Femeia și cele patru stări: povestea (ne)simțită a hormonilor feminini

Femeia și cele patru stări: povestea (ne)simțită a hormonilor feminini
Dacă ai impresia că femeia din viața ta (iubita, mama, sora sau chiar tu) trece de la o zeiță calmă la un ninja furios, apoi la guru motivațional și în final la un Gremlin cu PMS, felicitări: ai întâlnit ciclul menstrual. Nu, nu e doar „menstruația” aia de care se tem bărbații ca de spoiler la meci. E o telenovelă hormonală în patru acte, reluată lună de lună, fără pauză de publicitate.
Așadar, să facem lumină printre schimbările de dispoziție, crizele de plâns, pofta de sex, urletele din senin și, desigur, criza existențială de vineri seara care n-are nicio legătură cu faptul că a început faza luteală.
1. Menstruația: Săptămâna „Nu întreba, doar adu înghețata”
A început spectacolul: uterul dărâmă scena cu nervi, pentru că ovulul nu s-a prezentat la apel. Rezultatul? Sângerare, crampe, balonare, dureri de spate și o stare generală de „Lasă-mă-n pace că plâng și fără motiv”. Și nu, nu e „doar puțin sânge”. E o revoltă biologică cu sânge, lacrimi și ciocolată.
În această fază, femeia este în faza zombie emoțional cu Netflix sub pătură. Dacă pare că s-a teleportat în universul „nimic nu are sens și totul doare”, asta e pentru că hormonii estrogen și progesteron sunt prăbușiți, corpul e obosit, iar viața pare un serial prost cu actori slabi.
Exemplu practic: azi vrea să mănânce supă, mâine plânge pentru că n-a găsit același model de agrafă. Tot ce trebuie să faci (inclusiv tu, femeie dragă, pentru tine) este să supraviețuiești. Cu grijă. Și snacksuri.
2. Faza foliculară: Săptămâna „Ce-i cu energia asta? Mă simt invincibilă!”
La scurt timp după ce valul roșu s-a retras, începe regenerarea. Estrogenul crește, iar corpul se comportă de parcă a băut energie pură. Starea de spirit se îmbunătățește, energia urcă, cheful de viață revine.
Aceasta e perioada în care femeia simte că poate schimba lumea. Își face planuri, se apucă de sport, cumpără un blender și jură că de luni mănâncă sănătos. E și creativă, concentrată, motivată. Uneori devine CEO al propriei vieți și își scrie CV-ul emoțional. Îl și trimite. Universului. ;)
E momentul în care acceptă întâlniri, face curat voluntar în dulap și cumpără agende motivaționale. Totul e posibil, hormonii sunt în echilibru, și lumea e (aproape) perfectă. Dar ce nu știe ea e că...
3. Ovulația: Săptămâna „Sunt sexy și știu asta”
…urmează faza în care corpul urlă „FERTILĂĂĂ!” cu toate boxele posibile. Ovulul e eliberat, testosteronul face o piruetă, iar estrogenul atinge vârful. Rezultatul? Libido-ul explodează, pielea e radiantă, zâmbetul seduce și vocea e inexplicabil mai sexy.
În timpul ovulației, femeia e The Queen of Everything. Parcă e într-o reclamă la parfum: totul strălucește, hainele se așază perfect, și poate fermeca pe oricine cu un „hei”. Dar în adâncul ei, corpul doar strigă: "Hai să perpetuăm specia, te rog". Știință pură!
Și partea cea mai amuzantă? Chiar dacă nu plănuiește copii, corpul tot se comportă ca și cum ar fi pe Tinder cu Mother Nature. Bonus: are chef de socializat, e sociabilă, spontană și i se pare că și pisicile o plac mai mult.
4. Faza luteală: Săptămâna „Totul e un coșmar și nimeni nu mă înțelege”
După glorie urmează prăbușirea. Progesteronul preia frâiele și începe haosul: balonare, sâni dureroși, poftă de dulce/sărat/ambele în același timp, coșuri care apar dincolo de logică, și o sensibilitate emoțională demnă de Oscar.
Aici e locul unde apare celebrul PMS: sindromul premenstrual. Nu e doar o scuză ca să țipe la tine că ai uitat să bagi șosetele în coș. E un cocktail chimic cu efecte speciale. Se simte grea, umflată, nervoasă, paranoică. Are chef să se certe, dar nu știe de ce. Are chef de plâns, dar nu știe din ce cauză.
Exemplu de zi obișnuită: citește un mesaj neutru și îl percepe ca atac personal. Apoi plânge pentru că și-a amintit de un cățel din 2004. Apoi mănâncă chipsuri cu Nutella. Nu judeca. Doar dă-i spațiu. Și, eventual, nu respira prea tare.
Și totuși... de ce par femeile atât de diferite într-o lună?
Pentru că sunt. Nu pentru că ar vrea, ci pentru că hormonii le iau pe sus ca pe niște călători fără bilet într-un rollercoaster. Fiecare săptămână vine cu altă combinație de chimie, dispoziție, energie, poftă, dorințe, dureri, sensibilități.
E ca și cum ai fi invitată la patru petreceri complet diferite în aceeași lună: una la parastas (menstruația), una la maraton (foliculara), una pe covorul roșu (ovulația), și una în camera de panică (luteală). Și trebuie să te comporți normal. La serviciu, acasă, în relație. Pe repeat...
Dar femeile nu-s complicate. Sunt doar regizate de un sistem hormonal cu simț artistic. Dacă citești asta și ai început să înțelegi de ce iubita ta plângea la un episod din Tom & Jerry în timp ce mânca măsline cu ciocolată... ei bine, ai făcut un pas uriaș pentru omenire.
Și dacă ești femeie și ți se pare că n-ai mai fost tu de patru ori luna asta — ești chiar tu. Doar în patru versiuni. Și toate sunt spectaculoase. Chiar dacă una dintre ele ar da foc la tot cu o săptămână înainte de ciclu.
De ce ne ingrasam o data cu trecerea anilor?
Ingrasarea persoanelor de varsta mijlocie este considerata o tragedie de catre multe femei si multi barbati de o anumita varsta. Acum, oamenii de stiinta spun ca sunt cu un pas mai aproape de a intelege motivul pentru care se produce acest lucru.
Ei cred ca motivul se gaseste in cele doua tipuri de grasimi care se afla in corpul nostru, din care una devine mai putin activa o data cu varsta citeste mai departe aici>
Forum recomandat
Femina Intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.
Despre sanatatea femeii, mai cititi
Contraceptivele Diane 35, semnale de alarma
Ce este si cum prevenim cistita ?
Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Teste Papanicolau gratuite pentru toate femeile
Ce poate si ce nu poate descoperi testul Babes-Papanicolau
Ce facem daca Testul Papanicolau are un rezultat anormal?
autor: Desprecopii.com, Redactor: Daniela Slavu
Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2025
Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII