Pozitionarea și atașarea corectă a bebelușului la sân - cum se face și de ce este esențială pentru succesul alăptării
Atașarea corectă a bebelușului la sân este probabil secretul reușitei alăptării. O mulțime de probleme pot apărea dacă mamă nu își atașează corect puiul la sân.
În continuare vă vom explica cum să vă pregătiți înainte de alăptare și vă vom oferi instrucțiuni pas cu pas pentru atașarea corectă a bebelușului.
in acest articol veti citi mai multe despre:
Atasarea corecta este foarte importanta!
Cum sa atasati corect bebelusul la san
Nu puteti alapta din cauza angorjarii?
Stiti ca bebelusul este atasat corect daca...
Nu ati reusit o atasare corecta la san?
Atasarea corecta este foarte importanta!
Cheia succesului alaptarii este atasarea la san - daca o faceti corect, restul vine de la sine. Atasarea sau mufarea bebelusului la san se invata cel mai bine prin exemplu, dar avand in vedere faptul ca multe proaspete mamici nu au avut ocazia de a tine in brate un nou-nascut, aceasta transmitere a informatiilor tinde sa aiba loc doar in momentul in care avem cu adevarat nevoie.
Cum sa atasati corect bebelusul la san:
- Puneți bebelușul la sân imediat după naștere - reflexul său natural de a suge vă poate fi de mare ajutor.
- Înainte de a începe să alăptați, asigurați-vă că aveți tot ce vă trebuie la îndemână: un pahar de apă, absorbante pentru sân, un prosop mic, perne suplimentare.
- Așezați-vă într-o poziție confortabilă sau culcat - dar ca spatele să vă fie susținut în mod corespunzător.
- Asigurați-vă că nu sunteți restricționată de îmbrăcăminte. Luați în considerare eliminarea sutienului și chiar a cămășii dacă asta vă ajută.
- Asigurați-vă că bebelușul este vigilent și țineți-l aproape de corpul vostru, astfel încât cu urechea, umărul și soldul micuțului să fie în linie dreaptă. În această poziție, capul și gâtul sunt susținute de antebraț, iar fundulețul și picioarele sunt ținute în mâna voastră.
- Întoarceți-i corpul ușor spre voi, astfel încât pieptul lui să fie în fața pieptului vostru, iar nasul să fie la același nivel cu sfârcul. Așezați-i brațul inferior în jurul taliei, astfel încât corpul să se sprijine pe mâna voastră.
- Cu mâna liberă, țineți-vă sânul și mișcați ușor sfârcul de-a lungul guriței bebelușului - asta ar trebui să-l facă să-și întoarcă capul și să deschidă gura larg.
- Cu gurița deschisă, își va scoate limba afară. Aduceti-l la sân și asigurați-vă că, pe măsură ce prinde mamelonul, acesta să fie îndreptat spre cerul gurii. Pentru o atașare reușită, maxilarul sau bărbia inferioară ar trebui să atingă sânul și ar trebui să aibă o mare parte a areolei în gurita!
- Pe măsură ce gurita se închide, ar trebui să prindă o mare parte din areolă.
Nu va ingrijorati daca nu reusiti de la prima incercare o atasare corecta. Cu rabdare, perseverenta si incredere in dumeavoastra sunt sigura ca veti reusi sa ajungeti la excelenta in ceea ce priveste alaptarea.
Ce se intampla daca bebelusul suge dar nu este atasat corect?
Ad-Extra3:
Nu puteti alapta din cauza angorjarii?
Daca sunteti preocupata de faptul ca nu reusiti o atasare corecta din cauza angorjarii sanilor, incercati sa scoateti putin lapte inainte de a incepe alaptare (manual sau cu o pompa).
Stiti ca bebelusul este atasat corect daca:
· Barbia este in contact cu sanul, dar in acelasi timp nasul este liber - nu va atinge sanul.
· Buza de jos este rasfranta
· Limba sa este impinsa in fata si este deasupra gingiei inferioare.
· Mare parte din areola este in gurita.
· Nu simtiti nici o durere grava la nivelul mamelonului - desi este posibil sa aveti senzatie de furnicaturi pe masura ce laptele iese.
· Bebelusul isi misca tot maxilarul atunci cand suge - nu doar buzele.
Nu ati reusit o atasare corecta la san?
Daca credeti ca nu ati reusit o atasare corecta sau aveti dureri in timpul alaptarii, luati bebelusul de la san prin introducerea unui deget curat in coltul gurii micutului si incercati din nou (asta il va face sa deschida gurita si sa lasa sanul). Adesea, ajustarea pozitiei bebelusului in raport cu corpul vostru ajuta la rezolvarea problemei.
Atasarea incorecta la san afecteaza bebelusul - Cum?
Daca bebelusul nu este atasat corect la san si nu poate sa se hraneasca eficient, va insemna ca sesiunile de alaptare sunt mai lungi decat trebuie. In cazuri grave, va insemna ca bebelusul trebuie sa munceasca destul de greu si ca nu va primi prea mult lapte - si asta nu este o veste buna. De la o atasare incorecta rezulta un bebelus nefericit, infometat si nelinistit.
Atasarea incorecta la san afecteaza si mamica - Cum?
Sanii vor produce mult lapte, pentru ca exista foarte multe semnale care cer asta: bebelusul suge mai mult sfarcul nu sanul. Cu toate acestea, daca laptele nu se misca, acesta poate sa umple sanii. Apoi, sanii au un mecanism de protectie care va opri productia de lapte. Deci, veti ajunge intr-o situatie dificila deoarece bebelusul va deveni agitat deoarece, desi aveti mult lapte, micutul nu il poate primi eficient, sau deloc..
Angorjarea sanilor este una din problemele alaptarii: cauze si ce e de facut
In primele saptamani dupa ce ai nascut, este posibil sa simti ca sanii ti s-au umflat, sunt durerosi, fierbinti si foarte tari. Uneori, zona umflata se poate intinde pana la axila si poti face chiar febra.
Alaptarea - ghid complet
Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii - de la Desprecopii.com:
Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului
Colostru - prima masa a bebelusului tau
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Forumurile de ajutor ale mamicilor care alapteaza
Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.
Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate © 2024
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII