Epiziotomia: ce este, de ce se efectuează și cum se îngrijește pentru o vindecare optimă - 8 sfaturi de la medicul ginecolog

Epiziotomia: ce este, de ce se efectueaza si cum se ingrijeste pentru o vindecare optima - 8 sfaturi de la medicul ginecolog

Epiziotomia: ce este, de ce se efectuează și cum se îngrijește pentru o vindecare optimă - 8 sfaturi de la medicul ginecolog

Epiziotomia este o incizie a perineului, de câțiva centimetri, efectuată de sus în jos și, în general, pe partea dreaptă a vulvei. Această tăietură se face în timpul procesului nașterii.

Epiziotomia este puțin sau chiar deloc dureroasă, datorită utilizării anesteziei epidurale care explică absența durerii. În cazul unei nașteri „naturale” (fără anestezie epidurală), se efectuează o mică anestezie locală care elimină orice durere în timpul inciziei. După naștere, medicul coase locul epiziotomiei, bineînțeles după ce s-a administrat anestezia locală.

Iată care este rolul epiziotomiei la naștere, de ce se efectuează și cum se îngrijește pentru o vindecare optimă - 8 sfaturi de la medicul ginecolog

Epiziotomia: ce este, de ce se face si ce trebuie sa stii

Ce este epiziotomia?
De ce se face epiziotomia?
Epiziotomia se face in mod regulat in timpul nasterii?
Este dureroasa epiziotomia?
Epiziotomia lasa urme?
In cat timp se vindeca epiziotomia?
E nevoie de ingrijire speciala dupa epiziotomie?
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Despre nastere merita citit si
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau in primul an de viata - saptamana de saptamana

Ce este epiziotomia?

Epiziotomia este o incizie a perineului, de citiva centimetri, facuta de sus in jos si, in general, pe partea dreapta a vulvei. Aceasta taietura se face in timpul procesului nasterii.

Epiziotomia la nastere

De ce se face epiziotomia?

Medicii prefera epiziotomia pentru ca este mai usor de vindecat decat o ruptura provocata de trecerea bebelusului prin canalul vaginal. Asadar, epiziotomia ajuta la venirea pe lume a bebelusului si evita rupturile, ale caror consecinte nu sunt controlabile.

Ad-Extra3:

Epiziotomia se face in mod regulat in timpul nasterii?

Nu este vorba, in nici un caz, de un gest sistematic sau programat. Ea nu se face la toate femeile care nasc. Epiziotomia se face, in general, atunci cind exista pericolul rupturilor. Prin urmare, echipa care supravegheaza nasterea apreciaza daca aceasta interventie trebuie facuta.

Este dureroasa epiziotomia?

Epiziotomia este putin sau chiar deloc dureroasa. Practic, intrebuintarea anesteziei epidurale explica absenta durerii. In cazul unei nasteri naturale (fara anestezie epidurala) – se efectueaza o mica anestezie locala care inlatura orice durere in timpul inciziei. Dupa nastere, medical coase locul epiziotomiei, bineinteles dupa ce s-a facut anestezia locala.

Epiziotomia lasa urme?

O epiziotomie care nu s-a vindecat bine sau care nu a fost correct cusuta poate lasa cicatrici mai mult sau mai putin dureroase sau poate ingreuna raporturile sexuale. Problema se poate rezolva pe cale chirurgicala prin resuturarea inciziei.

In cat timp se vindeca epiziotomia?

Vindecarea  epiziotomiei depinde, in mare parte, de atentia cu care s-a facut cusatura. In general efectuarea cusatorii dupa nastere dureaza intre 10 si 20 de minute.

In spitalele moderne romanesti si cele vestice cusatura se efecteaza cu ata speciala care se absoarbe astfel incit firele nu mai trebuiesc scoase.

E nevoie de ingrijire speciala dupa epiziotomie? Cum evitam infectiile - 8 sfaturi de la medicului ginecolog

Igienă adecvată: Este important să menții zona curată. Spală zilnic zona perineului cu apă călduță și un săpun blând. Poți folosi un duș portabil sau un bideu pentru a te clăti după fiecare utilizare a toaletei.

Uscare corectă: După spălare, usucă zona prin tamponare ușoară cu un prosop curat sau lasă să se usuce la aer pentru a evita iritația.

Utilizarea compreselor reci: Pentru a reduce umflăturile și a ameliora durerea, aplică comprese reci pe zona afectată. Poți folosi pachete de gheață învelite într-un prosop sau tampoane sanitare înghețate.

Medicație pentru durere: Medicul îți poate recomanda medicamente pentru durere, cum ar fi ibuprofenul, pentru a controla disconfortul. Dacă durerea este severă, consultă medicul pentru alte opțiuni.

Schimbă frecvent absorbantele igienice: Folosește absorbante igienice (nu tampoane interne) și schimbă-le frecvent pentru a preveni infecția.

Evită șederea prelungită: Stai cât mai mult posibil culcată sau într-o poziție confortabilă pentru a reduce presiunea pe zona epiziotomiei.

Evitarea activităților fizice intense:
Evită ridicarea greutăților și exercițiile fizice intense în primele săptămâni după naștere pentru a permite vindecarea corectă.

Verificarea semnelor de infecție: Urmărește semnele de infecție cum ar fi roșeața excesivă, căldură, umflătură, miros neplăcut sau scurgeri, și contactează medicul dacă apar aceste simptome.

Urmată cu atenție, această rutină de îngrijire poate facilita recuperarea și poate reduce riscul de complicații după o epiziotomie.

8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste

 Orice graviduta are sute de intrebari despre sarcina si nastere iar la majoritatea - gaseste raspuns pe site-ul lor preferat - Desprecopii. Dar mai sunt si o multime de intrebari care trebuiesc puse, la momentul potrivit, omului potrivit.

Cand vine vorba de nastere si travaliu, nu poti controla lucrurile pentru ca o serie de evenimente vin navala in acele momente insa cel mai bine este sa fii pregatita. Si asta deasupra emotiilor care te vor stapani -si pe tine, draga graviduto dar si pe viitorul tatic care va fi sub greutatea celor mai mari emotii din viata lui. Citeste 8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste.

 Despre nastere merita citit si:

Ameliorarea durerilor la nastere
11 informatii despre epiziotomie
Anestezia epidurala
Nasterea de urgenta acasa
Nasterea prin cezariana
Semne prevestitoare nasterii
Travaliul prematur
Nasterea vaginala (naturala) dupa o operatie cezariana
Fiti barbate fetelor!
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea pas cu pas
Revenirea la normalitate dupa o nastere
Travaliul de la A la Z
Refacerea dupa o nastere prin cezariana
Cezariana si legatura cu copilul

Ai grija de tine dupa nastere

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala. Pentru a fi pregatita, cititi neaparat Starea depresiva postpartum

autor: dr. Anamaria Lupu, pentru Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2024
 

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 21:

  1. Iulia
    Iuliatrimis la 17/12/2020

    Buna seara mamici...eu am doua nasteri pe cale naturala si abea 18 ani .Nu aveti de ce sa va speriati in privinta acestiu act mic "chirurgical " la prima nastere nu am stiut absolut nimic de acesta mica taietura...dar sincer in timpul nasterii am simtit si cand m-au taiat si cand m-au cusut si nu am simtit nici un fel de durere la a doua nastere exact la fel nu m-a durut absolut nimic in momentul in care m-au taiat si m-au cusut nu va speriati nu e nimic grav sau dureros curaj urmatoarelor mamici merita tot efortul facut de voi fata de micii ingerasi ce abea asteapta sa vina langa mamicile lor adica langa voi.Bafta si mult curaj.!!!

    Raspunde la acest comentariu
  2. Emanuela
    Emanuelatrimis la 4/12/2020

    Eu am născut acum 10 zile si nu prea as vrea sa va îndemn la operatiunea asta. M-au taiat ca pe porci.. si o cusatura mai groaznică ca si a mea nu am mai vazut sau auzit la altcineva.. dar asta probabil depinde si de doctorii cu care naÈ™ti.. eu am avut "norocul " sa am o doctorita foarte agresiva cand am ajuns la urgenÈ"ºe fiindca era 2 noaptea si am primit si injurii. Nu a fost destul ca nu mi-a facut nici o anestezie am simtit tot si sunt la a treia nastere si a fost mai grea decât restul. Asa sistem avem in Romania in loc sa aibă grija de tine in timpul naÈ™terii.. te fac in fel si chip.. ASTA-I ROMÃ"šNIA

    Raspunde la acest comentariu
  3. Iulia
    Iuliatrimis la 28/4/2018

    Buna seara mamici...eu am doua nasteri pe cale naturala si abea 18 ani . Nu aveti de ce sa va speriati in privinta acestiu act mic "chirurgical " la prima nastere nu am stiut absolut nimic de acesta mica taietura...dar sincer in timpul nasterii am simtit si cand m-au taiat si cand m-au cusut si nu am simtit nici un fel de durere la a doua nastere exact la fel nu m-a durut absolut nimic in momentul in care m-au taiat si m-au cusut nu va speriati nu e nimic grav sau dureros curaj urmatoarelor mamici merita tot efortul facut de voi fata de micii ingerasi ce abea asteapta sa vina langa mamicile lor adica langa voi. Bafta si mult curaj.!!!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Iulia
    Iuliatrimis la 28/4/2018

    Buna seara mamici...eu am doua nasteri pe cale naturala si abea 18 ani . Nu aveti de ce sa va speriati in privinta acestiu act mic "chirurgical " la prima nastere nu am stiut absolut nimic de acesta mica taietura...dar sincer in timpul nasterii am simtit si cand m-au taiat si cand m-au cusut si nu am simtit nici un fel de durere la a doua nastere exact la fel nu m-a durut absolut nimic in momentul in care m-au taiat si m-au cusut nu va speriati nu e nimic grav sau dureros curaj urmatoarelor mamici merita tot efortul facut de voi fata de micii ingerasi ce abea asteapta sa vina langa mamicile lor adica langa voi. Bafta si mult curaj.!!!

    Raspunde la acest comentariu
  5. simc
    simctrimis la 23/5/2016

    Eu zic sa mai cititi si sa va informati despre acest lucru. totul este pentru comoditatea doctorilor nicidecum pentru confortul sau beneficiul pacientei!!!! eu am ramas cu probleme mari de incontinenta si probleme de musculatura a perineului.

    Raspunde la acest comentariu
    • Daniela
      Danielatrimis la 1/2/2023

      Buna. Aveti dreptate. Dupa aceasta incizie este risc foarte mare ca la urmatoarele naşteri sa faceţi ruptura de Muşchii nivel 1-4 Eu am avut parte de aceasta incizie la prima naştere şi apoi la naşterea 2 dar si la naşterea 3 am avut "œDammRiss grad 3"(ruptura de Muşchii gradul 3, gradul 4 e cel mai rau) Mi-au facut si anestezie locala când ma cusut dar am simţit fiecare fir de aţa 😵"ðŸ’«ðŸ˜µ"ðŸ’« De la a doua naştere Numa prin Terapii sunt cu incontinenţa de scaun si cu" aerele "œ La prima naştere M-am si rupt , M-au si taiat si pana la urma au scos copilul cu Vacumul. Dar asta e povestea mea, nu toate femeile sunt la fel, difera de la corp la corp. Multa sanatate tuturor.

  6. daniela
    danielatrimis la 30/10/2012

    buna seara problema mea este urmatoarea am nascut acum 22 ani al doilea copil la primul m-au taiat si m-au cusut dar la al doilea m-au lasat sa ma rup cum a dat dumnezeu dupa atitia ani nu pot avea cont sexual cu sotul meu De ce pt ca ma doare ingrozitor ca si cum s-ar fi desprins primul fir de cusatura ce e de facut multumesc anticipat pt raspuns

    Raspunde la acest comentariu
  7. boconcioos ofelia
    boconcioos ofeliatrimis la 19/12/2011

    de ce eu cand am nascut baiatul nu mi-a spus nimeni de epiziotomie nasterea era mult mai usoara

    Raspunde la acest comentariu
  8. Cazacu Doina
    Cazacu Doinatrimis la 24/2/2011

    Am nascut decurand si facandu-mi nevoile am simtzit o usturime pe RECT,si am ca o taietura ,ce trebuie sa fac caci ma ustura si abia ma usurez?

    Raspunde la acest comentariu
  9. raysa
    raysatrimis la 12/7/2008

    oana de ce esti atat de speriata de epiziotomie? preferi sa te rupi la nastere? o taietura curata o poti coase curat dar o ruptura

    Raspunde la acest comentariu
  10. oana
    oanatrimis la 27/5/2008

    am si io o intrebare,imi e tare urat acum ca stiu ca mai am cam o saptamana pana la nastere.daca eu nu vreau sa mi se faca epiziotomie se poate sau neaparat trebuie daca asa zice doctorul?va rog sa imi raspundeti ca sincer nu stiu ce sa mai cred daca e bine sau nu sa fac epiziotomie.

    Raspunde la acest comentariu
  11. Camyi
    Camyitrimis la 29/7/2006

    Am auzit despre un caz in care in urma inciziei prevazute de epiziotomie, a fost atins si colonul, iar femeia respectiva a ramas cu grave probleme timp indelungat (defecatie prin uter, imposibilitatate de cicatrizare si refacere).(In prezent nu stiu nimic despre starea acestei femei). Acest lucru ma ingrozeste. Eu sunt pentru nasterea naturala, dar astfel de cazuri ma fac sa ma gandesc la cezariana. Dar cezariana este

    Raspunde la acest comentariu
  12. Diana
    Dianatrimis la 15/1/2006

    Tot mai multe studii in Occident indica o tendinta puternica de a evita epiziotomia (am inteles ca deja in 1997 in SUA procentul nasterilor naturale la care s-a folosit epiziotomia era de aproximativ 30% - fata de 65% in anii '70). in omania se tine cont de aceste rezultate?Chiar depinde de nastere, in Romania? pana acum nu am auzit de nici un caz de nastere naturala (in spital) in Romania in care sa nu se fi folosit epiziotomia. Se cunosc eventual statistici in acest sens? la cat se ridica la noi procentul nasterilor naturale fara epiziotomie?Ce sanse am sa conving medicii ca ideile lor nu sunt chiar asa de bune si ca as prefera sa incerc o nastere fara taieturi ......iar legat de placerle obtinute artizanal, prin folosirea unor noduri speciale... nu, multumesc; sunt foarte fericita cu viata mea sexuala de pana acum si cu dotarea naturala; pentru variatiuni exista jucarii care pot fi folosite, din cand in cand... nu e nevoie de

    Raspunde la acest comentariu
  13. Alina
    Alinatrimis la 11/3/2005

    nu, multumesc, ma lipsesc de "nodul sotului" :)

    Raspunde la acest comentariu
  14. mihaela
    mihaelatrimis la 1/3/2005

    Daca te informezi un pic si discuti cu medicul cu care urmeaza sa nasti este posibil sa obtii rezultate foarte bune in urma unei epiziotomii, adica daca medicul "taie" si "coase" cum trebuie vei avea surpriza ca tu si sotul tau sa descoperiti ca viata sexuala este mult mai buna (epiziotomia este aproape echivalentul unei opertii plastice afrodisiace la femei daca este facuta cum trebuie). Va spun asta din proprie experienta.Desi nu am vrut sa nasc natural fiica mea sa grabit foarte tare si planurile mi-au fost date peste cap si vrei nu vrei am nascut natural.Spre norocul meu medicul care mi-a supraveghet sarcina si nasterea a facut o epziotomie pe care a cusuto si a incheiato cu un nod special(nodul sotului)

    Raspunde la acest comentariu
  15. Alina
    Alinatrimis la 25/11/2004

    Domnule doctor, ultimele cercetari au evidentiat faptul ca o ruptura naturala este de preferat epiziotomiei. In plus, epiziotomia favorizeaza rupturile, incontinenta, vindecarea mai lenta. Pentru mai multe informatii cititi: http://www.changesurfer.com/Hlth/episiotomy.html sau http://www.efn.org/~djz/birth/obmyth/epis.html Ma bucur ca voi naste in Canada, unde mitul epiziotomiei apartine trecutului.

    Raspunde la acest comentariu
  16. Cristina
    Cristinatrimis la 5/11/2004

    Am avut mare noroc cu o doctorita care parca a facut o "broderie" dupa epiziotomie (si repede, si usor, si conversandu-se cu mine ca sa nu-mi stea mintea la ce face ea acolo). Totul a trecut si m-am refacut relativ repede si ma bucur... Am auzit cazuri care si dupa 1 an de zile mai acuzau dureri...

    Raspunde la acest comentariu
  17. Nina
    Ninatrimis la 27/8/2003

    Am nascut cu epiziotomie, desi, nu as fi vrut. Dar decat sa ma fi rupt, mai bine o taietura mica cusuta frumos.

    Raspunde la acest comentariu
  18. Dr. Cristian Popescu
    Dr. Cristian Popescutrimis la 31/10/2001

    Draga Cristina, Medicii nu apeleaza la epiziotomie pentru a termina nasterea mai repede. In acele momente ei nu au in minte decat sa faca absolut ceea ce este necesar si corect pentru ca nasterea sa se termine BINE si nu neaparat repede, pentru ca deja au responsabilitatea a doua vieti. In timpul expulziei fatului, vulva se dilata foarte mult. La un moment dat, intr-un anumit punct al acesteia, se poate intampla sa apara o zona albicioasa care reprezinta o ischemie locala a tesuturilor datorita tensiunii extraordinare locale iar aparitia acestei zone albicioase reprezinta semnul de alarma ca vulva se va rupe. De aceea medicul este nevoit sa apeleze la epiziotomie. Pe de o parte pentru a usura expulzia fatului, pe de alta parte vulva se va rupe oricum dar aceasta rupere se va face la intamplare si nu controlat ca in cazul epiziotomiei. Exista posibilitatea ca aceasta ruptura "necontrolata" sa se prelungeasca spre anus si rect si sa dea astfel niste complicatii extraordinare si extrem de neplacute si care se vor corecta numai chirurgical printr-o operatie suplimentara ! Deci epiziotomia este de cele mai multe ori efectuata atunci cand este impusa de conditiile locale. Sigura ca este de preferat o nastere fara epiziotomie dar nu intotdeauna acest lucru este posibil.

    Raspunde la acest comentariu
  19. Cristina Melvin
    Cristina Melvintrimis la 21/9/2001

    Faptul ca epiziotomia se vindeca mai repede si mai usor decat ruptura nu este adevarat. De obicei doctorii prefera epiziotomia pentru ca sa termina nasterea mai repede. Nu as recomanda epiziotomia nimanui pentru ca odata ce incizia se face, atunci cand capul copilului iese se face o ruptura si mai adanca si mai greu de vindecat. Cristina

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII