Refacerea după o naștere prin cezariană. Despre dureri, scurgeri și emoții - pas cu pas cu sinceritate

Refacerea dupa o nastere prin cezariana. Despre dureri, scurgeri si emotii - pas cu pas cu sinceritate

Refacerea după o naștere prin cezariană. Despre dureri, scurgeri și emoții - pas cu pas cu sinceritate

Tocmai ai născut prin cezariană? Ca orice proaspătă mamă, probabil că ai fost copleșită de euforia și de emoția profundă față de bebelușul mult așteptat când l-ai ținut pentru prima dată în brațe.

Dar în același timp, după o naștere prin cezariană, vei simți destulă durere fizică câteva zile, până când efectul anesteziei va trece. Mamicile care au trecut printr-o naștere prin cezariană stau, în general, între trei până la cinci zile în spital înainte să poată merge acasă. Vindecarea poate dura între patru și opt săptămâni. Iată cum decurge recuperarea după o naștere prin cezariană.

→ Iată mai multe detalii despre recuperarea și refacerea după nașterea prin cezariană - pas cu pas și în etape.

- veti citi:
Cum ma voi simti dupa o nastere prin cezariana?
Recuperarea dupa cezariană - pas cu pas și in etape
Din punct de vedere emotional, la ce sa ma astept?
Aceasta inseamna ca trebuie sa ma astept, in cazul unei sarcini viitoare, tot la operatie cezariana?
La ce sa ma astept dupa ce voi parasi spitalul?

Cum ma voi simti dupa o nastere prin cezariana?

Avand in vedere ca in Romania, cel putin una din patru femei nasc prin cezariana, este normal sa stiti la ce sa va asteptati dupa o astfel de nastere. Vindecarea poate dura intre patru si opt saptamani, iar in acest timp va trebui sa va ocupati de bebelusul nou-nascut, de familie, prieteni si de casa. Iata cateva sfaturi pentru o recuperare sanatoasa dupa operatia cezariana

Ca oricare proaspata mamica, probabil ca veti simti atat euforia cat si emotia profunda fata de persoana noua din bratele dumneavoastra. Dar in acelasi timp veti simti destula durere fizica, dupa ce efectul anesteziei va trece. Pacientele care au suferit operatie cezariana stau, in general, intre trei pana la cinci zile in spital inainte sa poata merge acasa.

sarcina

Iata, mai jos, cateva aspecte generale la care va puteti astepta imediat dupa nastere:

Pe masura ce efectul anesteziei locale se diminueaza, veti reincepe sa va simtiti iarasi degetele de la picioare, apoi gradual restul corpului, eventual va veti reaminti de noua incizie. Nu fiti rusinoasa si cereti calmante, daca veti simti ca nu puteti suporta durerea.

Una din recentele imbunatatiri ale performantei medicale o reprezinta si adaosul de morfina in epidural, ceea ce ofera o excelenta usurare a durerilor postpartum, pana la 24 de ore, fara efecte secundare ca ameteala, slabiciune, pe care le aveti dupa anestezie generala.

Daca ati avut anestezie generala, va veti simti ametita si slabita, posibil sa aveti senzatie de greata. Aceasta senzatie de rau de la stomac poate fi redusa cu ajutorul medicatiei, dar nu va dispare in totalitate pana ce efectul anesteziei generale nu va trece, aceasta insemnand aproximativ 48 de ore.

Multe din femeile care au avut anestezie cu adaos de morfina au observat o senzatie de mancarime, iritare (uneori a intregului corp).

Citeste si: Durerea de cap dupa nasterea prin cezariana: de ce apare si cum se trateaza

Tratarea efectului de iritare poate oferi o usurare, dar durerea deseori revine, astfel ca majoritatea femeilor prefera sa accepte acest efect secundar si sa nu lase durerea sa avanseze. Ca si starea de greata, mancarimea ar trebui sa dispara complet in aproximativ 48 de ore.

Cand efectul anesteziei a trecut, incepeti sa miscati degetele si labele de la picioare. Asistenta medicala va poate invata cum sa tusiti fortat sau sa exersati respiratia, in ideea de a va mari plamanii si a-i curata de eventual lichid acumulat. (Acest lucru scade riscul de pneumonie). Folositi mainile sau o perna pentru a sustine prin presare incizia cand tusiti (acelasi lucru este bine de facut atunci cand stranutati sau radeti).

Indiferent de tipurile de anestezie pe care le-ati primit, in cursul a 24 de ore de la operatie, veti fi ajutata sa parasiti patul si vi se va cere sa faceti miscare. Acest lucru va ajuta la circulatie si va reduce in mare masura posibilitatea formarii cheagurilor de sange. Statul in picioare sau sezutul pe scaun va parea imposibil pentru inceput, dar cu cat stati mai mult ridicata in picioare cu atat mai repede va veti reface. Asigurativa ca luati calmante potrivite, incat sa va permita sa faceti miscare, sa sedeti si sa alaptati confortabil.

Dupa 24 de ore, veti fi eliberata de perfuzia intravenoasa si cateterul uretral, pentru eliminarea urinei, si veti putea sa mancati lucruri foarte usoare. Pe masura ce reintroduceti mancarea solida va puteti astepta la unele dureri datorate gazelor intestinale  semn ca intestinele incep sa functioneze din nou. Luati-o incet la inceput. Cu cat introduceti mai incet hrana solida, cu atat mai reduse vor fi gazele intestinale si balonarea.

In decursul a doua pana la patru zile, firele de sutura sau copcile vor fi scoase si vi se va permite sa mergeti acasa.

Recuperarea dupa cezariană - pas cu pas și in etape

Recuperarea dupa cezariană: La o ora după operație iată la ce să te aștepți

Recuperarea dupa cezariană: La o zi după operație iată la ce să te aștepți

Recuperarea dupa cezariană: La doua zile după operație iată la ce să te aștepți

Recuperarea dupa cezariană: La patru zile dupa operație iată la ce să te aștepți

Recuperarea dupa cezariană: La 2 săptămâni după operație iată la ce să te aștepți

Ad-Extra3:

Din punct de vedere emotional, la ce sa ma astept?

Este firesc sa va simtiti frustrata daca erati hotarata sa aveti o nastere vaginala si ati ajuns, in final, sa aveti nevoie de o nastere prin cezariana. Multe femei spun ca s-au simtit private de nasterea vaginala (in special cele care au urmat cursuri speciale, premergatoare nasterii, sau cele care au fost in travaliu mai multe ore inainte ca medicul sa decida necesitatea operatiei). Altele au spus ca se simt ca fiind, intr-un fel, mai putin femei deoarece au avut nevoie de operatie cezariana. Aceste sentimente sunt firesti si dificil de contracarat.

Daca va simtiti astfel, va trece ceva timp pana sa reusiti sa impacati realitatea faptului ca ati nascut prin cezariana cu ceea ce v-ati imaginat in timpul sarcinii. Poate va ajuta sa stiti ca multe femei considera nasterea bebelusilor, indiferent daca aceasta a fost vaginala sau prin cezariana, ca fiind intr-o mica masura asemanatoare cu ceea ce ele se asteptau. Altele sunt surprinse sa afle de la sotii lor, care le-au asistat, faptul ca o nasterea prin operatie cezariana seamana destul de mult cu una vaginala, doar ca bebelusul este scos printr-un alt loc. Va poate ajuta de asemenea sa va concentrati asupra rezultatului: o mamica si un bebelus sanatos.

 Cititi neaparat: Starea depresiva postpartum

Aceasta inseamna ca trebuie sa ma astept, in cazul unei sarcini viitoare, tot la operatie cezariana?

Nu. Mai mult de 70% din femeile care aleg nasterea vaginala, dupa operatie cezariana, reusesc. Inciziile uterine facute orizontal, mai degraba decat cele verticale, au redus mult riscul unei rupturi uterine si permit multor femei sa nasca vaginal urmatorii copii. Daca doriti sa incercati o nastere vaginala, dupa operatie cezariana, cautati o moasa si un medic cu experienta in acest asemenea cazuri.

La ce sa ma astept dupa ce voi parasi spitalul?

Asteptati-va sa aveti nevoie de sprijin chiar foarte mult - odata ajunsa acasa. Daca va puteti permite, angajati pe cineva. Daca nu, cereti ajutor partenerului dumneavoastra, parintilor, socrilor, rudelor si prietenilor.

 Cititi neaparat: Suprizele unei mamici incepatoare

NU e nevoie sa faci treburi casnice

Deoarece odihna este critica pentru recuperare, ridicarea cosului de rufe, aspirarea si urcarea scarilor sunt interzise deocamdata, deoarece ar putea solicita muschii stomacului. Condusul masinii nu este nici el recomandat in primele saptamani deoarece unele medicamente va incetinesc timpul de reactie. La controlul postpartum de la sase saptamani, probabil ca medicul va va permite sa incepeti exercitiile fizice. Incepeti cu exercitii usoare, ce ar putea include plimbarile, inotul si intinderile (stretching-ul).

Nu va asteptati sa scapati de calmante imediat ce ati ajuns acasa. S-ar putea sa aveti nevoie de calmante pana la o saptamana dupa operatie, trecand de la cele prescrise de medic la unele mai usoare.

Scurgeri vaginale: lohiile

Ca orice proaspata mamica, veti avea o scurgere vaginala, asa numitele lohii. Lohiile reprezinta o scurgere vaginala formata din mucus, sange si tesut, care continua dupa nastere pana la sase saptamani. De obicei de un rosu deschis, la fel de abundenta, sau mai puternica, comparativ cu menstra, in primele cateva zile dupa nastere, care apoi gradual se reduce), care provin din locul unde placenta era fixata de peretele uterului.

Citeste Lohiile dupa nastere (Lochia). Cum sunt, cum evolueaza si ce trebuie sa stii - diagrama

Cu aproximatie, in prima saptamana lohiile vor fi de un rosu deschis; gradual, devin roz si apoi alb-galbui si pot dura pana la sase saptamani. In cazul in care sangerarea abundenta, de tip menstrual, continua si dupa prima saptamana sau redevine abundenta dupa ce se redusese, discutati cu medicul.

Daca observati ca un absorbant este saturat cu sange in decursul unui ceas, chemati imediat medicului. Daca hemoragia este si mai puternica, adresati-va la urgenta. Acesta poate fi un semn ca o bucata de placenta a ramas in uter sau ca uterul nu revine la dimensiuni in mod normal.

 Cititi neaparat:  Controalele post-natale

Cand scapi de kilogramele in plus...

In decursul celor sase saptamani veti putea incepe sa faceti exercitii fizice cu moderatie - dar asteptati pana ce medicul dumneavoastra va da permisiunea. Poate dura cateva luni pana ce reveniti la forma de dinainte de sarcina. Va veti putea relua viata sexuala dupa patru-sase saptamani, cu acordul medicului. De citit pe larg: Cum si cand ne recapatam silueta si La cat timp dupa nastere putem incepe exercitiile fizice?

Despre Sanatatea tinerei mame dupa nastere, merita citit si:

Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Viata sexuala inainte si dupa nastere

In ciuda faptului ca operatia cezariana poate a fost neasteptata, multe mamici o considera ca fiind mai putin traumatizanta decat au crezut. Pur si simplu ma simt multumita si usurata dupa cezariana, spune una din mamicile care a suferit de urgenta o operatie cezariana, dupa ore de travaliu. Nasterea fiului meu a fost la fel de minunata cum ma asteptam chiar daca nu luasem in calcul posibilitatea unei cezariene. In fiecare zi ma uit la el si ma minunez.

Desi ati putea fi dezamagita ca ati nascut prin cezariana, incercati sa va ganditi la bebelusul pe care l-ati adus pe lume. Daca va simtiti deprimata dupa nastere, cereti sfatul medicului.

Pentru unele femei, o operatie cezariana poate fi o surpriza neplacuta, mai ales daca si-au propus o nastere normala, cu cat mai putine medicamente. De fapt, riscul depresiei postpartum este mai mare la femeile care au avut o operatie cezariana neplanificata decat la cele care aveau de gand sa nasca prin cezariana sau la cele care nasc pe cale vaginala.

Cum creste bebelusul in primele 12 luni de viata

Primele 12 luni ale bebelusului - ghid pe luni
Grafice de crestere pentru fetite (0-3 ani)
Grafice de crestere pentru baieti (0-3 ani)
Cresterea si dezvoltarea normala a bebelusului intre 0-12 luni
Etapele de dezvoltare ale bebelusului

 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com
Material realizat cu sprijinul doamnei Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog
Toate drepturile rezervate © 2024

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 92:

  1. andreea
    andreeatrimis la 4/12/2020

    Buna am nascut prin cezariana in luna aprilie 2016 si dip pacate am ramas fara uter am avut heomoragie mare si nu imi reveneam deloc asa ca la 20 de minute dupa ce am facut cezariana m-au operat din nou suferind pierderea uterului.Primul copil l-am nascut natural si e mult mai ok deci daca nu aveti probleme cu sarcina NU ALEGETI CEZARIANA!!!!puteti suferi ca si mine pt toata viata!

    Raspunde la acest comentariu
  2. andreea
    andreeatrimis la 13/10/2016

    Buna am nascut prin cezariana in luna aprilie 2016 si dip pacate am ramas fara uter am avut heomoragie mare si nu imi reveneam deloc asa ca la 20 de minute dupa ce am facut cezariana m-au operat din nou suferind pierderea uterului.Primul copil l-am nascut natural si e mult mai ok deci daca nu aveti probleme cu sarcina NU ALEGETI CEZARIANA!!!!puteti suferi ca si mine pt toata viata!

    Raspunde la acest comentariu
  3. Nela
    Nelatrimis la 14/8/2015

    Buna. Am nascut prin cezariana acum 3 saptamani si am dureri insuportabile de cap cateodata . In fiecare zi ma doare capul. Este posibil de la anestezie?

    Raspunde la acest comentariu
  4. gabriela
    gabrielatrimis la 25/7/2015

    Buna. Mai am putin si va trebuie sa ma hotarasc cum voi naste. Am citit mai multe despre cezariana si m - am speriat. Natural imi este frica de dureri.Va rog daca puteti sa ma informati mai exact in ambele situatii. Va multumesc. Ô zi buna

    Raspunde la acest comentariu
  5. mihaels
    mihaelstrimis la 9/3/2015

    Buna fetelor , am nascut prin cezariana in urma cu 7 luni , operatia mea este ai acum roaie ai am dureri zi de zi , am fost la medic si mi sa spus ca nu este vina lor si ca nu imi priesc mie atele din interior . Operatia nu se inchide la culoare este roaie si la fiecare atingere doare. A mai patit cineva asa ceva ?

    Raspunde la acest comentariu
  6. rodica
    rodicatrimis la 14/1/2014

    buna ziua!am si eu o intrebare!am nascut acum 4 luni prin cezariana!menstruatia mi-a venit dupa 7 saptamani de la nastere deoarece nu alaptam la san,a doua oara mi-a venit la interval de 1 luna,iar dupa acest interval mi-a venit la 2 saptamani,este a 3 oara cand imi vine la acest interval,a mai patit cineva asa?este normal?

    Raspunde la acest comentariu
  7. corina
    corinatrimis la 18/12/2013

    buna! Am nascut prin cezariana pe 2 februarie 2013. Pana acum nu mi-a venit menstruatia desi au trecut 10 luni. Alaptez la san. Este ceva normal?

    Raspunde la acest comentariu
  8. nastase
    nastasetrimis la 3/6/2013

    m nascut prin cezariana pe 14 martie si mia sangerat operati 6 sptamani este normal

    Raspunde la acest comentariu
  9. emanuela
    emanuelatrimis la 14/1/2013

    buna. eu am nascut prin cezariana in 2012 in luna august. am nascut fortat prin cezariana ca intrasem in 10 luni. bebe sa nascut foarte bine. am avut lichidu verde. cind mau internat am avut tensiunea 18 mau tinut in spital 2 saptamini.

    Raspunde la acest comentariu
  10. DANIELA
    DANIELAtrimis la 14/9/2012

    PT SINZIANA RASPUNSUL E : CHIAR DACA RAMAI INSARCINATA DUPA CEZARIANA NU AI VOIE 2 ANI SA MAI FACI COPII. EXISTA RISCUL CA OPERATIA SA SE DESFACA PRIN CRESTEREA BURTII. PT FETELE INGRIJORATE PT DURERI SAU INTARZIERI MENSTRUALE : E NORMAL SA TE DOARA BURTA DUPA OPERATIE CHIAR ANI LA RAND DIN CAND IN CAND. DE OBICEI AI CRAMPE ABDOMINALE SI BALONARE CAND E VREME URATA ,PLOIOASA. DUPA CEZARIANA E POSIBIL SA NU AI 2,3 LUNI MENSTRUATIE SAU SA VINA NEREGULAT PANA CAND O SA SE REGULEZE SINGURA DE LA EA... FETELOR SA NU FACETI PROSTIA DACA RAMANETI INSARCINATE SA LASATI COPILUL SA CREASCA PANA PE LA VREO 4,5 LUNI DUPA CARE SA MERGETI LA DR CA O SA FIE TRZ SI EXISTA MARI RISCURI CA OPERATIA SA SE DESFACA. NB FETELOR. PP

    Raspunde la acest comentariu
  11. gabi
    gabitrimis la 25/6/2012

    buna.am si eu o intrebare..sunt normale durerile la 6 luni de la nasterea prin cezariana?

    Raspunde la acest comentariu
  12. olivia
    oliviatrimis la 26/3/2012

    buna!ma numesc olivia,am nascut 25 octombrie 2011 prin cezariana de urgenta pt ca cordonul era dupa gatul copilului,am stat in spital 5 zille(am nascut in afara),copilul e f bine,yo mam simtit bine dupa nastere,mestruatia mi-a venit in 18 ianuarie dar de atunci nu mi-a mai venit.intrebarea mea este e normal sau nu?va multumesc din suflet

    Raspunde la acest comentariu
  13. mihaela
    mihaelatrimis la 2/3/2012

    aparitia menstuatiei dupa nastere prin cezarianabuna, am nascut prin cezariana in04.01.2012 si astazi 02.03.2012 inca nu mi-a venit menstruatia. am facut si 2 teste de sarcina care au iesit negative. intrebarea mea este daca este normal ceea ce mi se intampla,am 33 de ani, este prima sarcina dupa o pierdere in 2010 la 4.5 luni. multumesc pentru ajutor.00

    Raspunde la acest comentariu
  14. valy
    valytrimis la 23/2/2012

    eu am sa nasc pe 7 octombrie 2011 prin cezariana,dupa altele doua operatii,asa ca si a treia va fi cezariana,.ce ma linisteste e ca ma opereaza dr cucu mircea din constanta,un medic foarte bun.sa-i dea dumnezeu sanatate sa mai aduca micuti pe lume.

    Raspunde la acest comentariu
  15. sinziana
    sinzianatrimis la 9/2/2012

    buna! am si eu o intrebare pentru cititoarele care ma pot ajuta: ce se intampla daca ramai insarcinata la doua luni dupa o nastere prin cezariana? pop astept raspuns urgent

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII