14 probleme medicale serioase care pot afecta sarcina și simptome la care trebuie să contactezi medicul de urgență

14 Probleme medicale serioase care pot afecta sarcina si simptome la care trebuie sa contactezi medicul de urgenta

14 probleme medicale serioase care pot afecta sarcina și simptome la care trebuie să contactezi medicul de urgență

Exista o serie de probleme medicale serioase care pot afecta sarcina. Infectii virale, boli cu transmitere sexuala,  rubeola, herpesul, hepatita, infectii non-virale, toxoplasmoza ... iata cateva din pericolele care ameninta sarcina. Aceste probleme medicale pot pune in pericol sanatatea fatului si a mamicii.

⇒ Afla tot ce trebuie sa stii despre aceste probleme medicale care pot afecta sarcina pentru a fi mai puternica. Iti dorim o sarcina cat mai sanatoasa!

despre problemele medicale care pot afecta sarcina, veti citi:
Infectiile virale in sarcina
Rubeola in sarcina
Simptome la care trebuie sa contactati medicul
Simptome periculoase in ultimele saptamani de sarcina
Varicela in sarcina
Folosirea DES
Bolile transmisibile sexual
Sifilisul in timpul sarcinii
Chlamydia in sarcina
Gonoreea in sarcina
Citomegalovirusul (CMV) in sarcina
Herpesul genital in sarcina
Infectia cu HIV si SIDA si sarcina
Infectiile non-virale (bacteriene) in timpul sarcinii
Infectiile tractului urinar in sarcina
Toxoplasmoza in sarcina
Hepatita (inflamarea ficatului) in timpul sarcinii
Factori de risc in timpul sarcinii
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Forumul Odiseea sarcinii

1. Infectiile virale in sarcina 

Infectiile cauzate de virusuri sunt dificil de tratat si pot ameninta grav bebelusul din burtica. Cititi neaparat pe larg: Infectii (posibile) in timpul sarcinii

2. Rubeola in sarcina

Rubeola (pojarul german). Rubeola in timpul sarcinii poate provoca daune grave bebelusului aflat in dezvoltare. Daca rubeola apare in primele 8-12 saptamani de sarcina, sunt sanse de 50-80 la suta ca bebelusul sa aiba  la nastere niste defecte foarte grave ca retardul mental, orbire, surzenie si boli de inima.

Avortul spontan si nasterea copilului mort sunt alte posibile consecinte. Aproape o treime dintre bebelusii ale caror mame au avut rubeola in timpul sarcinii mor in urmatoarele 4 luni dupa nastere. Intreruperea sarcinii este adesea luata in considerare de mamele insarcinate care fac rubeola. Vaccinarile impuse de constientizarea pericoulului au redus dramatic numarul bebelusilor afectati de boala in faza uterina. Pe larg cititi aici: Rubeola si sarcina


Simptome la care trebuie sa contactati medicul

Daca neplacerile tipice ale sarcinii devin grave si aveti simptome tulburatoare precum cele din lista urmatoare, estr un semn ca ceva nu este in regula. Nu ezitati sa sunati medicul daca aveti  vreunul dintre aceste semne.

Vederea incetosata
Frisoane; febra mai mare decat 38°
Cheaguri sau portiuni de tesut in scurgerile vaginale
Crampe sau dureri abdominale
Greata si voma extreme
Lesin
Dureri de cap frecvente sau severe
Scurgere intermitenta sau continua de lichid limpede din vagin
Dureri de sale sau de spate
Dureri sau arsuri la urinare
Pete pe chilot sau sangerare
Umflarea fetei sau a degetelor
Sete neobisnuit de mare

Simptome periculoase in ultimele saptamani de sarcina

La sfarsitul sarcinii, ar trebui sa contactati medicul la simptomele urmatoare:

Contractii frecvente si regulate inainte de 36 de saptamani
Lipsa miscarilor fetale timp de 8-10 ore
-Daca remarcati o eruptie cutanata, febra mica, ganglioni umfalti si simptome de raceala, ati putea avea rubeola. Un test de sange va poate spune daca aveti boala  si daca infectia este recenta. Imunoglobulina va reduce efectele virusului daca decideti sa continuati sarcina. Orice femeie care nu a avut vreodata rubeola sau nu a fost vaccinata impotriva bolii  un grup care in SUA include circa 10-15 procente dintre femeile insarcinate  trebuie sa se vaccineze cel putin cu cateva luni inainte sa ramana insarcinata.

citeste si: 
Preeclampsia si sarcina 

Ad-Extra3:

3. Varicela in sarcina

Varicela sau varsatul de vant poate juca un rol important in declansarea prematura a travaliului si in aparitia defectelor din nastere. Daca sunteti insarcinata si nu ati mai avut varicela, ar trebui sa faceti o injectie cu imunoglobulina varicelei. Daca faceti boala la sfarsitul sarcinii si o aveti in timpul travaliului, cand ii poate fi fataa bebelusului, medicul ii poate face fetusului prin placenta o injectie cu imunoglobulina varicelei.  Cititi pe larg despre varicela: Varicela sau varsatul de vant

4. Folosirea medicamentului DES

Intre 1941 si 1971, multe femei care aveau antecedente de avort spontan, nasteri premature, sangerari moderate in timpul sarcinii sau diabet au luat un medicament numit diethlystilbestrol (DES). Ani dupa aceea, cercetarile au aratat ca aceste femei au avut un risc marit de cancer la san, iar fiicele lor aveau un risc marit de avort spontan, sarcina ectopica si nastere prematura  printre alte probleme.  Daca mama dumneavosatra a luat DES cand era insarcinata cu dumneavoastra si poate ar trebui sa verificati toate informatiile disponibile daca nu sunteti sigura  aveti grija  sa discutati despre asta cu ginecologul, de preferat inainte sa ramaneti insarcinata.

Bolile transmisibile sexual

Daca faceti o boala transmisibila sexual in timpul sarcinii, trebuie sa primiti imediat tratament. Daca observati cel mai mic semn al unei astfel de boli inainte de conceptie, mergeti imediat la medic, spre a preveni orice posibil risc asupra bebelusului.

5. Sifilisul in timpul sarcinii

Fara tratament, mama poate transmite sifilisul copilului care se dezvolta timp de 4 ani  dupa contractarea bolii. Bebelusul poate avea diformitati grave si sechele ireversibile ale creierului, sau poate chiar muri din cauza bolii. Din fericire, sifilisul raspunde bine la penicilina si alte antibiotice.

6. Chlamydia in sarcina

Infectia vaginala, durerile in timpul actului sexual si senzatia generala de scurgere vaginala sugereaza o posibila infectie cu chlamydia. Daca infectia este prezenta in timpul sarcinii, chlamydia duce la riscuri de 10 ori mai mari de nastere prematura, avort sau nasterea copilului mort. Un bebelus nascut pe cale vaginaa poate lua virusul si contracta boli ale ochilor (conjunctivita) la cateva zile dupa nastere; medicii trateaza cu succes boala cu antibiotice si unguente locale. Eritromicina este cel mai sigur tratament cu antibiotice al chlamydiei in timpul sarcinii.

7. Gonoreea in sarcina

O femeie care are gonoree in timpul sarcinii poate intra in travaliu inainte de termen; bebelusul poate sa nu creasca asa cum trebuie si poate face conjunctivita la 2-7 zile dupa nastere. Penicilina sau antibioticele ajuta la prevenirea acestor probleme. Citeste pe larg: Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament

8. Citomegalovirusul (CMV) in sarcina

Citomegalovirusul (CMV) este una din cele mai frecvente infectii virale ale uterului. Simptomele sunt similare celor ale mononucleozei: apatie si stare generala de epuisare. Daca este contractata in stadiile incipiente ale sarcinii, CMV poate provoca sangerare si boli ale ficatului la mama, putand fi un motiv pentru intreruperea sarcinii. Simptomele prezentei virusului la bebelus pot sa nu apara imediat. Un copil care are CMV poate avea dificultati de auz, dizabilitati de invasare si o tendinta de a contracta infectii in primii doi ani de viata. Citeste detalii Citomegalovirusul si sarcina: cum se detecteaza si ce riscuri poate aduce

9. Herpesul genital in sarcina

Bebelusii care se nasc din mamem care au leziuni herpetice active in zona vaginului pot contracta boala direct din aceste leziuni. Daca testele de laborator confirma infectia, mama poate folosi acyclovir (Zovirax) pentru a reduce sansele de infectii fetale. Infectia cu herpes in timpul sarcinii mareste riscul de avort spontan si de nastere prematura. Un copil a carui mama este infectata cu herpes genital poate creste lent sau poate chiar muri. Medicii recomanda uneori nasterea prin cezariana pentru a evita contactul copilului cu leziunile. Desi nu exista tratament pentru herpes, poate disparea pentru perioade lungi de timp. Daca stiti ca ati avut herpes, sau credeti ca este posibil sa aveti boala, aveti grija sa iscutati cu medicul despre asta astfel ca sa puteti face un test, mai ales spre finalul sarcinii. Citeste pe larg: Herpesul genital in timpul sarcinii

10. Infectia cu HIV si SIDA si sarcina

Bebelusii ale caror mame au avut rezultat pozitiv la testul virusului imunodeficientei dobandite (HIV), care provoaca SIDA, au sanse intre 25-30 la suta de a face infectia in timpul sarcinii. Boala extrema si moartea prematura sunt de obicei inevitabile, desi azidotimidina (AZT) a dat rezultate promitatoare in privinta protejarii nou-nascutilor impotriva infectiei cu HIV a mamelor lor.

11. Infectiile non-virale (bacteriene) in timpul sarcinii

Infectiile bacteriene sunt mai usor de tratat decat cele virale.

12. Infectiile tractului urinar in sarcina

Intre 2 si 10 procente din femeile insarcinate au infectii ale tractului urinar. Cele mai multe nici macar nu-si dau seama de asta pana primesc rezultatele testelor de laborator. Unul dintre motivele pentru care medicii recomanda de obicei femeilor insarcinate analize de urina incepand de la primele consultatii este interesul lor de a trata o posibila infectie urinara cat mai curand posibil.

Infectiile vezicii (cistita), cel ami comun tip de infectie urinara, apar la cea mai mare parte a femeilor (chiar si la unii barbati si copii). Probabilitatea de a face cistita creste in timpul sarcinii si este deosebit de puternica la femeile care au mai avut infectii urinare. Schimbarile in sistemul imunitar produse in timpul sarcinii pot fi unul dintre motivele acetui risc crecut. De asemenea, bebelusul aflat in crestere poate face ca uterul sa apese vezica, impeidcand golirea ei completa si creand un mediu favorabil inmultirii bacteriilor.

Infectia se poate raspandi de la vezica in sus spre uretere catre rinichi. Periculoase si dureroase in sine, infectiile rinichilor pot duce la nastere prematura. Medicii trateaza femeile insarcinate cu penicilina  de obicei ampicilina sau amoxicilina si cefalosporine. Desi bebelusul nu poate lua o infectie urinara de la mama, predispozitia spre asemenea infectii poate fi ereditara. Cititi pe larg:  Infectiile tractului urinar in timpul sarcinii

13. Toxoplasmoza in sarcina

Bebelusii care contracteaza aceasta boala parazitara intre momentul conceptiei si 24 de saptamani tind sa se nasca mici si au riscul de a face boli de ficat, convulsii, orbire, anomalii ale creierului si retard mental. Deoarece organismele toxoplasmozei traiesc de obicei in carnea cruda sau incomplet preparata termic si sunt trasportati in fecalele de pisica, femeile insarcinate ar trebui sa manance numai carne bine facuta si trebuie sa evite sa schimbe ele ladita pisicii. Cititi pe larg: Toxoplasmoza si sarcina

Merita citit si:

 Avortul spontan: cum se poate preveni
 Testele din trimestrul al doilea de sarcina: explicatii si preturi

14. Hepatita (inflamarea ficatului) in sarcina

Riscul pentru bebelus este grav atunci cand mama are hepatita cronica B sau C. Hepatita A, care necesita de asemenea tratament, are mai putine efecte secundare periculoase in timpul sarcinii. Pentru a evita hepatita neonatala, medicul va administra bebelusului imunoglobulina hepatitei B si il va vaccina imediat dupa nastere. Toti cei care fac parte din personalul medical trebuie sa se vaccineze inainte de a incerca sa conceapa un copil. Mama este testata si ea pentru detectarea hepatitei B in timpul sarcinii. Mai cititi si: Hepatita B

Sarcina: semnale de alarma

Desi in general cele 40 de saptamani de sarcina decurg lin, desigur, cu toate micile neplacereri care pot deveni chiar suparatoare ... acestea nu sunt in general periculoase pentru sarcina. In final, cand iti vei tine bebelusul in brate pentru prima data ... cine isi va mai aminti de hemoroizi, glezne ulflate, infectii urinare sau arsurile ....Dar neplacerile de sarcina sunt una iar semnalele alarmente sunt cu totul altceva, de mare gravitate si trebuiesc tratate cu multa atentie.
Simptome care nu pot fi ignorate in sarcina

Si totusi, exista si simptome serioase care NU pot fi ignorate si care trebuiesc comunicate medicului de urgenta citeste-le aici.

Factori de risc in timpul sarcinii

Infectiile urinare in timpul sarcinii
Calatoriile in tarile in curs de dezvoltare in perioada sarcinii: riscuri si sfaturi
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!

Alti factori de risc in sarcina cititi aici.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2022

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII