Vaccinul antigripal - e prea târziu să-l facem?

Vaccinul antigripal - e prea tarziu sa-l facem?

Vaccinul antigripal - e prea târziu să-l facem?

E prea tarziu pentru vaccinul antigripal in luna inauarie? Desi sezonul gripei dureaza din noiembrie pana in aprilie, iar cele mai multe cazuri de gripa se produc intre sfarsitul lui decembrie si inceputul lui martie, vaccinul antigripal este facut de obicei din septembrie pana la mijlocul lui noiembrie.

Vaccinarea inainte ca sezonul gripei sa fie in toi da organismului sansa de a-si imbunatati imunitatea sau puterea de aparare impotriva virusului gripal. 

Cand se face vaccinarea antigripala?

Vaccinul antigripal este facut de obicei din septembrie pana la mijlocul lui noiembrie.

Desi este ideal sa va vaccinati din timp, vaccinul poate fi util si daca-l faceti mai tarziu. Chiar daca il faceti in ianuarie, tot mai raman 3 luni din sezonul gripei, pentru care vaccinul va poate oferi protectie, deci este o idee buna sa-l faceti.

Ce persoane trebuie sa faca acest vaccin?

In perioadele cand sunt disponibile rezerve mici de vaccin, unii oameni au mai mare nevoie de el decat altii.  In general, in centrele nationale care se ocupa de prevenirea bolilor, se recomanda adesea sa li se dea prioritate anumitor grupuri de persoane cu risc crescut de imbolnavire, in cazul in care rezervele de vaccin sunt limitate. Cereti sfatul medicului sau intrebati la farmaciile din zona dumneavoastra privind disponibilitatea vaccinului. 

Academia americana a medicilor de familie (American Academy of Family Physicians – AAFP), Academia americana a medicilor pediatri (American Academy of Pediatrics – AAP) si Centrele pentru controlul bolilor (CDC) recomanda sa li se administreze vaccinul urmatoarelor grupuri de risc:

► Copiii intre 6-59 de luni;

► Toate persoanele cu varsta peste 50 de ani;

► Femeile care vor fi insarcinate in sezonul gripei;

► Toate persoanele care traiesc sau muncesc in preajma copiilor cu varste de sub 6 luni;

► Pacientii care stau mult timp in spitale, precum si persoanele din azile si camine;

► Toti adultii si copiii care au boli cronice, precum astm;

► Personalul medical care intra in contact direct cu pacientii;

► Copiii cu varste intre 6 luni si 18 ani care fac terapie pe termen lung cu aspirina;

► Ingrijitorii si persoanele care vin in contact la domiciliu cu orice persoana aflata in oricare dintre grupele de risc mentionate anterior.

Care sunt persoanele cu risc crescut de imbolnavire?

Ideal, acesti copii si adulti cu risc crescut de imbolnavire ar trebui imunizati in octombrie, astfel incat sa aiba o protectie adecvata inainte de inceperea sezonului gripei. 

Copiilor sub 9 ani care sunt vaccinati prima data impotriva gripei li se administreaza vaccinul in doua doze, la interval de o luna. Poate dura 1-2 saptamani ca vaccinul sa devina eficient, deci este mai bine sa va vaccinati cat mai curand posibil, daca medicul considera ca vaccinul va este necesar.

Ad-Extra3:

Printre cei care NU trebui sa faca vaccinul sunt:

Copiii sub 6 luni;
Orice persoana care este foarte alergica la oua si produse din oua (ingredientele vaccinului sunt cultivate in interiorul oualor, deci informati medicul daca micutul dumneavoastra este alergic la oua inainte de a-i face vaccinul);
Orice persoana care a avut o reactie severa la un vaccin antigripal;
Orice persoana cu sindromul Guillain-Barré (GBS), o boala rara care afecteaza nervii si sistemul imunitar;
Orice persoana care are febra.

Aveti la dispozitie si optiunea de a face un vaccin neinjectabil, sub forma de spray nazal, dar deoarece contine virusi vii atenuati, nu este recomandat persoanelor care au un sistem imunitar slabit sau care sufera de diverse boli. Vaccinul sub forma de spray nazal este recomandat numai persoanelor sanatoase, exceptand femeile insarcinate, intre 2 si 49 de ani. Cereti sfatul medicului pentru a afla daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra poate sau trebuie sa faca acest tip de vaccin.

Exista efecte secundare ale vaccinului?

Cei mai multi oameni nu nu resimt efecte adverse dupa vaccinul antigripal. Altora li se umfla zona injectiei sau devine dureroasa, sau au simptome usoare, precum cefaleea sau febra usoara.

Despre vaccinul antigripal, mai cititi

Vaccinul anti-gripal in sarcina
Vaccinurile in timpul sarcinii: cat de sigure sunt?
Vaccinul antigripal: poate fi facut de mamicile care alapteaza?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toae drepturile rezervate (c) 2025

Ad-Extra3:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII