SECRETUL REUȘITEI alăptatului este felul cum prinde bebe sânul. Iată ce trebuie să știi dragă mami.
Chiar dacă alăptarea este un proces cât se poate de natural, și chiar dacă orice mămică ce alăptează își dorește ca acest proces să fie cât mai aproape de imaginea tandră pe care o vedem de atâtea ori în imagini ce înfățișează mămici alăptând, lucrurile nu sunt întotdeauna chiar atât de idilice de la început. Primele zile de alăptare sunt uneori foarte dificile, însă de ele depinde în mare măsură felul în care va decurge acest proces natural în toată perioada care urmează.
Cheia succesului în ceea ce privește alăptatul corect ține de modul în care bebelușul reușește să se prindă cu gurița de sân (atașarea la sân).
despre secretul alaptarii veti citi:
Alaptatul necesita rabdare
Secretele unei alaptari de success
Care este cheia succesului?
Exista un ghid de alaptare?
Alaptarea nu este intotdeauna ca in pozele idilice insa are un secret special pe care trebuie sa il stii
Chiar daca este un proces cat se poate de natural, si chiar daca orice mamica ce alapteaza isi doreste ca acest proces sa fie cat mai aproape de imaginea tandra pe care o vedem de atatea ori in imagini ce infatiseaza mamici alaptand, lucrurile nu sunt intotdeauna chiar atat de idilice de la inceput. Primele zile de alaptare sunt uneori foarte dificile, insa de ele depinde in mare masura felul in care va decurge acest proces natural in toata perioada care urmeaza.
In aceste prime zile se intensifica nu doar legatura intima dintre bebelus si mamica, ci tot acum bebelusul capata anumite deprinderi care vor contribui la bunul mers al lucrurilor.
Alaptatul necesita rabdare
Contrar opiniei multor mamici, care considera ca bebelusii se nasc cu instinctul de a suge si ca este suficient sa li se puna sanul in fata ca sa stie ce sa faca, alaptatul necesita rabdare, perseverenta si dorinta de a reusi. Desigur, unii bebelusi reusesc mai rapid decat altii sa invete sa suga, insa asta nu inseamna ca cei care sunt mai reticenti la inceput nu pot reusi. Din momentul in care incep sa prinda tehnica, totul devine din ce in ce mai usor.
Specialistii in alaptare sunt de parere ca acest instinct de a suge este prezent mai ales imediat dupa nastere, in prima ora si de aceea le sfatuiesc pe mamici sa alapteze cat mai curand, daca starea de sanatate le-o permite.
Exista anumite secrete ce trebuie puse in aplicare pentru ca alaptatul sa se transforme in ceva magic – secrete pe care mamicile cu experienta le cunosc si le impartasesc adesea mamicilor aflate la prima nastere. Iata cateva dintre ele...
Secretele unei alaptari de succes
Indiferent in ce pozitie prefera sa fie alaptat, pentru ca totul sa decurga perfect, bebelusul trebuie sa stea in asa fel incat sa poata fi trasata o linie imaginara dreapta care sa uneasca urechea, umarul si soldul. Odata asezat in pozitie corecta, bebelusul trebuie ghidat spre san astfel incat sa se prinda bine de el si sa poata fi hranit. Prinderea mamelonului este, de altfel, esentiala pentru ca totul sa se desfasoare in conditii cat mai firesti. Daca bebelusul prinde corect sanul, atunci nu exista riscul de rani si iritatii, laptele curge in cantitate suficienta si are loc o stimulare naturala a productiei de lapte matern.
Pentru ca bebelusul sa prinda corect sanul si sa il poata mentine pe toata durata alaptatului, este nevoie uneori ca mama sa tina sanul cu mana, pentru a-l ajuta, mai ales in primele zile, cand copilul nu are suficienta forta necesara pentru a se prinde foarte puternic la san. Pentru a-i oferi sanul bebelusului, acesta trebuie sustinut cu mana, in timp ce mamelonul este tinut intre aratator si degetul mijlociu astfel incat degetele sa fie in afara areolei si oferit spre a fi prins cu gurita de catre copil. Inainte de a face acest lucru, atinge buza inferioara sau barbia bebelusului cu mamelonul, pentru ca acesta sa deschida gura.
Daca nu deschide gurita, impinge usor barbia in jos cu indexul si incearca sa ii bagi mamelonul in gura, deschizand tu insuti gura, pentru ca s-ar putea sa te imite instinctiv. Atunci cand deschide gura, baga-i imediat sanul, astfel incat buzele sa fie usor intoarse in afara si bine prinse de san, asemenea unei ventuze. Nu uita ca trebuie sa aduci bebelusul spre san si nu sa duci sanul spre bebelus. Miscarea trebuie sa fie ferma, dar blanda, pentru ca daca se va simti bruscat, copilul se va speria si va refuza o noua incercare.
Odata atasat corect la san, bebelusul va avea barbia si nasucul lipite de acesta. Nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca respiratia nu ii este afectata, insa daca iti faci totusi griji, nu trebuie decat apesi usor pe san cu unul dintre degetele intre care e prins mamelonul la inceput, astfel incat sa creezi o mica distanta intre nas si san.
citeste neaparat: Pozitii de alaptare Ghid Complet
La inceput, senzatia pe care o vei simti nu este foarte placuta, mai exact uneori s-ar putea chiar sa te doara putin in primele cateva secunde. Odata ce sanul este bine prins si laptele incepe sa curga, senzatia neplacuta dispare. Daca nu dispare in cel mult un minut, atunci inseamna ca bebelusul nu a prins corect sanul si ar trebui sa reiei toata procedura, pentru ca altfel lucrurile nu vor decurge tocmai placut. Iar daca durerea persista, desi laptele curge si copilul pare sa fie satisfacut, atunci adreseaza-te cat de curand unui medic, pentru ca nu este normal ca alaptatul sa produca durere.
Ad-Extra3:
Care este cheia succesului in alaptare?
Cheia succesului in ceea ce priveste alaptatul corect tine de modul in care bebelusul reuseste sa se prinda de san. Vezi aici Atasarea corecta la san a bebelusului (video)
Acesta trebuie sa prinda cu gura o suprafata cat mai mare, astfel incat mameonul sa fie pozitionat cat mai adanc in gurita lui, iar limba si gingiile sa preseze pe areola pentru a stimula venirea laptelui. Este foarte imprtant ca bebelusul sa prinda cu gurita si o parte din areola, nu doar mamelonul. Daca suge doar din mamelon, cantitatea de lapte va fi foarte mica si, in plus, se vor produce rani in jurul acestuia.
Daca bebelusul nu pare sa reuseasca sa invete imediat tehnica suptului, nu dispera. Incearca de mai multe ori, pentru ca in cele din urma, impreuna, veti reusi! Daca vezi ca suge in gol, ca nu inghite sau ca da din cap si se enerveaza, baga-i usor degetul in gura, pentru a opri suptul si a-l desprinde de san, apoi reia intreaga procedura pentru a-l prinde corect la san. Nu te descuraja! Apeleaza la ajutor de specialitate daca simti nevoia, dar, mai ales, incearca sa iti pastrezi calmul si sa nu uiti ca, dincolo de hrana propriu-zisa, alaptatul ar trebui sa fie unul dintre cele mai intime si mai tandre momente pe care le imparti cu bebelusul tau.
Despre alaptare, merita sa cititi si:
Exista un ghid de alaptare?
Ei bine DA - Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare
Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.
Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea DC:
Alaptatul - Help Line (13)
Alaptatul - Help Line (12)
► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici - Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.
Forumul de ALAPTARE
Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.
→ Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe si pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.
autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate © 2024
Ne-am sfatuit cu un consultant international certificat pentru lactatie (IBCLC®).
Citeste mai multe informatii despre specialistele in alaptare: consultantele cu certificat international pentru lactatie din Romania
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII