Travaliul de la A la Z: un ghid complet
Travaliul este procesul fizic al nașterii bebelușului - acel maraton de durere și emoții, simțit de mamica. Travaliul este caracterizat prin contracții dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului și expulzarea fătului. Finalul apoteotic al celor nouă luni de sarcină - al celor frumoase 40 săptămâni de sarcină (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu să dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Ești pregătită cum se cuvine pentru această clipă? 🤰💫👶✨
⇒ Citeste cu grija si emotie cum decurge acest eveniment fenomenal din viata ta: Travaliul de la A la Z: ghid complet.
- despre Travaliul de la A la Z: ghid complet, veti citi:
La finalul Odiseei Sarcinii ... vine marele moment al travaliului (al nasterii bebelusului)
Ce este travaliul?
Nasterea este ca un maraton pentru mamica
Trei stadii ale travaliului
Ce întreabã cel mai frecvent viitoarele mame?
Cat dureaza travaliul?
Ai voie sã mãnânci în timpul travaliului?
Cum se induce (declanseazã) travaliul si de ce?
Care este diferenta dintre travaliul adevãrat si cel fals?
Durerea poate fi controlatã?
Ce este aceea o epiziotomie? Este neapãrat necesarã?
Ce sunt forcepsul si extractorul cu vacuum?
Ce este cerclajul si când e necesar?
În ce constau exercitiile de întãrire a muschilor perineali si la ce ajutã în travaliu?
Nasterea prin cezariana - ce e bine sa stii:
Cum sã pãcãlesti durerea dupa nastere?
Sfaturi care îti pot fi de folos în timpul travaliului:
Pregatirea corpului pentru nastere
Forum despre nasteri
La finalul Odiseei Sarcinii ... vine marele moment al travaliului (al nasterii bebelusului)
Finalul apoteotic al celor nouã luni de sarcinã - al celor frumoase 40 saptamani de sarcina (ODISEEA SARCINII), în care ai visat mereu sã dai ochii cu minunea din burtica ta se apropie! Esti pregãtitã cum se cuvine pentru aceastã clipã? Ai aflat de curând cã esti însãrcinatã si travaliul îti pare o perspectivã destul de îndepãrtatã… Vremea trece însã mai repede decât crezi si e bine ca nasterea sã te gãseascã pregãtitã! Mai întâi, sã vorbim despre travaliu (adica nasterea): ce este si cum stii cã a început.
Ce este travaliul?
Travaliul este procesul fizic al nasterii bebelusului - simtit de mamica. Travaliul e caracterizat prin contractii dureroase, care apar la intervale din ce în ce mai mici, cu intensitate din ce în ce mai mare; ele duc în final la dilatarea colului si expulzarea fãtului.
Debutul travaliului este anuntat de scurgerea vaginalã a unei cantitãti de mucus cu firisoare de sânge, care reprezintã eliminarea dopului gelatinos (ti se „rupe apa“). Citeste despre acest moment aici: Cand se rupe apa: cum, de ce si ce urmeaza
Nasterea este ca un maraton pentru mamica
Se stie cã în timpul travaliului mama depune un efort impresionant, comparabil cu o ascensiune la 2000 de metri sau cu alergarea unui maraton. Si efortul este cu atât mai mare cu cît organismul este mai putin antrenat. De aceea, sunt extrem de importante pregãtirile pe tot parcursul sarcinii, cu efectuarea exercitiilor de respiratie si pregãtirea psihologicã a mamei.
Ad-Extra3:
Trei etape ale travaliului
Pentru a întelege mai bine cele ce urmeazã, iatã, pe scurt, cele trei etape ale travaliului:
Primul stadiu determinã stergerea si dilatarea colului (2 cm). Dureazã aproximativ 12 ore la femeile care sunt la prima nastere, iar la cele care au mai nãscut, 7 ore.
Stadiul al doilea constã în expulzia fãtului. Dureazã în medie 50 de minute la femeile care sunt la prima nastere si 20 de minute la cele care au mai nãscut.
Stadiul al treilea înseamnã separarea si expulzia placentei. Începe imediat dupã nasterea fãtului; se mai numeste si delivrentã.
Ce întreabã cel mai frecvent viitoarele mame?
Prima intrebare - care sta in mintea uneo gravidute inca de la inceputul sarcinii ar fi: Cat dureazã travaliul, cum îti dai seama cã a început si… ce urmeazã?
Cat dureaza travaliul?
Dacã esti fan al telenovelelor în care copiii se nasc dupã câteva contractii, probabil esti surprinsã sã afli cã la prima nastere travaliul dureazã în medie 12 ore. Bineînteles, poate fi si mai scurt, si mai lung decât atât. Durata travaliului depinde de intensitatea contractiilor tale, dar media se situeazã între 8 si 12 ore.
În primele ore ale travaliului, colul („gâtul“ uterului) se matureazã. Canalul cervical are forma unui cilindru lung. Când uterul începe sã se contracte (înainte de deschiderea colului), acest cilindru se scurteazã pânã ajunge ca un disc plat, cu o gaurã în mijloc (stergerea colului). Colul nu se poate dilata eficient pânã când nu „se sterge“.
Sunt destule confuzii referitoare la debutul travaliului. Poti avea contractii, dar nu esti consideratã în travaliu „adevãrat“ pânã când colul nu se sterge si nu se dilatã (se deschide treptat). În travaliu, contractiile vor creste în intensitate si duratã, apãrând la fiecare cinci minute, cu duratã de un minut, un minut si jumãtate. Se vor intensifica pânã la sfârsitul primului stadiu. În stadiul al doilea, vor fi si mai puternice si probabil vei avea 3-4 contractii mult mai lungi, în timp de 10 minute.
O datã ce dilatatia a ajuns la 10 cm, mai dureazã cam o orã pentru mamele aflate la prima nastere si cam jumãtate de orã pentru cele care au mai avut copii. Dacã a trecut acest timp si tot nu ai nãscut, medicul decide dacã nasti natural sau va interveni chirurgical. Totul depinde de cât de obositã esti si dacã bebelusul tãu este afectat în vreun fel de travaliul prelungit. Aproximativ 5% dintre femei au un col „dur“, care nu se dilatã - acestea vor sta mult în travaliu si pot avea nevoie de operatie cezarianã. De asemenea, dacã copilul este asezat într-o pozitie nefavorabilã nasterii naturale sau dacã este prea mare pentru a trece prin pelvis si apoi prin canalul cervical, este indicatã operatia cezarianã. Cam 10-15% dintre femei nasc prin aceastã metodã.
În concluzie: Nu intra în panicã! Aminteste-ti cã existã si o perioadã de relaxare între contractii, iar totul nu dureazã… decât o zi. O zi din viata ta, la sfârsitul cãreia vei avea un copil!
Ai voie sã mãnânci în timpul travaliului?
Majoritatea maternitãtilor interzic alimentele solide si lichidele, cu exceptia apei si a ceaiului, desi femeile pot fi în travaliu 24 de ore si mai mult. Este bine sã nu mãnânci sau sã nu te hidratezi în timpul travaliului si expulziei, pentru cã golirea stomacului se face mai repede, datoritã travaliului si analgezicelor. Mâncarea rãmasã în stomac creste riscul vomei (când te fortezi), vomã ce poate fi aspiratã în plãmâni, determinând pneumonie de aspiratie. Totusi ia ceva de mâncare cu tine; chiar dacã tie nu o sã-ti trebuiascã nimic, partenerului tãu sigur o sã-i prindã bine!
Cum se induce (declanseazã) travaliul si de ce?
Cât de rapid poate progresa travaliul? Cel mai rapid ar fi 1 cm de dilatatie pentru fiecare orã petrecutã în travaliu. Dar nu trebuie sã ne bazãm pe asta, deoarece fiecare organism e diferit. Un factor extrem de important în durata travaliului este starea de relaxare a mamei, anxietatea putându-l încetini.
Inducerea travaliului înseamnã declansarea artificialã a contractiilor uterine, înainte de instalarea spontanã a travaliului. Înainte de termen, este indicatã numai când continuarea sarcinii e riscantã pentru mamã sau pentru copil. Se mai poate practica în sarcina prelungitã (mai mult de patruzeci de sãptãmâni), când travaliul nu s-a declansat spontan. Se realizeazã cel mai frecvent prin injectarea intravenoasã de oxitocinã sau prin ruperea artificialã a membranelor (aceastã manevrã va stimula uterul sã se contracte prin cresterea secretiei de prostaglandine). Cea mai utilizatã metodã este totusi injectarea intravenoasã de oxitocinã. Se stie cã si sperma contine substante ce pot declansa travaliul. Multe femei stiu si se folosesc de asta!
Inducerea travaliului are însã indicatii si contraindicatii stabilite numai de medic. Citeste toate detaliile despre nasterea indusa: Nasterea indusa: cand se recomanda si care sunt riscurile
Care este diferenta dintre travaliul adevãrat si cel fals?
Adevãratul travaliu se caracterizeazã prin contractii dureroase care apar la intervale regulate de 2-4 minute, cresc treptat în intensitate si dureazã 1 minut. Durerile cuprind spatele si abdomenul; dilatatia este progresivã, iar contractiile nu sunt influentate de sedative.
Falsul travaliu se caracterizeazã prin contractii la intervale neregulate si intensitatea lor rãmâne constantã. Durerile sunt localizate în abdomenul inferior; nu se produce nici o schimbare a colului (nu se dilatã), iar sub efectul sedativelor, contractiile diminueazã sau chiar înceteazã.
Durerea poate fi controlatã?
Da, poate fi redusã cu medicamente sau fãrã.
Mijloace nemedicamentoase:
modificarea pozitiei mamei în cursul travaliului (de exemplu, în pozitia genupectoralã - în genunchi, cu corpul aplecat în fatã, pânã atingi genunchii cu pieptul, ca un mahomedan care se roagã - presiunea determinatã de craniul fãtului asupra bazinului scade, diminuând astfel durerea).
aplicarea de cãldurã (sticle cu apã caldã, prosoape calde) sau prosoape reci în regiunea abdominalã inferioarã (sub burtã), la nivelul perineului (regiunea dintre vagin si anus) etc.
hidroterapia - nasterea în apã permite relaxarea mult mai eficientã a muschilor, fiind mult mai confortabilã pentru mamã.
masajul - scade perceptia durerii.
acupunctura.
sunetele muzicale - au, de asemenea, efect analgezic atât între contractii, cât si în cursul contractiei.
tehnicile de respiratie.
Scãderea durerii în travaliu cu medicamente administrate injectabil
Petidina (Mialginul) - este frecvent folositã în timpul travaliului; pentru majoritatea femeilor are un efect mai mult sedativ, iar pentru 25% nu are efect. Se asociazã cu greatã. De asemenea, poate traversa placenta sedând si copilul.
Fortralul (Pentazocina) - are efect analgezic foarte bun (scade durerea) si creste activitatea uterului.
Meperidina (Demerolul) - este cel mai folosit, efectul apare la 7-8 minute dupã administrarea intravenoasã si dureazã aproximativ 3 ore.
Analgezia inhalatorie (pe mascã)
Este o optiune de luat în calcul. Se folosesc diverse substante care asigurã analgezia pe perioada de dilatare a colului si în expulzie, fãrã sã producã depresia respiratorie a nou-nãscutului.
Anestezia regionalã
Anestezia localã - nu are nici un efect în cursul travaliului; se face înainte de expulzia fãtului pentru practicarea episiotomiei (o tãieturã a muschilor perineali care previne ruptura acestora). Se face cu xilinã (lidocainã).
Anestezia paracervicalã - este folositã pentru diminuarea durerii contractiilor uterine, pentru expulzie fiind necesarã o analgezie suplimentarã, întrucât nu blocheazã nervii rusinosi.
Anestezia (blocul) nervului rusinos - se face tot cu xilinã si este probabil cea mai comunã formã de anestezie în nasterea naturalã.
Anestezia epiduralã (sau periduralã) constã în injectarea substantei anestezice la nivelul coloanei vertebrale lombare. Este un tip de anestezie care te mentine constientã, fãrã sã simti durerea provocatã de contractii, uterul nefiind influentat de efectul anestezic. Dacã totusi travaliul se prelungeste si contractiile devin ineficiente, el poate fi ajutat prin administrarea intravenoasã de oxitocinã sau prin aplicatie de forceps (vezi mai jos). Datoritã faptului cã te mentine constientã pe tot parcursul nasterii, multe femei o preferã anesteziei generale, în timpul operatiei cezariene.
Anestezia spinalã (subarahnoidianã) - se face tot în coloana vertebralã lombarã si se foloseste atât pentru nasterea naturalã, cât si prin cezarianã.
Iatã pe scurt câteva lucruri esentiale despre tehnicile de anestezie folosite în travaliu (nastere pe cale naturalã). Împreunã cu medicul tãu vei stabili care dintre ele este cea mai avantajoasã, deoarece indicatiile si contraindicatiile diferã de la caz la caz.
Ce este aceea o epiziotomie? Este neapãrat necesarã?
Epiziotomia este cea mai frecventã operatie obstetricalã si constã în incizia (tãierea) perineului practicatã la expulzia fãtului. Deschide un spatiu mai mare pentru capul fãtului (mai ales în nasterile în care este folosit forcepsul sau extractorul cu vacuum) si previne rupturile perineale.
Este de douã feluri: medianã (tãieturã care începe de la peretele posterior al vaginului pânã la 2 cm de anus) si mediolateralã (începe median si apoi e deviatã lateral, departe de rect). Ambele au avantaje si dezavantaje, însã cea mediolateralã nu se extinde spre rect (precum cea medianã) si asigurã un spatiu mult mai mare necesar în prezentatiile pelviene sau în distocia de sold.
În concluzie, epiziotomia previne ruptura peretilor vaginali si a perineului (aceasta provoacã, în timp, incontinentã). Nu influenteazã scorul Apgar (punctajul care se acordã bebelusului imediat dupã nastere, functie de mai multe criterii). Se face cu anestezie localã si numai medicul tãu decide ce procedurã aplicã.
Însã, ca orice procedurã chirurgicalã, epiziotomia prezintã si riscuri precum: pierderea excesivã de sânge, formarea de hematom (colectie de sânge) si infectia perineului. Dar un medic bun poate preîntâmpina toate acestea. Citeste pe larg: Epiziotomia: ce este, de ce se face si ce trebuie sa stii
Ce sunt forcepsul si extractorul cu vacuum?
O femeie din opt au nastere „asistatã“, folosindu-se forcepsul sau extractorul cu vacuum. Acestea sunt necesare pentru a usura nasterea, în cazul travaliului „esuat“ (mama nu mai poate „împinge“ din cauza oboselii), al atoniei uterine (uterul nu se mai contractã) sau în alte situatii. Se mai folosesc si pentru a întoarce copilul dacã „s-a blocat“, sau pentru a-l „extrage“ dacã tesutul din jurul vaginului este prea „dur“. De obicei, nasterea instrumentalã se practicã cu epiziotomie, iar anestezia va fi localã sau epiduralã.
Forcepsul aratã ca douã linguri mari, prinse sub formã de foarfece, cu care se extrage capul copilului. Extractorul cu vacuum are o cupã din metal sau din plastic care se aplicã pe capul copilului; se creeazã apoi o presiune negativã (vacuum), realizând o bunã prizã între extractor si cap. Apoi se extrage fãtul. Poate determina leziuni ale scalpului (pielea capului) sau creierului. Citeste pe larg: Nasterea cu forcepsul.
Ce este cerclajul si când e necesar?
Cerclajul reprezintã „însãilarea“ colului printr-o suturã circularã, cu un fir gros, neabsorbabil. Se face atunci când este pericol de avort spontan, prin dilatarea nedureroasã a colului (incontinentã cervicalã). Aceasta poate fi congenitalã (te-ai nãscut cu ea) sau dobânditã (datoritã nasterilor multiple, traumatismului la nastere etc.). De obicei, incontinenta cervicalã duce în trimestrul al doilea sau al treilea la avort spontan. Cerclajul se efectueazã de obicei între sãptãmâna a paisprezecea si a saisprezecea de sarcinã, dar se poate face, la nevoie, pânã în sãptãmâna a douãzeci si patra. Sutura colului va împiedica iesirea copilului. În cazul în care colul este dilatat si complet sters, cerclajul nu se recomandã. Ca totul sã decurgã bine si sã poti duce sarcina la termen, este interzis efortul (trebuie repaus la pat) si contactul sexual. Trebuie multã rãbdare din partea amândurora. Firul se scoate în sãptãmâna a treizeci si opta si, de obicei, travaliul se declanseazã imediat. Citeste pe larg toate intrebarile si raspunsurile despre cerclaj aici.
În ce constau exercitiile de întãrire a muschilor perineali si la ce ajutã în travaliu?
Muschii perineali sunt atasati de oasele pelvice si actioneazã ca un hamac, tinând organele pelvice înãuntru. Pentru a localiza acesti muschi, încearcã sã „dai drumul“ si apoi sã opresti fluxul urinar. Exercitiul care fortificã muschii „podelei“ pelvice se numeste Kegel, dupã numele doctorului care l-a descris. El constã în contractia si relaxarea muschilor perineali, cam de 200 de ori pe zi. Sunt însã si numeroase variatii ale acestuia: încearcã „sã te contracti“ si apoi sã te relaxezi gradat, ca un lift care opreste la mai multe etaje; tine contractat pentru 5 secunde si apoi „dã drumul“ brusc etc.
Beneficiile acestor exercitii constau în: întãrirea muschilor perineali va face nasterea mai usoarã - creste sansa ca ei sã rãmânã intacti (mai putine rupturi si epiziotomii); cresterea satisfactiei sexuale pentru ambii parteneri; prevenirea prolapsului de organe pelvice (iesirea prin orificiul vulvar); prevenirea scurgerii de urinã când strãnuti sau tusesti. Despre exercitiile Kegel - citeste pe larg aici: Exercitiile Kegel.
Nasterea prin cezariana - ce e bine sa stii:
Operatia cezarianã este cea mai importantã procedurã chirurgicalã în obstetricã. Constã în extragerea fãtului printr-o tãieturã longitudinalã (verticalã) sau transversalã (orizontalã) a uterului. Tãietura longitudinalã se cicatrizeazã mult mai greu si este mai inesteticã decât cea orizontalã. Tãietura orizontalã este cea mai folositã azi si se vindecã mult mai repede deoarece nu sectioneazã fibrele musculare ale uterului (cum face cea verticalã), ci merge paralel cu ele. Este mult mai esteticã, aproape cã nu se observã deasupra pãrului pubian. Bineînteles, medicul va decide ce tãieturã va face, existând si aici argumente pro si contra. Anestezia care se practicã în cezarianã este: generalã sau regionalã (spinalã sau epiduralã - vezi mai sus).
Anestezia generalã este inhalatorie (folosind gaze anestezice) sau intravenoasã; în ambele cazuri substantele anestezice deprimã sistemul nervos central al mamei si fãtului (trec prin placentã). Se practicã în urgentã (când fãtul trebuie sã iasã repede) sau când anestezia epiduralã/spinalã este contraindicatã. Ca pregãtire înainte de operatie, trebuie sã bei multe lichide pentru cã vei pierde destul de mult sânge. Vezica urinarã trebuie sã fie goalã.
Dacã ti se va face anestezie generalã, nu trebuie sã mãnânci cu o searã înainte (nu mai existã reflex de înghitire si dacã îti vine sã versi, alimentele vor intra în trahee si faci pneumonie de aspiratie, despre care am mai vorbit). Ti se permit doar lichidele. Bine ar fi ca în urmãtorii doi ani de la cezarianã sã eviti sarcina, pentru cã risti o rupturã uterinã. Nu este prea devreme sã te gândesti la contraceptie pentru perioada postnatalã. Citeste tot în revista noastrã si alege ce mijloc contraceptiv ti se potriveste cel mai bine! Nastere usoarã! Citeste pe larg: Nasterea prin cezariana - tot ce trebuie sa stii
Cum sã pãcãlesti durerea dupa nastere?
Dacã ai avut o epiziotomie, câteva sfaturi îti prind bine si îti micsoreazã durerea (mai ales în primele zile). E bine sã te folosesti de:
Gheatã sau prosoape reci pe perineu (pe tãieturã).
Bãi de sezut - umple-ti cada pânã la jumãtate cu apã caldã si asazã-te în ea; poti adãuga si diverse ceaiuri cicatrizante - de gãlbenele, de exemplu.
Îngrijirea “rãnii” - cel mai indicat ar fi sã te speli cu dusul. Lasã apa sã curgã pe ea, în loc sã te freci cu buretele; dupã ce ai curãtat-o în felul acesta, tamponeazã cu un prosop, nu sterge.
Calmante - numai cele pe care ti le prescrie medicul.
Mai târziu, dupã ce se va cicatriza, ar fi bine sã folosesti un lubrifiant când faci sex.
Sfaturi care îti pot fi de folos în timpul travaliului:
Informeazã-tedespre locul in care vei naste si medicul cu care vrei sa nasti - pe forumul unde gasesti toate informatii: forumul Desprecopii.
Pregateste-ti un Plan de Nastere - chiar daca medicii din Romania nu sunt deschisi la acest aspect - te va ajuta pe tine sa stii ce cum ar trebui sa decurga lucrurile si va fi un punct mental de plecare.
Ai în decizia medicului tãu.
Ia parte (împreunã cu partenerul tãu) la cursurile prenatale care se tin în unele maternitãti - vei întelege mai bine ce se întâmplã si la ce trebuie sã te astepti.
Stai cât mai mult acasã, dar tine legãtura cu medicul - dacã ti se rupe apa, trebuie sã te internezi imediat.
Gravitatia ajutã la progresia travaliului - miscã-te cât mai mult si încearcã diferite pozitii de travaliu.
Citeste si întreabã care sunt mijloacele de combatere a durerii pe forumul Desprecopii - stii astfel ce sã alegi.
Dacã te-ai hotãrât cã vrei anestezie epiduralã, anuntã din vreme, nu astepta pânã când nu mai suporti, cãci dureazã ceva timp pânã ce ti se va administra.
Concentreazã-te pe ce îti spune medicul si încearcã sã colaborezi cu el.
Nu intra în panicã - încearcã sã-ti pãstrezi calmul si sã te relaxezi folosind tehnicile de respiratie învãtate la cursurile prenatale.
Nu fii dezamãgitã dacã o sã ai nevoie de operatie cezarianã - important este ca tu si copilul tãu sã mergeti sãnãtosi acasã.
Pregatirea corpului pentru nastere
Aceasta etapa are loc atunci cand capul sau alte parti ale corpului copilului incep sa se deplaseze in jos spre cavitatea pelviana. Inainte ca aceasta sa se intample, vei putea sa simti capul copilului plutind pe langa marginile pelvisului. Dupa aceasta nu il vei mai putea simti. Unii oameni spun ca fatul coboara in pelvis atunci cand este pregatit.
Adeseori, veti observa ca atat timp cat se afla in abdomen, copilul nu mai are dimensiunea pe care o avea inainte de a coborî in pelvis. Procesul de pregatire al copilului in pelvis este cunoscut sub numele de iluminare si este posibil sa simtiti crampe si dureri timp de cateva ore, pana cand ligamentele pelviene se adapteaza noii situatii. Citeste pe larg despre pregatirea corpului copilului pentru nastere.
Despre pregatirea pentru nastere, mai citeste:
8 intrebari pe care trebuie sa le pui medicului cu care vei naste
Nasterea prin cezariana: 6 lucruri pe care trebuie sa le stii
Nasterea, Bagajul de spital
Nasterea ideala? 8 sfaturi care te pot ajuta sa ai o experienta fantastica
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi
Cand se rupe apa: legende si senzatii
Simulatorul virtual al nasterii
Frica de nastere: cum o invingi si alte intrebari si raspunsuri pe care trebuie sa le stii
Exercitiile Lamaze: Mituri si realitati
O zi de neuitat: ziua in care nasti
Nasterea: fiti “barbate”fetelor!
Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere
Forum despre nasteri
Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
autor: Desprecopii.com
Articol revizuit de Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal, Haga, Olanda,
Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 18:
Pt merh, Imi pare rau sa aud asta, dar tin sa te contrazic in privinta nasterii in germ. Eu am nascut in germ. Si sunt total multumita, au avut grija sa nu-mi lipseasca nimic, si nu pot spune ca am avut pile sau banii, mi-au dat calmante, m-au monitorizat pe mine cat si pe copil, avand in vedere ca am avut un travaliu de aproape 24h. DIn pacate a trebuit sa fac cezariana. Nu stiu unde ai nascut tu dar aici in bavaria nu sunt probleme cel putin pentru mine nu au fost, iar acum ma pregatesc pentru a doua nastere, care va fi tot aici.
Buna eu zic ca depinde de corpul fiecarei femei am dat nastere la doua fetite .Cea mare are 11ani si am nascuto in romania nasterea a durat 1ora cu dureri suportabille acum am devenit mamica iar am nascut in spania si nasterea a durat tot in jur de o ora asa ca pentru mine a fost super incurajativa singure succes
fiecare are povestea ei sunt in spital pt inca 2 zile am nascut natural a 3nastere dar si cea mai grea cu ajutorul sotului care a participat .dezamsgirea e ca nu miau dat nici un calmant am suferit ca un caine de la 8 la 15 contacti din 5 in 5 min si mai dese nu ma taiat dar mam rupt in interior sunt dezamagita durerile sunt cumplite la toaleta multumesc lui dumnezeu ca am scapat feritiva sa nasteti in germ sunt chileri fara calmante inainte si dupa .suntem oameni totusi
sunt niste informatii esentiale an viata unei noi mamici si trebuie sa ne informam sa fim la curent sa stim tot timpul la ce ne putem astepta, este foarte important atat pentru mamica cat si pentru pruncul ei sa fie la curent cu tot ce tine de nastere alimentatia mamei an timpul alaptarii ,eu nu stiu prea multe cum e sa fii mamica dar cu ajutorul lui dumnezeu voi afla peste o saptamana si ceva cand voi aduce pe lume o fetita eu atat am avut de spus ,doresc succes tuturor mamicilor sa-u viitoarelor mamici !!!!!!!cu drag roman ionela !
te ia groaza ce poti citi aici,imi vine sa nu mai nasc,sa ma ascund in dulap cand va veni momentul.parerea mea este ca cu cat citesti mai mult cu atat te cuprinde panica pt ca nu e nimic incurajator aici,dimpotriva,parca sunt scenarii din filme de groaza.eu cred ca te poti adapta la momentul nasterii pt ca nu ai incotro dar macar nu pleci incarcata negativ la maternitate cu informatii care nu iti sunt de folos ci dimpotriva,te panicheaza.imi pare rau ca am citit articolul asta,eu eram foarte pozitiva si curajoasa pana sa il citesc.oricum...nastere usoara tuturor viitoarelor mame
eu chiar ca nu stiu cum sa nasc deja tre sa nasc sapt asta nu puteti sa mi dati un sfat?
prima nastere travaliul a durad 12 h exact hmmm,cat va dura acum..............chiar ma ia panica.
este un articol foarte bun si util in acelasi timp,felicitari
Cand se elimina dopul gelatinos,nu se rupe apa(membranele).
am 38 de ani ,sint insarcinata in luna a 8 a si pina acum nu am avut nici o problema,indiferent cit de mari sint durerile sentimentul cred ca este unic ,
as vrea sa spun si parerea mea sunt o proaspata mamica de doar 17 zile am nascut normal si vreau sa spun ca dca as mai naste odata as faceo prin cezariaa durerile nasterii sunt foarte mari si inainte si dupa deci...ramane la alegera oastra
sunt viitoare mamica,am 33 de saptamani si as dori sfaturi din partea mamelor cu privire la nasterea prin cezariana.este bine sa o alegi chiar daca sarcina evoluaeaza normal?
ce bine ar fi daca ar dura numai 12 h
Teoria, ca teoria, cu practica ce ne facem?
este foaete bun articolul despre travaliu dar pana nu il ai nu poti sti cat de bun este!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII