Primul dinte al copilului poate fi un predictor de sanatate. Primul dinte prea devreme sau prea tarziu - cauze si sfaturi.
E fascinant sa privim primul dinte al copilului ca pe mai mult decat un eveniment din viata demn de a fi pastrat intr-o cutiuta magica sau impartasit cu bunicii si restul familiei.
Un nou studiu insa a impartasit modul in care cercetatorii au identificat mai multe variatii genetice asociate cu calendarul aparitiei primului dinte si numarul lor la varsta de un an. In primul lor dinte au fost identificate genele cunoscute pentru rolul lor in formarea, cresterea si dezvoltarea organelor, sau in aparitia cancerului. Acest lucru sugereaza ca studiul aparitiei dintilor, precum si al altor aspecte legate de copilarie poate avea implicatii considerabile pentru sanatatea copilului...
despre primul dinte al bebelusului, veti citi:
Primul dinte al copilului poate fi un predictor de sanatate
Primul dinte si afectiunile care apar mai tarziu
Cand apare primul dinte
Despre primul dintisor mai cititi
Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor
Primul dinte al copilului poate fi un predictor de sanatate
Unele studii nu se mai focuseaza in ultimul timp pe noutatile din genetica noastra personala, ci pe ceea ce putem invata despre dezvoltarea umana si despre sanatate prin genetica.
E fascinant sa privim primul dinte al copilului ca pe mai mult decat un eveniment din viata demn de a fi pastrat intr-o cutiuta magica sau impartasit cu bunicii si restul familiei. Un nou studiu insa a impartasit modul in care cercetatorii au identificat mai multe variatii genetice asociate cu calendarul aparitiei primului dinte si numarul lor la varsta de un an.
Primul dinte si afectiunile care apar mai tarziu, in viata
In acest studiu au fost studiati peste 6000 de persoane, urmarite de epidemiologi inca din perioada de sarcina a mamelor lor, iar in primul lor dinte au fost identificate genele cunoscute pentru rolul lor in formarea, cresterea si dezvoltarea organelor, sau in aparitia cancerului. Acest lucru sugereaza ca studiul aparitiei dintilor, precum si al altor aspecte legate de copilarie poate avea implicatii considerabile.
Asa cum autorii studiului au explicat, descoperirile de determinanti genetici si de mediu ale dezvoltarii umane ne vor ajuta sa intelegem aparitia si dezvolatarea multor afectiuni care apar mai tarziu, in viata. Speram, de asemenea, ca aceste descoperiri vor spori cunostintele despre motivul pentru care cresterea fatului pare a fi un factor important in dezvoltarea multor boli cronice.
Cand apare primul dinte
Primul dinte al bebelusului tau nu isi va face aparitia pana in luna a treia sau a patra de viata. Daca totusi primul dinte isi faca aparitia inainte de luna a treia, acest lucru este considerat ca fiind eruptie devreme. Daca primul dinte nu apare bebelusului pana la 13 luni, atunci se considera eruptie intarziata. In majoritatea cazurilor, eruptia intarziata nu este considerata ca fiind ingrijoratoare.
In timp de eruptia intarziata a primului dinte poate fi cauzata de un numar de factori, de cele mai multe ori, nu exista o cauza identificabila si exista cazuri in care primul dinte apare in jurul varstei de 18 luni.
Eruptia intarziata are in primul rand o cauza ereditara. De cele mai multe ori, eruptia intarziata este des intalnita in familie si poate fi mostenita atat de la mama cat si de la tata. Daca tu, ca parinte nu iti amintesti cand ti-a aparut primul dinte :) ii poti intreba pe parintii sau socrii tai ca sa ai o idee despre cand va apare primul dintuc al copilului tau.
În alte cazuri insa, o întârziere a dinților poate fi un simptom al altor probleme de sănătate. Bebelușii care s-au născut prematur sau au avut o greutate redusă la naștere își pot întârzia dinții și pot avea și defecte ale smalțului. Unele afecțiuni genetice, cum ar fi amelogeneza imperfectă și odontodisplazia regională, pot provoca erupția dinților târziu și formarea slabă.
Întârzierea erupției dentare poate fi, de asemenea, un simptom al malnutriției și al unui deficit de vitamine sau minerale, în special calciu și vitamina D. Poate fi asociată, de asemenea, cu sindromul Down sau cu tiroida hipoactivă. Hipotiroidismul poate provoca alte simptome, cum ar fi slăbiciune, oboseală, dureri de cap și rigiditate articulară. Bebelușul poate întâmpina întârzieri în mers și vorbit și poate fi supraponderal.
► Citeste detalii despre varsta la care apar dintii bebelusului aici Dintii de lapte ai bebelusului: cand apar, simptome si ce e de facut
Ghid complet de ingrijire dentara din primul an de viata al copilului
Educatia copiilor este responsabilitatea noastra ca parinti. Iar deprinderea unor obiceiuri sanatoase nu poate fi invatata de catre cei mici decat de la noi. De aceea, una dintre preocuparile permanente ale mamelor trebuie sa fie mentinerea igienei dentare corecte a copilului citeste in continuare aici >
Despre primul dintisor mai cititi:
Imi cresc dintisorii, mami ajuta-ma
Despre cresterea dintisorilor
Dintii de lapte ai bebelusului: cand apar, simptome si ce e de facut
Cabinet stomatologic pentru copii
Intrebari si raspunsuri despre problemele de stomatologie ale copiilor. Medici stomatologi raspund intrebarilor parintilor.
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII