Povești cu mămici și reacții de la specialiști: Partea II cu Elena Zagaican
Primul accident al copilului este un moment dificil pentru orice părinte
Oricât ne-am dori să protejăm copiii de orice pericol sau rău, este inevitabil să nu întâmpinăm și momente mai puțin plăcute în parcursul lor de creștere. Primul accident al copilului este un moment dificil pentru orice părinte, generând adesea o multitudine de emoții și îngrijorări. În acest articol, vom explora experiența mămicii Elena Zagaican, vom descoperi emoțiile pe care le-a trăit și acțiunile pe care le-a întreprins pentru a face față acestei situații delicate. De asemenea, vom afla și părerea a doi medici pediatri pe parcursul filmulețului, cu privire la modul în care a reacționat și ce ar fi fost recomandat în această situație: Dr. Roxana Hristianovici, Medic specialist pediatru, Consultant în alăptare acreditat IBCLC, Consultant în babywearing și Dr. Iulia Cristiana Balint Boia, Medic specialist pediatru, Consultant în alăptare acreditat IBCLC.
Povești cu mămici și reacții de la specialiști, cu Elena Zagaican - mamă, radio host și moderator Desprecopii
Mă uit des la pozele și filmările cu cei mici și evident că apare întrebarea: “Când a zburat timpul?”. Și, cu toate că acum îmi par toate momentele excelente, nu a fost întotdeauna ușor pentru că atunci când devii părinte, cuvântul responsabilitate prinde o însemnătate și mai mare. Iar dacă lucrurile nu decurg întotdeauna ok, vinovăția își face și ea intrarea în multe rânduri.
Avea doar câteva luni Sergiu, stătea pe burtică și începuse de câteva zile să se rostogolească. Noi ne jucam într-un pat mare când deodată a sunat cineva la interfon. Am deschis repede și m-am întors la bebeluș. Câteva secunde probabil că a durat totul, dar imediat am auzit un zgomot foarte mare și plânsetul copilului care căzuse din pat pe parchet. Inițial nu mi-am dat seama unde s-a lovit sau cum s-a lovit. Plângea iar eu încercam să îl liniștesc în timp ce în sufletul meu sentimente ciudate își făceau de cap, principalul fiind vinovăția și ideea că o mamnă bună trebuie să anticipeze astfel de momente și să le prevină, așa că probabil eu nu sunt.
Reacția specialistului, Dr. Roxana Hristianovici:
Loviturile la cap și de fapt prima căzătură din pat este asociată și cu primul moment de panică din viața părinților. Aproape 99% dintre copii pică din pat și 1% dintre părinți nu recunosc asta. De cele mai multe ori traumatismele au loc la vârste mici, prin rostogolire din pat. Copilul are o vârstă mică dar este protejat de traumatisme la nivelul creierului prin faptul că oasele boltei craniene nu sunt încă sudate, are fontanelă, astfel ele reușesc să se miște și să absoarbă forța impactului. De asemenea, înălțimea de la care copilul a căzut este una suficient de mică încât să nu pună un pericol real pentru sănătate.
Reacția specialistului, Dr. Iulia Cristiana Balint Boia:
În jurul vârstei de 3-4 luni este vârsta la care bebelușii, dintr-o dată, își dau seama că pot să se rostogolească. Încep să facă asta mereu și sunt destul de rapizi, de aceea, cred că atunci când apare prima căzătură, bebelușii exersează exuberanți până ajung la o margine și apoi cad. Tocmai din acest motiv nu lăsăm copiii singuri pe un pat, în jurul vârstei de 3-4 luni, indiferent cât de mare este patul. În schimb, bebelușul poate fi lăsat jos pe burtică să exerseze, pe o suprafață plană și nu îl lăsăm singur pe masa de înfășat NICIODATĂ, pentru că acolo înălțimea este mult mai mare
Ulterior am observat o roșeață sub ochi, ca o mică umflătură. Probabil că acolo a fost contactul cel mai puternic la lovitură.
Pentru că aveam în casă un gel pe bază de plante special pentru lovituri care reduce inflamația și calmează durerea, l-am aplicat pe umflătură. După ce emoția de moment a trecut am început imediat să caut informații despre ce am de făcut în continuare, protocolul pentru astfel de lucruri, iar următoarele 48 ore, pentru mine, au fost doar despre a urmări copilul pentru a sesiza dacă există semne ce mi-ar putea indica faptul că este neapărat necesar să solicit ajutor medical.
Reacția specialistului, Dr. Roxana Hristianovici:
Ideea de a aplica un gel cu efect calmant pe o echimoză este una bună. Dacă nu avem un gel pe bază de plante pe care să îl folosim, putem aplica o compresă cu apă rece. Atenție doar să NU puneți gheață direct pe piele, ci o compresă cu apă rece, sub jetul de la robinet, sau eventual o pungă de gheață învelită într-un prosop. De asemenea, nu exagerați cu timpul, sunt suficiente 2-3 minute.
Reacția specialistului, Dr. Iulia Cristiana Balint Boia:
La orice lovitură în zona capului, următoarele 24-48h suntem atenți la somnolență excesivă, vărsături în jet fără senzația de greață, schimbări de comportament și iritabilitate. Orice simptom apare după, cum ar fi bombarea fontanelei, mișcări anormale, mișcări ale ochilor anormale, sunt de urmărit în primele 24-48h. Nu recomand nici a ține copilul treaz numai pentru a observa dacă se comportă normal. Dacă vine ora de somn, îl lăsăm să doarmă normal și apoi îi evaluăm starea în restul zilei.
Și am crezut că la al doilea copil sunt și mai pregătită și știu foarte bine ce am de făcut, când într-o noapte de puseu și alăptare în co-sleeping, mutându-mă de pe o parte pe alta, Tudor a căzut din pat, iar o noapte normală, cu treziri dese și alăptat, s-a transformat într-o noapte albă pe deplin, pentru că Tudor se rănise deasupra pleoapei și chiar și după ce s-a liniștit, eu nu am reușit să mai adorm, am stat să îl urmăresc, iar dimineață am mers la medic pentru că doar confirmarea medicului simțeam că mă poate liniști.
Reacția specialistului, Dr. Roxana Hristianovici:
Faptul că mama nu s-a liniștit, nu a putut să doarmă noaptea și a mers a doua zi la medic, este ok. Mi se pare important ca mamele să își urmeze instinctul. Chiar dacă copilul nu a prezentat nici unul dintre semnele pe care Iulia le-a menționat anterior și mama a simțit nevoia ca medicul să îi confirme că băiețelul ei este bine, este ok. O mamă simte și instinctul ei trebuie luat în calcul.
În final a fost vorba de un cucui și o simplă vânătaie dar medicul a spus că este bine că am venit să cerem sfatul și asistența sa, deoarece în cazul unor lovituri la cap este bine să facem o evaluare medicală și în plus ne ajută să ne liniștim.
Mulțumim doamnelor doctor pentru răspunsurile informative și valoroase!
Dacă doriți să aflați mai multe sfaturi utile și informații despre cum să gestionați diversele traumatisme benigne la copii, vă invităm să vizitați secțiunea PRIMUL AJUTOR ÎN CAZ DE LOVITURI de pe site-ul Desprecopii.com. Acolo veți găși resurse utile și articole informative, care vă vor ajuta să navigați în mod sănătos și echilibrat prin aceaste provocări.
În cele din urmă, amintiți-vă că vocea și intuiția părintească sunt cele mai puternice ghiduri în luarea deciziilor pentru copiii noștri. Mulțumim că ați urmărit emisiunea și vă dorim tuturor o zi minunată și echilibrată! Și cât mai puține cucuie, dureri de creștere, vânătăi și lacrimi la joacă.