Chiloți roz, cenușă, duhuri și bubuituri: superstiții si traditii de Anul Nou de pe planeta Albastră

Chiloti roz, cenusa, duhuri si bubuituri - superstitii si traditii de Anul Nou de pe planeta Albastra

Chiloți roz, cenușă, duhuri și bubuituri: superstiții si traditii de Anul Nou de pe planeta Albastră

Cu o cultură bogată în tradiții și o atenție deosebită la semnificațiile transmise din generație în generație, românii întâmpină Anul Nou și sărbătoarea Sfântului Vasile păstrând obiceiuri vechi, unele dintre ele necreștine, despre care se crede că alungă relele și aduc noroc pentru un an întreg. Totodată, sunt mereu deschiși să adopte alte tradiții, oricât de neobișnuite, din dorința legitimă de a atrage noroc în anul care vine. Și, să fim sinceri, cine îi poate condamna? 😊

Iată o selecție amuzantă de tradiții și superstiții care, spun gurile vechi, ar putea umple casa ta de noroc în 2025!

- despre traditii de Anul Nou de pe planeta Albastra si ce puteti face pentru a gasi mult noroc in 2023, veti citi:
Noroc in anul care vine ... si ce trebuie sa faci pentru a-l avea
Aparatorul de rele din prima zi a anului
Sa facem multa galagie pentru a alunga spiritele
Sa cheltuim cat mai mult
Fara datorii la nimeni
Vezi cine intra in casa de Anul Nou
Sa curga vinul
Incepe anul cu un gand bun
Pupaturile sub vasc
Gogosi si bubuituri
Baie, cenusa si sampanie
Mere taiate si vechituri in strada
12 boabe de strugure
Suluri de smoala care se rostogolesc
Chilotii roz si galben la mare cautare
Un pumn de sare aruncat unde trebuie
O vizita la cimitir cu valizele
Cate bordeie, atatea obicee
Despre Anul Nou si fericire, merita citit si:

Noroc in anul care vine ... si ce trebuie sa faci pentru a-l avea

Cu o cultura plina de traditii si foarte atenti la semnificatii de orice fel si care s-au transmis din generatie in generatie, romanii petrec de Anul Nou şi de Sfantul Vasile, păstrând o parte dintre obiceiurile ne-crestine despre care spun că îi apără de rele şi îi ţin sănătoşi şi prosperi pentru un an întreg. Si sunt mereu deschisi in adopta alte obiceiuri, oricat de bizare - de dragul unei dorinte foarte legitime: de a avea noroc in anul care vine. Si e de inteles :)

Aparatorul de rele din prima zi a anului

Pai, putini stiu ca Anul Nou incepe cu celebrarea unui sfant care este pus acolo sa ne pazeasca de duhuri rele - pe 1 Ianuarie crestinii il praznuiesc pe sfantul „pazitor de duhuri rele“, adica pe Sfântul Vasile.

Un număr mare de practici magice şi de ritualuri se săvârşeau în această zi ce marchează începutul, nu doar al unui nou an, dar şi, în mod simbolic, al unui nou ciclu de viaţă. Sfântul Vasile este apărătorul creştinilor, «păzitor de duhurile rele», astfel că prima zi a anului a ajuns să fie considerată un moment propice pentru desfăşurarea practicilor magice.

Pe de o parte, 1 ianuarie reprezinta un moment de cumpana, pe de alta parte, este o zi fasta prin excelenta – este prima zi a anului, "a unui nou interval de timp“, explica specialistii in etnografie. Astfel, „Semanatul“, „Plugusorul“, „Plugul cel Mare“ si „Vasilica“ sunt cele mai importante texte „magice“ care se rostesc in prima zi a anului si au o valoare colectiva puternica, ele urand bunastare fizica si materiala oamenilor. De exemplu, "Sorcova" sau colindele de Sfantul Vasile le ureaza celor apropiati sanatate si putere de munca.

Dar iata si alte traditii sau superstitii care se poarta in Romania si in lumea intreaga care chipurile ar avea efect asupra nocorului sau ghinionului cu care vine Noul An.

Superstitii de anul nou: sa facem multa galagie pentru a alunga spiritele

Tradiţia spune ca e bine să fie mult zgomot în casă pentru a alunga spiritele rele.

Ad-Extra3:

Sa cheltuim cat mai mult ...

O altă superstiţie este aceea că în ultima zi din anul vechi şi în prima zi din cel nou nu este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă – nici măcar gunoiul –, pentru că, odată cu el, dăm afară şi norocul.

Fara datorii la nimeni

Tot legat de bani, nu trebuie să avem niciun fel de datorie când începe noul an, altfel vom da bani tot anul. Se mai spune că primul om care ne va trece pragul casei în prima zi din noul an ne va influenţa.

Superstitii de anul nou la romani: vezi cine intra in casa de Anul Nou

Dacă prima persoană care îţi intră în casă de Anul Nou este bărbat, vei avea parte de noroc tot anul. Dacă este femeie, vei fi urmărit de ghinion.

Musafirul bogat sau sărac Conform tradiţiei, se mai spune că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi gazda tot anul. În ziua de Anul Nou, trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seara, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin cămin în ziua de Sfântul Ioan. După aceea, se face un mănunchi din spice şi se păstrează, fiind benefice pentru durerile de cap.

Sa curga vinul

Tot in ziua de Sfantul Vasile se zice că e bine să bei mult vin, existând credinţa că atât vin cât va bea omul, atât sânge va avea în obraz peste an. Nu degeaba i se mai spune „primul petrecăreţ“.

Incepe anul cu un gand bun

Tradiţia mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, iar oamenii trebuie să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine. Tot în prima zi a anului se fac previziuni despre vreme. Dacă în ziua de Sfântul Vasile ninge, anul ce urmeazăva fi unul îmbelşugat, iar dacă este senin şi geros, oamenii vor fi sănătoşi pe parcursul anului.

Pupaturile sub vasc

Doua superstitii de Anul Nou adoptate de foarte multi romani sunt sarutul sub vasc la miezul noptii si purtarea unei piese vestimentare noi. Sarutandu-ti partenerul sau un tip hot cunoscut la petrecerea de Revelion sub vasc, se spune ca vei avea parte de iubire tot anul. Suna frumos, nu-i asa?

Daca porti o piesa vestimentara noua, vei avea bani sa-ti cumperi haine noi tot anul. Exista si varianta purtarii unei piese vestimentare de culoare rosie, pentru a atrage iubirea asupra ta. Cea mai buna solutie: cumpara-ti o pereche noua de chilotei rosii si poart-o in noaptea de Anul Nou!

Traditii si obiceiuri de Anul Nou se gasesc pe toata planeta albastra

Gogosi si bubuituri

In Olanda, trei lucruri esentiale marcheaza venirea noului An. In ultima zi a anului olandezii se indoapa cu gogosi delicioase care au stafide.  Apoi, sa curga sampania, si sa aprinda artificiile foarte zgomotoase in fata usii casei care prin galagia lor alunga chipurile duhirile rele. Si e mare bubuiala in Olanda in noaptea de Revelion.

Baie, cenusa si sampanie

In friguroasa Siberie, traditia spune ca anul nou se incepe cu o baie intr-o copca... Ma rog, probabil cu multa votca la cap. In alte parti ale Rusiei, o alta traditie te face sa iti bei incetul cu incetul dorintele pentru anul care tocmai a inceput.
Astfel, iti scrii dorintele pe o bucata de hartie, apoi o arzi si pui cenusa intr-un pahar de sampanie pe care trebuie sa il bei cu tot cu cenusa pana la 12 ianuarie.

In Estonia, traditia spune ca la trecerea printre ani trebuie sa mananci de 7, 9 sau 12 ori pentru a fi fericit in anul care vine. Cu cat mananci mai mult cu atat mai multa fericire te va paste in noul an. :))

In Myanmar (vechea Burma) pentru a fi nocoros in anul care vine trebuie sa arunci cu apa peste cei pe care ii iubesti.

Mere taiate si vechituri in strada

In Cehia, se taie un mar la miezul noptii si cica acolo se vede cum va fi anul.

Anul Nou este intampinat printr-un obicei special in Italia, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier si haine ajung in strada.

12 boabe de strugure

Spaniolii sunt si ei destul de superstitiosi. Un obicei de Anul Nou este sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 batai la ceasului care vestesc trecerea in noul an, ele fiind dorinte pentru fiecare luna a anului urmator.

Si portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.



Grecii dedica ziua de Anul Nou Sfantului Vasile. Copiii isi lasa incaltarile langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun. Adultii mananca ceva traditional, vassilopitta, o prajitura in care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care gaseste moneda va avea noroc tot anul.

Suluri de smoala care se rostogolesc

In Scotia, Anul Nou este numit „Hogmanay”. In unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lasate sa se rostogoleasca pe strazi. Astfel, anul vechi este ars si celui nou ii este permis sa vină. La fel ca si la romani, scotienii cred ca prima persoana care le va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos daca este un barbat brunet, care aduce un dar.

In China - Anul Noul chinezesc este sarbatorit undeva intre 17 ianuarie si 19 februarie, cand este Luna Noua, „Yuan Tan". Chinezii din intreaga lume participa la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot in acea perioada, asa ca aprind artificii pentru a le indeparta.

Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sarbatori. In decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasa in urma problemele ai grijile anului pe cale sa se incheie. In Ajun, la miezul noptii, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a imparti sake si pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunta trecerea in noul an.

Chilotii roz si galben la mare cautare

In ţările sud-americane, oamenii poartă chiloţi roz la miezul nopţii, ca să-şi găsească jumătatea în noul an. În plus, la 12 noaptea fix, argentinienii se strâng de mâini şi-şi ridică piciorul drept, pentru ca anul ce vine să-i prindă mobilizaţi şi siguri pe hotărârile luate. In Bolivia insa, se poarta chilotii galbeni pentru noroc. (de culoarea aurului)

traditii anul nou chiloti roz
 

De Revelion, brazilienii se îmbracă în alb, ca să alunge spiritele rele şi fac şapte sărituri în noaptea dintre ani, una pentru fiecare zi a săptămânii. Alţii o sărbătoresc pe Lemanja, zeiţa mării şi a fertilităţii, şi merg pe plaja Copacabana pentru a-i aduce buchete de flori drept ofrande. Potrivit legendei, dacă plantele aruncate în mare sunt luate de valuri, atunci Lemanja le-a acceptat şi oamenii vor avea un an bogat.

Un pumn de sare aruncat unde trebuie

In Turcia oamenii de afaceri isi pot asigura succesul afacerii in anul care ce vine daca arunca un pumn de sare in fata usii. Asta ar aduce pace in afaceti (ar tine DNA-ul departe :))) si ar aduce noroc familiei.

In Danemarca vecinii sparg cateva farfurii in fata vecinilor favoriti si asteapta acelasi lucru de la ei. In acest fel se sparge ghinionul si se da drumul la noroc.

O vizita la cimitir cu valizele

In unele tari in America Latina, traditia venhilor indieni spune ca dupa Miezul noptii trebuie facuta mai degraba o vizita la mormantul celor dragi care au murit. Pentru ca si de la ei trebuie ceruta o binecuvantare. Ideea este ca nici ei nu trebuie uitati.

In Columbia, daca vrei sa colatoresti mult in anul care vine - trebuie sa umbli in noapte de Revelion cu o valiza dupa tine. Si vei avea parte de vacante nenumarate ....

Asadar, cate bordeie, atatea obicee ...

Obiceiuri desigur :)

Sa aveti un An 2025 frumos, calm, incarcat de sanatate si NOROC!!!!

De ce mananca olandezii gogosi de Anul Nou si reteta gogosilor olandeze

De ce mananca olandezii gogoase de Anul Nou?

Olandezii intampina anul nou cu gososi si sampanie. In zilele dinaintea Anului Nou, strazile Olandei se impanzesc cu mici magazinase pe roti care vand ... gogosi imbietoare cu stafide. Mirosul cald si aromat al gogosilor te copleseste la orice colt de strada.Fie ca isi cumpara de la acesti vanzatori ambulanti, fie isi faca acasa ... olandezii nu rateaza nici un an aceastra traditie frumoasa citeste mai departe aici >

Despre Anul Nou si fericire, mai citeste:

Zen in mintea ta: cateva ganduri care te pot insoti
Rochita neagra – solutia salvatoare pentru Revelion
Numele si destinul copilului tau: legaturi invizibile de care trebuie sa stii
De ce nu ne traim amanarile sau despre cum trece viata pe langa tine ...  

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII