Este soia este o alegere mai sigura decat carnea?
-
Scandalul carnii de cal - a cam zgaltait pofta europenilor pentru produse din carne procesata. Pentru cei care erau aproape hotariti sa renunte la carne, aceste revelatii neplacute au fost ultima picatura. O astfel de stire care dovedeste cata bataie de joc la adresa concumatorului fac producatorii si comerciantii .. a fost de ajuns pentru a-i determina pe unii sa devena vegetarieni. Dar este soia o alegere mai buna decat carnea?
Ce ingredient imita cel mai bine carnea?
Soia a fost promovata ca fiind un produs alimentar sanatos...
Virtutile legate de consumul de soia - rapid contestate
Ce contine soia?
Impactul consumului de proteine din soia moderna
Un alt pericol - solventul chimic hexan
Alimentele din soia fermentata in mod traditional este mai sanatoasa
Scandalul carnii de cal ne-a afectat apetitul pentru produsele din carne procesata
Pentru cei care erau aproape hotariti sa renunte, aceste revelatii neplacute au fost ultima picatura. Este de ajuns pentru a-i determina pe unii sa devina vegetarieni. Aceasta este o veste mare pentru vanzarile de alimente vegetariene in general si produsele care imita carnea, in mod special. Puteti cumpara o gama larga de "inlocuitori" de carne, de la "pepperoni", "friptura de miel" si "curcan fara carne", "friptura de peste", "pate", "pate de rata" si "carne tocata". In urma scandalului carnii de cal, vanzarile de produse vegetariene au crescut foarte mult: cu 17% la burgerul vegetal si cu 50% la asa numita "friptura de vita".
Ce ingredient imita cel mai bine carnea?
Principalul ingredient din produsele care imita carnea este un soi modern de soia, folosit pentru prima data in industria alimentara in 1959. Etichetate drept proteine vegetale, proteinele din soia sunt faina procesata din soia denumita "izolata" sau "concentrata". Utilizarea acestor ingrediente din soia nu se limiteaza doar la produsele care inlocuiesc carnea. Chiar daca nu sunteti o persoana care doreste sa evite carnea, mancati aproape sigur soia in numeroase produse, cum ar fi branza tartinabila, frisca non lactata, batoane proteice si inghetata.
Studiati eticheta unui burger de vita de exemplu, si veti descoperi adesea ca poate contine proteine isolate de soia - un material ieftin de umplutura a carnii tocate.
Soia a fost promovata ca fiind un produs alimentar sanatos...
Soia este cultivata in intreaga lume, iar cele mai mari livrari provin din SUA si Brazilia. Odata extras uleiul, solidele ramase sunt prelucrate pentru a obtine proteine pure.
Pana in anii '80, proteinele din soia au fost vazute doar ca un produs secundar al industriei de ulei din soia, dar apoi companiile de soia din SUA s-au pus de acord sa isi faca afacerile mai profitabile, promovand-o ca fiind un produs alimentar sanatos. Ei au sustinut ca un consum crescut de soia duce la intarirea oaselor, contribuie la imbunatatirea simptomelor de menopauza (bufeuri si transpiratii nocturne), si scade probabilitatea dezvoltarii cancerului de san, de colon si de prostata. Aceste afirmatii s-au bazat in mare parte pe cercetari sponsorizate de companiile de soia si pe studii epidemiologice care arata asocieri intre lucruri.
De exemplu, deoarece procentele de boli de inima sunt mai scazute in majoritatea tarilor din Asia decat in cele occidentale, companiile de soia au sustinut ca acest lucru se datoreaza faptului ca cei din Asia consuma mai multa soia.
Virtutile legate de consumul de soia - rapid contestate
Soia a fost comercializata ca un aliment minune, remediu oferit de Orient pentru problemele de sanatate ale Occidentului. Cu toate acestea, virtutile legate de consumului de soia au fost foarte repede contestate de catre cercetatori.
In 2006 de exemplu, Asociatia Americana a Inimii a demitizat afirmatiile precum ca soia ar contribui la pastrarea unei inimi sanatoase, concluzionand ca soia nu reduce bufeurile la femei si ca nu ajuta la prevenirea cancerului. Un studiu de la Clinica de Infertilitate Massachusetts din 2008, in care subiectii au fost rugati sa consume diverse produse de soia, inclusiv tofu, burgeri vegetarieni, lapte de soia si shake-uri de proteine, a constatat ca un aport mai mare de alimente din soia este asociat cu o concentratie mai mica de sperma. Nu se cunoaste inca impactul asupra sanatatii pe termen lung, dar exista motive sa fim precauti.
Ce contine soia?
Boabele de soia contin toxine care apar in mod natural. Acestea includ acidul fitic, care reduce capacitatea noastra de a absorbi mineralele esentiale, cum ar fi fierul si zincul, si prin urmare, ar putea provoca deficiente minerale, si inhibitori de tripsina, care afecteaza capacitatea organismului de a digera proteine. Aceste toxine pot fi gasite, deasemenea, si in naut sau grau, dar nivelul este mai scazut. Prin prelucrare, aceste toxine sunt reduse in mod substantial, sau chiar eliminate, dar pot totusi ramane urme. Soia contine de asemenea, isoflavone - compusi de plante puternice care imita hormonul feminin, estrogenul.
In 2011, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a respins afirmatia facuta de cei din industria alimentelor cu soia, conform careia isoflavonele ar ajuta la cresterea parului, ar diminua simptomele menopauzei, ar mentine inima sanatoasa si ar proteja celulele impotriva daunelor oxidantilor. Acesta a concluzionat cu mentiunea ca o cauza-efect intre consumul de soia si beneficiile pentru sanatate nu a fost inca stabilita.
Impactul consumului de proteine din soia moderna
Intre timp, au existat sugestii ca departe de a avea un rol protector, un consum mare de proteine din soia poate fi daunator, din cauza efectului sau asupra hormonilor.
In 2003, Comitetul Guvernamental pentru Toxicitate a identificat trei grupuri supuse unui potential risc in urma consumului mare de soia: bebelusii hraniti cu lapte praf pe baza de soia, persoanele cu o tiroida sub-activa si femeile diagnosticate cu cancer la san. Mai mult decat atat, insusi procesul de fabricare a acestor proteine ridica ingrijorari. In timp ce unele alimente din soia sunt prelucrate usor (tofu, miso, laptele din soia si iaurtul) proteinele pure din soia pe care le gasim in carnatii vegetarieni sau branza vegetariana, sunt de obicei extrase prin spalarea fainii in acid, in rezervoare de aluminiu. Aluminiul, nociv pentru creier si sistemul nervos, se poate infiltra in produs.
Un alt pericol - solventul chimic hexan
O alta potentiala ingrijorare o reprezinta solventul chimic hexan (componenta a adezivilor si a cimentului) folosit pentru extragerea uleiului din boabele de soia. Se stie deja ca acest compus chimic otraveste sistemul nervos uman. Prin expunere repetata, oamenii pot dezvolta probleme neurologice similare cu cele aparute in urma contactului cu solventii agresivi.
Industria de soia pretinde ca produsul finit poate contine doar reziduuri de hexan. Prin procesul de prelucrare, se elibereaza, de altfel, acidul glutamic din soia, o substanta care poate declansa reactii alergice.
Soia este pe lista celor 8 alergeni comuni alimentari, sustin cei de la Administratia Alimentelor si Medicamentelor
O alta problema a multor produse din soia, nu este soia insasi, ci ceea ce se adauga la aceasta. Deoarece soia este de o culoare stearsa, inodora si aproape fara gust, multi producatori apeleaza la indulcitori artificiali, arome, sare si coloranti pentru a-si face produsele mai atragatoare.
Deci, ironia este ca, in incercarea de a evita carnea, vegetarienii pot cumpara produse cu mai multi aditivi si ingrediente industrializate care se gasesc in carnea ieftina, prelucrata.
Alimentele din soia fermentata in mod traditional este mai sanatoasa
Dar poate soia fi atat de daunatoare, desi populatiile asiatice o mananca de secole intregi fara nicio problema, cel putin, aparent? Este adevarat ca ingrediente populare, cum ar fi sosul de soia si miso sunt elemente fundamentale in bucataria orientala. Dar soia din aceste produse, atunci cand sunt elaborate prin metode traditionale, este fermentata, folosind metode vechi, onorate de timp. Acestea implica inmuierea boabelor, adaugarea de bacterii naturale, pentru a incuraja fermentarea si un proces de imbatranire de lunga durata. Toate acestea ajuta la neutralizarea toxinelor din fasole.
Deci, in mod traditional, alimentele din soia fermentata, sunt diferite de proteinele din soia moderne produse prin metode chimice fast-track.
Culturile asiatice includ soia in dieta lor intr-un mod diferit fata de cele din Occident. Oameni din Asia nu beau litri de lapte de soia in fiecare zi ca noi (ganditi-va numai la cate cafele cu lapte de soia comanda oamenii in cafenele!). Nici nu se bazeaza pe soia ca sursa principala de proteine.
In China, un fel de mancare de legume ce contine o cantitate mica de tofu ar fi doar un element intr-o masa de carne sau peste, si o multime de legume.
Suntem departe de a intelege pe deplin impactul consumului de proteine din soia moderna. Ca acest ingredient a fost in dieta noastra pentru doar trei decenii, nu garanteaza utilizarea lui in conditii de siguranta. Dar, in asteptarea unui raspuns, prudenta in consumul acestui aliment este lucrul cel mai bun.
Pentru ca trebuie sa devii un cumparator informat, mai citeste si:
Tot ce ati vrut sa stiti despre uleiul de masline si nu ati indraznit sa intrebati
5 calitati ale iaurtului de care trebuie sa stii
7 Alimente pe care inima ta le uraste
6 moduri de a conserva rosiile pentru iarna
Cele mai bune retete de paine de casa
Rolul alimentatiei in controlul hipertensiunii arteriale
15 alimente bogate in acid folic
Lupta impotriva gripei cu supa Dracula
Va recomandam sa mai cititi si urmatoarele:
Comunitate, grup de support
La bucatarie
Ce gatim astazi? Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Trebuie sa va impartasesc noua reteta de prajitura. Bucatarii si bucataresele au cuvantul!
autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013
referinte: The Telegraph.co,uk
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII