Colostrul: prima masă a bebelușului - minunea galbenă cu anticorpi

Colostrul -  prima masa a bebelusului - minunea galbena cu anticorpi

Colostrul: prima masă a bebelușului - minunea galbenă cu anticorpi

Colostrul, substanța secretată de organismul mamei in primele zile de alăptare, este cel mai bun aliment pe care o mamă îl poate oferi copilului sau nou-născut.

► Colostru contine toti nutrientii si toate fluidele de care bebelusul are nevoie in primele zile de viata, precum si numeroase substante care il protejeaza impotriva infectiilor - iata sfatul dnei doctor pediatru Stefana Zamfir.

despre colostru veti citi:
Ce este colostrul
Colostrul este cel mai bun aliment pentru nou-nascut
Cum arata colostrul
Colostrul, prima masa a bebelusului

De ce pierde in greutate bebelusul?

Despre alaptare si etapele alaptarii

Primele zile de alăptare in fapte concrete
Ghid de alaptare

Ce este colostrul

Colostrul este primul lapte al mamicii (lapte matern) si este secretat doar in primele 3-5 zile dupa nastere. Colostrul este un aliment unic si extrem de folositor pentru nou-nascut. Prolactina stimuleaza productia de colostru din timpul sarcinii, inca din saptamana a 16-a de sarcina.

Colostrul este cel mai bun aliment pentru nou-nascut

Indiferent cat si cum iti vei hrani bebelusul, colostru, substanta secretata de organismul mamei in primele zile de alaptare, este cel mai bun aliment pe care o mama il poate oferi copilului sau nou-nascut.

Colostru contine toti nutrientii si toate fluidele de care bebelusul are nevoie in primele zile de viata, precum si numeroase substante care il protejeaza impotriva infectiilor.

Cum arata colostrul

Culoarea si consistenta aparent diluata a colostrului se datoreaza tocmai faptului ca este foarte bogat in substante nutritive. Comparativ cu laptele matur, el este mai bogat in proteine, are un continut de zahar mai mic si un continut de grasime mult mai scazut. Chiar daca imediat dupa nastere sanii par sa nu contina prea mult lapte, colostrul pe care il secreta este suficient pentru o masa consistenta a bebelusului.

Dupa cum spuneam, colostrul este bogat in proteine, in vitamina A si in alte substante nutritive importante pentru crestere si pentru mentinerea imunitatii la un nivel ridicat. Organismul mamei produce colostru mai multe zile dupa nastere, pana cand cantitatea de lapte produsa este suficienta pentru a asigura mesele bebelusului.

/Images/colostru-si-lapte-poza.jpg
Colostrul este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelus.
Primele mese ale bebelusului pot fi cateva lingurite de colostru insa acestea contin cantitati extrordinare de nutrienti si anticorpi  esentiali pentru a-l pastra sanatos pe bebelus.
Colostrul are o culoare un pic mai inchisa in comparatie cu
laptele matern ulterior.

Ad-Extra3:

Prima masa a bebelusului este colostrul

Probabil ca ai citit deja destule materiale despre alaptare si ai auzit atatea opinii, incat te-ai saturat sa discuti despre acest subiect. Nici nu trebuie sa discuti… pentru ca acum, draga mamica, tot ce trebuie sa faci este sa dai curs instinctului tau.

Citeste Primele ore dupa nasterea bebelusului sunt extrem de importante - asa ca draga mami, incepe corect

Alaptarea nu este intotdeauna un lucru usor, insa cu rabdare si cu dorinta de a reusi vei sti sa gasesti calea potrivita petnru tine si pentru bebelusul tau. In general, bebelusii se nasc cu instinctul de a suge, insa unii au acest instinct mai dezvoltat, altii mai putin. Ideal este ca bebelusul sa fie pus la san pentru a lua prima masa in prima sa ora de viata sau, in orice caz, cat mai devreme. Acest lucru va stimula sanii sa produca cat mai devreme lapte si, in plus, va semnala uterului, faptul ca este momentul sa se contracte pentru a reveni treptat la dimensiunile sale normale si va miscora riscul de sangerari foarte mari dupa nastere.

Prima masa este, de asemenea, extrem de importanta pentru felul in care bebelusul va invata sa suga. Contactul direct, piele pe piele, mirosul colostrului, aceasta apropiere de mama sa, ii dau bebelusului un sentiment uluitor de siguranta si de confort. Este adevarat ca unii bebelusi arata dezinteres fata de aceste prime mese, insa asta vine si din faptul ca in primele zile copiii au nevoie de putine fluide si mananca mai degraba putin si des. Important este sa fie hraniti des, nu neaparat sa stea mult la san.

De ce pierde in greutate bebelusul?

Chiar daca hrana din primele zile este extrem de consistenta, totusi bebelusii pierd in prima faza in greutate. Aceasta pierdere vine, de fapt, din eliminarea unor fluide acumulate in organismul lor in timpul sarcinii. In zilele urmatoare dupa nastere, apetitul bebelusului va creste. De aceea si colostrul va fi inlocuit treptat de laptele matur, procesul natural de producere a laptelui reglandu-se astfel de la sine, pentru a-i asigura bebelusului ceea ce este mai bun ca sa creasca mare si sanatos.

Primele zile de alăptare in fapte concrete

Primele zile de alaptare ale bebelusului sunt esentiale pentru succesul misiunii de alaptare. Este perioada in care se creeaza o legatura speciala in ceea ce priveste alaptarea.

Pentru toate proaspetele mamici care incep misiunea Alaptarea - iata cum decurg primele zile cu amanunte esentiale.

Tot despre colostru - mai poti citi

Colostru sau aurul lichid - 5 lucruri uimitoare despre prima masa a bebelusului

Culoarea laptelui matern - diagrama care explica cum variaza culoarea laptelui si ce poate insemna

Cand vine laptele si cand incep sa am mai mult lapte? Clarificari necesare pentru gravidute

Laptele matern este imposibil de replicat si se adapteaza perfect nevoilor bebelusului - infografic

Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului. Leucocitele sunt celule care se găsesc numai în laptele matern viu. Ele ajuta la lupta impotriva infectiilor. Asadar sunt anticorpii , celulele vii, enzimele și hormonii care fac ideal laptele matern .

Acestea nu pot fi adăugate formulei de lapte oricat de mult ar incerca producatorii de lapte formula. Citeste in continuare ce contine Laptele matern si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus.


Alaptarea bebelusului: ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii.

Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii:

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Alaptarea exclusiva si diagramele de crestere ale bebelusului: ce trebuie stiut
Alaptatul si exclusivitatea celui mai intim act matern
Secretul reusitei alaptatului
Alaptarea exclusiva si beneficiile unice ale laptelui matern 
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna

Primelele 12 luni de viata ale bebelusului tau scump si drag sunt speciale. Desi e un omulet mic si ti se pare ca de la luna la luna e tot mai maricel si mai jucaus, bebelusul tau e dependent de dragostea si atentia parintilor si trebuie stimulat special in fiecare luna.

Acorda-i atentia si dragostea ta pentru ca primul an trece atat de repede. Iata cate un sfat special pentru fiecare luna din primul anisor al bebelusului.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Paola
    Paolatrimis la 13/3/2014

    Pacat este ca in unele maternitati nu iti dau sansa de a-ti alapta copilul in primele ore....si ii tot indoapa cu lapte praf si ceai! :(

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII