Cum si de ce am inceput sa sarbatorim si noi Halloween-ul desi initial nu imi placea - confesiuni de mama
Inițial, nu eram fanul sărbătorii de Halloween, dar acum am ajuns să iubesc această ocazie care ne aduce bucurie și ne reconectează cu copilăria. Halloween-ul este o sărbătoare minunată pentru a vedea copiii fericiți, stimulându-le imaginația cu povești, costume și scenarii pline de fantezie.
Află mai multe despre Halloween, despre delicioasele dulciuri, despre decorurile spectaculoase și despre petrecerile tematice. Descoperă și istoria fascinantă a Halloween-ului, învățând despre originile și evoluția acestei sărbători pline de mister.
Halloween si primele impresii
Halloween si dulciurile
Decoratiuni de Halloween
Integrata deplin in sarbatorile de Halloween
Petrecere de Halloween
Istoria Halloween
Despre meseria de parinte
Forumurile parintilor inteligenti
Halloween si primele impresii
Trebuie să recunosc că am fost mult timp mai sceptică decât un detectiv la auzul acestei sărbători. Halloween: o chestie cu vampiri, dovleci și schelete, importată de la americani, cu un strop de consumerism pe deasupra.
Vecinul meu olandez, deși copiii lui sunt mari și au plecat de acasă, își decorează cu fervoare intrarea în casă de fiecare Halloween. Dovleci, plase de păianjen imense pe ferestre, vrăjitoare care zboară pe mături... Mă gândeam: „Ei na, atâta tam-tam pentru ce? O altă sărbătoare adusă de la americani... nu ne ajunge Valentine’s Day?”
La început, mă uitam cu răceală și iritare de pe geam. Copiii nu băteau la ușa noastră. Dar, apoi, mi-am dat seama cât de mult îmi pare rău că nu au venit și la noi. Observând entuziasmul cu care băteau copiii la ușa vecinului doar pentru un pumn de bomboane, mi-am zis în sinea mea: „Auzi la ei, vor bomboane!”
Copilul meu era încă micuț, la 1-2 ani, și nu era interesat de astfel de subiecte. Dar pe măsură ce Andrei a crescut, a crescut și entuziasmul meu pentru Halloween. La început timid, și apoi... bum, a explodat entuziasmul meu pentru fantome și făpturi nocturne!
Halloween si dulciurile
Când am văzut că vecinii pun lumânări în geam de Halloween, am decis să pun și eu două lumânări într-un pahar de sticlă... și uite așa, în acel an, niște copii din vecini au bătut la ușă să ceară dulciuri. Pfff... ups, n-aveam dulciuri anul acela... dar le-am dat un pumn de monede. Au fost peste măsură de fericiți și au plecat veseli numărând banii.
Apoi, anul următor, am făcut un upgrade serios: am cumpărat trei pungi de dulciuri - tot felul de jeleuri colorate și mini-ciocolăți, pe care le-am așezat într-un borcan mare, gata de asaltul copiilor. Când au venit, le-am dat dulciuri în cantități impresionante... cred că eram singura mamă care le dădea atât de multe dulciuri. Au plecat super fericiți, strigând celorlalți care așteptau: „Wow, ce multe dulciuri ne-a dat...”
Eram fericită că au bătut și la ușa noastră. În sfârșit, intrasem în circuitul Halloween-ului.
Decoratiuni de Halloween
Apoi, anul următor, am decis să mă implic și mai serios în joc... Am achiziționat un bostan imens, deși prețurile sunt pe măsură în această perioadă! Am așezat o vrăjitoare cu mătură la ușă și am decorat geamurile cu păianjeni. Eram deja mai extrovertită decât vecinul meu olandez, care a observat că are acum un rival serios de Halloween. Se poate spune, așadar, că am adoptat și noi cu entuziasm spiritul Halloween-ului.
Ad-Extra3:
Integrata deplin in sarbatorile de Halloween
Apoi, într-un an, Andrei mi-a spus: „Mama, în seara asta trebuie să vii și tu cu celelalte mămici pentru că ne-am organizat astfel: trebuie să ne deghizăm în vrăjitori. Ne întâlnim cu toți prietenii de pe stradă și apoi mergem pe la casele vecinilor.” Hei, aveam și eu un rol acum! Așa că mi-am pus și eu o pălărie de vrăjitor, mi-am cumpărat un felinar cu o lumânărică verde în el și am umblat și eu de nebună pe străzi... cu un grup de mame, stând la pândă după colț (pentru că nu aveam voie să ne stingherim copiii), să vedem la ce case sună copiii și cum sunt primiți... Și, bineînțeles, să-i protejăm de eventualele alte vrăjitoare. Cartierul devenise o nebunie: hoarde de copii și mame cu felinare umblau pe străzi, râsete și voie bună generală.
De atunci, am așteptat cu și mai mult entuziasm această sărbătoare cu strigoi, bostani și vrăjitoare, pentru că am realizat că aduce multă bucurie nu doar copiilor, ci și părinților. Pentru că, într-un fel, eram și noi în mintea lor. Iar anul acesta am dat iama în magazine pentru decorațiuni de tot felul: am pregătit păianjeni care se agață de tavan, am cumpărat dovleci, am luat dulciuri și chiar o vrăjitoare care pare să vrea să zboare de pe mătură. Să fie acolo, pentru atmosferă!
Citeste: Cum decoram dovlecii de Halloween
Petrecere de Halloween
Acum, Andrei are 13 ani și nu mai aleargă după dulciuri, căci se consideră... mare. Dar asta nu înseamnă că a renunțat la sărbătorirea Halloween-ului. Ba chiar, prima petrecere pe care o organizează acasă este un Halloween Party tematic, cu costume. Vor veni cei mai buni prieteni, colegi, atât băieți cât și fete. Wow, un party adevărat! Se vor uita la filme de groază, precum Scary Movie. Le voi pregăti muffins cu topping „de sânge”, degete „tăiate” și tot felul de dulciuri tematice. Eu, ca de obicei, voi fi îmbrăcată în vrăjitoare, iar soțul meu, cum altfel, se va deghiza în înțeleptul Gandalf.
Deci, am ajuns să colaborez cu Halloween-ul. Nu contează că e o sărbătoare importată. După cum spune o mămică de la Desprecopii: o sărbătoare fericită în plus nu strică niciodată.
Istoria Halloween
Desi a ajuns mai mult comerciala, in America a fost adusa de irlandezii emigrati din cauza foametei. Este una din sarbatorile pagane care a ramas, ca si Sanzienele la noi, care sunt chiar trecute in calendar, desi laolalta cu nasterea Sf.Ioan.
Pentru celti, era sarbatoarea cand se incheia vara, soarele, lumina, recoltele, si sosea intunericul, frigul si iarna - asociate cu moartea. La 1 noiembrie, se credea ca umbla stafiile, sufletele celor morti, si druizii le foloseau pentru a prevesti anul ce urma sa vina.
Dar pentru ca ele sa nu ramana ratacite in lumea celor vii, se aprindeau focuri (aici, in Irlanda inca se mai aprind, deja se aduna cauciucuri si lemne pentru ''bonfires'') ca sa le ghideze inapoi spre intunericul din care vin.
Cand au venit romanii peste celti, au suprapus sarbatoarea lor a mortilor cu cea a Samhain-ului, iar mai apoi crestinismul a suprapus din nou sarbatoarea tuturor mortilor peste cele doua. Sunt totusi origini comune, si cred ca asta este de retinut. In invatamantul Waldorf, in antroposofie, exista aceeasi serbare, in care copiii fac lampioane si canta "mama pamant, deschide-te"...
Dar obiceiurile au ramas, oamenii dadeau de pomana si adultii (inainte sa apara obiceiul la copii) veneau si cereau mancare pentru festivitati. De unde si trick or treat-ul de azi.
Iar dovleacul isi are originea tot dintr-o credinta celta, in care un om, Jack, care din cauza faptelor sale rele a fost alungat din Rai, dar si din Iad, asa ca a ramas haihui intre cele doua lumi, cu un nap si niste carbuni. Asa ca a sculptat napul (devenit acum dovleac) si a aprins carbuni in el, de unde si obiceiul cu lumanarea din dovleac.
Eu cred ca, fie ca o sarbatorim fie ca nu, ramane o sarbatoare interesanta si foarte mistica, si e de apreciat ca a ramas printre noi pana in zilele noastre. (multumesc lui Ziki de pe Desprecopii, pentru informatii) - cititi mai multe despre istoria Halloween si cum o sarbatoresc parintii aici,
Sa aveti un Halloween fericit !
13 Retete inspaimantator de usoare, pentru Halloween
Halloween-ul este sarbatorit pe data de 31 octombrie. Termenul Halloween reprezinta o varianta scotiana a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adica noaptea de dinainte de „All Hallows”.
Se crede ca multe traditii de Halloween au provenit de la festivalurile de recoltare celtice care pot avea radacini pagane, in special festivalul scotian Samhain, si ca acest festival a fost crestinat ca Halloween. Unii profesori universitari, cu toate acestea, sustin punctul de vedere ca Halloween-ul a inceput in mod independent, ca o sarbatoare exclusiv crestina.
In orice caz, pentru placerea copiilor (dar si a noastra...) iata 13 Retete inspaimantator de usoare, pentru Halloween
Despre meseria de parinte:
10 lucruri de care mamele nu ar trebui sa se simta vinovate
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Confesiunile unei mame: Daca ai un singur copil ...
Nu vreau sa fiu un parinte perfect!
Obiceiuri de mamica
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Sindromul Femeii Frumoase... pentru mamicile care vor sa isi faca copilul fotomodel
autor: redactor Mirela Popescu Zoita - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII