiti daca discutiile sunt mereu amanate. Iar conceptia ca lucrurile vin de la sine este, daca nu gresita, cel putin discutabila, pentru ca, da, lucrurile pot veni de la sine, insa de foarte multe ori acest lucru poate avea consecinte nedorite, poate fi insotit de frustrari acumulate in timp care isi pot pune amprenta asupra vietii ulterioare a unui adolescent devenit adult. A avea o discutie despre contraceptie cu copilul tau nu inseamna neaparat ca ceea ce discutati trebuie pus imediat in practica. Este posibil ca viata sa sexuala sa inceapa mult mai tarziu, insa cu siguranta, indiferent cand se va intampla acest lucru, va avea nevoie de informatiile respective. Mesajul pe care un parinte ar trebui sa il transmita copilului sau in aceasta privinta este acela ca atunci cand va decide sa aiba o viata intima impreuna cu altcineva, aceasta decizie trebuie luata in deplina cunostinta de cauza si trebuie sa implice o responsabilitate permanenta. Iar contraceptia intra in aceasta responsabilitate.
Ad-Extra3:
Parintii ar trebui sa isi impartaseasca asteptarile de la propriii copii cu acestia
Orice parinte isi doreste, probabil, ca propriul copil sa isi inceapa viata sexuala atunci cand este pe deplin matur, cand este capabil sa ia decizii singur si sa si le asume. Este indicat sa impartasesti aceste asteptari si dorinte ale tale ca parinte cu propriul copil. Nu incerca sa iti impui acest punct de vedere, pentru ca nu vei reusi. Este o utopie sa crezi ca decizia de a-si incepe sau nu viata sexuala va fi amanata de copilul tau pentru ca i-ai impus tu asta. Este important insa ca el sa inteleaga de unde vin temerile tale si de ce consideri ca este bine ca momentul sa fie amnat pana cand va fi capabil sa isi asume anumite lucruri. Pe de alta parte, ca parinte, trebuie sa fii constient ca majoritatea tinerilor isi incep viata sexuala mult mai devreme comparativ cu statisticile de pe vremea propriei adolescente. Si tocmai de aceea o discutie responsabila despre subiect trebuie sa aiba loc cat mai devreme.
Sanatatea vietii sexuale nu se refera doar la contraceptie
Contraceptia este doar unul dintre aspectele importante ce trebuie discutate cu un adolescent. Insa o viata sexuala sanatoasa implica multe aspecte pe care este indicat sa le impartasesti copilului tau pentru a-l proteja de dificultati ce pot fi prevenite. Indiferent ca ai o fata sau un baiat, este indicat sa iti indrumi adolescentul spre un cabinet de specialitate unde poate discuta orice problema legata de viata sexuala cu un specialist in domeniu. Unii adolescenti prefera acest lucru in locul discutiei cu parintii, pentru ca a discuta cu o persoana straina, specialist, indeparteaza oarecum jena ce apare adesea in discutiile cu parintii pe aceasta tema. Altii, dimpotriva, simt un disconfort in a discuta despre lucruri intime cu cineva necunoscut. Indiferent din care categorie face parte copilul tau, este indicat sa ai in vedere si indrumarea catre un cabinet de planificare familiala, de unde tu insuti poti afla informatii utile.
Aspectele sensibile nu trebuie evitate intr-o discutie despre contraceptie
O discutie cu un adolescent despre viata sexuala si implicit despre contraceptie implica epuizarea tuturor subiectelor si mai ales a celor care transforma acest domeniu intr-unul tabu. Discuta cu copilul tau despre metodele efective de contraceptie, despre cum functioneaza ele, despre eficienta lor. Discuta despre ce inseamna efectiv „a face sex” sau „a face dragoste”. Nu scapa din vedere faptul ca, tocmai datorita accesului incontrolabil la tot felul de informatii, adolescentii au adesea o imagine eronata despre ce inseamna sexul in sine, traind cu impresia ca anumite comportamente sexuale nu inseamna a avea o viata sexuala si ca anumite gesturi intime intr-un cuplu pot suplini actul sexual in sine fara sa fie nevoie de responsabilitate. Discuta despre ce inseamna „a te lasa luat de val” si explica-i ca aceasta expresie nu trebuie sa fie niciodata o justificare pentru lipsa asumarii de responsabilitate in ceea ce priveste contraceptia. Nu scapa din vedere nici faptul ca este posibil ca adolescentul sa aiba o alta orientare sexuala, fapt care complica in prima instanta lucrurile pentru tine ca parinte dornic sa isi ajute copilul. Nu toti adolescentii sunt heterosexuali si acest lucru, ne place sau nu, este o realitate cu care destui parinti se confrunta. Apelul la un specialist este cu atat mai mult recomandat intr-o astfel de situatie.
Cum gestionezi o situatie neprevazuta?
Este posibil ca, inainte de a-ti materializa bunele intentii intr-o astfel de discutie sa ai surpriza de a gasi in camera adolescentului tau prezervative sau pilule anticonceptionale. Ce reactie ar trebui sa ai? In primul rand respira adanc si infraneaza-ti orice pornire autoritara si spune-ti ca acest lucru inseamna ca ai un copil responsabil. Foloseste incidentul ca pe o oportunitate pentru a avea discutia despre viata sexuala, pe care, poate ai amanat-o prea mult. Este o buna ocazie de a discuta nu doar despre contraceptie, ci si despre responsabilitate, despre dragoste, despre incredere si maturitate.
A discuta cu copilul tau adolescent despre viata sexuala, despre momentul potrivit al inceperii ei si despre aspectele pe care aceasta decizie le implica, inseamna in cele din urma a fi un parinte responsabil, caruia ii pasa de felul in care propriul copil se transforma in adult. Iar prejudecatile si tabuurile nu isi au locul in constinetizarea unei astfel de responsabilitati.
Despre pubertate:
14 ani, varsta marilor provocari& pentru parintii de fete
Totul despre menstruatie - ghid pentru mamici de fetite
Ce le spunem baietilor despre pubertate?
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce
Mami, vreau sa ma machiez! – cand, cum, cat iti lasi fiica sa se machieze?
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
23 de idei pentru a-ti imbunatati relatia cu copilul tau adolescent
Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii
Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.
autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII