Travaliul prematur: semne și factori de risc

Travaliul prematur: semne si factori de risc

Travaliul prematur: semne și factori de risc

Daca travaliul prematur este depistat indeajuns de precoce, nasterea poate fi prevenita sau macar amanata. Acest lucru va oferi copilului dumneavoastra timp suplimentar pentru a creste si a se maturiza. Pana si cateva zile in plus pot insemna un copil mai sanatos.

Nasterea prematura este responsabila de aproximativ 75% din decesele nou nascutului care nu sunt determinate de defecte congenitale. Cresterea si dezvoltarea din ultima perioada a sarcinii sunt critice pentru sanatatea copilului.

• Uneori semnele ca incepe un travaliu prematur sunt destul de usor de depistat. Semnele de avertizare ale unui travaliu prematur sunt enumerate mai jos - sfatul medicului.

- Nasterea prematura - veti citi despre:
Nasterea prematura - declansata de hormoni?
De ce sa ne ingrijoram ?
Factori ce pot declasa travaliu prematur
Semne ale travaliului prematur (nasterii premature)
Ce faceti daca aveti contractii :
Diagnosticul travaliului prematur
Femeile cu risc crescut de travaliu prematur
Oprirea travaliului prematur (nasterii premature)


Nasterea prematura - declansata de hormoni?

Hormonii secretati de mama si de fat se pare ca au un rol major in declansarea travaliului prematur. Schimbari ale uterului, care ar putea fi produse de acesti hormoni, ar putea determina inceperea travaliului.

Travaliul incepe cu contractii regulate ale uterului. Cervixul se subtiaza si se deschide dilatandu-se, astfel incat copilul sa poata intra in canalul de nastere. Travaliul prematur ar putea fi un proces normal care incepe devreme dintr-o anumita cauza. Sau poate fi determinat de o alta problema ca infectiile uterine sau ale lichidului amniotic. In cele mai multe cazuri de travaliu prematur, cauzele exacte nu sunt cunoscute. Citeste pe larg Cand nasterea e aproape: semnale si ce e de facut

Pentru a sti totul despre hormonii de sarcina, va recomandam sa cititi: Hormonii de sarcina - ghid complet

De ce sa ne ingrijoram in cazul nasterii premature ?

Nasterea prematura este responsabila de aproximativ 75% din decesele nou nascutului care nu sunt determinate de defecte congenitale. Cresterea si dezvoltarea din ultima perioada a sarcinii sunt critice pentru sanatatea copilului.

Cu cat copilul este nascut mai prematur, cu atat este mai mare riscul de aparitie a problemelor.

Despre bebelusii prematuri, cititi pe larg: Bebelusii prematuri

Copii nascuti inainte de termen (numiti de asemenea si prematuri) au tendinta de crestere scazuta. Ei ar putea avea probleme cu ochii, urechile, respiratia si sistemul nervos. Problemele cu scolarizarea, invatatul si de comportament sunt mult mai frecvente la copii nascuti prematur.

Semne ale travaliului prematur

Daca travaliul prematur este depistat indeajuns de precoce, nasterea poate fi prevenita sau macar amanata. Acest lucru va oferi copilului dumneavoastra timp suplimentar pentru a creste si a se maturiza. Pana si cateva zile in plus pot insemna un copil mai sanatos.

Uneori semnele ca incepe un travaliu prematur sunt destul de usor de depistat. Semnele de avertizare ale unui travaliu prematur sunt enumerate mai jos.

Daca aveti oricare dintre aceste semne, nu asteptati. Apelati la medicul dumneavoastra:

scurgere vaginala apoasa (indeajuns de mult pentru a va uda lenjeria intima)
orice sangerare vaginala inainte de saptamana 37
daca apar timp de 4 - 6 ore sau mai mult oricare dintre situatiile de mai jos : senzatie de presiune pelviana sau abdominala inferioara, durere joasa si constanta de spate, crampe abdominale moderate ca la menstruatie, cu sau fara diaree, contractii regulate si deseori nedureroase sau senzatie de strangere uterina
senzatia de presiune sau durere permanenta de spate fara alte semne este putin probabil sa fie travaliu prematur
ruperea membranelor / "ruperea apei"

Ce faceti daca aveti contractii :

consumati 40 ml de o bautura necafeinizata, intindeti-va pe pat, intorceti-va pe o parte si numarati contractiile la o ora

daca contractiile apar cu o frecventa mai mare de una la 10 minute (6 sau mai multe pe ora) chemati de urgenta medicul sau asistenta dumneavoastra

daca ati avut in prealabil travalii foarte scurte, chemati medicul mai repede, nu asteptati!

Diagnosticul travaliului prematur

Poate fi foarte dificil sa stabiliti diferenta dintre travaliul fals si cel real. Travaliul prematur poate fi diagnosticat numai prin depistarea modificarilor cervixului uterin. Este frecvent ca femeile sa aiba contractii inainte de inceperea travaliului, numite contractiile Braxton - Hicks sau travaliu fals. Acestea pot fi regulate si dureroase, dar in general dispar intr-o ora sau la odihna. Daca aveti contractii mai frecvent de 6 pe ora si care continua pentru mai mult de o ora, chemati de urgenta medicul dumneavoastra.

Monitorizarea fetala este folosita pentru inregistrarea batailor cordului fetal si a contractiilor uterine. Veti fi examinata si apoi reexaminata pentru a vedea daca cervixul sufera modificari.

Femeile cu risc crescut de travaliu prematur

Unele femei au un risc crescut pentru travaliul prematur. Femeile cu o ingrijire prenatala scazuta sau absenta, ca si cele care au mai avut travaliu prematur in antecedente sunt cu risc crescut. Travaliul prematur poate apare la oricine, fara avertisment.

Un numar de alti factori au fost de asemenea corelati de travaliul prematur. Exista factori legati de fetus care fac travaliul prematur mai probabil. De exemplu prea mult lichid in sacul amniotic, care inconjura copilul, constituie un factor de risc. Problemele cu placenta sau anumite defecte congenitale cresc de asemenea riscul.

Factori ce pot declasa travaliu prematur

Puteti sa va aflati in situatie de risc pentru travaliu prematur daca vreunul din urmatorii factori vi se aplica :

- aveti semne de avertizare pentru travaliu prematur

- ati mai avut travaliu prematur in decursul acestei sarcini

- ati avut travaliu prematur sau nastere prematura intr-o sarcina precedenta

- sunteti insarcinata cu sarcina multipla (gemeni, tripleti)

- ati avut una sau mai multe avorturi la cerere in cel de-al doilea trimestru al sarcinii (terminarea planificata a sarcinii)

- aveti un cervix anormal (datorat de exemplu unei interventii chirurgicale)

- aveti un uter anormal

- ati suferit o interventie chirurgicala abdominala in timpul graviditatii

- ati avut o infectie serioasa in timpul sarcinii

- ati sangerat in decursul celui de-al doilea sau de-al treilea trimestru al sarcinii

- sunteti subponderala sau cantariti mai putin de 40 kg

- ati fost tratata cu Diethylsilbestrol (un medicament folosit frecvent la gravide in anii 1950 si 1960)

- fumati sau folositi cocaina

- ati avut o ingrijire prenatala redusa sau n-ati avut deloc.

- ati suferit un stres major in timpul sarcinii

Jumatate dintre femeile care au travaliu prematur nu au factori de risc cunoscuti

In pofida a ceea ce se cunoaste despre acesti factori de risc, mai raman multe lucruri de aflat despre travaliul prematur. Jumatate dintre femeile care au travaliu prematur nu au factori de risc cunoscuti. Daca exista riscul travaliului prematur, este posibil sa fiti sfatuita sa urmati anumite sfaturi pentru a micsora acest risc al nasterii premature. Aceste sfaturi ar putea implica schimbarea stilului dumneavoastra de viata, consultarea mai frecventa a medicului si invatarea monitorizarii contractiilor dumneavoastra.

Daca exista riscul travaliului prematur, asigurati-va ca puteti beneficia de ingrijire prenatala precoce, hraniti-va si odihniti-va bine. S-ar putea sa fie necesar sa consultati medicul dumneavoastra mai des, pentru teste si examinari. Ar trebui sa renuntati la obiceiurile nesanatoase cum ar fi fumatul si consumul de alcool. Abtineti-va de la folosirea medicamentelor care nu au fost prescrise de medicul dumneavoastra.

Femeile cu risc crescut pentru travaliu prematur de obicei nu renunta la slujbele lor pana in momentul in care travaliul prematur a fost diagnosticat. Veti fi sfatuita sa evitati ortostatismul prelungit, ridicarea de greutati sau alte sarcini obositoare si grele pe tot parcursul graviditatii. Daca urmati cursuri pregatitoare pentru nastere, ar trebui sa-l anuntati pe profesor ca aveti risc crescut pentru travaliu prematur. Acesta va va sfatui sa sariti peste anumite exercitii. Femeile cu risc crescut pot fi sfatuite sa evite si calatoriile. Intrebati medicul dumneavoastra despre orice alta modificare pe care trebuie sa o faceti in rutina dumneavostra zilnica.

Daca exista antecedente de travaliu sau nastere prematura sau daca aveti semne de travaliu prematur, va veti intreba despre viata sexuala din timpul graviditatii. Multe femei se tem ca aparitia contractiilor uterine care deseori urmeaza sexului si orgasmului poate produce travaliu prematur. Desi in cele mai multe cazuri aceste contractii se opresc, grijile sunt normale si reale si ar trebui discutate atat cu partenerul cat si cu medicul dumneavoastra. S-ar putea sa fiti sfatuita sa va reduceti activitatea sexuala si sa va monitorizati contractiile dupa sex. Medicul va va sfatui ca partenerul dumneavoastra sa foloseasca prezervativ in timpul actului sexual pentru a reduce riscul de infectie.

Oprirea travaliului prematur (nasterii premature)

Medicul dumneavoastra s-ar putea sa incerce sa opreasca travaliul prematur prin anumite metode.

Monitorizarea contractiilor

Dupa saptamana 20 de sarcina, s-ar putea sa vi se ceara sa va monitorizati singura pentru semnele de activitate sau de senzatie de strangere uterina. Pentru a va monitoriza, intindeti-va pe pat si pipaiti usor cu varful degetelor intreaga suprafata a abdomenului inferior. Acest lucru se cheama palpare. Simtiti o strangere ferma pe suprafata uterului. De obicei aceste senzatii de strangere nu sunt dureroase.

Daca simtiti contractii, intorceti-va pe o parte si monitorizati-va pentru o ora. Fiti atente cand incepe si se termina fiecare contractie si numarati-le in decursul unei ore. Daca ati avut travalii foarte scurte in antecedente, ar trebui sa chemati medicul dumneavoastra mai devreme, nu asteptati. O anume activitate uterina inainte de saptamana 37 de sarcina este normala. Dar daca contractiile apar mai des de una la 10 minute (6 sau mai multe pe ora) trebuie sa chemati medicul imediat. S-ar putea sa aveti travaliu prematur.

Atentie

Atentie, un diagnostic de travaliu prematur poate fi facut numai dupa un examen pelvian pentru a vedea daca cervixul dumneavoastra a inceput sa se modifice. Trebuie sa contactati medicul dumneavoastra de fiecare data cand aveti mai mult de 6 contractii pe ora, cel putin atata timp cat medicul nu v-a dat alte indicatii.

Riscul de nastere prematura: tratamente si ingrijiri speciale

Exista situatii in care bebelusul este nerabdator sa se nasc. Prin urmare, se declanseaza travaliul inainte de termenul de 40 de saptamani. Uneori travaliul poate fi oprit. Alteori copilul trebuie sa se nasca. Medicul dumneavoastra poate incerca sa opreasca travaliul daca...cititi detalii importante aici >

Despre pregatirea pentru nastere, merita sa cititi si:

Medicamentele care intarzie nasterea cand exista riscul unei nasteri premature

Medicamentele care intarzie nasterea cand exista riscul unei nasteri premature

Medicamentele care intarzie nasterea atunci cand exista riscul unei nasteri premature.Daca in timpul sarcinii - aflata inca in stadiu prematur, contractiile produc modificari asupra cervixului…

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului - sfatul medicului

Pierderea dopului gelatinos: cand se intampla, ce inseamna si cat mai este pana la declansarea travaliului - sfatul medicului

Exista o multime de zvonuri referitoare la semnificatia pierderii dopului gelatinos. Desi veti gasi cu greu o femeie insarcinata care nu se intreaba cand anume va intra in travaliu, aspectul…

Simulatorul virtual al nasterii

Simulatorul virtual al nasterii

Simulatorul virtual al nașterii este ultima invenție high-tech pentru viitoarele mămici. In ultimii ani evolutia rapida a tot ceea ce tine de domeniul IT si-a pus inevitabil amprenta…


Despre nasterea prematura si riscurile sale, merita citit si:

Poluarea poate cauza nasterea prematura
Bebelusul nascut prematur - ce trebuie sa stie parintii lui
Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania
Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat
Alimentatia bebelusului prematur

 Informatia te va face mai puternica

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea Sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei Stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

autor: Desprecopii.com - material pregatit cu Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog, Haga, Olanda,
In Exclusivitate pentru Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2022

referinte: American Journal of Obstetrics and Gynecology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 6 comentarii

  1. zafiu catalina
    zafiu catalinatrimis la 7/3/2013

    AM SI EU O INTREBARE,DACA IMI POATE RASPUNDE CINEVA.DACA MI SE FACE CERCLAJ,POT SA NASC PRIN CEZARIANA?VA MULTUMESC.

    Raspunde la acest comentariu
  2. malta
    maltatrimis la 26/1/2012

    Mi-a fost oprit travaliul prematur in saptamana 30 prin tratament injectabil cu Gynipral, No-spa si Scobutil, dar cu repaos total la pat. Dr. mea spune ca repaosul este jumatate de tratament si are mare dreptate.

    Raspunde la acest comentariu
  3. mimi
    mimitrimis la 5/3/2009

    mi s-a facut cerclaj in saptamana 32,este normal?as vrea sa stiu daca este un mit sau e adevarat ca fetitele se nasc mai devreme?mi-e tare frica de o nastere prematura,tot ce vreau e un copil sanatos.va multumesc anticipat

    Raspunde la acest comentariu
  4. budeanu cristina
    budeanu cristinatrimis la 10/10/2008

    trebuie sa aveti grija.nu cred ca se va mai repeta.eu am nascut la 8 luni si mi a murit.acum incerc sa ramin iar.mie frica sa nu se intample ceva,dar cu ajutorul lui dumnezeu o sa fie bine.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Borodi Dorina
    Borodi Dorinatrimis la 19/1/2005

    AM NASCUT PREMATUR AL DOILEA COPIL,ESTE RISCUL (FIIND INSARCINATA IN LUNA A 4-A)SA AM ACEASTA PROBLEMA SI ACUM,AM MAI SI AFLAT CA AM RH -NEGATIV.

    Raspunde la acest comentariu
  6. manuela
    manuelatrimis la 7/9/2002

    Este indicat a se lua NO-SPA in cazul contractiilor utrine dureroase in saptamina 29?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII