Testele din trimestrul al doilea de sarcina: explicatii si preturi
despre testele care se fac in al doilea trimestru de sarcina, veti citi
Testele din timpul sarcinii evaluaza o serie de riscuri
Testele din trimestrul al doilea de sarcina: preturile din Romania
Testul alfa-fetoproteic / Triplu test / Testul Quad
Examinarea cu ultrasunete (sonograma)
Screeningul glicemei
Amniocenteza
Cordocenteza
Ecografia Doppler
Fetoscopia
Teste in timpul sarcinii
Testele din timpul sarcinii evaluaza o serie de riscuri
Testele facute in timpul sarcinii reprezinta o modalitate de a evalua corect anumite riscuri care pot pune in pericol sanatatea bebebelusului si a mamei si de aceea sunt un instrument necesar urmaririi modului in care evolueaza o sarcina. Evolutia medicine in ultimele decenii a imbogatit considerabil inventarul diferitelor instrumente existente de evaluare a riscurilor in sarcina si de identificare a unor solutii potrivite pentru a evita situatii dramatice.
Cu toate acestea, multe dintre testele concepute pentru femeile insarcinate au suscitat numeroase controverse, majoritatea datorate lipsei lor totale de precizie, multa lume uitand ca majoritatea acestor teste evalueaza riscuri si nu pun diagnostic. Astazi exista insa anumite teste care au devenit aproape uzuale, orice medic recomandandu-le ca metoda de preventive a unor complicatii ce pot fi gestionate mai usor daca sunt depistate la timp.
Testele din trimestrul al doilea de sarcina: preturile din Romania
Al doilea trimestru de sarcina, cel mai frumos, dupa cum declara multe mamici, este sic el in care multe dintre aceste teste recomandate de medici ar trebui effectuate pentru ca rezultatele lor sa ofere o imagine cat mai apropiata de realitate. Iata care sunt testele ce se efectueaza in al doilea trimestru de sarcina si care sunt costurile lor aproximative in Romania.
Testul alfa-fetoproteic / Triplu test / Testul Quad
In mod curent se face doar unul dintre cele doua teste in al doilea trimestru de sarcina. Testul AFP masoara nivelul de alfafetoproteina, o proteina produsa de fat si al carei nivel anormal indica posibilitatea (insa nu si certitudinea) existentei sindromului Down sau a unei malformatii de tub neural cum este spina bifida, care pot fi confirmate ulterior de catre testele cu ultrasunete sau de amniocenteza.
Pret test AFP – 40 – 60 ron
Pret triplu test – 150 – 200 ron
Atunci cand sangele recoltat pentru testul AFP este folosit si pentru a determina nivelul hormonilor estriol si hCG, este numit triplu test. Atunci cand la triplul test se adauga inca un marker, inhibina-A, testul este cunoscut sub numele de Testul Quad. Acesta din urma este mult mai eficient in detectarea sindromului Down, detectand 75% - 90% dintre cazuri, in functie de varsta mamei. De asemenea, testul Quad detecteaza circa 75% dintre anomaliile tubului neural. Dintre femeile care isi fac testul, aproximativ 5% au rezultate anormale, insa dintre acestea doar o mica parte vor naste efectiv un copil cu probleme genetice.
Ad-Extra3:
Examinarea cu ultrasunete (sonograma)
Examinarea ecografica cu ultrasunete este un test care se face in mod curent in saptamana 20 de sarcina, desi, teoretic, poate fi facuta oricand pe parcursul acesteia. Motivele pentru care se recomanda efectuarea unei sonograme sunt multiple, de la verificarea datei nasterii, la investigarea unor complicatii legate de placenta sau de dezvoltarea efectiva a fatului. Procedura este simpla si consta in miscarea unui dispozitiv din plastic pe abdomen, cu ajutorul ultrasunetelor transmitandu-se pe monitor imaginea uterului si a fatului. Ecografia morfologica facuta in trimestrul al doilea de sarcina presupune evaluarea anatomica fetala detaliata. Actualmente exista si ecografii tridimensionale care ofera o imagine mult mai clara a fatului. Acestea nu sunt insa disponibile in orice cabinet medical si, in plus, nu exista studii relevante referitoare la diferentele esentiale in ceea ce priveste presupusele avantaje legate de controlul sarcinii si al nasterii fata de ecografiile bidimensionale.
Pret 150 – 400 ron
Screeningul glicemei
In mod obisnuit se face intre saptamanile 24 si 28 de sarcina si este un test de rutina pentru depistarea diabetului de sarcina, care poate afecta greutatea bebelusului, poate genera probleme de sanatate pentru mama si copil si poate ingreuna nasterea. Acest test masoara nivelul de zahar din sange la o ora dupa ce este baut un pahar cu un lichid special. Daca rezultatele sunt ingrijoratoare, medicul va recomanda, probabil, mai multe teste de masurare a tolerantei la glucoza.
Pret – 40 – 70 ron
Amniocenteza
Este un test optional, efectuat intre saptamanile 15 si 18 de sarcina sau mai devreme si este recomandat indeosebi femeilor cu varsta peste 35 de ani care au un risc crescut de boli genetice sau celor ale caror rezultate la triplu test sunt suspicioase. Procedura se efectueaza prin inserarea unui ac in abdomen pentru a recolta lichid amniotic care contine celule fetale, analiza putand astfel detecta anomaliile de tub neural si alte probleme genetice. Unul dintre riscurile amniocentezei este pierderea sarcinii, insa aceasta variaza in functie de experienta medicului care efectueaza testul si este doar de 0,2% – 0,5% la 15 saptamani. Sansele de a detecta o anomalie de tub neural sunt insa de 99%, iar in cazul unor boli genetice de 100%.
Pret – 400 – 600 ron – pretul procedurii, la care se adauga costurile analizelor genetice (care variaza intre 800 – 1000 ron)
Cordocenteza
Cunoscuta si sub numele de recoltarea percutanta de sange ombilical (PUBS), procedura presupune recoltarea de sange direct din cordonul ombilical sau din corpul fatului si este utilizata pentru a masura anemia si nivelul oxigenarii sangelui, precum si pentru a determina anticorpii Rh. Cordocenteza poate fi efectuata inca din saptamana 17 de sarcina.
Pret – 600 ron – pretul procedurii, la care se adauga costurile analizelor genetice
Ecografia Doppler
Se efectueaza pentru a evalua circulatia sangvina si pentru a vedea daca fluxul sangvin catre placenta si fat este normal.
Pret – 200 – 400 ron
Fetoscopia
Este un test care ii permite medicului sa vada fatul cu ajutorul unui instrument foarte subtire si flexibil numit fetoscop, prevazut cu o camera optica. Fetoscopia poate detecta anumite boli care nu pot fi detectate cu ajutorul altor teste care se efectueaza in sarcina. Ea este insa o procedura neobisnuita, recomandata doar in cazurile in care riscul ca bebelusul sa sufere de vreo anomalie este foarte ridicat.
Teste in timpul sarcinii:
Triplul test in sarcina
Dry test-ul in sarcina pentru depistarea riscului crescut pentru anomalii cromozomiale si genetice
Ecografiile prenatale – o necesitate?
Testul TORCH de depistare a infectiilor in sarcina
Testul de vilus corionic
Factorul Rh in sarcina
Sfarsitul amniocentezei?
Testele genetice in timpul sarcinii
Noul test de sange pentru depistarea Sindromul Down
Echografia (Ecografia)
Ce anomalii pot fi detectate inainte de nastere?
Dry test-ul sau dublul test de sarcina?
Testul de gen al bebelusului
Testul fetal non stres (NST)
Testele de sange pentru depistarea sarcinii
Testul alfafetoproteinic – AFP
Triplul test: il faceti sau nu?
Aflarea sexului copilului
Testele de sarcina, ce sunt si cum functioneaza
Amniocenteza
Testele prenatale: privire generala
Sarcina: grupuri de suport, Comunitatea Gravidutelor inteligente
Un sfat: Comunicati cu colegele de generatie!
Comunitatea Desprecopii.com este cea mai mare comunitate online de limba romana si va asteapta si pe dvs in randurile sale. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.
Alt sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.
Admirati Miss Odiseea Sarcinii , aici Galeria . si Admirati Albumul Starurilor cu Burtica aici >>
Forumul Odiseea sarcinii
Factori de risc in timpul sarcinii
Alcoolul si sarcina
Infectii (posibile) in timpul sarcinii
Fumatul in timpul sarcinii
Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza?
Toxoplasmoza si sarcina
Sarcina si tratamentul stomatologic
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale
Citomegalovirusul
Sarcina si aspirina
Ad-Extra3:
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII