După nașterea bebelușului, mamele se izbesc dureros de aceste 4 mituri – și este bine să le cunoști pentru a-ți proteja sănătatea mentală

Dupa nasterea bebelusului mamele se izbesc dureros de aceste 4 mituri - si este bine sa le cunosti pentru a-ti proteja sanatatea mentala

După nașterea bebelușului, mamele se izbesc dureros de aceste 4 mituri – și este bine să le cunoști pentru a-ți proteja sănătatea mentală

De-a lungul Odiseei Sarcinii, viitoarea mami visează cu ardoare momentul magic in care isi va tine bebelusul in brate. La acea zi frumoasă care pare inconjurata de nori roz de fericire... Dupa naștere insa, norisorul cel roz incepe sa se dizolve. Alăptarea, noptile nedormite, colicii și plansul bebelusului ... sunt lucruri atat de reale care o aduc brusc cu picioarele pe pămant. Si totusi, și in aceasta perioadă groaznic de terestră... exista mituri care se desumfla ca niște baloane.

→ Iată, cu simpatie și intelegere, despre miturile cu care te intalnești dupa nașterea copilului tău, dragă mami. ❣️

- despre 4 mituri de care se izbeste fiecare mamica dupa nasterea bebelusului, veti citi:
Primele dezamagiri ale unei proaspete mamici
Maternitatea este Instinctiva.
Instinctul matern apare in secunda nasterii bebelusului
Bebelusul Perfect
Mama Perfecta
Sfaturi pentru primele saptamani dupa nastere
Sanatatea tinerei mame dupa nastere
Dezvoltarea bebelusului in primul an de viata
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

De-a lungul Odiseei Sarcinii, viitoarea mamica viseaza cu ardoare momentul magic in care isi va tine bebelusul in brate. La acea zi frumoasa care pare inconjurata de nori roz de fericire... Dupa nastere insa, norisorul cel roz incepe sa se dizolve...

Primele mici dezamagiri ale unei proaspete mamici

Buna mamico. Esti bulversata? Ei bine, cu cit ai idealizat mai mult maternitatea, cu atit ai sanse sa fii dezamagita, deziluzionata sau descurajata atunci cand trebuie sa faci fata realitatii de zi cu zi legate de meseria de mamica 24 ore din 24.

Iata patru mituri comune legate de maternitate:

Mitul 1:  Maternitatea este Instinctiva

Femeile care devin mame pentru prima oara cred deseori ca trebuie sa stie in mod automat cum sa aiba grija de bebelus. Adevarul este ca, de fapt, noile mamici trebuie sa invete cum sa-si ingrijeasca copilul tot asa acum invata sa deprinda orice alt lucru in viata.

E nevoie de timp si rabdare. E foarte OK sa afli de pe forumul Desprecopii.com (la sectiunea Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori) cum se schimba copilul, cum se alapteaza, despre colici sau febra bebelusului ...sa isi impartaseasca impresii cu alte mamici experimentate. Nimeni nu se naste invatat iar bebelusul nu vine cu instructiuni de folosire. Increderea unei mamici creste pe masura ce bebelusul creste ... zi de zi :)

  Cititi:  TEST: Ce fel de mama esti?

Mitul 2. Instinctul matern apare in secunda nasterii bebelusului

Tinerele mamici pot de asemenea sa aiba impresia ca nu poseda instinct matern - acel instinct special care au crezut ca se va naste odata cu bebelusul Si totusi el intarzie :).Dar si asta e foarte normal. 

De fapt, unele tinere mamici simt foarte putin pentru bebelusii lor la inceput. Dragostea de mama, ca si priceperea noii mame, nu sunt automate. Stabilirea unei legaturi poate dura zile sau chiar saptamini. Atunci cind aceste sentimente materne, de protectie, caldura si incantare incep sa se manifeste, ele trebuie mentinute, stimulate si dezvoltate.
 Cititi: 
Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Ad-Extra3:

Mitul 3: Bebelusul Perfect

Multe mamici proaspete au o imaginatie (prea) bogata si vise despre cum arata noul lor nascut. Cind bebelusul vine pe lume, mamicile trebuie sa realizeze ca s-ar putea ca el sa nu fie cel pe care l-au visat. In plus, noii nascuti au personalitati distincte chiar din momentul nasterii. Unii bebelusi sunt pur si simplu mai usor de ingrijit. Altii sunt agitati, si nu pot fi usor alinati si consolati. Apoi, adaptarea dupa bebelus poate fi dificila si pretentioasa si poate amplifica sentimentele de indecvare si depresie.

mama de bebelus

Mitul 4: Mama Perfecta

In plus, fata de mitul bebelusului perfect, unele femei sunt impovarate de notiunea de mama perfecta. Pentru multe femei, lupta pentru perfectiune este un scop de neatins si distructiv. Daca o mama crede ca nu traieste la inaltimea acestui ideal, indiferent ca este al ei, al prietenilor sau parintilor, atunci ea poate sa sufere din cauza sentimentelor de inadecvare si esec.
 Cititi:  Scrisoare pentru toate mamicile care nu sunt perfecte

In realitate, nici o mamica nu este perfecta. Nu este adevarat ca fiecare femeie poate sa le aiba pe toate. Multe femei pot gasi faptul de a jongla cu responsabilitatile pentru noul bebelus, cele legate de casa, ceilalti copii, cu cele legate de slujba sau cariera ca necesitind un foarte mare efort. Numai in reclamele proaste TV exista mamici perfecte.

Sfaturi pentru primele saptamani dupa nastere ...

Daca va simtiti descurajate in saptamana urmatoare nasterii, exista citeva lucruri pe care le puteti face pentru a avea grija de dvs si de bebelusul dvs de-a lungul acestei perioade vulnerabile.

In primul rind, odihna este foarte importanta . Nu incercati sa le faceti pe toate. Cereti ajutor familiei si prietenilor, mai ales in cazul in care aveti si alti copii. Incercati sa dormiti putin atunci cind bebelusul doarme. Daca este posibil, cereti partenerului dvs sa hraneasca bebelusul noaptea cu biberonul.

Este important sa faceti un dus si sa va imbracati frumos in fiecare zi, sa aveti o grija speciala de dvs . Este de asemenea important sa iesiti un pic din casa in fiecare zi. Gasiti o persoana care sa stea cu copilul sau luati bebelusul cu dvs. Mergeti la plimbare, intalniti-va cu o prietena, schimbati impresii cu alte mamici pe forumul Scutecelor. Si asigurati-va ca petreceti ceva timp si cu partenerul. Deseori, numai faptul de a discuta despre aceste lucruri cu cineva in care aveti incredere poate sa va asigure alinarea.

Starea de proasta dispozitie care nu dispare dupa citeva zile poate fi un semn al unei stari depressive mult mai serioase . Daca sentimentele dvs nu scad in intensitate dupa citeva zile si incep sa interfereze cu buna dvs functionare, luati legatura cu medical dvs. Nu are nici un sens sa suferiti atunci cind ajutorul este disponibil. Spuneti-i doctorului dvs despre sentimentele pe care le incercati, inclusive despre temerile pe care eventual le puteti avea in legatura cu faptul de a va neglija sau rani bebelusul.

Medicul dvs poate sa va recomande unui consilier specializat in tratarea starilor depressive (psihiatru, sora psihiatrica specializata, sau lucrator social). Acesti profesionisti vor incerca sa furnizeze suportul emotional de-a lungul acestei perioade dificile, va vor ajuta sa va gasiti drumul in amalgamul de sentimente de confuzie si durere, si sa faceti schimbari in viata dvs.

Citeodata, alaturi de consiliere este necesara si prescrierea medicatiei corespunzatoare. Daca va alaptati bebelusul, vorbiti cu medical dvs in legatura cu orice efecte secundare ale medicatiei. In unele cazuri severe de stare depresiva sau psihoza, femeia trebuie spitalizata pina cind poate sa poarte de grija atit ei cit si bebelusului in mod normal. Totul despre alaptare aici.

Pentru femeile cu stare depresiva postpartum, scopurile realiste si suportul emotional sint elemente critice pentru o recuperare completa. In timpul acestor saptamini si luni dificile, va trebui sa invatati cum sa aveti grija de dvs si famlia dvs. Micile lucruri de zi cu zi pot face o mare diferenta,  ca de exemplu, sa alocati timp pentru dvs, sa iesiti din casa, sa va intilniti cu familia si prietenii, sa faceti ce este necesar si sa lasati restul deoparte.  Cititi: Starea depresiva postpartum

Tine minte: tot ce ti se intampla este normal

Multe dintre noile mamici au perioade de tristete, teama, suparare si neliniste dupa nastere. Este important sa va amintiti ca aceste sentimente sint destul de obisnuite. Asta nu inseamna ca sinteti un esec ca femeie sau ca mama, sau ca sinteti bolnava mintal. Inseamna ca dvs si corpul dvs se adapteaza la acele multe schimbari care urmeaza nasterii unui copil.

Acum faci parte dintr-un club mondial, clubul mamicilor

In afara de faptul ca ai avansat de la Odiseea Sarciniila Primele 365 zile..., dintr-o data, ai o multime de prieteni pe care nu ii stiai. Strainii pe strada iti zambesc cand te vad cu caruciorul, femeile iti dau atentie si tie si mogaldetei din carucior... Alte mame va invita la petreceri de copii. Seful te intreaba cum a fost la vaccinul bebelusului. Iar pagina default a browserului devine forumul mamicilor inteligente de pe Desprecopii.com. Clubul in care ati intrat este cel al parintilor si are o multime de mebri. Bine ai venit!

  Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta  

Despre dezvoltarea bebelusului in primul an de viata, cititi

Dinții de lapte ai bebelușului: când apar, simptome și ce e de făcut 🦷 - infografic

Dinții de lapte ai bebelușului: când apar, simptome și ce e de făcut 🦷 - infografic

Primii dinți ai bebelușului încep să se formeze foarte devreme, chiar în timpul sarcinii. Prin urmare, îngrijirea dinților copilului începe mult…

Primele 12 luni ale bebelușului: GHID PE LUNI

Primele 12 luni ale bebelușului: GHID PE LUNI

Primele 12 luni din viața bebelușului tău sunt luni speciale pe care tu, ca mămică, nu le vei uita niciodată.Pe parcursul celor 12 luni, adica de la ziua in care ai…

Cum crește bebelușul in fiecare zi, din prima zi pană la 12 luni - etape și indicatori

Cum crește bebelușul in fiecare zi, din prima zi pană la 12 luni - etape și indicatori

Cum creste bebelusul si cat de repede ? - se intreaba mamicile pe forumul Desprecopii? Cand ai un bebelus nou nascut in brate, nu poti sa crezi cat e de mic. La cei 50-55 de centimetri ai sai -…

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII