5 GREȘELI prin care părintii iși îngrașă copiii și 8 REGULI pentru a-i ajuta să fie mai sănătoși
Obezitatea infantilă este un risc real. De fapt, in acest moment, este atât de periculoasă încât unul din cinci copiii din tarile dezvoltate este considerat obez clinic încă din școala primară. În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. Și, cu toate că această problemă este mai proeminentă în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, este o problemă de importanță globală.
Cu siguranță niciun părinte nu vrea ca puiul său să ajungă supraponderal sau obez. Dar iată care este motivul: cei mai mulți copii devin grași chiar din cauza părinților lor! Da… știm că nu asta a fost intenția ta, dar dacă copilul tău este gras, din păcate tu ești cel mai responsabil. Totuși, timpul nu este pierdut!
• În continuare îți vom arăta cum ți-ai îngrășat în mod inconștient copilul, de ce îngrășarea în copilărie este atât de des întâlnită și, cel mai important, cum să îți ajuți copilul să rămână sănătos.
Vei citi:
Obezitatea infantilă nu primește atât de multă atenție fără niciun motiv
Cum își îngrașă părinții copiii, fără intenție
Cum să-ți ajuți copiii să rămână sănătoși
Obezitatea infantilă nu primește atât de multă atenție fără niciun motiv
În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi. România ocupă locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte obezitatea infantilă. La nivel mondial, un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că din 1990 până în 2014 numărul copiilor supraponderali a crescut cu 10 milioane, ajungând de la 31 la 41 de milioane de cazuri.
Un copil supraponderal sau obez se află într-un dezavantaj evident din atât de multe motive. Aici sunt câteva dintre acestea:
Obezitatea poate provoca o gamă largă de probleme de sănătate.
Greutatea excesivă a fost asociată cu multe probleme de sănătate, inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare, astm, dureri articulare și chiar tulburări de somn.
Fiind supraponderal, copilul tău are șanse mai mari să se confrunte cu oricare dintre aceste afecțiuni și asta, desigur, este o veste cu adevărat proastă.
Crește riscul de obezitate și mortalitate la vârsta adultă, ceea ce înseamnă că persoanele supraponderale tind să aibă o durată de viață mai scurtă.
Obezitatea poate duce la o stimă de sine scăzută și la un stigmat social. Copiii supraponderali tind, de asemenea, să fie hărțuiți la școală și această experiență poate fi foarte traumatizantă. Și în cazuri foarte grave, poate duce chiar la sinucidere!
Bine, acum că am stabilit de ce copiii grași sunt într-un dezavantaj evident, să trecem la modul în care părinții își îngrașă fără să vrea copiii.
Cum își îngrașă părinții copiii, fără intenție - greseli pe care s-ar putea sa le faci si tu
Există atât de multe „lucruri obișnuite” pe care părinții le fac zilnic, care au un impact negativ direct asupra greutății și sănătății generale a copiilor lor. Unele dintre ele includ:
1. A fi un exemplu prost
Ca părinte, ești un model pentru copiii tăi! Asta înseamnă că ei urmăresc fiecare mișcare pe care o faci. Deci, dacă ești un părinte supraponderal, atunci le trimiți un mesaj simplu copiilor tăi: este în regulă să fii gras. Și din moment ce vor să fie ca tine, încep și ei să adauge greutate.
În același mod, copiii urmăresc lucrurile pe care le faci (sau nu le faci) și vor încerca să te imite. Așadar, dacă ești genul de persoană care face rar exerciții fizice și adoră mâncarea fast-food, copiii tăi vor urma acel exemplu. Din păcate însă, acest stil de viață are ca rezultat acumularea de grăsime, care în cele din urmă provoacă probleme de greutate.
Ad-Extra3:
2. A fi „prea ocupat pentru a găti”
Da, lumea în care trăim devine din ce în ce mai rapidă. Și dacă nu ești atent, este ușor să consideri activități precum gătitul, o corvoadă. Așadar, probabil vei comanda des pizza.
Dar iată problema: majoritatea fast-food-urilor se califică drept junk-food, ceea ce le face foarte nesănătoase și duce la copii grași!
3. Ții copiii ocupați cu televizorul
Dacă spui copiilor să se uite la televizor sau să joace jocuri video pentru că ești „prea ocupat”, cel mai probabil ei vor dezvolta o problemă de greutate. Televizorul este rău din atâtea motive. Pentru început, mai mult timp la televizor încurajează un stil de viață sedentar, care reduce direct timpul petrecut cu activități fizice.
În plus, vizionarea la televizor pentru perioade lungi de timp încurajează gustările necontrolate cu alimente nesănătoase. Un studiu recent a arătat, de asemenea, că, în afară de stilul de viață sedentar și gustările induse de televizor, expunerea la reclamele junk food în valoare de miliarde de dolari joacă, de asemenea, un rol enorm în creșterea poftelor nedorite și, în consecință, a grăsimii.
4. Oferirea alimentelor nesănătoase ca recompensă pentru un comportament bun
Când promiți că îi vei oferi copilului tău înghețată ca recompensă pentru că a mâncat legumele, el are imediat o impresie: înghețata este grozavă, iar legumele sunt doar un mijloc pentru a ajunge la un scop. Și pe măsură ce copilul tău continuă să trăiască cu această noțiune, dragostea pentru alimentele nedorite crește în mod inerent și acest lucru duce în cele din urmă la acumularea excesivă de grăsime.
5. Încurajarea copiilor să rămână în casă
Deși nu este o idee bună să-ți lași copiii să hoinărească prin cartier fără supraveghere, este la fel de rău să-i ții închiși în casă, deoarece îi încurajează să fie inactivi și asta poate induce creșterea în greutate.
Cum să-ți ajuți copiii să rămână sănătoși
Bine! Lăsând lucrurile negative la o parte, iată câteva sfaturi practice care te vor ajuta să menții copiii sănătoși:
1. Fii un model bun
Așa cum am afirmat mai devreme, impactul părinților asupra stilului de viață al copiilor lor este necuantificabil. Deci, dacă vrei să-ți ajutați copiii să mențină o greutate sănătoasă, trebuie să începeți cu tine.
Mergi la o plimbare și ia copiii cu tine. Consumă mese sănătoase și lasă-i să vadă că o faci cu plăcere. Pe măsură ce te văd – eroul lor – făcând toate lucrurile corecte, nu va trece mult până când vor urma exemplul.
2. Oferă-le mese sănătoase
Bine, acest lucru este foarte important, așa că fii atent! Tu ești ceea ce mănânci, același lucru este valabil și pentru copiii tăi.
Consumul de mese sănătoase este un pas pe care nu-ți poți permite să-l ratezi dacă vrei cu adevărat ca copiii tăi să-și mențină o greutate sănătoasă.
3. Atenție la mărimea porțiilor
Trebuie să fii atent și la „câtă” mâncare oferi copiilor! Copiii ar trebui să fie încurajați să mănânce (din start) exact cât pot – nici măcar o gură în plus! Nu ar trebui să-i faci pe copii să-și curețe farfuriile, deoarece asta poate crește pofta de mâncare pe măsură ce cresc - și asta, desigur, poate duce la probleme de greutate.
4. Descurajeazâ alimentele nedorite
Mâncărurile nedorite sunt rele... foarte rele! Și trebuie să transmiți acest mesaj copiilor tăi într-un mod foarte convingător.
Pentru început, trebuie să curăți cămara și frigiderul și să scapi de alimentele nedorite. În plus, ar trebui să-ți încurajezi copiii să aleagă alimente sănătoase atunci când le oferi bani pentru gustări.
5. Fă din exercițiile regulate parte din rutina copiilor
Trebuie să-i încurajezi să facă exerciții în mod regulat. Ai observat că fiului tău îi place atletismul? Fetița ta iubește voleiul? Minunat! Dă-le drum liber, fă tot ce poți pentru a-i menține activi fizic! Acest lucru îi va ajuta să ardă în mod constant caloriile și să mențină o greutate sănătoasă.
6. Deconectează televizorul
După cum am spus anterior, televizorul poate fi foarte rău pentru copii. Deci, trebuie să limitezi timpul la televizor / media cât mai mult posibil.
Se recomandă ca cei mici să nu aibă mai mult de o oră de timp la TV pe zi. Același lucru este valabil și pentru jocurile video, desigur!
7. Fă ora de culcare obligatorie
Poate că nu știi acest lucru, dar somnul ajută la pierderea în greutate. Așadar, setează o anumită oră de culcare pentru copii și asigură-te că o respectă.
În general, se recomandă copiilor șapte până la nouă ore de somn pe noapte. Și pe măsură ce încep să doarmă mai bine, vor începe să se apropie de greutatea ideală.
8. Verifică-le în mod regulat IMC-ul
Dacă te bazezi pe ochii tăi pentru a spune când copilul tău se îngrașă, urăsc să ți-o spun, dar s-ar putea să te înșeli teribil. Deci, ca o opțiune mai fiabilă, verifică în mod regulat indicele de masă corporală (IMC) al copilului. Acest lucru se poate face cu ajutorul calculatoarelor IMC sau la clinica locală.
Pentru a verifica dacă copilul este obez trebuie calculat indexul de masă al corpului (IMC = BMI) prin următoarea formulă: greutatea (în kg) este împărțită la înălțimea (în metri) la pătrat.
Un IMC de 18.5 până la 25 reprezintă o greutate normală, în timp ce o valoare cuprinsă între 25 și 30 semnifică o greutate peste normal, iar indicele IMC de peste 30 indică o obezitate clară.
IMC (BMI) =
( kg/m² )greutatea în kilograme ----------------------- înălțimea în metri ²
Așadar, fii un model bun menținându-ți singur o greutate normală. Iar rezultatul final va fi îmbunătățirea sănătății și a fericirii nu numai pentru copii, ci și pentru întreaga familie.
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Obezitatea la copil este o problema foarte serioasa care trebuie tratata cu multa atentie. Parintii trebuie sa stie ca obezitatea in copilarie este asociata cu multe riscuri de sanatate, mai tarziu in viata.
Mancarea nu trebuie sa fie oferita copilului pe post de recompensa, divertisment sau pentru tratarea indispozitiei. Mamici, discutati cu bunicile care isi cresc nepotii - sa nu le ofere dulciuri si mancaruri favorite copilul pentru ca acest lucru nu este decat un cadou otravit. Citeste 10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau.
Foarte important: Consulta si verifica Tabelul indexului de masa corporala la copil si adolescent.
Obezitatea la copil: diagnostic si tratament
Tratata cu prea putina atentie, greutatea excesiva a copilului trebuie sa fie un prim semnal de alarma pentru parinti.
Studiile demostreaza ca, obezitatea copilului trebuie tratata cu foarte mare atentie, fiind un semnal de alarma asupra sanatatea copilului.
Obezitatea in copilarie este deosebit de importanta pentru anumite motive, prezice daca un copil va fi obez in viata adulta si este legata de alte complicatii. Citeste mai departe despre obezitatea la copil - cum este diagnosticata si cum este tratata.
Retete sanatoase si rapide pentru copii - peste 50 de retete delicioase si sanatoase pentru copii.
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Trebuie sa recunoastem ca de fiecare data cand copilul vrea sa bea ceva racoritor, prefera o bautura dulce.
Ori un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola ori alte combinatii colorate si dulci. Atat de dulci incat daca le gusti iti dau senzatia de voma, daca esti ne-obisnuit cu asemenea produse.In plus, deajuns sa arunci un ochi - in supermarket - spre cosul de cumparatori al unei femei care pare mamica. Are intotdeauna niste sticle de bauturi carbogazose.... pentru cei de acasa.
Dar de ce mai cumpara parintii astfel de bauturi nocive pentru copiii lor? Poate comoditatea si mai ales lipsa informatiei.Asa ca m-am gandit ce motive ar avea parintii sa mai cumpare pentru acasa astfel de bombe calorice, pline de coloranti si E-uri. Citeste cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau.
Despre alimentatia sanatoasa a copilului merita citit si:
5 alimente cu care sa NU ne hranim copiii
Cum ne ajutam copilul sa aleaga mancarea sanatoasa: 9 sfaturi concrete
Vitaminele pentru copii: cand sunt necesare si de ce
FIERUL in alimentatia zilnica a copilului tau
Obezitatea la varste fragede
Alimentatia sanatoasa creste imunitatea copilului in sezonul virozelor
Cum convingi copilul sa manance legume
6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Forum si grupuri de suport pentru o alimentatie sanatoasa
autor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII